Σπετσοφάι / Spicy sausage with peppers & eggplant ''Spetsofai''

11:34:00 μ.μ.



Χρόνια πολλά και καλά. Χριστός Ανέστη – Αληθώς Ανέστη !
Πάει και το Πάσχα, πέρασε. Μια ανάσα είμαστε από το καλοκαιράκι. Ερχεται κι αυτό.
Πόσο κρύο να κάνει τώρα πια.  Την άλλη βδομάδα μπαίνουμε στον Μάϊο.

Ελπίζω να περάσατε καλά τις γιορτές. Να χαρήκατε την οικογένειά σας και τις Αγιες μέρες.
Σίγουρα θα φάγατε καλά. Εγώ έφαγα κανονικά. Δεν μπορώ να πω ότι έσκασα στο φαί. Ευχαριστήθηκα την μαγειρίτσα της μαμάς μου το βράδυ της Ανάστασης και το αρνάκι στο φούρνο την επομένη. Τσουρεκάκια και κουλούρια έφαγα αρκετά. Αυτά μόνο!

 Αν και είθισται μετά τις γιορτές να ανεβαίνουν πιο ελαφριές συνταγές για αποτοξίνωση, εγώ θα βάλω σήμερα συνταγή με λουκάνικο.


Μου έφεραν φρεσκότατο λουκάνικο από τον Αλμυρό Βόλου και αμέσως σκέφτηκα το σπετσοφάι.
Είναι λίγο χειμωνιάτικο φαγητό αλλά νομίζω πως και τις πιο ζεστές μέρες είναι μια χαρά για μεζεδάκι. Αλλωστε τους καλοκαιρινούς μήνες με τις φρέσκες ντομάτες το φαγητό γίνεται πιο ωραίο.

Η συνταγή είναι από νοικοκυρά του Αλμυρού και την έκανα όπως ακριβώς μου την είπε και όπως την φτιάχνει η ίδια. Ε… εντάξει έβαλα και κάτι δικό μου. Λίγο κρεμμύδι που δεν είχε η συνταγή.
Άλλοι κάνουν το σπετσοφάι μόνο με πιπεριές. Αυτή έχει και μελιτζάνες.

Απολαύστε το με παγωμένη μπύρα και φέτα.


Σπετσοφάι

Υλικά

Λουκάνικο χωριάτικο (περίπου 500 γρ.)
½ κιλό πιπεριές (πράσινες)
½ κιλό μελιτζάνες
3 ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη (ή κονσέρβα ντοματάκια)
Ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
1 μέτριο κρεμμύδι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβουμε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες φέτες και τις τηγανίζουμε (όχι πολύ)


Τα βγάζουμε και στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε λίγο το λουκάνικο. Να σωταριστεί ελαφρώς.


Χύνουμε το λάδι και πλένουμε το τηγάνι.
Χωρίς λάδι στο τηγάνι ρίχνουμε τις 3 ντομάτες που τις έχουμε τρίψει στον τρίφτη και ανακατεύουμε να λιώσει τελείως η ντομάτα για να βράσει.
Ρίχνουμε μια κοφτή κουταλιά αλάτι και λίγο πιπέρι. Βράζουμε για 5 λεπτά.


Ρίχνουμε τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και τα λουκάνικα και 2 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο και τα αφήνουνουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά κουνώντας λίγο το τηγάνι κι ανακατεύοντας ελαφρά να μην κολλήσουν.

Σβήνουμε και σερβίρουμε με λίγη φρέσκια ή ξεραμένη ρίγανη.





Μικρά μυστικά:

-          Αν θέλουμε στο τέλος βάζουμε μόνο την μία κουταλιά λάδι. Θα βγάλουν λάδι και οι μελιτζάνες που έχουν ήδη ‘’ρουφήξει’’ στο τηγάνισμα.
-          Αν θέλετε προσθέστε και λίγο κρεμμύδι για γλύκα.

-          Τώρα στη ποσότητα του λουκάνικου βάζετε όσο θέλετε. Μπορείτε να βάλετε και παραπάνω από ½ κιλό ή ακόμα και λιγότερο. Ανάλογα τα γούστα σας.



You Might Also Like

18 σχόλια

  1. Λίγο φρυγανισμένο ψωμί για τις "βουτιές" στη σάλτσα και είναι τέλειο. Έβαλες και τη φέτα δίπλα και ολοκληρώθηκε η εικόνα! Καλό βράδυ^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ψωμάκι απαραίτητο...δεν το συζητώ. :)

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  2. Κι ότι έλεγα να φτιάξω! τέλεια σύμπτωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελεάννα μάλλον μας ενέπνευσε ο καιρός που άλλαξε...χιχι

      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετικό και αγαπημένο. Κι εγώ το φτιάχνω με συνταγή καλής φίλης εκ Βόλου.
    Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νασαι καλά Ξανθή μου, σ ευχαριστώ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Αληθώς Ανέστη Μάριον!
    Μια χαρά συγκρατημένη σε βρίσκω στο φαγητό σου, δεν θα έλεγα ότι το παράκανες!
    Το σπετσοφάι είναι παντός καιρού φαγάκι, ότι πρέπει για παρεάκι και δροσερή μπυρίτσα!
    Βάζεις και μελιτζάνες μέσα ε; Ακόμα πιο πλούσια γεύση λοιπόν!
    Πολλά φιλιά!
    Να έχεις μια όμορφη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει στάθηκα στο ύψος μου Ερμιόνη μου.
      Δεν ξέφυγα :)

      Είναι πολύ ωραίο με τη μελιτζάνα, το κάνει πιο ''πικάντικο'' θα έλεγα. Αν και το λουκάνικο κάνει όλη τη δουλειά

      Σ ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Εγώ να σου πω την αλήθεια, δεν μπορώ να φανταστώ το σπετζοφάϊ χωρίς κρεμμύδια.
    Μάλιστα βάζω 4 μεγάλα κρεμμύδια.
    Η προσθήκη της μελιτζάνας μου άρεσε πολύ, θα το δοκιμάσω.
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα κάπως μου φαινόταν να του ελειπε κάτι χωρίς κρεμμύδι. Αν και το έχω φάει χωρίς καθόλου και είναι εξίσου ωραίο.

      Δοκίμασε και με την μελιτζάνα Ελενα.

      Σε ευχαριστώ

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  6. Κι εγώ το προτιμώ να έχει και μελιτζάνες, είναι προσθήκη που την έκανε πάντα η μαμά μου, το κάνει πολύ πιο ενδιαφέρον!
    Και εννοείται ότι είναι παντός καιρού!
    Φιλιά Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πιο ''πλούσιο'' με την μελιτζάνα Χρύσα.

      Σ ευχαριστώ

      Φιλια :)

      Διαγραφή
  7. Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά!! Τι ωραία που έχει μελιτζάνα μέσα, θα το φτιάξω!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και σε σας Μαρία μου :)

      Φτιάξτο και πές μου εντυπώσεις

      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  8. Όχι άλλες φωτογραφίες!!!!!!!!! Ξελιγώθηκα!!!!!!!!!!
    Πόσο καιρό έχω να φάω σπετζοφάι!!!
    Σούπερ φαγητό και με παγωμένη μπύρα θα είναι τέλειο!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά Μάριον :)
    Το σπετζοφάι σου είναι πολύ λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με καταστρέφεις! Εγώ αντίθετα από σένα έφαγα του σκασμού αυτό το Πάσχα! Αλλά νομίζω ότι κάπου θα βρω χώρο και για λίγο σπετσοφάι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπημένη μου, με ξελίγωσες!
    Και λατρεύω που βάζεις βήμα-βήμα τη συνταγή!

    θα την κάνω και γω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe