Σπιτικά ψωμάκια Bagels / Homemade Bagels
7:58:00 μ.μ.
Φθινοπώριασε και η όρεξη για ψησίματα επέστρεψε μετά το διάλειμα του καλοκαιριού. Ο φούρνος τώρα δουλεύει στο φουλ. Το αλεύρι αγαράζεται πλέον σε ποσότητες (χαμένο δεν πάει).
Μετά το ψωμί της προηγούμενης ανάρτησης πάλι κάτι ψωμένιο ψήθηκε.
Γενικά το ψωμί είναι θεόσταλτο ώρες ώρες. Έχεις μια λιγούρα? παίρνεις λίγο ψωμάκι λίγο τυράκι, κι έτοιμο το σνακ. Θες και σαλαμάκι? Πάρε και σαλαμάκι, εκεί θα τα χαλάσουμε 😃
Πάντα πρέπει να υπάρχει ψωμί στο σπίτι. Φάμε δεν φάμε. Η μαμά μου το τονίζει ''δεν κάνει να μην υπάρχει ψωμί μέσα στο σπίτι..!!!'' Για πολλούς και διαφόρους λόγους.
Εγώ πάλι έχω άλλο κόλλημα. Θεωρώ πως αν δεν φας λίγο ψωμί με το φαγητό δεν σε ''πιάνει''. Κοινώς δεν χορταίνεις μόνο από το φαγητό. Και η συνηθισμένη μας (μου) φράση κάθε φορά που τρώμε στα παιδιά είναι ''φάτε ψωμί να σας πιάσει..''..χαχα..
Πάντως όταν ψήνεται ψωμάκι το τιμούν και με το παραπάνω.
Ετσι και με αυτά τα bagels. Τα χαριτωμένα ψωμάκια με την τρύπα που κόντεψαν να εξαφανισθούν πριν ακόμα φωτογραφηθούν. Εμ .. 8 ψωμάκια τι να σου κάνουν!!!
Η διαδικασία φαίνεται αλλά δεν είναι μπελαλίδικη. Γενικά αυτές οι ζύμες που τις βράζουμε, μου αρέσουν (δες τα Ιταλικά taralli & τις μπουκιές pretzel).
Iδανικά ψωμάκια για κολατσιό, για το σχολείο, για την δουλειά. Γεμίστε τα με τυράκι κι αλλαντικά. Αλείψτε τα με βούτυρο και μαρμελάδα. Το ίδιο νόστιμα είναι. Η επικάλυψη τους τα κάνει ακόμα πιο νόστιμα.
Ψωμάκια Bagels / Bagels
(αρχική συνταγή εδώ)
Μετά το ψωμί της προηγούμενης ανάρτησης πάλι κάτι ψωμένιο ψήθηκε.
Γενικά το ψωμί είναι θεόσταλτο ώρες ώρες. Έχεις μια λιγούρα? παίρνεις λίγο ψωμάκι λίγο τυράκι, κι έτοιμο το σνακ. Θες και σαλαμάκι? Πάρε και σαλαμάκι, εκεί θα τα χαλάσουμε 😃
Πάντα πρέπει να υπάρχει ψωμί στο σπίτι. Φάμε δεν φάμε. Η μαμά μου το τονίζει ''δεν κάνει να μην υπάρχει ψωμί μέσα στο σπίτι..!!!'' Για πολλούς και διαφόρους λόγους.
Εγώ πάλι έχω άλλο κόλλημα. Θεωρώ πως αν δεν φας λίγο ψωμί με το φαγητό δεν σε ''πιάνει''. Κοινώς δεν χορταίνεις μόνο από το φαγητό. Και η συνηθισμένη μας (μου) φράση κάθε φορά που τρώμε στα παιδιά είναι ''φάτε ψωμί να σας πιάσει..''..χαχα..
Πάντως όταν ψήνεται ψωμάκι το τιμούν και με το παραπάνω.
Ετσι και με αυτά τα bagels. Τα χαριτωμένα ψωμάκια με την τρύπα που κόντεψαν να εξαφανισθούν πριν ακόμα φωτογραφηθούν. Εμ .. 8 ψωμάκια τι να σου κάνουν!!!
Η διαδικασία φαίνεται αλλά δεν είναι μπελαλίδικη. Γενικά αυτές οι ζύμες που τις βράζουμε, μου αρέσουν (δες τα Ιταλικά taralli & τις μπουκιές pretzel).
Iδανικά ψωμάκια για κολατσιό, για το σχολείο, για την δουλειά. Γεμίστε τα με τυράκι κι αλλαντικά. Αλείψτε τα με βούτυρο και μαρμελάδα. Το ίδιο νόστιμα είναι. Η επικάλυψη τους τα κάνει ακόμα πιο νόστιμα.
Ψωμάκια Bagels / Bagels
(αρχική συνταγή εδώ)
Υλικά
360 γρ.
ζεστό νερό
1
κουτ. σούπας μαγιά
500
γρ. αλεύρι για ψωμί
1
κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
1½
κουτ. γλ. αλάτι
Για το βράσιμο
Νερό (περίπου 1.800 γρ.)
85
γρ. μέλι
1
ασπράδι αυγού + 1 κουτ. σούπας νερό (χτυπημένα μαζί)
Μείγμα
για επικάλυψη
1
κουτ. σούπας αποξηραμένο κρεμμύδι
1 κουτ.
σούπας σκόρδο σε σκόνη
2 κουτ.
σούπας σουσάμι (μαύρο & άσπρο)
2 κουτ.
σούπας παπαρουνόσπορο
½
κουτ. γλ. αλάτι χονδρό
Ανακατεύουμε
όλα μαζί σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη
Εκτέλεση
Σε ένα
μπολ βάζουμε το νερό και την μαγιά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη
για 5 λεπτά.
Στο
μίξερ με το γάντζο ανακατεύουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη & το αλάτι.
Συνεχίζοντας
το ανακάτεμα στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε
για περίπου 5 λεπτά. (εναλλακτικά ζυμώνουμε με το χέρι)
Βάζουμε
τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μεγάλο μπολ. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και
αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για περίπου 1 ½ .
Όταν
φουσκώσει η ζύμη την χωρίζουμε σε 8 ίσα κομμάτια. Με το δάκτυλό μας σχηματίζουμε
μια τρύπα στο κέντρο της ζύμης.
Κάθε
bagel
που φτιάχνουμε το σκεπάζουμε με μια ελαφρώς υγρή πετσέτα.
Προθερμαίνουμε
το φούρνο στους 200 C
Γεμίζουμε
μια κατσαρόλα με νερό και προσθέτουμε το μέλι.
Μόλις
πάρει βράση το νερό το χαμηλώνουμε και προσθέτουμε 2-3 τη φορά τα bagels. Τα
αφήνουμε να βράσουν 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Τα
βγάζουμε στην άκρη και τα περνάμε με το ασπράδι του αυγού.
Βάζουμε
τα bagels
σε ένα ταψί με
αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνουμε
να κρυώσουν λίγο για 10 λεπτά και μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Mικρά μυστικά:
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό αλεύρι ολικής & μισό αλεύρι για ψωμί
Το νερό να το ρίχνετε σιγά σιγά να βλέπετε την υφή της ζύμης.
Αν κολλάει η ζύμη προσθέστε ελάχιστο αλεύρι.
Τρώγονται χλιαρά ή μόλις κρυώσουν. Την επόμενη μέρα έχουν μαλακώσει λίγο, αλλά αν τα κόψετε στη μέση και τα βάλετε λίγο στην τοστιέρα γίνονται πάλι τραγανά.
Μπορείτε και να τα ζεστάνετε και στο φούρνο (όχι στα μικροκύματα) ελαφρώς.
16 σχόλια
Πανέμορφα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ μια φορά προσπάθησα να φτιάξω και ομολογώ ότι μου φάνηκαν λίγο μπελάς ;-)
Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα γράφεις για το "θεόσταλτο" ψωμάκι που είναι ένα κι' ένα για ένα γρήγορο και απολαυστικό σνακ, Μάριον.
Καλό απόγευμα εύχομαι.
H αναμονή είναι λίγο ''μπελάς'' Πηνελόπη. Κατά τα άλλα δεν ειναι τίποτα ;)
ΔιαγραφήΤο ψωμί μας χορταίνει όλες τις ώρες ;)
Σ ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Εύκολο νόμιζα ότι χρειάζεται ειδική φόρμα για να γίνουν.Θα το προσπαθήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θέλουν ειδική φόρμα.
ΔιαγραφήΑνοιγεις με το δάχτυλο στο κεντρο την τρύπα (στριφογυρνάς το δάχτυλο να ανοίξει οσο θες) και γίνονται μια χαρά ;)
Νομίζω πως όλα τα σπιτικά ψωμάκια είναι υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όταν είναι φρεσκοψημένα, είναι απλά φανταστικά!
Φαντάζομαι πόσο ωραία θα είναι τα bagels, με την ωραία επικάλυψη και το μελένιο άρωμα.
Και θα συμφωνήσω ότι ένα από τα καλύτερα σνακ είναι φρέσκο ψωμί + τυράκι!
Φιλιά
H επικάλυψη δίνει πολλούς πόντους στο ψωμάκι Ερμιόνη μου ;)
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ
Φιλιά πολλά
Κι εγώ θεωρώ πως το ψωμί είναι θεόσταλτο... και μόνο η μυρωδιά του όταν ψήνεται σε τυλίγει τόσο ζεστα που νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε αγκαλιά. Ωχχχχχ πολύπλοκο μου φάνηκε! Αποκλείεται εγώ να τα πετύχω έτσι αν και οι φωτογραφίες σου με παρακινούν να τα φτιάξω έστω και για μια φορά! Φιλάκια πολλά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήwww.artdecorationcrafting.gr
Η μυρωδιά όταν ψήνεται είναι υπέροχη Χριστίνα μου.
ΔιαγραφήΔεν είναι πολύπλοκο. Μην τρομάζεις :)
Εσύ κάνεις πιο δύσκολα σ αυτό θα κολήσεις? χιχι.. Δεν είναι τίποτα. Μια μικρή διαδικασία έχει αλλα ο βαθμός δυσκολίας είναι 0.
Σ ευαριστώ πολύ
Φιλιά πολλά :)
Μαράκι ξέρεις πόσο μου αρέσουν οι ζύμες, είναι τέλεια τα ψωμάκια, έτσι μου έρχεται να έρθω να με κεράσεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
Σε ξέρω κι εσένα ;)..χιχι
ΔιαγραφήΕλα οποτε θες!!
Φιλιά
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ Θα τα φτιάξω!!!!!!!!! Τι όμορφα που σου έγιναν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ Πεπούλα :)
Διαγραφή:)
τα λατρεύω αυτά τα "ψωμακια" και μου άρεσε πάαααρα πολύ η σπιτική σου εκδοχή!μου έλειπε μια τέτοια συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφα που είναι! Τα bagels είναι αγαπημένα μου, φρεσκοψημένα είναι καταπληκτικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήωωωω τελεια!! οτι πρεπει για σαντουιτς!! δεν ηξερα οτι τα βραζεις πρωτα! σιγουρα καποια στιγμα θα τα δοκιμασω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικά bagels Μαράκι μου! Και μένα μου αρέσουν τρελά! Φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφή