Τυροπιτάρες (Καρυστινές) / Traditional cheece pies ''Tiropitares'' from Karistos

11:17:00 π.μ.



Eίχα πάρει από την Κάρυστο σε ένα υπαίθριο βιβλιοπωλείο – ξέρετε σε αυτές τις μικρές εκθέσεις που υπάρχουν το καλοκαίρι σε διάφορα μέρη – ένα βιβλίο μαγειρικής με τοπικές και όχι μόνο συνταγές.




Ετσι μέσα από ‘’τετράδια μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής της Ελένης Παπαλυμπέρη’’ βρήκα τη συνταγή για τις τυροπιτάρες. Με ελάχιστες παρεμβάσεις δικές μου τις έκανα τελικά.

Έγιναν πολύ ωραίες για πρώτη φορά που τις έκανα και μας θύμισαν λίγο τις διακοπές μας.




 
Τυροπιτάρες Καρυστινές

Ζύμη
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι μπέϊκιν
1 φλιτζανάκι (του καφέ) λάδι
Νερό χλιαρό (όσο πάρει – για να γίνει μια μαλακή ζύμη)
Ελάχιστο αλάτι (δείτε πιο κάτω στα Μικρά μυστικά)

Γέμιση
1 πιάτο βαθύ γεμάτο μυζήθρα βαρελίσια αλμυρή
Λίγο πιπέρι

Eκτέλεση
Ρίχνουμε τα υλικά της ζύμης σε μια λεκανίτσα και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό (περίπου 2-3 φλυτζανάκια του καφέ νερό παίρνει. Το μέτρησα με το φλυτζανάκι που έριξα το λάδι). Η ζύμη γίνεται πολύ μαλακή.




Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και το κόβουμε, ώστε το μήκος του να είναι περίπου 30 εκ. και το φάρδος 20 εκ. Τώρα αυτό το κανονίζετε με το μάτι. 
Ανάλογα πόσο μεγάλες θέλετε να τις κάνετε και να χωράνε φυσικά και στο τηγάνι σας.




Απλώνουμε τη μυζήθρα σαν μαρμελάδα. Κι εδώ ανάλογα με τα γούστα σας. Αν θέλετε πολύ γέμιση ή όχι.

Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα για να μην βγαίνει το τυρί και διπλώνουμε σχηματίζοντας ένα φάκελο.






Βάζουμε σε τηγάνι μπόλικο σπορέλαιο και μόλις κάψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την τυροπιτάρα.




Αφού ροδίσει ελαφρά γυρίζουμε να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.
Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνουμε όλες τις τυροπιτάρες.




Σερβίρονται ζεστές. 
Το φύλλο είναι απίστευτα τραγανό και αν το κάνετε λεπτό γίνεται ακόμα πιο ωραίο.




Μικρά μυστικά:

- Το κουταλάκι μπέϊκιν το πρόσθεσα εγώ (η μικρή παρέμβαση που λέγαμε). Στην συνταγή από το βιβλίο δεν το είχε. Μου το είπε μια κυρία σε μια ταβέρνα που τρώγαμε τυροπιτάρες στο Μαρμάρι, ότι έβαζαν λίγο μπέϊκιν για να φουσκώνει ωραία.
- Επίσης στη γέμιση στο βιβλίο έλεγε ότι μπορούμε να βάλουμε κι ένα αυγό αν θέλουμε, διαφορετικά γίνεται και χωρίς αυγό. Εγώ δεν έβαλα κι έριξα 1-2 κουτ. γλ. γάλα για να ανακατευθεί καλά η μυζήθρα.
- Την γέμιση την προτιμώ λίγη στην τυροπιτάρα. Δηλαδή να μην γίνει ‘’σαν’’ τυρόπιτα με την έννοια που την ξέρουμε.
- Στην ζύμη δεν χρειάζεται να βάλετε αλάτι (είναι αλμυρή και η μυζήθρα και ισορροπούν οι γεύσεις). Αν και νομίζω λίγο αλατάκι το θέλει η ζύμη (πολύ λίγο – μια πρέζα).
- Βγαίνουν περίπου 7-9 τυροπιτάρες (πάντα ανάλογα το μέγεθος που θα τις κάνετε). Εμένα μου βγήκαν γύρω στις 9. Κάποια έγινε πιο μεγάλη, άλλες πιο μικρές. Δεν τις τηγάνισα όλες.
Τις έφτιαξα και τις έβαλα στην κατάψυξη (έτοιμες με γέμιση) ανάμεσα σε αντικολλητικό χαρτί και τις έκλεισα σε ένα τάπερ.





