Καλοκαιρινά ρεβίθια στη γάστρα / Chickpeas in a pot

1:15:00 π.μ.





Mέσα στον καύσωνα και την ζέστη (που ευτυχώς πέρασε) που είχε το φετινό καλοκαίρι, εμένα μου θυμήθηκαν ρεβίθια.
Τα ρεβίθια είναι τα αγαπημένα μου από τα όσπρια. Τα τρώω ευχάριστα.. όλες τις ώρες και πιο συχνά από τα υπόλοιπα.
Πιο μικρή (ή ακόμα και τώρα) έβαζα το απόγευμα σ ένα μπολακι ρεβίθια που είχαν μείνει από το μεσημέρι και τα έτρωγα σαν στραγάλια.




Πιο παλιά είχα φάει ρεβίθια με ψιλοκομμένα μανιτάρια σε πήλινο ψημένα σε ξυλόφουρνο. Τα ωραιότερα ρεβίθια που είχα φάει ποτέ. Αυτή η γεύση μου έχει μείνει ακόμα.

Βέβαια με την ζέστη που είχε δεν τα ήθελα σούπα, οπότε σκέφτηκα να τα κάνω λίγο λαδερά και καλοκαιρινά με χρώμα, χωρίς όμως να βάλω ντομάτα χυμό (από κονσέρβα) ή πελτέ. Μόνο ντομάτες φρέσκες κομμένες σε ροδέλες.

Γι αυτό και τα βάφτισα ‘’καλοκαιρινά’’ ρεβίθια.




Kaλοκαιρινά ρεβίθια στη γάστρα

Υλικά

½ κ. ρεβίθια
2 μέτριες ντομάτες σε ροδέλες
2 πιπεριές φλωρίνης σε ροδέλες
2 μέτρια κρεμμύδια σε ροδέλες
Αλάτι, πιπέρι
Δεντρολίβανο (φρέσκο ή αποξηραμένο)
1-2 φύλλα δάφνης
1 κουτ σούπας ξύδι μπαλσάμικο
Λιαστές ντομάτες
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το βράδυ.
Το επόμενο πρωϊ τα ξεπλένουμε και τα ρίχνουμε μέσα στη γάστρα - Σημείωση: δεν έβαλα καθόλου σόδα.

Από πάνω στρώνουμε τις ροδέλες το κρεμμυδιού, τις πιπεριές και τις ντομάτες κομμένες κι αυτές σε ροδέλες. Ρίχνουμε αλάτι-πιπέρι, δεντρολίβανο.




Βάζουμε τα φύλλα δάφνης και τις λιαστές ντομάτες. Αν θέλετε τις ψιλοκόβετε. Εγώ τις έβαλα από πάνω ολόκληρες (ξεροψήθηκαν από πάνω λίγο, αλλά μετά τις ανακάτεψα με τα ρεβίθια).

Ρίχνετε το λάδι, το μπαλσάμικο και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα ρεβίθια.



Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 2 ώρες.

Μετά τη μιάμιση ώρα ελέγξτε αν έχουν βράσει τα ρεβίθια και δείτε πόσο ακόμα θέλουν. Εμένα μου πήραν περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο.






Μικρά μυστικά:

- Δεν έβαλα καθόλου σόδα.
- Έγιναν καταπληκτικά και πεντανόστιμα. Έμειναν μόνο με το λαδάκι τους. Ηταν βρασμένα καλά, αλλά όχι λιωμένα. Απ έξω τραγανά και μέσα μαλακά.
- Την ίδια συνταγή την έκανα και σε κατσαρόλα, με λίγα ρεβίθια που μου είχαν μείνει. Έγιναν το ίδιο νόστιμα αλλά ήταν λίγο διαφορετικά. Αν κι εκεί τα άφησα μόνο με το λαδάκι και όχι με πολύ ζουμιά, ήταν της κατσαρόλας. Φαινόταν η διαφορά της γάστρας. Αλλά το ίδιο νόστιμα.

Updated (15/07/2018)
- Aν θέλουμε να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος στο φούρνο, τα βράζουμε πρώτα για περίπου 3/4 στην κατσαρόλα. Τα δοκίμασα έτσι και ήδη στην κατσαρόλα είχαν μαλακώσει. Οπότε μετά μπήκαν στη γάστρα με τα υπόλοιπα υλικά και το νερό που έβρασαν και ψήθηκαν για άλλα 3/4. 
Βέβαια παίζει ρόλο και η ποιότητα των ρεβιθιών, αν είναι βραστερά.







You Might Also Like

39 σχόλια

  1. Μπράβο, σου έγιναν πολύ ωραία, σαν ζωγραφιά! Πολύ ωραία η πρότασή σου, ξεφεύγει από την παραδοσιακή.Κι εγώ τα μαγειρεύω στο φούρνο με μπαχαρικά και κόλιανδρο.
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη είναι μια ωραία αλλάγη στα ρεβίθια.
      Κι ο κόλιανδρος πολύ ωραίος είναι, θα το έχω υπόψη.
      Σε ευχαριστώ πολύ

      Καλό μεσημέρι

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, χτες έφτιαχνα τα ντουλάπια μου κι έπεσα πάνω σε λίγα ρεβίθια και σκεπτόμουν κάτι για αυτή την εποχή, έτσι ήρθε η συνταγή σου στην κατάλληλη στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ξανθή μου

      ευκαιρία να τα δοκιμάσεις έτσι.
      θα σου αρέσουν. Αν τα φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις

      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Μάριον!
    Στα ρεβίθια έχω κι εγώ αδυναμία, όπως και να τα φάω μου αρέσουν πολύ!
    Μου αρέσει αυτή η καλοκαιρινή εκδοχή και το γεγονός ότι τα μαγείρεψες στη γάστρα θα τα κάνει πραγματικά άπαιχτα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα Ερμιόνη :)

      Οντως η γάστρα κάνει τη διαφορά. Σίγουρα θα σου αρέσουν έτσι αφού τα τρως τα ρεβίθια.

      Σε ευχαριστώ πολύ
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Λατρεύω τα ρεβίθια και την ιδέα σου την βρίσκω εξαιρετική.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η καλοκαιρινη σου πρόταση για τα αγαπημένα ρεβύθια στην γάστρα, είναι άκρως δελεαστική!!!
    Ξεφεύγουμε και από τους συνηθισμένους τρόπους μαγειρέματός τους!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα σωστά, ξεφεύγει από τα συνηθισμένα ρεβίθια που ξέρουμε.

      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Ο γιος μου τρώει πολύ τα ρεβύθια! Είμαι σίγουρη ότι θα του άρεσαν πολύ έτσι όπως τα έφτιαξες Μαράκι! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία που του αρέσουν του μικρού, γιατί ο δικός μου δεν...με τίποτα.

      Σίγουρα θα του αρέσουν έτσι Κατερίνα μου, δοκίμασέ τα.

      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  7. Πάω τώρα να βάλω ρεβύθια στο νερό! Δείχνουν τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμεση ανταπόκριση..χιχι.
      Πες μου εντυπώσεις Βαγγελιώ μου.

      Σε ευχαριστώ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Με γείωσες τώρα Μαράκι μου.

    Τυχαίνει να τ' αγόρασα προχθές και να μην τα έχω μαγειρέψει ΠΟΤΕ!

    Θα την κάνω αύριο κι όλας γιατί φαίνεται πανεύκολη συνταγή!!

    Ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου είναι μια πολύ ωραία λύση να τα κάνεις έτσι.
      τα βαζεις στο φουρνο και τα ξεχνάς για κανα 2ωρο.
      Αν δεν έχεις πήλινη γάστρα βάλτα σε πυρέξ με καπάκι από πάνω.
      Καλή επιτυχία αν τα κάνεις (πες μου εντυπώσεις)

      Φιλιά :))

      Διαγραφή
  9. Από τα πολύ όμορφα παρασκευάσματα ρεβιθιών!

    Και σε εμάς αρέσουν οικογενειακώς. Θα δοκιμαστούν και έτσι, καλοκαιρινά!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Zαμπία μου σε ευχαριστώ πολυ πολύ.

      Θα σας αρέσουν κι έτσι σίγουρα.

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραία τα καλοκαιρινά ρεβύθια σου! Φαντάζομαι στη γάστρα θα έχουν υπέροχη γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. mia maria - Μαρία η γάστρα κάνει τη διαφορά.

      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  11. Λοιπόν κι εμένα μου αρέσουν τα ρεβύθια και έχω να πω ότι τα έχεις φτιάξει υπέροχα και λαχταριστά!! τόσο που σκέφτομαι να τα μαγειρέψω αμέσως και χωρίς καθυστέρηση!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μari - Αμα σου αρέσουν έτσι θα τα λατρέψεις.
      Νασαι καλά Μαρία μου, σ ευχαριστώ πολύ.

      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  12. Πολύ μου αρέσει η ιδέα .. θα την βάλω στα προσεχώς μου.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνα σίγουρα θα σου αρέσουν έτσι.

      Σε ευχαριστω πολύ

      ΦΙλιά

      Διαγραφή
  13. Νομίζω ότι είναι καλύτερα από σούπα έτσι όπως τα έκανες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kική μη σου πω πως θα τα κάνω μόνο έτσι από εδώ και πέρα :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  14. Φαίνονται πολύ νόστιμα Marion, έτσι όπως τα έφτιαξες!!
    Τα λαχτάρισα!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όχι απλώς το έκανα... βγήκε και ΜΟΥΡΛΙΑ!!!
    Σου στέλνω και φωτό στο email!

    Ευχαριστώ Μαρακι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την είδα τω φωτό.. χάρηκα που σ άρεσαν.
      Μπράβο Ειρήνη μου
      Νασαι καλά

      Φιλιά πολλα :)

      Διαγραφή
  16. E, δε θα το φανταζόμουνα πως θα τα λιγουρευόμουνα, και όμως! Τι ωραίο πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες ένα απλό φαγάκι τι σου κάνει?

      Σε ευχαριστώ Μάρθα :)

      Διαγραφή
  17. συμφωνώ απόλυτα, τα ρεβίθια είναι κι εμένα τα αγαπημένα μου όσπρια και μπορώ να τα καταβροχθίσω σε οποιαδήποτε μορφή και έκδοση!!
    καλημέρες και καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα κι από μένα!

    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή και ό,τι έχει σχέση με ρεβίθια καταγράφεται!!!!!!!!!!!!!!


    Καλημέρα Marion μου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Αλέκα μου, νασαι καλα

      Τα φιλια μου :)

      Διαγραφή
  19. Λατρεύω αυτήν την εκδοχή! Βάζω και λίγο σκόρδο. Ομολογώ επίσης, ότι τα βράζω λίγο πριν τα βάλω στη γάστρα να συντομεύσω το χρόνο ψησίματος. Χρησιμοποιώ μάλιστα και το νερό που έβρασαν ανάλατα βέβαια. Αλήθεια, πόσο νερό βάζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το βράσιμο απο πριν εξοικονομεί χρόνο.
      Νερό βάζω μέχρι να σκεπαστούν τα ρεβίθια. Στο ενδιάμεσο θα ανοιξω τη γαστρα να δω πως παει και άν τυχόν χρειάζεται λίγο επιπλέον νερό.Αν ναι προσθέτω λίγο ζεστό νερό.
      Σε ευχαριστώ Κατερίνα

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα Μάριον! Ψάχνοντας συνταγή για ρεβίθια έπεσα πάνω στην δικιά σου.Φαίνονται λαχταριστά, και λέω να την δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή