In
γλυκό,
Επιδόρπιο
Προφιτερόλ με παγωτό βανίλια & ζεστή σάλτσα σοκολάτας / Choux pastry dough with vanilla ice cream & hot chocolate sause
Πριν κανα μήνα κάποιοι γνωστοί μου πήγαν ταξιδάκι οδικώς από την Ιταλία, Βενετία, στη Γαλλία, Κάνες, Μόντε Κάρλο με τελικό προορισμό τη Βαρκελώνη.
Στην ερώτηση τι ήθελα να μου φέρουν απάντησα τίποτα(!).Ενώ ήθελα πάρα πολλά μεταξύ μας..χιχι.
Λόγω όμως οικονομικής κρίσης – και φυσικά τα απλησίαστα μαγαζιά των εν λόγω χωρών - ήξερα πως δεν μπορούσα να έχω κάτι ιδιαίτερο (εκτός των μικρών σουβενίρ).
Βέβαια μια τσαντούλα την ‘’τσίμπησα’’ δεν έχω παράπονο.. ναναι καλά.
Τέλος πάντων λέω θέλω να μου φέρετε διάφορα περιοδικά. Από όπου περνάτε λέω να σταματάτε σε περίπτερα – κιόσκα – ότι έχουν εκεί – και να μου πάρετε περιοδικά μαγειρικής και διακόσμησης. Αυτά που δεν έχουμε εδώ. Κι έτσι πήρα πεσκέσι μια γεμάτη σακούλα με περιοδικά από την Ισπανία, Γαλλία & Ιταλία.
Η χαρά του παιδιού! Σε κάποια βρήκα πολύ ωραίες ιδέες για φαγητά, γλυκά, αλλά και ιδέες για το σπίτι. Θα το βγάλω όλο το καλοκαιράκι μου φαίνεται, μη σας πω και τον επόμενο χειμώνα..χιχι.
Από τις πρώτες που μου έκαναν κλικ ήταν σε ένα Ισπανικό περιοδικό, κάτι προφιτερόλ γλυκά & αλμυρά.
Σου
δεν είχα φτιάξει ποτέ – νομίζω δηλαδή, δεν θυμάμαι και καλά.
Κάποια φορά που ήθελα για ένα τραπέζι είχα πάρει έτοιμα. Τελικά είναι πολύ πιο εύκολα να τα φτιάξεις από το να πας στο ζαχαροπλαστείο ή στο φούρνο και να τα παραγγείλεις, και μετά να πας να τα πάρεις.
Έγινε ένα πολύ ωραίο γλυκάκι με δροσερό παγωτό βανίλια και σάλτσα σοκολάτας.
Ιδανικό για να κλείσει καλά ένα ωραία γεύμα ή δείπνο. Και προπάντων εύκολο και ευπαρουσίαστο.
Βέβαια κάποια σου μου βγήκαν ''κάπως'' μια και μου χάλασε το κορνέ. Αλλά το έσωσα (χιχι).
ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
ZYMH ΓΙΑ ΣΟΥ (βασική συνταγή)
250 ml νερού
150 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
3 μεγάλα αυγά
μια πρέζα αλάτι
5 γρ. ζάχαρη
1 κρόκο αυγού (για να αλείψουμε τα σου πριν τα ψήσουμε)
παγωτό βανίλια
ζάχαρη άχνη
για τη σάλτσα σοκολάτας
100 γρ. σοκολάτας
35 γρ. ζάχαρης
5 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
70 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
Τρίβουμε τη σοκολάτα στο τρίφτη.
Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και όταν αρχίζει να βράζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
Ενσωματώστε το μισό βούτυρο και ανακατέψτε.

Ρίχνουμε και υπόλοιπο βούτυρο. Αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα σου, προσθέτοντας 5 γρ. ζάχαρη.
Βράζουμε το νερό με το βούτυρο και μια πρέζα αλάτι.
Όταν πάρει βράση, προσθέτουμε το αλεύρι με τη μία και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του της κατσαρόλας.

Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα σταθεί λίγα λεπτά.
Προσθέστε τα αυγά, το ένα μετά το άλλο μέχρι να ενσωματωθούν όλα στη ζύμη.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, αλλά όχι υγρή, έτσι ώστε όταν την σηκώνουμε με ένα κουτάλι να σχηματίζετε μια αιχμή (΄΄μυτούλα΄΄).
Βάζουμε
τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής – κορνέ και σχηματίζουμε τα σου σε ταψί
με λαδόκολλα.

Πριν
τα βάλουμε στο φούρνο τα αλείφουμε με ένα πινέλο με τον κρόκο και ψήνουμε στους
200 C για 15-20 λεπτά.
Στη
συνέχεια (μετά τα 15-20 λεπτά) ψήνουμε για 5 λεπτά στους 175 C
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως σε σχάρα πριν τα γεμίσουμε με το παγωτό βανίλια.
Όταν είναι να τα σερβίρουμε ζεσταίνουμε τη σάλτσα σοκολάτας και τη βάζουμε σε ένα πιάτο και από πάνω τα σου γεμισμένα με το παγωτό.
Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
Η μπορούμε ρίξουμε από πάνω τη ζεστή σάλτσα. Σερβίρονται αμέσως και τρώγονται επίσης στο λεπτό.

Μικρά μυστικά :
- Για γλυκά σου (με γλυκιά γέμιση) στη βασική ζύμη βάζουμε 5 γρ। ζάχαρη.
-
Για την σάλτσα σοκολάτας αν η σοκολάτα είναι κουβερτούρα πικρή βάζουμε τη
ζάχαρη, διαφορετικά την παραλείπουμε.
-
Τα σου τα φυλάμε σε καλά κλειστό δοχείο.
Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε από την προηγούμενη.
Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε από την προηγούμενη.
