Καλοκαιρινά ρεβίθια στη γάστρα / Chickpeas in a pot
1:15:00 π.μ.
Mέσα
στον καύσωνα και την ζέστη (που ευτυχώς πέρασε) που είχε το φετινό καλοκαίρι,
εμένα μου θυμήθηκαν ρεβίθια.
Τα
ρεβίθια είναι τα αγαπημένα μου από τα όσπρια. Τα τρώω ευχάριστα.. όλες τις ώρες
και πιο συχνά από τα υπόλοιπα.
Πιο
μικρή (ή ακόμα και τώρα) έβαζα το απόγευμα σ ένα μπολακι ρεβίθια που είχαν
μείνει από το μεσημέρι και τα έτρωγα σαν στραγάλια.
Πιο
παλιά είχα φάει ρεβίθια με ψιλοκομμένα μανιτάρια σε πήλινο ψημένα σε
ξυλόφουρνο. Τα ωραιότερα ρεβίθια που είχα φάει ποτέ. Αυτή η γεύση μου έχει
μείνει ακόμα.
Βέβαια
με την ζέστη που είχε δεν τα ήθελα σούπα, οπότε σκέφτηκα να τα κάνω λίγο λαδερά
και καλοκαιρινά με χρώμα, χωρίς όμως να βάλω ντομάτα χυμό (από κονσέρβα) ή
πελτέ. Μόνο ντομάτες φρέσκες κομμένες σε ροδέλες.
Γι
αυτό και τα βάφτισα ‘’καλοκαιρινά’’
ρεβίθια.
Kaλοκαιρινά ρεβίθια στη γάστρα
Υλικά
½
κ. ρεβίθια
2
μέτριες ντομάτες σε ροδέλες
2
πιπεριές φλωρίνης σε ροδέλες
2
μέτρια κρεμμύδια σε ροδέλες
Αλάτι,
πιπέρι
Δεντρολίβανο
(φρέσκο ή αποξηραμένο)
1-2
φύλλα δάφνης
1
κουτ σούπας ξύδι μπαλσάμικο
Λιαστές
ντομάτες
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε
τα ρεβίθια από το βράδυ.
Το
επόμενο πρωϊ τα ξεπλένουμε και τα ρίχνουμε μέσα στη γάστρα - Σημείωση: δεν
έβαλα καθόλου σόδα.
Βάζουμε
τα φύλλα δάφνης και τις λιαστές ντομάτες. Αν θέλετε τις ψιλοκόβετε. Εγώ τις
έβαλα από πάνω ολόκληρες (ξεροψήθηκαν
από πάνω λίγο, αλλά μετά τις ανακάτεψα με τα ρεβίθια).
Ρίχνετε
το λάδι, το μπαλσάμικο και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα ρεβίθια.
Ψήνετε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 2 ώρες.
Μετά
τη μιάμιση ώρα ελέγξτε αν έχουν βράσει τα ρεβίθια και δείτε πόσο ακόμα θέλουν.
Εμένα μου πήραν περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο.
Μικρά
μυστικά:
-
Δεν έβαλα καθόλου σόδα.
-
Έγιναν καταπληκτικά και πεντανόστιμα. Έμειναν μόνο με το λαδάκι τους. Ηταν
βρασμένα καλά, αλλά όχι λιωμένα. Απ έξω τραγανά και μέσα μαλακά.
-
Την ίδια συνταγή την έκανα και σε κατσαρόλα, με λίγα ρεβίθια που μου είχαν
μείνει. Έγιναν το ίδιο νόστιμα αλλά ήταν λίγο διαφορετικά. Αν κι εκεί τα άφησα
μόνο με το λαδάκι και όχι με πολύ ζουμιά, ήταν της κατσαρόλας. Φαινόταν η
διαφορά της γάστρας. Αλλά το ίδιο νόστιμα.
Updated (15/07/2018)
- Aν θέλουμε να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος στο φούρνο, τα βράζουμε πρώτα για περίπου 3/4 στην κατσαρόλα. Τα δοκίμασα έτσι και ήδη στην κατσαρόλα είχαν μαλακώσει. Οπότε μετά μπήκαν στη γάστρα με τα υπόλοιπα υλικά και το νερό που έβρασαν και ψήθηκαν για άλλα 3/4.
Βέβαια παίζει ρόλο και η ποιότητα των ρεβιθιών, αν είναι βραστερά.
Updated (15/07/2018)
- Aν θέλουμε να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος στο φούρνο, τα βράζουμε πρώτα για περίπου 3/4 στην κατσαρόλα. Τα δοκίμασα έτσι και ήδη στην κατσαρόλα είχαν μαλακώσει. Οπότε μετά μπήκαν στη γάστρα με τα υπόλοιπα υλικά και το νερό που έβρασαν και ψήθηκαν για άλλα 3/4.
Βέβαια παίζει ρόλο και η ποιότητα των ρεβιθιών, αν είναι βραστερά.
39 σχόλια
Μπράβο, σου έγιναν πολύ ωραία, σαν ζωγραφιά! Πολύ ωραία η πρότασή σου, ξεφεύγει από την παραδοσιακή.Κι εγώ τα μαγειρεύω στο φούρνο με μπαχαρικά και κόλιανδρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Ελένη είναι μια ωραία αλλάγη στα ρεβίθια.
ΔιαγραφήΚι ο κόλιανδρος πολύ ωραίος είναι, θα το έχω υπόψη.
Σε ευχαριστώ πολύ
Καλό μεσημέρι
Καλημέρα, χτες έφτιαχνα τα ντουλάπια μου κι έπεσα πάνω σε λίγα ρεβίθια και σκεπτόμουν κάτι για αυτή την εποχή, έτσι ήρθε η συνταγή σου στην κατάλληλη στιγμή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ξανθή μου
Διαγραφήευκαιρία να τα δοκιμάσεις έτσι.
θα σου αρέσουν. Αν τα φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις
Φιλιά
Καλημέρα Μάριον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα ρεβίθια έχω κι εγώ αδυναμία, όπως και να τα φάω μου αρέσουν πολύ!
Μου αρέσει αυτή η καλοκαιρινή εκδοχή και το γεγονός ότι τα μαγείρεψες στη γάστρα θα τα κάνει πραγματικά άπαιχτα!
Φιλιά
Kαλημέρα Ερμιόνη :)
ΔιαγραφήΟντως η γάστρα κάνει τη διαφορά. Σίγουρα θα σου αρέσουν έτσι αφού τα τρως τα ρεβίθια.
Σε ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Λατρεύω τα ρεβίθια και την ιδέα σου την βρίσκω εξαιρετική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ Πόπη μου :)
ΔιαγραφήΦιλιά
Η καλοκαιρινη σου πρόταση για τα αγαπημένα ρεβύθια στην γάστρα, είναι άκρως δελεαστική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεφεύγουμε και από τους συνηθισμένους τρόπους μαγειρέματός τους!
Φιλιά!
Ελενα σωστά, ξεφεύγει από τα συνηθισμένα ρεβίθια που ξέρουμε.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Ο γιος μου τρώει πολύ τα ρεβύθια! Είμαι σίγουρη ότι θα του άρεσαν πολύ έτσι όπως τα έφτιαξες Μαράκι! Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία που του αρέσουν του μικρού, γιατί ο δικός μου δεν...με τίποτα.
ΔιαγραφήΣίγουρα θα του αρέσουν έτσι Κατερίνα μου, δοκίμασέ τα.
Φιλιά πολλά :)
Πάω τώρα να βάλω ρεβύθια στο νερό! Δείχνουν τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμεση ανταπόκριση..χιχι.
ΔιαγραφήΠες μου εντυπώσεις Βαγγελιώ μου.
Σε ευχαριστώ
Φιλιά
Με γείωσες τώρα Μαράκι μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυχαίνει να τ' αγόρασα προχθές και να μην τα έχω μαγειρέψει ΠΟΤΕ!
Θα την κάνω αύριο κι όλας γιατί φαίνεται πανεύκολη συνταγή!!
Ευχαριστω!!
Ειρήνη μου είναι μια πολύ ωραία λύση να τα κάνεις έτσι.
Διαγραφήτα βαζεις στο φουρνο και τα ξεχνάς για κανα 2ωρο.
Αν δεν έχεις πήλινη γάστρα βάλτα σε πυρέξ με καπάκι από πάνω.
Καλή επιτυχία αν τα κάνεις (πες μου εντυπώσεις)
Φιλιά :))
Από τα πολύ όμορφα παρασκευάσματα ρεβιθιών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε εμάς αρέσουν οικογενειακώς. Θα δοκιμαστούν και έτσι, καλοκαιρινά!
Ζ.
Zαμπία μου σε ευχαριστώ πολυ πολύ.
ΔιαγραφήΘα σας αρέσουν κι έτσι σίγουρα.
Φιλιά πολλά
Πολύ ωραία τα καλοκαιρινά ρεβύθια σου! Φαντάζομαι στη γάστρα θα έχουν υπέροχη γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήmia maria - Μαρία η γάστρα κάνει τη διαφορά.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Λοιπόν κι εμένα μου αρέσουν τα ρεβύθια και έχω να πω ότι τα έχεις φτιάξει υπέροχα και λαχταριστά!! τόσο που σκέφτομαι να τα μαγειρέψω αμέσως και χωρίς καθυστέρηση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Μari - Αμα σου αρέσουν έτσι θα τα λατρέψεις.
ΔιαγραφήΝασαι καλά Μαρία μου, σ ευχαριστώ πολύ.
Πολλά φιλιά
Πολύ μου αρέσει η ιδέα .. θα την βάλω στα προσεχώς μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Κωνσταντίνα σίγουρα θα σου αρέσουν έτσι.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστω πολύ
ΦΙλιά
Νομίζω ότι είναι καλύτερα από σούπα έτσι όπως τα έκανες!
ΑπάντησηΔιαγραφήKική μη σου πω πως θα τα κάνω μόνο έτσι από εδώ και πέρα :)
ΔιαγραφήΦιλιά
Φαίνονται πολύ νόστιμα Marion, έτσι όπως τα έφτιαξες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα λαχτάρισα!!
Φιλιά πολλά.
Σε ευχαριστώ πολύ Στέλλα μου
Διαγραφήνασαι καλά
Φιλιά
Όχι απλώς το έκανα... βγήκε και ΜΟΥΡΛΙΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου στέλνω και φωτό στο email!
Ευχαριστώ Μαρακι μου!
Την είδα τω φωτό.. χάρηκα που σ άρεσαν.
ΔιαγραφήΜπράβο Ειρήνη μου
Νασαι καλά
Φιλιά πολλα :)
E, δε θα το φανταζόμουνα πως θα τα λιγουρευόμουνα, και όμως! Τι ωραίο πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες ένα απλό φαγάκι τι σου κάνει?
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Μάρθα :)
συμφωνώ απόλυτα, τα ρεβίθια είναι κι εμένα τα αγαπημένα μου όσπρια και μπορώ να τα καταβροχθίσω σε οποιαδήποτε μορφή και έκδοση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρες και καλό σ/κ!
Πέλα μου καλό σ/κ και σε σένα. :)
ΔιαγραφήΦιλιά
Καλημέρα κι από μένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσα συνταγή και ό,τι έχει σχέση με ρεβίθια καταγράφεται!!!!!!!!!!!!!!
Καλημέρα Marion μου:)
Σε ευχαριστώ πολύ Αλέκα μου, νασαι καλα
ΔιαγραφήΤα φιλια μου :)
Λατρεύω αυτήν την εκδοχή! Βάζω και λίγο σκόρδο. Ομολογώ επίσης, ότι τα βράζω λίγο πριν τα βάλω στη γάστρα να συντομεύσω το χρόνο ψησίματος. Χρησιμοποιώ μάλιστα και το νερό που έβρασαν ανάλατα βέβαια. Αλήθεια, πόσο νερό βάζεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το βράσιμο απο πριν εξοικονομεί χρόνο.
ΔιαγραφήΝερό βάζω μέχρι να σκεπαστούν τα ρεβίθια. Στο ενδιάμεσο θα ανοιξω τη γαστρα να δω πως παει και άν τυχόν χρειάζεται λίγο επιπλέον νερό.Αν ναι προσθέτω λίγο ζεστό νερό.
Σε ευχαριστώ Κατερίνα
Καλημέρα Μάριον! Ψάχνοντας συνταγή για ρεβίθια έπεσα πάνω στην δικιά σου.Φαίνονται λαχταριστά, και λέω να την δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφή