Στο Cooking(&)Art

θα βρείτε ιδέες δικές μου, και όχι μόνο, για αγαπημένες συνταγές, ιδέες για το σπίτι και την διακόσμηση.

Ακολουθείστε την τέχνη της μαγειρικής και την μαγεία της δημιουργίας!!

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Πατατοκροκέτες γεμιστές με μανιτάρια !


Eίχα ένα βιβλίο με συνταγές για πατάτες: πατάτες βραστές, σαλάτα, ψητές, πουρέ κλπ.
Το βιβλίο αυτό το είχα κερδίσει (μαζί με διάφορα άλλα από τον Γιώργο & τη Μαρία του Una Cucina) στο φλουρί της βασιλόπιτας που κόψαμε αρχές του χρόνου.
Τώρα αξιώθηκα να κάνω κάτι.

Μία από τις συνταγές που είχα ξεχωρίσει ήταν οι πατατοκροκέτες γεμιστές με μανιτάρια. Φαίνονταν ωραίες και ήταν κι εύκολη. Πατάτες & μανιτάρια ως βασικά υλικά.
Βασικότερο όλων όμως ήταν ότι γίνονταν στο φούρνο κι όχι στο τηγάνι. Αυτό τους έκανε ακόμα πιο εύκολους, μια και τους βάζεις στο φούρνο και δεν έχεις να είσαι από πάνω τους στο τηγάνι.


Έγιναν πολύ ωραίοι, αφράτοι, νόστιμοι. Ιδανικοί για ορεκτικό, μπουφέ.


Υλικά

750 γρ. πατάτες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη ή πολτοποιημένη)
350 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα (φρέσκα ή κονσέρβας)
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. τριμμένη φριγανικά (1 φλ.)
Αλάτι, πιπέρι
Δενδρολίβανο (ή θυμάρι ψιλοκομμένο)
Λίγο τυρί τριμμένο (προεραιτικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τις πολτοποιούμε.

Λαδώνουμε ένα ταψί ή βάζουμε χαρτί ψησίματος. Ανεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 200 C. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σωτάρουμε το σκόρδο για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.


Προσθέτουμε τα μανιτάρια και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για περίπου 5-10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, αλάτι & πιπέρι.
Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο τυρί.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πολτοποιημένες πατάτες με τα αυγά και το αλεύρι. Αλευρώνουμε καλά τα χέρια μας ώστε να πλάσουμε μπάλες σε μέγεθος ενός καρυδιού.


Βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα των μανιταριών στο κέντρο κάθε μπάλας και το κλείνουμε καλά να μην βγει έξω η γέμιση.
Πανάρουμε τις κροκέτες στην τριμμένη φρυγανιά.


Τις βάζουμε στο ταψί και τις ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.


Τις σερβίρουμε ζεστές.



Μικρά μυστικά :

-  Η συνταγή είχε θυμάρι. Εγώ δεν είχα και έβαλα δενδρολίβανο.

-  Στο βιβλιαράκι έλεγε πως ψήνουμε τις πατάτες στο φούρνο με τη φλούδα, μετά βγάζουμε τη φλούδα και τις πολτοποιούμε. Εγώ τις έβρασα για ευκολία.

-  Για να πλάσουμε τις κροκέτες πρέπει να έχουμε πολύ πολύ καλά αλευρωμένα τα χέρια μας (και κατά διαστήματα να τα αλευρώνουμε συχνά), γιατί αλλιώς θα δυσκολευτούμε πολύ.
Μια άλλη λύση είναι να βάλουμε το μείγμα για λίγο στο ψυγείο.

-  Το τυρί είναι προαιρετικό (έβαλα ρεγκάτο).  

-  Για να κολλήσει λίγο πιο εύκολα η φρυγανιά πάνω στην πατατοκροκέτα έχουμε ένα φλιτζανάκι νερό δίπλα και βρέχουμε λίγο με το χέρι μας την πατατοκροκέτα και μετά την τυλίγουμε με την φρυγανιά


43 σχόλια:

  1. Μεζεδάκι σπέσιαλ, και με μανιτάρια που αγαπώ πολύ!
    Καλά έκανες και πρόσθεσες τυράκι, θα ταιριάζει πολύ όμορφα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σούπερ μεζεδάκι Ελενα.
      Λίγο τυρί έβαλα έτσι για νοστιμιά
      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Υπέροχες!! Ευχαριστούμε για την πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι φανταστικές πατατομπουκιές είναι αυτές Marion!!!
    Τις καταγράφω!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ Στέλλα :)
      Είναι όντως νοστιμότατες.

      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  4. Μα τι όμορφο και διαφορετικό κεφτεδάκι.
    Τώρα με συγχωρείς, όχι ότι δεν λατρεύω τα μανιτάρια, αλλά αυτό το πατατένιο περίβλημα μπορώ να το σκεφθώ με ένα σωρό άλλες γεμίσεις μέσα πχ. κιμά, λουκάνικα, ζαμπόν ή μπέικον ή ακόμα και μπαστουνάκια τυριών.

    Η ιδέα της συνταγής είναι πολύ καλή!!!

    Μήπως να έκανες κι άλλες συνταγές από αυτό το βιβλιαράκι Μάριον???

    Φιλιά και καλή εβδομάδα από αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε συγχωρώ.. οι σκέψεις σου με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη.. μπορείς να βάλεις ότι θες για γέμιση. Δεν υπάρχει περιορισμός στην όρεξη :)

      Ηδη σκέφτομαι νακάνω κι άλλες συνταγές..χιχι..θα το πάρω εργολαβία με τις πατάτες :)

      Σε ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή.

      Καλή βδομάδα και σε σένα.
      Φιλιά :))

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία συνταγούλα και μου αρέσει και μένα που είναι στο φούρνο και όχι στο τηγάνι!
    Μου αρέσουν και αυτά τα βιβλία μαγειρικής που περιέχουν συνταγές με ένα βασικό υλικό. Η πατάτα είναι σίγουρα ένα που προσφέρεται για τη δημιουργία πολλών και διαφορετικών πιάτων!
    Καλό βράδυ και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To ιδανικότερο ήταν ότι ψήθηκαν στο φούρνο. Ηταν τραγανοι, αφράτοι και δεν είχαν τη ''λαδίλα'' που αφήνουν συνήθως όταν τηγανίζονται.

      Σε ευχαριστώ πολύ

      Καλή βδομάδα και σε σένα

      Διαγραφή
  6. Πραγματικά πολύ ωραία συνταγή Μάριον, ειδικά για μένα που θεωρώ τις πατάτες και τα μανιτάρια ως πολύ πολύ αγαπημένα υλικά!
    Το γεγονός ότι οι κροκέτες γίνονται στο φούρνο τις κάνει ακόμα καλύτερες, μιας που με το τηγάνι δεν έχω καμία απολύτως επαφή!
    Και η φωτογράφηση σου μου αρέσει πολύ, νομίζω ότι ανέδειξες πλήρως το πιάτο σου!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι να σκεφτείς Ερμιόνη μου πως δεν έχει πολλά υλικά αυτή η συνταγή.
      Γίνονται πολλοι ωραίοι τελικά στο φούρνο και νομίζω θα ακολουθήσω αυτή την τεχνική και σε άλλου είδους ''κροκέτες''

      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Φαντάσου πως την φωτογράφηση την έκανα μετά που είχα ήδη κρυώσει οι κροκέτες, γιατί με τους ''βαρβάρους'' στο σπίτι που περίμεναν να φάνε δεν είχα την πολυτέλεια να τους φωτογραφίσω ζεστούς. Ζεστοί θα φαίνονταν ακόμα πιο αφράτοι.

      Νασαι καλά.

      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  7. Ιδιαίτερη η πρότασή σου Μάριον για αυτές τις κροκέτες, και με γέμιση μανιταριών!
    Πρέπει να έγιναν λαχταριστή και ακαταμάχητη λιχουδιά.

    Καλή εβδομάδα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία ήταν πολύ ωραίοι, ιδιως ζεστοί δεν σταματάς μόνο σε μία κροκέτα.

      Σε ευχαριστώ πολύ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Ιδιαίτερη συνταγή για αυτές τις υπέροχες, νοστιμότατες, γεμιστές κροκέτες!
    Μου αρέσουν τα υλικά τους αλλά και το ότι ψήνονται.
    Κρατώ τη συνταγή για δοκιμή.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέτην Ελένη, σίγουρα θα σ αρέσει.

      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Πάρα πολύ ωραία συνταγή Μάριον!Το καλύτερο είναι πως δε χρειάζεται τηγάνι. Δείχνουν ιδιαίτερα λαχταριστά. Σίγουρα είναι ένα εξαιρετικό και διαφορετικό μεζεδάκι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ψήσιμο νομίζω τις κάνει ακομα πιο νόστιμες και πιο ελαφριές.
      Ζεστές είναι ένα τέλειο μεζεδάκι Ελένη

      Νασαι καλά.
      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  10. OYAOYYYYYYYY επιφώνημα χαράς είναι αυτό καλή μου Μάριον, γιατί η συνταγή με ενθουσίασε με τα υλικά αλλά και τον τρόπο παρασκευής της.
    Πιστεύω ότι θα ταίριαζε πολύ και άνηθος με λίγη μουσταρδούλα μέσα στην γέμιση των μανιταριών. Μένει απλά να βρω χρόνο για την δοκιμή τους.
    Το ψήσιμο στο φούρνο είναι σημαντικό δε, πλεονέκτημα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τον ενθουσιασμό σου, χαίρομαιπολύ που σ άρεσε. Καιπου να τις δοκιμάσεις.
      Ωραία η ιδέα της μουστάρδας και του άνηθου. Συμφωνώ.
      Αυτό που με έκανε να κάνω τη συνταγή ήταν ότι είχε σαν γέμιση μόνο μανιτάρια & μυρωδικό και μου έκανε περιέργεια να δω πως θα βγει. Τελικά ήταν ωραία.

      Σε ευχαριστώ πολύύυυυυυ

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  11. Πολύ όμορφες! Αγαπώ πολύ τα μανιτάρια και νομίζω ότι θα τις δοκιμάσω οπωσδήποτε, ειδικά αφού είναι φούρνου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι γίνονται στο φούρνο είναι βασικό Πόπη μου.

      Ευχαριστώ πολυ.

      Φιλιά :))

      Διαγραφή
  12. Τι super μεζές είναι αυτός Μαράκι μου; Και μένα μου αρέσει που δεν χρειάζονται τηγάνισμα! Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκέψου πως δεν έχει πολλά λιπαρά, μόνο το σωτάρισμα των μανιταριών με λίγο λαδάκι.
      Ακρως υγιεινό μεζεδάκι.

      Νασαι καλά Κατερίνα μου

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  13. Μάριον, αφράτες και πολύ ωραίες έγιναν οι πατατοκροκέτες με τα μανιτάρια. Συνήθως τις πατατοκροκέτες της κάνω τηγανητές. Έτσι όμως γλυτώνουμε το τηγάνισμα και τα πολλά λάδια, γίνονται πιο ελαφρές. Ωραία η γέμιση με τα μανιτάρια. Το τυράκι αρέσει και σε μένα. Ωραιότατο μεζεδάκι.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγουρα στο φούρνο γινονται πιο ελαφριές Ειρήνη.
      Θα τον προτιμώ και σε άλλες κροκέτες τελικά

      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  14. φαίνονται πεντανόστιμες! η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει ακόμη να φτιάξω κροκέτες επειδή οι σχέσεις μου με το τηγάνι δεν είναι καλές! πολύ καλή λύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Iάνθη μου ο φούρνος είναι καλή λύση όπως λες. Κι εγώ πρώτη φορά έκανα κροκέτες στο φούρνο.
      Δοκίμασέ τες.

      σε ευχαριστώ :)

      Τα φιλιά μου :)

      Διαγραφή
  15. Πολύ πρωτότυπος μεζές!! Πολύ μ' αρέσει. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω κάτι τέτοιο με πατάτα αλλά τώρα μου βάζεις ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολυ Μάγδα μου.
      Μόνο εσυ θα μας βάζεις ιδέες? χιχι.
      Κάνε την αρχή και θα δεις.

      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  16. Καταπληκτικό μεζεδάκι και μάλιστα ψητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψητό και βολικό Κική, χωρίς τηγάνισμα και τα σχετικά του

      Ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά :))

      Διαγραφή
  17. Φαίνονται πάρα πολύ νόστιμες Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα Marion,πολύ όμορφη η πρότασή σου και πανάλαφρη ταυτόχρονα!Αντιγράφω τη συνταγή,θα μου χρειαστεί οπωσδήποτε στις γιορτές! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xαρά όντως είναι πολύ ωραίες και για τις γιορτές για μπουφέ.

      Νασαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ πολύ

      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  19. Τι ωραία συνταγή Μάριον! Την κρατώ για να την δοκιμάσω! Μου αρέσει πολύ που δεν τηγανίζονται οι κροκέτες!
    Τέλειες οι φωτογραφίες σου (και όλη η παρουσίαση)!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νασαι καλά Αγγελική μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, πολύ πολύ.

      Δοκίμασέ την και πες μου.

      Φιλιά πολλά :))

      Διαγραφή
  20. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα μανιτάρια! Κι αυτές οι πατατοκροκέτες φαίνονται πολύ λαχταριστές! Η συνταγή μπαίνει στα αγαπημένα και με την πρώτη ευκαιρία θα τις δοκιμάσω. Γεια στα χέρια σου!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τι ωραίος μεζές!!! Και τι ωραία παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...