Εκδήλωση Glutenfree World Day& Μακαρόνια χωρίς γλουτένη με σάλτσα γιαουρτιού & βότκα / Glutenfree pasta with yogurt sauce & votka!

9:27:00 π.μ.


Την Κυριακή 11 Μαίου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης στις 16 Μαίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Glutenfree World Day στο The HUB Events, με την  υποστήριξη της εταιρείας CANA, με τον πανελλήνιο Σύλλογο «Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη» και το Σύλλογο «Δράση για την Κοιλιοκάκη».



Στις  δύο αίθουσες του Hub Events γίνονταν διαλέξεις από γαστρεντερολόγους και διατροφολόγους και μαγειρικό show από τον σεφ Ακη Πετρετζίκη.

Το Μάιο, σε πολλές χώρες τις Ευρώπης διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις ενόψει της παγκόσμιας ημέρας κοιλιοκάκης. Ο βασικός σκοπός της συγκεκριμένης μέρας, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση γύρω από την κοιλιοκάκη και της διατροφής χωρίς γλουτένη. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει μόνο μία θεραπεία για την κοιλιοκάκη. Αυτή είναι η δια βίου αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη. Οι πάσχοντες δεν μπορούν να καταναλώσουν σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη καθώς και παράγωγά τους και σε καμία μορφή. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται και σε τυποποιημένα προϊόντα καθώς η γλουτένη μπορεί να περιέχεται σε αρκετά από αυτά. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές όπως αλεύρι από καλαμπόκι, φαγόπυρο ή ρύζι. Συνιστάται η κατανάλωση κρέατος, ψαριών, φρούτων και λαχανικών, αυγών και ειδικών προϊόντων χωρίς γλουτένη όπως αυτά της Dr. Schär (αλεύρι, ψωμί, ζυμαρικά, αλμυρά και γλυκά σνακ).


Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα πολλά καλύτερα να πω καθόλου για το συγκεκριμένο θέμα. Και απλά θεωρούσα την διατροφή χωρίς γλουτένη ως νέα μόδα που κυκλοφορεί ανά τον κόσμο.

Η πρώτη μου επαφή ήταν για την παρουσίαση των προϊόντων Schar που είχε γίνει στις 9 Aπριλίου 2014 και μετά από πρόσκληση της  Madame Ginger Marilou Pantaki, στην τοποθεσία ‘’Μαθήματα Μαγειρικής’’.

Πριν από αυτό είχα δει μια εκπομπή με ιατρικά θέματα αλλά και πάλι δεν είχα καταλάβει τη σοβαρότητα της ασθένειας αυτής και πως πολλοί συνάνθρωποί μας ταλαιπωρούνται αρκετά, ώστε να εξαλείψουν ή έστω να ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα αυτά.  Η μόνη θεραπεία όπως είπαμε είναι η αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη. Αυστηρά χωρίς γλουτένη. Γιατί και το παραμικρό ίχνος γλουτένης πάλι δημιουργεί προβλήματα.

Στην εκδήλωση σε ένα διάλειμμα μιλάγαμε με την μαμά ενός μικρού αγοριού 5,5 ετών το οποίο διαγνώστηκε με αλλεργική αντίδραση στη γλουτένη στην ηλικία των 7 μηνών. Όχι με κοιλιοκάκη, με αλλεργία που σημαίνει πως  κάθε φορά που κατανάλωνε γλουτένη πρηζόταν και έβγαζε κοκκινίλες. Το παιδί τρέφεται αποκλειστικά με προϊόντα χωρίς γλουτένη και φυσικά όπου πάνε έχουν μαζί τους το δικό τους σνακ, φαγητό κλπ. Κάποια στιγμή, με τα χρόνια, ίσως του περάσει η αλλεργία, όπως γίνεται με τις περισσότερες αλλεργίες, χωρίς αυτό βέβαια να είναι σίγουρο.

Υπήρχαν όμως και αρκετά παιδάκια που είχαν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη. Πραγματικά είναι δύσκολο για τους πάσχοντες και  το πρακτικό κομμάτι της διατροφής. Στα εστιατόρια δεν υπάρχει μέριμνα για κάτι τέτοιο, αλλά και στα τυποποιημένα προϊόντα πρέπει 
να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διαβάζουν τα συστατικά, καθώς τα περισσότερα προϊόντα περιέχουν γλουτένη.


Η εταιρία  Dr. Schär καινοτομεί συνεχώς στην αγορά προϊόντων χωρίς γλουτένη και καταφέρνει να συνδυάσει την απόλυτη ασφάλεια των προϊόντων της με απολαυστική γεύση.
Πάντως από ότι είπαν και οι γιατροί όσοι δεν έχουν πρόβλημα  με την γλουτένη δεν χρειάζεται να την βγάλουν από την καθημερινή τους διατροφή.

Για περισσότερες πληροφορίες για την κοιλιοκάκη απευθυνθείτε στην Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη ή εδώ.


Στην εκδήλωση δοκίμασα και ένα νέο προϊόν από τα κατεψυγμένα της Schar, που ήταν οι παναρισμένες μπουκιές κοτόπουλου, τις οποίες τις βρήκα πεντανόστιμες.

Στο ψυχαγωγικό - που ήταν όμως εξίσου και ενημερωτικό - κομμάτι της εκδήλωσης, ο σεφ Ακης Πετρετζίκης μαγείρεψε με προϊόντα της εταιρείας Schar και μας έδωσε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την διαχείριση των υλικών/προϊόντων αυτών, καθώς και η διατροφολόγος κα Πασχάλη μας έδινε πληροφορίες για τις διατροφικές αξίες κάθε συνταγής.

Η διατροφολόγος κα Πασχάλη & ο παρουσιαστής κος Πάρις Λύκος

Υπήρχε κι ένας διαγωνισμός για gluten free συνταγή παρασκευασμένη με ένα προϊόν Schär.

Τον διαγωνισμό κέρδισε η foodblogger  Γωγώ , η γνωστή μας Mamatsita με μια πολύ ωραία συνταγή της ''Μακαρονάδα χωρίς γλουτένη, με σάλτσα πιπεριάς και κιμά κοτόπουλο''. Δείτε την συνταγή της εδώ.


H Γωγώ - Mamatsita & η μακαρονάδα της

Είχα στείλει κι εγώ μια συνταγή με τα μακαρόνια Schar. Βέβαια μπορείτε να την κάνετε και με κανονικά μακαρόνια. 


Μακαρόνια χωρίς γλουτένη με σάλτσα γιαουρτιού & βότκα
(προσαρμογή συνταγής από εδώ)

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια Schär χωρίς γλουτένη
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μικρό καρότο, ψιλοκομμένο
1 μικρό κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο
1 φλ. του καφέ βότκα
2 κονσέρβες  με ολόκληρα ντοματάκια
1 κουτ. γλ. αλάτι
Λίγο άσπρο πιπέρι
½ φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό 
½ φλ. τσαγιού πεκορίνο Αμφιλοχίας
Ελαιόλαδο (περίπου 3 κουτ. σούπας)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια χωρίς γλουτένη σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου.
Στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα με μια κουτ. σούπας ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε  το ελαιόλαδο κι αφήνουμε να ζεσταθεί για περίπου 1 λεπτό σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε  το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το κολοκυθάκι  και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 7-8 λεπτά . Ρίχνουμε τα ολόκληρα ντοματάκια και τα λιώνουμε με την κουτάλα. Προσθέτουμε τη βότκα και αλάτι. Ρίχνουμε λίγο λευκό πιπέρι.
Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι η σάλτσα να πιει τα υγρά, να είναι σχεδόν στεγνή (περίπου 20 λεπτά).


Μόλις γίνει βάζουμε τη σάλτσα στο μπλέντερ και την κάνουμε λεία.  Τότε προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Ενσωματώνουμε στα μακαρόνια, ρίχνουμε και το πεκορίνο Αμφιλοχίας.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.





You Might Also Like

16 σχόλια

  1. Καλημέρα!Παρ΄όλο που είμαι δυσανεκτική στη γλουτένη, τα συγκεκριμένα προιόντα δεν τα γνώριζα.Τώρα θα τα αναζητήσω και βέβαια θα δοκιμάσω και τη συνταγή σου.Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Georgette είναι μια καλή ευκαιρία να τα δοκιμάσεις.
      Περιμένω εντυπώσεις αν κάνεις τη συνταγή.

      Σε ευχαριστώ : )

      Διαγραφή
  2. Τι ωραία πρόταση! Μου άρεσε ιδιαίτερα η προσθήκη γιαουρτιού στο τέλος, θα της δίνει σίγουρα πολύ φρεσκάδα!
    Και πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ νόστιμη και το γιαούρτι του πάει.
      Ασε που έχει λαχανικά και τα ''κρύβεις'' από τους δύσκολους.

      Νασαι καλά : )

      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Εγώ δεν έχω θέμα με τη γλουτένη αλλά τη συνταγή της μακαρονάδας θα τη κάνω! Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται και με κανονικά μακαρόνια και η σάλτσα είναι πολύ νόστιμη.

      Νασαι καλά, ευχαριστώ : )

      Διαγραφή
  4. Η σάλτσα μου αρέσει πάρα πολύ Μάριον!
    Έχει άφθονα λαχανικά και γιαούρτι, σούπερ!
    Ωραίο πιάτο, δροσερό και καλοκαιρινό.
    Η αλήθεια είναι ότι για την κοιλιοκάκη δεν έχω ενημερωθεί αρκετά. Έβλεπα και σε πολλά ξενόγλωσσα blogs συνταγές χωρίς γλουτένη και πίστευα όπως και εσύ ότι πρόκειται για κάποια καινούρια μαγειρική μόδα.
    Τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας είναι πολύ καλά πάντως!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ''Κρυμμένα'' λαχανικά που τρώγονται πιο εύκολα Ερμιόνη μου από τους δύσκολους.
    Είναι δροσερή σάλτσα

    Μακάρι να ήταν μόδα, αλλά κι εγώ τώρα κατάλαβα πως υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποί μας με πρόβλημα.
    Είναι γευστικά τα προϊόντα αυτά

    Σ ευχαριστώ

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω κάνει διατροφή χωρίς γλουτένη, πριν μερικά χρόνια, και ξέρω πολύ καλά για αυτή την αρρώστια.
    Μετά βέβαια από αιματολογικές εξετάσεις αποδείχθηκε ότι δεν έχω κοιλιοκάκη, ευτυχώς!!
    Το διάστημα που ακολουθούσα διατροφή χωρίς γλουτένη, είχα φτιάξει πολλές συνταγές και κυρίως ζύμες και ψωμιά με αλεύρι χωρίς γλουτένη. Πάντως η διατροφή αυτή με ωφέλησε πολύ και είδα μεγάλη διαφορά στον οργανισμό μου.
    Η μακαρονάδα σου είναι πολύ λαχταριστή και μου αρέσει η προσθήκη του γιαουρτιού.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακούγεται απλό Μαρία, αλλά στην ουσία είναι σοβαρό πρόβλημα για τους πάσχοντες.

      Σ ευχαριστώ πολύ
      φιλιά

      Διαγραφή
    2. Αν εκανες διατροφη χωρις γλουτενη πριν τις εξετασεις αιματος φυσικο ειναι οι εεξετασεις να ειναι αρνητικες και να δειξουν πως δεν εχεις.Η κιλιοκακη ειναι σοβαρη νοσος .Η μονη διαγνωση ειναι η γαστροσκοπηση οπου φαινονται οι βλαβες στις λαχνες του εντερου. Πρωτα κανουμε εξετασεις αιματος ενω τρωμε κανονικα γλουτενη και ακομη και αν ειναι αρνητικες προχωραμε σε γαστροσκοπηση για επιβαιβαιωση η οχι της νοσου .

      Διαγραφή
  7. Ευτυχώς δεν έχω δυσανεξία στη γλουτένη αλλά τα προϊόντα της Schar είναι απλά τέλεια! Εκείνα τα σοκολατένια μπαστουνάκια τα τσακίσαμε οικογενειακώς σε ένα απόγευμα μέσα ;) Ήτανε να έρθω κι εγώ στη συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά τελικά δεν πρόλαβα, μόνο στο Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις μπόρεσα να πάω εκείνο το Σ/Κ... Την επόμενη φορά ελπίζω! Πολύ ωραία η συνταγή σου, θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα έλαβα και εγώ και θέλω να δοκιμάσω τώρα τα μακαρόνια! Τέλεια τα έφτιαξες Μαράκι μου και το γιουρτάκι με τη ζέστη ότι πρέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Μάριον!!! Πρέπει να ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η ενημερωτική εκδήλωση που πήγες!! Αλλά και το πιάτο σου είναι υπέροχο!! Τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν τα έχω δοκιμάσει αλλά θα ψάξω να τα βρω!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή