Προφιτερόλ με παγωτό βανίλια & ζεστή σάλτσα σοκολάτας / Choux pastry dough with vanilla ice cream & hot chocolate sause

11:07:00 μ.μ.



Πριν κανα μήνα κάποιοι γνωστοί μου πήγαν ταξιδάκι οδικώς από την Ιταλία, Βενετία, στη Γαλλία, Κάνες, Μόντε Κάρλο με τελικό προορισμό τη Βαρκελώνη.

Στην ερώτηση τι ήθελα να μου φέρουν απάντησα τίποτα(!).Ενώ ήθελα πάρα πολλά μεταξύ μας..χιχι.

Λόγω όμως οικονομικής κρίσης – και φυσικά τα απλησίαστα μαγαζιά των εν λόγω χωρών - ήξερα πως δεν μπορούσα να έχω κάτι ιδιαίτερο (εκτός των μικρών σουβενίρ).
Βέβαια μια τσαντούλα την ‘’τσίμπησα’’ δεν έχω παράπονο.. ναναι καλά.

Τέλος πάντων λέω θέλω να μου φέρετε διάφορα περιοδικά. Από όπου περνάτε λέω να σταματάτε σε περίπτερα – κιόσκα – ότι έχουν εκεί – και να μου πάρετε περιοδικά μαγειρικής και διακόσμησης. Αυτά που δεν έχουμε εδώ. Κι έτσι πήρα πεσκέσι μια γεμάτη σακούλα με περιοδικά από την Ισπανία, Γαλλία & Ιταλία.

Η χαρά του παιδιού! Σε κάποια βρήκα πολύ ωραίες ιδέες για φαγητά, γλυκά, αλλά και ιδέες για το σπίτι. Θα το βγάλω όλο το καλοκαιράκι μου φαίνεται, μη σας πω και τον επόμενο χειμώνα..χιχι.

Από τις πρώτες που μου έκαναν κλικ ήταν σε ένα Ισπανικό περιοδικό, κάτι προφιτερόλ γλυκά & αλμυρά.






Σου δεν είχα φτιάξει ποτέ – νομίζω δηλαδή, δεν θυμάμαι και καλά.




Κάποια φορά που ήθελα για ένα τραπέζι είχα πάρει έτοιμα. Τελικά είναι πολύ πιο εύκολα να τα φτιάξεις από το να πας στο ζαχαροπλαστείο ή στο φούρνο και να τα παραγγείλεις, και μετά να πας να τα πάρεις.

Έγινε ένα πολύ ωραίο γλυκάκι με δροσερό παγωτό βανίλια και σάλτσα σοκολάτας.
Ιδανικό για να κλείσει καλά ένα ωραία γεύμα ή δείπνο. Και προπάντων εύκολο και ευπαρουσίαστο.
Βέβαια κάποια σου μου βγήκαν ''κάπως'' μια και μου χάλασε το κορνέ. Αλλά το έσωσα (χιχι).







ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ZYMH ΓΙΑ ΣΟΥ (βασική συνταγή)

250 ml νερού
150 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
3 μεγάλα αυγά
μια πρέζα αλάτι

5 γρ. ζάχαρη
1 κρόκο αυγού (για να αλείψουμε τα σου πριν τα ψήσουμε)
παγωτό βανίλια
ζάχαρη άχνη

για τη σάλτσα σοκολάτας
100 γρ. σοκολάτας
35 γρ. ζάχαρης
5 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
70 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Τρίβουμε τη σοκολάτα στο τρίφτη.
Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και όταν αρχίζει να βράζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά.


Ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
Ενσωματώστε το μισό βούτυρο και ανακατέψτε.




Ρίχνουμε και υπόλοιπο βούτυρο. Αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα σου, προσθέτοντας 5 γρ. ζάχαρη.

Βράζουμε το νερό με το βούτυρο και μια πρέζα αλάτι.
Όταν πάρει βράση, προσθέτουμε το αλεύρι με τη μία και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του της κατσαρόλας.



Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα σταθεί λίγα λεπτά.

Προσθέστε τα αυγά, το ένα μετά το άλλο μέχρι να ενσωματωθούν όλα στη ζύμη.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, αλλά όχι υγρή, έτσι ώστε όταν την σηκώνουμε με ένα κουτάλι να σχηματίζετε μια αιχμή (΄΄μυτούλα΄΄).






Βάζουμε τη ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής – κορνέ και σχηματίζουμε τα σου σε ταψί με λαδόκολλα.







Πριν τα βάλουμε στο φούρνο τα αλείφουμε με ένα πινέλο με τον κρόκο και ψήνουμε στους 200 C για 15-20 λεπτά.






Στη συνέχεια (μετά τα 15-20 λεπτά) ψήνουμε για 5 λεπτά στους 175 C




Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως σε σχάρα πριν τα γεμίσουμε με το παγωτό βανίλια.

Όταν είναι να τα σερβίρουμε ζεσταίνουμε τη σάλτσα σοκολάτας και τη βάζουμε σε ένα πιάτο και από πάνω τα σου γεμισμένα με το παγωτό.
Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Η μπορούμε ρίξουμε από πάνω τη ζεστή σάλτσα. Σερβίρονται αμέσως και τρώγονται επίσης στο λεπτό.





Μικρά μυστικά

- Για γλυκά σου (με γλυκιά γέμιση) στη βασική ζύμη βάζουμε 5 γρ
ζάχαρη.







- Για την σάλτσα σοκολάτας αν η σοκολάτα είναι κουβερτούρα πικρή βάζουμε τη ζάχαρη, διαφορετικά την παραλείπουμε.






- Τα σου τα φυλάμε σε καλά κλειστό δοχείο.
Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε από την προηγούμενη.




You Might Also Like

24 σχόλια

  1. Τυχερούλαααααα (για την τσαντούλα με τα περιοδικά λέω) τέλεια!!!!!!
    Σλουρπ είναι λαχταριστά
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραία!! το καλύτερο δώρο η τσαντούλα με τα περιοδικά και το προφιτερόλ είναι το αγαπημένο μου, θα ήθελα να είχα λίγο.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας άνοιξες την όρεξη μ' αυτή τη συνταγή και τώρα θα περιμένουμε και τις υπόλοιπες που κρύβει η τσαντούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ τι βλέπουν τα ματάκια μου Δευτεριάτικα!!!!
    Ζηλεύω απίστευτα για τα περιοδικά, ΟΦΕΙΛΕΙΣ να τα μοιραστείς όλα μαζί μας χα χα χαα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ λαχταριστά! Πράγματι ενώ νομίζουμε πως είναι δύσκολο, είναι τελικά πολύ εύκολο να φτάξει κάποιος ζύμη για σου! Όσο για τα περιοδικά σε καταλαβαίνω απολύτως. Περιμένω τώρα ένα πακέτο από τη Χαρά και μετράω τις μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. *Asteri -
    * Μari -
    Την ευχαριστήθηκα πολύ τελικά την τσάντα με τα περιοδικά..χιχι.
    Σας ευχαριστώ πολύ
    Καλή εβδομάδα

    * simonmad - σε ευχαριστώ πολύ, εν αναμονή και άλλων συνταγών.


    * ΕΛΕΝΑ - Βρήκα μπόλικη δουλίτσα με τα περιοδικά..χιχι.
    Νασαι καλά, καλή εβδομάδα και σε σένα.


    * mia maria - Μαρία μου τώρα που βρήκα το ''κολάϊ'' θα κάνω πιο συχνά σου. Κι εσύ το ίδιο με τα περιοδικά ε? χιχι.. μικρές απλές χαρές.
    Σε ευχαριστώ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο θα ήθελα να κάνω το ταξιδάκι που έκαναν οι φίλοι σου!!!! Η Βαρκελώνη είναι απλά υπέροχη και μια επίσκεψη δεν είναι αρκετή.
    Το καλύτερο δώρο σου έκαναν οι φίλοι
    και εσύ με την σειρά σου το μοιράζεσαι μαζί μας.
    Όμορφη παρουσίαση
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σίγουρα νόστιμα και εξαιρετικά παρουσιασμένα!

    Κάποιος στην οικογένεια θα χαιρόταν να τα έβρισκες μπροστά του...
    Εύγε Marion!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και να φανταστεις πως αυτες τις μερες εψαχνα συνταγη για σως σοκολατας!!!!
    thank you!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βουτιά στην απόλαυση....με τρέλλανες!!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέλειο Marion! Πολύ λιγουρευτό το γλυκό σου! Και καταπληκτική η ιδέα σου να σου φέρνουν περιοδικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το προφιτερόλ είναι απο τα αγαπημένα μου γλυκά και το δικό μου Marion είναι θεϊκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κόλαση!!! Μου άρεσε πολύ και ο τρόπος που μας το σέρβιρες!
    Καλό...ξεψάχνισμα στα περιοδικά σου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. * Kitchen stories - Ζαμπία μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ :)
    Νασαι καλά.
    Φιλιά

    * apinkdreamer - Ελένη μου νασαι καλά. Ελπίζω να σου αρέσει η σοκολάτα :))


    * Λίλα - μιλάμε για μεγάλες βουτιές ..χιχι
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. * Jenny - σε ευχαριστώ πολύ. Λιγουρευτικό & δροσιστικό.
    Τώρα θα ζητάω σε όλους περιοδικά :)
    Φιλιά

    * Αφροδίτη - δοκίμασέ το. Είναι και δροσερό με το παγωτό.
    Ευχαριστώ πολύ

    * ΝΑΝΤΙΑ - ευχαριστώ πολύ πολύ.
    Εχει να πέσει πολύ μελέτη ..χιχι

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καταπληκτικο γλυκο... κι εγω δεν εχω δοκιμασει ποτε να κανω προφιτερολ αλλα μετα απο τοσο αναλυτικες οδηγιες θα το επιχειρήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άργησα αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω αυτό το καταπληκτικό γλυκό!
    Μπράβο σου Μάριον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. πολυ ωραιο φαινεται και πολυ ωραια παρουσιαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. πολυ ωραια συνταγη!!θα ηθελα να ρωτησω ποσα σου βγαζει η δοση που μας δινετε και αν μπορουν να διατηρηθουν καπου αφου τα ψησουμε για αλλη φορα,ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μόνο το όνομα κάνει τα σάλια μου να τρέχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. καλησπερα! σου εστειλα ι μειλ για το ημερολογιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. * Ελπινίκη μου είναι εύκολη η ζύμη για προφιτερόλ. Δοκίμασε την μια φόρά
    Σε ευχαριστώ πολύ


    * Ανώνυμε - σε ευχαριστώ πολύ.
    Βγαίνουν περίπου 30 κομμάτια (ανάλογα πόσο μεγάλα θα κάνεις τα σου)
    Διατηρουνται αν τα βάλεις σε δοχειο που κλείνει καλά μέχρι να τα φτιάξεις (αφού έχουν κρυώσει καλά). Εγώ τα είχα 3-4 μέρες μέχρι να τα φάμε όλα.
    Δεν έχω δοκιμάσει αν μπορουν να μπουν σε σακουλάκια στο ψυγείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. * Πόπη σε ευχαριστώ πολύ πολύ.
    Τα φιλιά μου


    * wabini - νασαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ :))

    * Κική - και σκέψου και να το φας..κόλαση..
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χρησιμότατη συνταγή!!!! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ.....αν είχα αυγά θα την έφτιαχνα απόψε κιόλας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe