Ζεστά γλυκά σταυρο-ψωμάκια / Hot Cross Buns !
12:15:00 π.μ.
Τα hot cross buns
είναι γλυκά ψωμάκια που έχουν μπαχαρικά και σταφίδες, και ένα σχήμα σταυρού στο
πάνω μέρος. Είναι δηλαδή ζεστά σταυρο-ψωμάκια όπως τα λέω εγώ.
Παραδοσιακά τα τρώνε κατά τη Μεγάλη Παρασκευή στο Ηνωμένο
Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική και τον Καναδά, αλλά γενικά
είναι δημοφιλή και σε άλλα μέρη.
Oλο
έλεγα να τα κάνω και όλο τ άφηνα. Φέτος τα κατάφερα.
Ζεστά, μυρωδάτα και εκπληκτικά εύκολα να τα φτιάξετε. Μόλις
βγουν από το φούρνο είναι τόσο αφράτα που δεν υπάρχει περίπτωση να μην φάτε τα
μισά. Την επόμενη μέρα γίνονται πιο συμπαγή, αλλά το ίδιο νόστιμα.
Zεστά γλυκά σταυρο-ψωμάκια / Hot Cross Buns
(συνταγή με μικρές αλλαγές από περιοδικό Good Housekeeping – Spring CookBook, Αpril 2014)
Yλικά
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλ. Mixed spice *
50 gr.
Κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια (συν λίγο ακόμα για βουτύρωμα)
80 γρ. ζάχαρη
½ κουτ. γλ. αλάτι
Ξύσμα από ένα μέτριο λεμόνι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή (8 γρ.)
325 ml
γάλα (ελάχιστα χλιαρό)
1 αυγό
120 γρ. σταφίδα
1 βανιλίνη
Για το γαρνίρισμα
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1-2 κουτ. σούπας golden syrup για το γλάσο
* Μείγμα μπαχαρικών (mixed spice)
1 κουτ. της σούπας μπαχάρι τριμμένο
1 κουτ. της σούπας κανέλα
1 κουτ. της σούπας τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουτ. του γλυκού
γαρίφαλο
1 κουτ . του γλυκού κόλιανδρο
1 κουτ. του γλυκού τζίντζερ
Ανακατέψτε όλα τα μπαχαρικά μαζί και βάλτε σε ένα δοχείο
καλά κλεισμένο.
Βάζουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το βούτυρο και το
αλάτι στο μίξερ μέχρι να γίνει σαν
τρίμματα. Μπορείτε να το κάνετε και στο χέρι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τη μαγιά και
ανακατεύουμε πάλι.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπωλ και κάνουμε μια
λακουβίτσα στο κέντρο. Προσθέτουμε εκεί το αυτό και το γάλα και ανακατεύουμε να
γίνει μια μαλακή ζύμη.
Αλευρώνουμε το πάγκο μας και μεταφέρουμε τη ζύμη εκεί και
ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ελαστική.
Βουτυρώνουμε ένα μπωλ και βάζουμε τη ζύμη μας εκείκαι τη
σκεπάζουμε με μια διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Μόλις περάσει η μία ώρα μεταφέρουμε τη ζύμη πάλι στον
αλευρωμένο πάγκο και ενσωματώνουμε ζυμώνοντας ελαφρά τις σταφίδες.
Βάζουμε ξανά τη ζύμη
στο μπωλ και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Στρώνουμε λαδόκολα σε μια λαμαρίνα
Παίρνουμε τη ζύμη και την βάζουμε πάλι στον πάγκο
(αλευρωμένο). Χωρίζουμε σε 12 με 15 ίσα κομμάτια. Τους δίνουμε σχήμα μπάλας
και τα πατάμε λίγο από πάνω (όχι πολύ)
Τοποθετούμε τα μπαλάκια στη λαμαρίνα, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσα. Σκεπάζουμε με
μια καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε πάλι στην άκρη για περίπου 45 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.
Eτοιμάζουμε
το μείγμα για το σταυρό.
Ανακατεύουμε τις 2 κουτ. σούπας αλεύρι με λίγο νερό. Τόσο
νερό ώστε να έχουμε μια υφή που να μπορούμε να κάνουμε το σχήμα του σταυρού.
Βάζουμε αυτό το μείγμα σε ένα σακούλα κορνέ ή κάνουμε προσεκτικά το σχήμα του
σταυρού ρίχνοντας λίγο με ένα κουταλάκι.
Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να
φουσκώσουν.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα ‘’γυαλίζουμε’’ με ένα
πινέλο με το golden syrup.
Βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
¨Η μπορούμε να τα φάμε και ζεστά με βούτυρο.
Φυλάσσονται κλεισμένα καλά σε αεροστεγές δοχείο
Μικρά μυστικά:
-
Το μείγμα μπαχαρικών μπορείτε να το έχετε έτοιμο
φτιαγμένο πάντα στο ντουλάπι σας.
-
Η συνταγή έλεγε ότι βγαίνουν 12 ψωμάκια. Εμένα
μου βγήκαν 15.
-
Είναι πολύ εύκολη η παρασκευή τους, αν και
φαίνεται λίγο χρονοβόρα λόγω των φουσκωμάτων.
-
Το σχήμα του σταυρού μπορείτε να το κάνετε για
ευκολία (όπως το έκανα εγώ) βάζοντας το σε μια σύριγγα. Γίνεται πανεύκολα.
Σας εύχομαι Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα
Να περάσετε καλά και να είστε όλοι καλά
20 σχόλια
Όμορφα και πολύ δελεαστικά τα σταυροψωμάκια σου Μάριον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα νόστιμα και θα μ΄άρεσαν ζεστά με μαρμελάδα!
Καλό Πάσχα, εύχομαι.
Z.
Zεστά με μαρμελάδα είναι τέλεια
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Ζαμπία μου
Καλό Πάσχα και σε σένα
Φιλιά
Πόσο ζηλεύω. Θα ήθελα ένα, δύο τώρα με τον καφέ μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ζηλευτά τα άτιμα.
ΔιαγραφήΓια να μην ζηλεύεις μπορείς να τα φτιάξεις : )
Σε ευχαριστώ
Καλό πάσχα
Θα πρέπει να μοσχομύρισε το σπίτι σου! Πολύ λαχταριστά! Καλό Πάσχα Μαρία μου με υγεία και ευτυχία :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχοβόλυσε το σπίτι Μαρία.
ΔιαγραφήΕίναι πολύ αρωματικά.
Νασαι καλά Μαρία μου, κι εσύ να περάσεις καλά , Καλό Πάσχα :)
ΦΙλιά
Πανέμορφα και πολύ νόστιμα δείχνουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα Marion, να περάσεις όμορφα!
Φιλιά!
Σ ευχαριστώ πολύ Ελενα.
ΔιαγραφήΚι εσύ να περάσεις καλά, Καλό Πάσχα
Φιλιά
Τα μπαχάρια που μας αρέσουν όλα σε μια συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να είναι τέλεια, Μάριον!
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σας εύχομαι!
Φιλιά Πολλά!
Είναι καταπληκτικά Μαράκι μου! Φαίνονται και πολύ όμορφα και πολύ νόστιμα! Φιλάκια και Καλό Πάσχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήHot cross buns! Hot cross buns!
ΑπάντησηΔιαγραφήOne a penny two a penny - Hot cross buns...
τι μου θυμισες χα χα!
Πολυυυυυυυυυ λαχταριστα τα +ψωμάκια σου!
Αγαπημένη μου Μάριον
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα λάτρεψα τα ψωμάκια σου!!! Αγαπώ πολύ το σταφιδόψωμο, πόσο μάλλον αυτά που θα μοσχοβολάνε!
Σου εύχομαι ολόψυχα ένα ευτυχισμένο Πάσχα!
Πολλά φιλάκια
Κι εγώ θέλω να τα φτιάξω αλλά όλο και κάπου είμαι τις μέρες που πρέπει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση!!
Αυτά τα ψωμάκια είναι και στα δικά μου υπόψη Μάριον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έχω δει σε αρκετά ξενόγλωσσα blogs και έχω δελεαστεί να τα φτιάξω.
Μου αρέσει το όνομα τους αλλά και τα υλικά τους. Το mixed spice σε συνδυασμό με τις σταφίδες θα τα κάνει φοβερά!
Καλό Πάσχα εύχομαι σε σένα και την οικογένεια σου! Να περάσετε πολύ πολύ όμορφα!
Φιλιά!
Δεν τα είχα ξαναδει, είναι η αλήθεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μας Πάσχα :)
mononai.blogspot.gr
fetoula.blogspot.gr
Τι όμορφα που τα έκανες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα σου εύχομαι!!
Πανέμορφα κ φαντάζομαι πεντανόστιμα τα ψωμάκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά κ ευλογημένα!
ΦΙλιά!
Κάποτε πρέπει να τα φτιάξω για την κόρη μου :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και καλά!
Χθες τα έφτιαξα κι έγιναν πεντανόστιμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι που σου άρεσαν.
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία
Μάριον