You Might Also Like

28 σχόλια

  1. Φαινονται πολύ νοστημες και λεω να τις δοκιμασω..
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειες οι τυροπιτάρες
    Καλό υπόλοιπο Κυριακής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω πωωωωωωωωωω....τελειες οι τυροπιταρες σου Μαριον,γεια στα χερια σου,μου τρεχουν τα σαλια..χαχαχα!!!καλο μεσημερι φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τυρόπιτες με τα όλα τους, φαίνονται σούπερ!!!!
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ λαχταριστές φαίνονται αυτές οι τυροπιτάρες!! Πάντως, μια φορά το όνομα ταιριάζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τυροπιτάρες με τα όλα τους! Μας έκανες να θέλουμε να τις φάμε εδώ και τώρα!
    Να ρωτήσω, αυτή την αλμυρή μυτζήθρα, έτσι τη ζητάς στο Σ/Μ?
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. * Eλπινίκη δοκίμασέτες .. αμα τις κάνεις πες μου εντυπώσεις. Είναι εύκολες πάντως.

    * Αsteri - ευχαριστώ πολύ.
    Καλό βράδυ

    * gwgoula - σε ευχαριστώ πολύ, νασαι καλά.
    Φιλιά

    * ΕΛΕΝΑ - νασαι καλά Ελενα.
    Καλή βδομάδα και σε σένα

    * Princess - οπως το λες..ταιριαστο το όνομα με τη γεύση.
    Νασαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. * kitchen stories - Ζαμπια την πηρα απο ένα μαγαζί που έχει τυροκομικά προϊόντα.. ειχε. Τώρα στο σουπερ μαρκετ δεν ξέρω.
    Στο σουπερ ξέρω πως υπάρχει μυζήθρα ξινή και συσκευασμένη μαλακιά.

    Ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραιότατες οι τυροπιτάρες!
    Ερώτηση... εμείς που δεν πολυσυμπαθούμε το τηγάνι, μπορούμε να τις φτιάξουμε στο φούρνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. * Ερμιόνη σε ευχαριστω πολύ.
    Μην σε ξεγελάει το τηγάνι.. είναι πολυ ελαφριές. Και δεν τραβάνε σχεδόν καθόλου λάδι. Αλλωστε δεν τηγανίζονται πολύ, ίσα μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζεις σε απορροφητικό χαρτί.
    Γίνονται πολύ τραγανές και δεν φαίνεται καθόλου οτι είναι στο τηγάνι.

    Στο φούρνο δεν νομίζω να γίνονται.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πω πω πω!!!!!
    Νοστιμιές και όμορφες μυρωδιές μου έρχονται κατά 'δω!!! Να'χα κι ένα κομμάτι να έτρωγα τι καλά που θα ήταν!
    Πολλά φιλιά Μαράκι μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μμμμμ!!!Τι τυροπιτάρες είναι αυτέεες?
    Μάριον καλή μου, καλό φθινόπωρο!
    Ό, τι πρέπει για το πρωινό και το κολατσιό!!
    Σε φιλώ φίλη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Την περιμενα αυτή τη συνταγή! Μου θυμίζει λίγο τα κρητικά καλιτσούνια που τηγανίζονται! Μιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πραγματικά τρελαίνομαι για τέτοιες πίτες!Τι τις είδα τώρα??!
    καλή αρχή για αύριο στα παιδιά!
    Δε θα είμαι..αργούν ακόμα οι αποφάσεις,καταλαβαίνεις...τι να κάνουμε!Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραίες φαίνονται οι ΤΥΡΟΠΙΤΑΡΕΣ λαχταριστές και αυτές και το όνομα τους.Θα τις φτιάξω σίγουρα.Σ ευχαριστούμε για την τέλεια συνταγή φιλάκιαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Marion μου τέλειες! Αγαπώ την τυρόπιτα σε οποιαδήποτε μορφή! Θα τις δοκιμάσω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. * irini
    * eva
    σας ευχαριστώ, καλό φθινόπωρο και σε σας :))


    * Kiki - μιαμ δεν λες τίποτα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. * Αθηνά ευχαριστώ πολύ, νασαι καλά. Αρχίσαμε χωρίς βιβλία βεβαια..για να δουμε πως θα παμε.
    Ευχομαι και σε σένα ότι καλύτερο.

    Είναι πολύ ωραία, δοκίμασέτην. Μην σε φοβίζει το ''τηγάνισμα''. Δεν της φαίνεται καθόλου.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. * donkey & the carrot - Φοίβη ευχαριστώ :)))


    * nadia - νασαι καλά Νάντια. Αν τις κάνεις πες μου τις εντυπώσεις σου.
    Φιλια

    * ΝΑΝΤΙΑ - είναι πολύ ωραία, θα σου αρέσει. Σε ευχαριστώ.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα Μαrion και καλό Φθινόπωρο
    Οσο για τις τυροπιτάρες, τρέχω για μυζήθρα.. Μου θύμισες τους γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης που φτιάχνω αλλά σήμερα θα απολαύσουμε τη δική σου συνταγή.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. * Γειά σου Νίκη, καλό φθινόπωρο και σε σένα. Σε ευχαριστώ πολύ.
    Ελπίζω να σου άρεσαν οι τυροπιτάρες. Θέλω εντυπώσεις αν τις έκανες.
    ΦΙλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Aπαπα!!!Θα τις φτιάξω,δεν το συζητώ!Αλήθεια,μπορώ να βάλω κάποιο άλλο τυρί,όπως φέτα ας πούμε,γιατί δεν έχω δοκιμάσει ποτέ το τυρί που προτείνεις?Καλή σχολική χρονιά και σε σας και καλό Φθινόπωρο να έχετε Μαριόν μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μπράβο Μάριον!!!εμείς προς τα βόρεια τα λέμε τυροπιτάρια και είναι τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. * Λαμπρινή σε ευχαριστώ πολύ.
    Θα σου αρέσει ειναι ωραίο το τυρί αυτό. Δοκίμασετο.. τώρα δεν ξέρω πως θα γίνει με τη φέτα. Η μυζήθρα λιώνει και γίνεται σαν κρέμα περίπου και απλώνεται.
    Αν το δοκιμάσεις και με φέτα πες μου.

    ΦΙλιά


    * Mari - Μαρία μου σε ευχαριστώ πολύ. Τις κάνετε κι εσείς αλλά έχουν άλλο όνομα? Ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πως το έχασα εγώ αυτό; Χτες φάγαμε την τελευταία από αυτές που είχαμε φέρει από τα Στύρα και μόνο που δεν κλαίγανε όλοι:))
    Θα τη φτιάξω οπωσδήποτε, ευχαριστώ πολύ Μάριον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τις έφτιαξα με φέτα και έγιναν πεντανόστιμες οι τυροπιτάρες!!!
    Πρόσθεσα και λίγο αλατάκι στη ζύμη....
    Σ' ευχαριστούμε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. * mia maria - κι εμείς τις έχουμε ριμάξει. Ειχα κάνει και τις είχα στην κατάψυξη και τελικά είναι μεγάλη ευκολία να τις έχεις έτοιμες και όποτε είναι ''ανάγκη'' να τις φτιάχνεις.
    Φιλιά πολλα


    * ΝΑΤΑΣΑ - την επόμενη φορά δοκίμασέτες με μυζήθρα (όπως είναι η συνταγή) θα σου αρέσουν κι έτσι.
    Σε ευχαριστώ πολύ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή