Απλό φύλλο για πίτα / Easy homemade filo pastry for cheese pie

12:05:00 π.μ.



Ξεφυλλίζοντας διάφορα ντοσιέ συνταγών, τυπωμένα ή κομμένα κατά καιρούς από περιοδικά παλιά, βρήκα μια συνταγή για φύλλο.

Αυτό τον καιρό ήθελα να φτιάξω μια τυροπιτούλα μια και είχα παραπάνω φέτα και δεν ήθελα να μου χαλάσει. Αλλά κι επειδή ήθελα μια πιτούλα.
Βρήκα ενδιαφέρουσα την συνταγή για το φύλλο και την σκάρωσα αμέσως.
 
 




Η συνταγή ήταν κομμένη από ένα παλιό περιοδικό (αρκετών χρόνων… καλά όχι και πάρα πολλών..) και δεν ξέρω από ποιον είναι. Συγχωρέστε με γι αυτό το ατόπημα!

Απλό φύλλο για πίτα

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλ. ξύδι
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ½ ποτήρι του νερού χλιαρό νερό
Λίγο αλάτι
½ φλιτζανάκι του καφέ τσίπουρο

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και ανοίγουμε φύλλο όσο λεπτό το θέλουμε.
 
 




Πασπαλίζουμε συχνά τον πάγκο της κουζίνας και τη ζύμη ώστε να μην κόβετε το φύλλο.







Μόλις βάλουμε την γέμιση και το δεύτερο φύλλο από πάνω κόβουμε τις άκρες και γυρνάμε το φύλλο.





Αλείφουμε με λάδι και ρίχνουμε λίγο νερό από πάνω από το φύλλο, και ιδιαίτερα στις άκρες.




Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά (θα το δείτε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω. Μόλις αρχίσει να ψήνεται κάπως χαράσουμε το φύλλο σε κομμάτια ελαφρά.

Αν ανοίξουμε το φύλλο πολύ λεπτό μπορούμε να βάλουμε δύο φύλλα στον πάτο και δύο από πάνω.
 



Εγώ έκανα την μισή δόση από αυτή που σας δίνω γιατί είχα μικρό ταψάκι.

Η γέμιση είναι πολύ απλή:

Φέτα
Λίγο ρεγκάτο τριμμένο
2 αυγά
Πιπεράκι
Γάλα (λίγο ίσα να αραιώσει το μείγμα)

Το φύλλο γίνεται πολύ ωραίο και τραγανό και είναι και πολύ εύκολο. Το τσίπουρο το αρωματίζει ελαφρά χωρίς να φαίνεται έντονα η γεύση του.







Ακόμα και την επόμενη μέρα το φύλλο ήταν τραγανό, ιδίως το γύρω-γύρω που παρέμεινε ‘’κριτσανιστό’’.
 


You Might Also Like

31 σχόλια

  1. Όντως είναι το καλύτερο φύλλο. Έτσι το φτιάχνω κι εγώ μόνο που βάζω ή ξύδι, ή τσίπουρο. Την επόμενη φορά θα βάλω κι από τα δυο
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάριον απλό το λες εσύ αυτό; εγώ θα το έλεγα μεγαλειώδες!! Γενικά τα φύλλα που ανοίγουμε με τα χεράκια μας είναι θαυμάσια. Γεια στα χέρια σου το έχεις κάνει τέλειο!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καπως ετσι φτιαχνω κι εγω το φυλλο..παντως σου πετυχε σου εγινε τελεια η τυροπιτα σου,το φυλλο φαινεται τραγανο...θα μου επιτρεψεις να παρω 1 κομματι πεθαινω για πιτες...
    γεια στα χερια σου,καλη σου μερα με φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. * Asteri- Να σου πω κι εγώ στν αρχή νόμισα πως ήταν λάθος στη συνταγή. Μου φάνηκε περιεργο και ξύδι και τσίπουρο. Αλλα τελικά πέτυχε.
    Ευχαριστώ πολύ.
    Φιλιά

    * Μari - Μαρία μου σε ευχαριστω πολύ πολύ. Τα χειροποίητα φύλλα έχουν άλλη νοστιμιά.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. * gwgoyla - Γωγώ σε ευχαριστώ πολύ.
    Να πάρεις όσα κομμάτια θες.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μμμμ !! φαίνεται λαχταριστό και τραγανιστό! λατρεύω τα σπιτικά φύλλα καθώς επίσης χαζεύω όταν τα φτιαχνουν, ασκούν επάνω μου μια ιδιαίτερη γοητεία. Μπράβο Μαριον σου έγινε τέλειο !!!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεγάλη επιτυχία το χρυσαφένιο φύλλο της τυρόπιτας, Μάριον.
    Εξαιρετική εμφάνιση και νοστιμιά χωρίς αμφιβολία!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άκουσα πιτούλα και ήρθα... πρόλαβα???
    Γεια στα χεράκια σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Marion με σώνεις με τη συνταγούλα σου! Είχα θέμα με το χειροποίητο φύλλο για πίτες. Φαίνεται πολύ τραγανό και λαχταριστό αυτό το κομμάτι τυροπιτούλας! Μπορώ αυτό το φύλλο να το κάνω και στριφτάρι στο ταψί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Την ζήλεψα την τυρόπιτα σου Marion!!!Εχω πρόβλημα με το ανοιγμα φύλλου, λες αυτη την φορά να τα καταφέρω ????Επίσης να σου πω οτι εφτιαξα το κεικ της προηγούμενης ανάρτησης σου, και εγινε καταπληκτικό(δεν ειχα χρόνο να σου αφήσω σχόλιο, αλλα σε ευχαριστω για την ωραία συνταγή)!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βλέπω τις φωτογραφίες και μαντεύω πόσο τραγανό θα ειναι! Και εγώ βάζω ή ξύδι ή τσίπουρο. Ήρθε η ώρα να τα βάλω όλα μαζί!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν έτυχε.... πέτυχε!!
    Η πιτούλα σου φαίνεται υπέροχη και το φύλλο τραγανό, τραγανό!
    Εγώ έχω μια συνταγή με ρακί, δεν ξέρω αν ρακί και τσίπουρο είναι το ίδιο πράγμα, πάντως φαίνεται ότι τα ποτά αυτά ταιριάζουν στο σπιτικό φύλλο!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. * Maria B. - Σε ευχαριστώ Μαρία νασαι καλά
    Φιλιά

    * Kitchen stories - Ζαμπία μου ευχαριστώ πολύ :)
    ΦΙλιά

    * painter - κόπιασε κόπιασε...
    Ευχαριστωωωωωω
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. * Princess- όντως είναι πολύ τραγανό. Νομίζω πως θα μπορείς να το κάνεις και στριφτάρια. Γιατί όχι?
    Πες μου αν το κάνεις έτσι.
    ΦΙλιά

    * ΡΙΡΙ - δεν είναι τίποτα το άνοιγμα. Μια-δυο φορές και θα το καταφέρεις. Εσύ που πιάνουν τα χεράκια σου να μην αγχώνεσαι :)
    Αλήθεια σου άρεσε το κεκάκι? Σε ευχαριστώ πολύ πολύ που το δοκίμασες και που με ενημέρωσες.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. * Αγγελική βάλτα και τα δυο μαζί (ξύδι και τσίπουρο) αυτή τη φορά..
    Νασαι καλά.
    Φιλιά


    * ΕΛΕΝΑ - ναι μάλλον η ρακί και το τσίπουρο είναι το μυστικό συστατικό για το φύλλο.
    Ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Marion μου δεν μπορείς να φανταστείς πόσο θα ήθελα τώρα δύο κομμάτια!ένα δεν φτάνει!μ αρέσουν παρα πολύ αυτές οι πίτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ζήλεψα!
    Δεν καταπιάνομαι με άνοιγμα φύλλου (δυστυχώς) το θεωρώ μπελαλίδικο αλλά μάλλον τείνω να αλλάξω γνώμη και να ανασκουμπωθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ ωραίο σου έγινε το φύλλο! Μου αρέσει έτσι κριτσινάτο! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επειδλη λεχω ιδιαίτερη αδυναμία στις πίτες... ειδικά ότνα είμαι πεινασμένη σαν και τώρα.... θα σε παρακαλούσα να μου δλωσεις μερικά κομμάτια... αν περισέψουν από την Αθηνα δηλαδή!
    Κατά τ α΄΄λα γεια στα χέρια σου! Θαυμάζω τις νοικοκυρές που ανοίγουν μόνες τους φύλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. * Sugar Buzz - Αθηνούλα δεν έμεινε τίποτα..την επόμενη φορά..χιχι
    Σε ευχαριστώ
    Φιλιά


    * Βettys cuisine - Μπέτυ τελικά είναι η πιο εύκολη διαδικασία στη κουζίνα το φύλλο. Μην το φοβάσαι.
    Φιλια


    *mia maria - σε ευχαριστώ πολύ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. * Royal Coconut - Μπα..δεν έμεινε τίποτα από τυρόπιτα στας Αθήνας..χιχι.
    Σε ευχαριστώ πολύ Βασιλική , νασαι καλά.

    Πολλά φιλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έχεις τον αμέριστο θαυμασμό μου! Εξαιρετικό φύλλο. Να δω εγώ πότε θα στρωθώ να ανοίξω κανένα φύλλο της προκοπής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λατρεύω τις πίτες κι όλα τα πιτοειδή...αχ πότε θα μάθω να ανοίγω φύλλο! Το δικό σου βρε Μάριον φαίνεται εύκολο, πρέπει να το επιχειρήσω!
    Ευχαριστούμε! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Excelente tarta la masa se ve muy rica y moldeable,me encanta te ha quedado perfecto,tengo una hija de 23 años que acaba de titularse de arquitecta,le gusta mucho tu blog,lo encuentra armonioso,grandes abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πω πω κι έχω μια λιγούρα τώρα!! Φαίνεται τέλειο!!! Εγώ βάζω ρακή στο φύλλο, την επόμενη φορά που θα φτιάξω πίτα θα δοκιμάσω τη συνταγή σου!

    Προς το παρόν, έλα να πάρεις τη σκυτάλη για ένα μπλογκοπαίχνιδο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. * Κατερίνα - ελα δεν είναι τίποτα, προσπάθησέ το και θα δεις.
    Σε ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά :))


    * ΝΑΝΤΙΑ - σε ευχαριστώ πολύ, νασαι καλά. Εύκολο είναι Ναντιούλα, εσένα πιάνουν τα χεράκια σου :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. * Rosita Vargas - Gracias por tus buenas palabras.
    Me alegro de que al igual que mi blog. Con mucho gusto a su hija.
    Muchos besos desde Grecia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. * AΝεράιδα - και η ρακή πάει πολύ, την ίδια δουλειά κάνουν. Νασαι καλά σε ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μα τι νόστιμη που δείχνει! Και τι ωραίο φύλλο! Το σπίτικό είναι το κάτι άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Θα το δοκιμάσω και εγώ. Τσίπουρο και ξύδι. Η τυρόπιτα όπως φαίνεται είναι καταπληκτική. Φουσκωτή και καλοψημένη!!Βρήκα το σπιτάκι σου και μου άρεσε πολύ!! Καλό σου μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. * kiki - σε ευχαριστώ πολύ.

    * Mάνια - σε ευχαριστώ και καλώς ήρθες στο blog μου. Ελπίζω να τα λέμε συχνά.
    Καλό μήνα και σε σένα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή