Ζεστά γλυκά σταυρο-ψωμάκια / Hot Cross Buns !

12:15:00 π.μ.


Τα hot cross buns είναι γλυκά ψωμάκια που έχουν μπαχαρικά και σταφίδες, και ένα σχήμα σταυρού στο πάνω μέρος. Είναι δηλαδή ζεστά σταυρο-ψωμάκια όπως τα λέω εγώ.
Παραδοσιακά τα τρώνε κατά τη Μεγάλη Παρασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική και τον Καναδά, αλλά γενικά είναι  δημοφιλή και σε άλλα μέρη.
Oλο έλεγα να τα κάνω και όλο τ άφηνα. Φέτος τα κατάφερα.

Ζεστά, μυρωδάτα και εκπληκτικά εύκολα να τα φτιάξετε. Μόλις βγουν από το φούρνο είναι τόσο αφράτα που δεν υπάρχει περίπτωση να μην φάτε τα μισά. Την επόμενη μέρα γίνονται πιο συμπαγή, αλλά το ίδιο νόστιμα.


Zεστά γλυκά σταυρο-ψωμάκια / Hot Cross Buns
(συνταγή με μικρές αλλαγές από περιοδικό Good HousekeepingSpring CookBook, Αpril 2014)

Yλικά

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλ. Mixed spice *
50 gr. Κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια (συν λίγο ακόμα για βουτύρωμα)
80 γρ. ζάχαρη
½ κουτ. γλ. αλάτι
Ξύσμα από ένα μέτριο λεμόνι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή (8 γρ.)
325 ml γάλα (ελάχιστα χλιαρό)
1 αυγό
120 γρ. σταφίδα
1 βανιλίνη

Για το γαρνίρισμα
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1-2 κουτ. σούπας golden syrup για το γλάσο

*  Μείγμα μπαχαρικών (mixed spice)
1 κουτ. της σούπας μπαχάρι τριμμένο
1 κουτ. της σούπας κανέλα
1  κουτ.  της σούπας τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουτ.  του γλυκού γαρίφαλο 
1 κουτ . του γλυκού κόλιανδρο
1 κουτ. του γλυκού τζίντζερ
Ανακατέψτε όλα τα μπαχαρικά μαζί και βάλτε σε ένα δοχείο καλά κλεισμένο.

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το βούτυρο και το αλάτι  στο μίξερ μέχρι να γίνει σαν τρίμματα. Μπορείτε να το κάνετε και στο χέρι. 
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τη μαγιά και ανακατεύουμε πάλι.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπωλ και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Προσθέτουμε εκεί το αυτό και το γάλα και ανακατεύουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Αλευρώνουμε το πάγκο μας και μεταφέρουμε τη ζύμη εκεί και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ελαστική.
Βουτυρώνουμε ένα μπωλ και βάζουμε τη ζύμη μας εκείκαι τη σκεπάζουμε με μια διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος  να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.


Μόλις περάσει η μία ώρα μεταφέρουμε τη ζύμη πάλι στον αλευρωμένο πάγκο και ενσωματώνουμε ζυμώνοντας ελαφρά τις σταφίδες.
Βάζουμε ξανά   τη ζύμη στο μπωλ και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για 30 λεπτά.


Στρώνουμε λαδόκολα σε μια λαμαρίνα
Παίρνουμε τη ζύμη και την βάζουμε πάλι στον πάγκο (αλευρωμένο).  Χωρίζουμε σε 12 με 15 ίσα κομμάτια. Τους δίνουμε σχήμα μπάλας  και τα πατάμε λίγο από πάνω (όχι πολύ)
Τοποθετούμε τα μπαλάκια στη λαμαρίνα,  αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσα. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε πάλι στην άκρη για περίπου 45 λεπτά.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.
Eτοιμάζουμε το μείγμα για το σταυρό.
Ανακατεύουμε τις 2 κουτ. σούπας αλεύρι με λίγο νερό. Τόσο νερό ώστε να έχουμε μια υφή που να μπορούμε να κάνουμε το σχήμα του σταυρού. Βάζουμε αυτό το μείγμα σε ένα σακούλα κορνέ ή κάνουμε προσεκτικά το σχήμα του σταυρού ρίχνοντας λίγο με ένα κουταλάκι.

Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να φουσκώσουν.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα ‘’γυαλίζουμε’’ με ένα πινέλο με το  golden syrup.


Βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
¨Η μπορούμε να τα φάμε και ζεστά με βούτυρο.


Φυλάσσονται κλεισμένα καλά σε αεροστεγές δοχείο



Μικρά μυστικά:
-          Το μείγμα μπαχαρικών μπορείτε να το έχετε έτοιμο φτιαγμένο πάντα στο ντουλάπι σας.
-          Η συνταγή έλεγε ότι βγαίνουν 12 ψωμάκια. Εμένα μου βγήκαν 15.
-          Είναι πολύ εύκολη η παρασκευή τους, αν και φαίνεται λίγο χρονοβόρα λόγω των φουσκωμάτων.
-          Το σχήμα του σταυρού μπορείτε να το κάνετε για ευκολία (όπως το έκανα εγώ) βάζοντας το σε μια σύριγγα. Γίνεται πανεύκολα.


Σας εύχομαι Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα


Να περάσετε καλά και να είστε όλοι καλά


You Might Also Like

20 σχόλια

  1. Όμορφα και πολύ δελεαστικά τα σταυροψωμάκια σου Μάριον.
    Σίγουρα νόστιμα και θα μ΄άρεσαν ζεστά με μαρμελάδα!

    Καλό Πάσχα, εύχομαι.
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Zεστά με μαρμελάδα είναι τέλεια

      Σε ευχαριστώ Ζαμπία μου
      Καλό Πάσχα και σε σένα

      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Πόσο ζηλεύω. Θα ήθελα ένα, δύο τώρα με τον καφέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ζηλευτά τα άτιμα.
      Για να μην ζηλεύεις μπορείς να τα φτιάξεις : )

      Σε ευχαριστώ
      Καλό πάσχα

      Διαγραφή
  3. Θα πρέπει να μοσχομύρισε το σπίτι σου! Πολύ λαχταριστά! Καλό Πάσχα Μαρία μου με υγεία και ευτυχία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοσχοβόλυσε το σπίτι Μαρία.
      Είναι πολύ αρωματικά.

      Νασαι καλά Μαρία μου, κι εσύ να περάσεις καλά , Καλό Πάσχα :)

      ΦΙλιά

      Διαγραφή
  4. Πανέμορφα και πολύ νόστιμα δείχνουν!
    Καλό Πάσχα Marion, να περάσεις όμορφα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ Ελενα.

      Κι εσύ να περάσεις καλά, Καλό Πάσχα

      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Τα μπαχάρια που μας αρέσουν όλα σε μια συνταγή!
    Πρέπει να είναι τέλεια, Μάριον!

    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σας εύχομαι!
    Φιλιά Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι καταπληκτικά Μαράκι μου! Φαίνονται και πολύ όμορφα και πολύ νόστιμα! Φιλάκια και Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Hot cross buns! Hot cross buns!
    One a penny two a penny - Hot cross buns...
    τι μου θυμισες χα χα!
    Πολυυυυυυυυυ λαχταριστα τα +ψωμάκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπημένη μου Μάριον
    Τα λάτρεψα τα ψωμάκια σου!!! Αγαπώ πολύ το σταφιδόψωμο, πόσο μάλλον αυτά που θα μοσχοβολάνε!
    Σου εύχομαι ολόψυχα ένα ευτυχισμένο Πάσχα!
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι εγώ θέλω να τα φτιάξω αλλά όλο και κάπου είμαι τις μέρες που πρέπει.
    Καλή Ανάσταση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτά τα ψωμάκια είναι και στα δικά μου υπόψη Μάριον!
    Τα έχω δει σε αρκετά ξενόγλωσσα blogs και έχω δελεαστεί να τα φτιάξω.
    Μου αρέσει το όνομα τους αλλά και τα υλικά τους. Το mixed spice σε συνδυασμό με τις σταφίδες θα τα κάνει φοβερά!
    Καλό Πάσχα εύχομαι σε σένα και την οικογένεια σου! Να περάσετε πολύ πολύ όμορφα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν τα είχα ξαναδει, είναι η αλήθεια!
    Καλό μας Πάσχα :)

    mononai.blogspot.gr
    fetoula.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι όμορφα που τα έκανες!!!
    Καλό Πάσχα σου εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πανέμορφα κ φαντάζομαι πεντανόστιμα τα ψωμάκια σου!
    Χρόνια πολλά κ ευλογημένα!
    ΦΙλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κάποτε πρέπει να τα φτιάξω για την κόρη μου :-)
    Χρόνια πολλά και καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χθες τα έφτιαξα κι έγιναν πεντανόστιμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν.

      Σ ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία

      Μάριον

      Διαγραφή

Subscribe