Τάρτα με ντοματίνια & ανθότυρο / Tart with tomato and ricotta

11:10:00 μ.μ.


Μια ανοιξιάτικη τάρτα, με χρώμα και ελαφριά γεύση.

Μόλις την είδα στο περιοδικό μου έκανε κλικ και μπήκε φυσικά ο φλούο σελιδοδείκτης για να ξέρουμε τι κάνουμε. Κι έχω βάλει πολλούς σελιδοδείκτες σ αυτό το περιοδικό. Μετά τα Hot cross buns, τώρα αυτή η τάρτα κι έπεται και συνέχεια.


Γίνεται εύκολα και στολίζει το ανοιξιάτικο τραπέζι μας.
Δοκιμάστε την !


Τάρτα με ντοματίνια & ανθότυρο !
(προσαρμοσμένη συνταγή από  περιοδικό Good Housekeeping – Spring CookBook, Αpril 2014)
Βγάζει 6-8 μερίδες (ανάλογα τα κομμάτια)

Υλικά 
8 φύλλα κρούστας
300g ντοματίνια
400 γρ. ανθότυρο
200ml ξινόγαλα
2 μεγάλα αυγά &  1 κρόκος
Μια τσιμπιά φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
15g  παρμεζάνα , ψιλοτριμμένη
1 κουτ. γλ. ξερή ρίγανη)
1 κουτ. σουπας αποξηραμένο δυόσμο
(διαφορετικά μπορείτε να βάλετε φύλλα φρέσκιας  ρίγανης & φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, περίπου από 1 κουτ. σούπας από το καθένα)
Ελαιόλαδο (για τα φύλλα)

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε το  φούρνο στους 160 º C (στον αέρα)
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψάκι με διάμετρο 20,5 εκατοστά  (4 cm βάθος) (κατά προτίμηση με αποσπώμενα πλαϊνά). 
Αλείφουμε με ελαιόλαδο το κάθε φυλλο και στρώνουμε στο ταψάκι  τα φύλλα να καλύψουμε και τις άκρες.
Από τα ντοματίνια τα μισά τα κόβουμε στη μέση οριζόντια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Τα υπόλοιπα ολόκληρα τα βάζουμε στη βάση της τάρτας .


Βάζουμε το ανθότυρο (τριμμένο με τα χέρια) το ξυνόγαλο, τα αυγά με τον κρόκο, το μοσχοκάρυδο και την παρμεζάνα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.  Ρίχνουμε λίγο αλάτι & λίγο λευκό πιπέρι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά στο μείγμα και ανακατεύουμε.


Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί πάνω από τα ολόκληρα ντοματίνια που έχουμε στρώσει στον πάτο.
Βάζουμε στην επιφάνεια τα ντοματίνια που έχουμε κόψει στη μέση με το κομμένο μέρος από πάνω.


Ψήνουμε την τάρτα για 35-45 λεπτά μέχρι να πήξει.

Μόλις πήξει τη βγάζουμε από το φούρνο και προσεκτικά τη βγάζουμε από το ταψί και τη βάζουμε πάνω σε μια άλλη λαμαρίνα και τη βάζουμε ξανά στο φούρνο για  5 λεπτά στη χαμηλή θέση του φούρνου και βάλτε το φούρνο στην κάτω αντίσταση (αυτό για να ξεροψηθεί και η βάση)


Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.


Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Από πάνω μπορούμε να την γαρνίρουμε με φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου



Μικρά μυστικά:

-          Καλύτερα το ταψί σας να είναι με αποσπώμενα πλαϊνά, ώστε όταν βγάλετε την τάρτα από το φούρνο απλά αφαιρείτε τα πλαϊνά και τη βάζετε μέσα στο φούρνο με τη βάση για το τελευταίο 5λεπτο.
-          Εγώ την έκανα σε ταψάκι τσίγκινο αυτά που πουλάνε τα ζαχαροπλαστεία  το γαλακτομπούρεκο. Η αληθεια είναι πως θέλει πολύ προσοχή για να την βγάλετε από το ταψάκι. Εγώ ξεκόλλησα προσεκτικά με ένα μαχαιράκι τα πλαϊνά φύλλα & μετά με δυο σπάτουλες έβγαλα την τάρτα. Εχει ένα ρίσκο βέβαια αλλά εντάξει τα κατάφερα. Θέλει προσοχή γιατί μπορεί να ‘’σπάσει’’ η επιφάνεια της τάρτας.
-         Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταψάκι αλουμινένιο μιας χρήσης, που μπορεί εύκολα να το κόψετε και να βγάλετε την τάρτα άνετα, να την βάλετε σε άλλη λαμαρίνα να ψηθεί.
-         Ισως κάποια  φύλλα που προεξέχουν στις άκρες να πάρουν ένα πιο σκούρο χρώμα. Απλά τα σπάτε να φύγουν.
-          Η αρχική συνταγή είχε ρικότα. Εγώ προτίμησα ανθότυρο. Καθώς και crème fraiche, κι εγώ την αντικατέστησα με ξυνόγαλο




You Might Also Like

17 σχόλια

  1. Ολα τα υλικά της αγαπημένα και το τελικό αποτέλεσμα δείχνει εξαιρετικό και πεντανόστιμο!
    Καλή βδομάδα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ καλή θα τη φτιάξω. Αν βάλουμε χαρτί ψησίματος από κάτω δεν θα είναι εύκολο να την ξεφορμάρουμε;;
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α...ναι και χαρτί ψησίματος μπορούμε να βάλουμε...
      δεν το σκέφτηκα αυτό...ξανθιά γαρ..χιχι :)

      Σίγουρα θα είναι πιο εύκολο να βγει απο το ταψάκι.
      Περιμένω εντυπώσεις αν την κάνεις.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία η ιδέα και η εκτέλεση Μάριον! Είναι από τις αγαπημένες μου καλοκαιρινές τάρτες, κάνω διάφορες παραλλαγές της σε κάθε ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως Χρύσα μου είναι μια ευέλικτη τάρτα.
      Πάντα νόστιμη

      Σ ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  4. ...και τι όμορφη!
    Σαν ανοιξιάτικο χρωματιστό στεφάνι.

    Φιλιά πολλά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά πολύ ανοιξιάτικη η τάρτα σου Μάριον, με τα ντοματάκια να δίνουν ενδιαφέρον στην εμφάνιση και την υφή!
    Όλα τα υλικά της γέμισης είναι φοβερά και το αποτέλεσμα θα είναι επίσης εξαιρετικό.
    Πιθανόν να την έφτιαχνα με το κλασικό φύλλο κουρού αντί για φύλλα κρούστας γιατί θα δυσκολευόμουν να κόψω ωραία κομμάτια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με φύλλο κουρού ωραία θα είναι Ερμιόνη μου
      Κι όπως λες είναι λίγο πιο εύκολη στο κόψιμο.

      Σ ευχαριστώ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Πολύ όμορφη εμφανισιακά. Κι εγώ θα πρότεινα χαρτί ψησίματος και μάλιστα βουτυρωμένο ίσως. Λατρεύω το ανθότυρο στις πίτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kι εμένα μου αρέσει το ανθότυρο Κική.

      Σ ευχαριστώ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Υπέροχη τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση!Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλεια η τάρτα σου Μαράκι μου, πολύ τη λιγουρεύομαι! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πραγματικα δειχνει υπεροχη η ταρτα σου Μαριον μου! Υπεροχες φωτος και εμφανιση! Τα υλικα που χρησιμοποιησες ολα καλοκαιρινα κ μου αρεσουν ολα!!!
    Πολλα φιλια!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νόστιμη και από εμφάνιση σκίζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe