Κοτόπουλο με χυλοπίτες στη γάστρα / Chicken with hilopites (greek pasta)

9:06:00 π.μ.



Το καλοκαίρι τις ημέρες του 15αύγουστου είμασταν στην Αγριά στο Βόλο. Αφού απολαύσαμε τις παραθαλλάσιες ομορφιές του τόπου είπαμε ανήμερα του 15αύγουστου να ανηφορίσουμε προς Μακρυνίτσα. Μια χαρά λέω θα είναι, θα κάτσουμε να πιούμε καφεδάκι να βγάλουμε φωτογραφίες, να φάμε το μεσημέρι. 
Θα έχει και ησυχία (έλεγα εγώ..) μιας και όλοι θα είναι για μπάνιο στη θάλασσα... Ποιος θα πάει στο βουνό τέτοια μέρα. ΧΑ!!! λάθος (μου) μεγάλο. Γινόταν το αδιαχώρητο στη Μακρυνίτσα που δεν καταφέραμε να παρκάρουμε το αυτοκίνητο και που μετά δυσκολίας καταφέραμε να βγούμε από το μικρο πάρκινγκ με τα τόσα αυτοκίνητα. 


Ετσι πήγαμε Πορταριά. Κι εκεί κακός χαμός που μετά από 3-4 κύκλους καταφέραμε να παρκάρουμε. Ηπιαμε το καφεδάκι μας κάτω από τα πλατάνια και βολτάραμε στα μαγαζιά. Η αποτίμηση της βόλτας ήταν γλυκά του κουταλιού (πολλά!!) και χωριάτικες χυλοπίτες.




Χυλοπίτες χωριάτικες όπου βρω τις αγοράζω. Η αλήθεια είναι πως έχω φτιάξει κι έχω κόψει τόνους χυλοπίτες (κι ας μην μου φαίνεται..). Οταν ήμουν μικρή κάθε καλοκαίρι η γιαγιά (στην Αθήνα) έφτιαχνε χυλοπίτες κι εμείς το είχαμε σαν παιχνίδι να τις κόβουμε. Με τις απαραίτητες οδηγίες να τις κόβουμε όλες στο ίδιο μέγεθος κι όχι ότι μας κατέβει. Πάνω στo παλιό ξύλινο σκούρο τραπέζι, που οι χαρακιές από τα κοψίματα ήταν εμφανείς πάνω του - που πολλές φορές τώρα το αποζητάω γιατί θα ήταν φοβερή επιφάνεια για φόντο φωτογράφησης (χαχα...ο καημός μιας food blogger).

Μετά το άπλωμα πάνω στα τραπεζομάντηλα που είχαν απλωθεί παντού για να στεγνώσουν. 
Πόσο κρίμα να μην υπήρχαν κινητά τότε για να έχω αυτές τις στιγμές. 



Έτσι λοιπόν με το που είδα χωριάτικο χυλοπιτάκι σκέφτηκα και πως θα το έφτιαχνα. Με κοτόπουλο στη γάστρα.

Κι ήταν πεντανόστιμο.





Κοτόπουλο με χυλοπίτες χωριάτικες / Chicken with hilopites (greek pasta)


Υλικά

1 κοτόπουλο (μέτριο περίπου 1 κιλό σε 4 μεγάλες μερίδες)
250 γρ. συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
Ολόκληρα ντοματάκια απο κονσέρβα
1/2 κουτ. γλ. κανέλα
1-2 φύλλα δάφνης
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 πιπεριά φλωρίνης
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
πιπέρι - αλάτι
χυλοπίτες χωριάτικες (450 γρ. περίπου)
ελαιόλαδο (1/2 νεροπότηρο)


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς

Κόβουμε σε μερίδες το κοτόπουλο. Το πλένουμε και το στεγνώνουμε καλά.
Κόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά & λιώνουμε το σκόρδο.




Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Μόλις πάρει χρώμα, το βγάζουμε και ρίχνουμε στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι την πιπεριά και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα ντομάτάκια (που τα έχουμε κόψει σε κομμάτια), το χυμό ντομάτας, την κανέλα, την δάφνη, το μπαχάρι. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.




Προσθέτουμε 4 ποτήρια ζεστό νερό και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις.

Βάζουμε και το κοτόπουλο να πάρει μια βράση.

Μεταφέρουμε στην γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.

Μετά τα 45 λεπτά ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και ελέγχουμε αν έχει αρκετό ζουμί. Αν δεν έχει προσθέτουμε ζεστό νερό. Δεν σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει βράση (αν έχουμε προσθέσει νερό)



Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το χυλοπιτάκι, ανακατεύουμε να πάει παντού (το χυλοπιτάκι πρέπει να είναι καλυμμένο από το ζουμί) . Κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να βράσει 3-4 λεπτά (το χυλοπιτάκι δεν θέλει πολύ προσοχή).

Μόλις περάσουν τα 3-4 λεπτά ανακατεύουμε καλά, βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και την αφήνουμε σκεπασμένη σε μια άκρη.




Το φαί θα πρέπει να είναι ζουμερό όταν θα το βγάλετε, να έχει αρκετή σάλτσα. Καθώς θα το έχετε έξω από το φούρνο θα συνεχίσει να μαγειρεύεται με την θερμοκρασία που έχει η γάστρα.

Σερβίρετε με τριμμένο κεφαλοτύρι





Μικρά μυστικά:

  • Προσοχή να μην παραβράσετε το χυλοπιτάκι. Θέλει το πολύ 4 λεπτά.
  • Υπολογίστε να έχει ζουμί όταν θα ρίξετε το χυλοπιτάκι ώστε όταν το βγάλετε από το φούρνο το φαΐ να μην στεγνώσει, μιας θα εξακολουθεί να βράζει για λίγα λεπτά ακόμα και αφού το έχετε βγάλει από τον φούρνο.
  • Πρέπει να έχει μείνει με τη σάλτσα και το λαδάκι του, να έχει μελώσει κι όχι να έχει πολλά νερά
  • Τα ολόκληρα ντοματάκια τα κόβετε ή αλλιώς τα πατάτε με την κουτάλα να λιώσουν.
  • Χυλοπίτες βάζετε ανάλογα όσες θέλετε. Εμένα μου αρέσει πάντα να είναι περισσότερες γιατί τις τρώμω.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο την ώρα που θα βάλετε το κοτόπουλο με την σάλτσα (1/2 φλιτζανάκι του καφέ). 







You Might Also Like

11 σχόλια

  1. Ααααααααχ.. αυτές οι γιαγιάδες πράγματα που μας μάθαιναν και που τότε μικρά δεν το καταλαβαίναμε αλλά τώρα τα κρατάμε στην βιβλιοθήκη του μυαλού μας σαν θησαυρός!!!
    Το σημερινό πιάτο σου είναι από τα πολύ αγαπημένα μας Κυριακάτικα φαγητά, στις φωτογραφίες σου φαίνεται τόσο νόστιμο..γιαμ-γιαμ! Λέω να το φτιάξω την επόμενη Κυριακή γιατί το λαχτάρισα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έτσι είναι Ειρήνη, τώρα βλέπουμε τις όμορφες εκείνες στιγμες και την αξία τους.

      Να το φτιάξεις είναι ότι πρέπει για κυριακάτικο φαγάκι.
      Σ ευχαριστώ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Η ανάρτηση που έχω στη σελίδα για χυλοπίτες συνοδεύεται από φωτογραφίες της μάνας να τς φτιάχνει ένα χρόνο πριν φύγει. Φέτος βαρέθηκα και δεν έφτιαξα έχω περσινές ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραία η διαδικασία αυτή Ξανθή.
      Δεν πειράζει του χρόνου φτιάχνεις πάλι.

      Διαγραφή
  3. Όταν είχαμε πάει διακοπές στο Πήλιο, είχαμε επιχειρήσει και εμείς να επισκεφτούμε την όμορφη Μακρυνίτσα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα! Γινόταν απλά το αδιαχώρητο :)
    Το κοτόπουλο με χωριάτικο χυλοπιτάκι είναι επικό φαγητό! Με τα ωραία μπαχαρικά, τη μελωμένη σάλτσα και το τυράκι από πάνω είναι πραγματικά φανταστικό!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραίο φαγάκι! Λαχταριστό...Κυριακάτικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πωωωωωωω αυτο ειναι φαι!!!! κ στη γαστρα ειδικα , λουκουμι!!! το τριμμενο τυρακι απαραιτητο. αλλη χαρηεχει το σπιτικο χωριατικο ζυμαρικο. αγαπημενη πορταρια και γενικα ο βολος με τα πολλαααααααααααα γλυκα κουταλιου !! γεια στα χερια σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΜΑΜΑΔΙΣΤΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ.
    ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ.

    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ.

    ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίο και κλασσικό πιάτο Μάριον! Και καθώς έχω καιρό να χρησιμοποιήσω το πήλινο γιουβέτσι μου με βάζεις στα αίματα για φαγάκι Κυριακάτικο!
    Καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαμαδίστικο πιάτο εντελώς! Πιάτο της Κυριακής που το έφτιαχναν και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι! Φιλάκια και καλό μήνα κοριτσάκι!

    www.artdecorationcrafting.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με πέθανες με το καταπληκτικό αυτό φαγητό! Φαίνεται να μοσχοβολάει και πεντανόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή