In
βούτυρο,
καρότο
Τορτελίνια σούπα με κρέμα γάλακτος & λαχανίδες / Creamy Tortellini Soup with collard greens
Το κρύο συνεχίζεται κι όπως πάει θα έχουμε ακόμα λίγο χειμώνα.
Οι ιδέες για φαγητό περιορίζονται σε ΄΄βαριά΄΄ φαγητά να μας κρατήσουν με θερμίδες. Αντί να μειωθούν τα ψησίματα στο φούρνο, αυξάνονται: κεικ, ρολά γεμιστά, μπουγάτσες, τυρόπιτες και δεν συμμαζεύεται.
Και μπορεί το καλοκαίρι να είναι γεμάτο ωραία λαχανικά, αλλά και ο χειμώνας δεν πάει πίσω.
Εγώ ανακάλυψα τις λαχανίδες. Εντάξει τις ήξερα. Αλλά όλο αυτό το διάστημα έχει γίνει μόδα το kale (κειλ), που δεν είναι τίποτα άλλο από λαχανίδα (έτσι τουλάχιστον το αναφέρουν διάφορα sites).
Λαχανίδες, τα φύλλα του λάχανου (ή και από το κουνουπίδι) γεμάτες θρεπτικά συστατικά. (Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες Α, C, K, καθώς και του συμπλέγματος των βιταμινών Β και μέταλλα όπως φωσφόρο, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο).
Γνωστές οι λαχανίδες από την εποχή της Κατοχής, που ήταν κατ' ανάγκη το φαγητό πολλών ανθρώπων. Η γιαγιά μου που ήταν μικρό κοριτσάκι στην Κατοχή βράζανε κάθε λογής χόρτα, τα έτρωγαν κι έπινα το ζουμί τους, δεν ήθελε να τα βλέπει. Οταν έφτιαχνε η μαμά μου χόρτα και την ρώταγε αν ήθελα να της πάει η απάντηση ήταν πάντα ίδια : ''όχι παιδάκι μου, τα χόρτασα στην Κατοχή''.
Τις υπόλοιπες λαχανίδες τις έβρασα και τις φάγαμε άλλη μέρα, με μπόλικο ελαιόλαδο και λεμόνι.
Τορτελίνια σούπα με κρέμα γάλακτος & λαχανίδες
(συνταγή από εδώ)
Υλικά
3 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
2 - 3 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
2 μεγάλα καρότα (κομμένα σε κύβους)
1 κουτ. σουπας Italian seasoning *
1 κουτ. γλ. αλάτι
1/4 κουτ.γλ.φρέσκο τριμμένο πιπέρι
35 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
6-7 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
2 πακέτα τορτελίνια (των 250 γρ.)
150 γρ. λαχανίδες (ή φρέσκο σπανάκι)
235 γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το ιταλικό καρύκευμα (Italian seasoning), το αλάτι και το πιπέρι, και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 6 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, να καβουρντιστεί λίγο.
Σιγά-σιγά προσθέτουμε το ζωμό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε τα τορτελίνια και τις λαχανίδες.
Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να βράσουν τα τορτελίνια.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος (ή το γάλα) και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς
Ελέγχουμε τη γεύση για το αλάτι.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
Σερβίρουμε με φρεσκο-τριμμένο πιπέρι.
Μικρά μυστικά:
- * το Italian seasoning μπορείτε να το βρείτε κι έτοιμο στα σουπερ-μάρκετ (περιέχει αποξηραμένο βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό, σκόρδου, κρεμμύδι, θυμάρι, δεντρολίβανο, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι). Μην το παραλείψετε γιατί δίνει όλη την νοστιμιά.
- Μπορείτε να βάλετε σπανάκι ή να βάλετε ένα μείγμα από σπανάκι, λαχανίδες & kale). Επίσης, η ποσότητα είναι ενδεικτική.Μπορείτε να βάλετε λιγότερη ή περισσότερη.
- Αν θέλετε βάζετε μόνο γάλα είτε πλήρες είτε με χαμηλά λιπαρά.
- Αν μείνει και τη φυλάξετε στο ψυγείο, την επόμενη μέρα θα έχει απορροφήσει τα υγρά και για να την ζεστάνετε απλά προσθέστε λίγο ακόμα ζωμό λαχανικών. Αλλά και μέχρι το βράδυ τα έχει ρουφήξει τα υγρά του. Κάνετε το ίδιο ή απλά το τρώτε χωρίς ζουμί. Είναι το ίδιο νόστιμη.
- Μπορείτε να βάλετε και κατεψυγμένα (προβρασμένα) tortellini, απλά θα χρειασθούν λιγότερη ώρα βράσιμο.