Κέϊκ λεμονιού με μπύρα & γλάσο ζάχαρης / Lemon cake with beer & sugar icing

5:26:00 μ.μ.



Αυτό το κέικ το είχα ξαναφτιάξει πριν δυο εβδομάδες περίπου. Δηλαδή όχι αυτό ακριβώς.
Την αρχική συνταγή. Ηθελα να δοκιμάσω την μπύρα μέσα σε κέϊκ. Από νοστιμιά δεν το συζητώ, αλλά από φούσκωμα δεν τα πήγαμε καλά. Βέβαια η αρχική συνταγή είχε μοσχολέμονο (λάϊμ) αλλά εγώ είχα φρέσκα μυρωδάτα λεμόνια από κήπο και είπα να τα αξιοποιήσω.

Δεν ξέρω τι έφταιγε γιατί το δικό μου δεν βγήκε όπως στη φωτογραφία της αρχικής συνταγής. Ισως να έφταιγε πως ο γιος μου πήγε και άνοιξε το φούρνο να δει τι έχει μέσα μετά από δέκα λεπτά. Λες και δεν είχε δει τι έβαλα, αλλά ξέρετε τώρα … η περιέργεια και η ανυπομονησία είναι χαρακτηριστικό των παιδιών.
Τέλος πάντων όπως είπα από φούσκωμα δεν πέτυχε αλλά από γεύση ήταν πολύ ωραίο και φυσικά το φάγαμε.



Βέβαια ήθελα να το ξαναφτιάξω γιατί ήμουν περίεργη να δω τι δεν έκανα καλά. Τελικά αποφάσισα να κάνω κάποιες αλλαγές, που νόμιζα πως θα το βελτίωναν. Εβαλα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και όχι για όλες τις χρήσεις. Αύξησα τα αυγά και το αλεύρι και λίγο από τα υπόλοιπα υλικά.  Νομίζω έγινε πολύ ωραίο.

Πάρα πολύ αφράτο και μυρωδάτο. Τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ
Δοκιμάστε το.



Κέϊκ λεμονιού με μπύρα & γλάσο ζάχαρης !
(συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ)

Υλικά

320 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
150γρ βούτυρο , σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ  ζάχαρη κρυσταλλική
ξύσμα από 2 λεμόνια (ακέρωτα)
1 βανιλίνη
3 αυγά
200ml μπύρα lager (μια με απαλή γεύση)
χυμό ½ λεμόνι

Γλάσο ζάχαρης :
60 γρ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
Χυμό λεμονιού (περίπου 3-4  κουτ. γλ.)
Παπαρουνόσπορος

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.

Βουτυρώνουμε & αλευρώνουμε μια φόρμα κέικ ή μια φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά (23 εκ.)
Σε ένα μπολ , ανακατεύουμε το  αλεύρι  και  το αλάτι .
Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ , χτυπάμε  το βούτυρο , τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού  μέχρι  να αφρατέψει το μείγμα.


Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη αυγού
Ρίχνουμε τη βανίλια .
Σε χαμηλή ταχύτητα , προσθέστε το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με την μπύρα σε δύο προσθήκες  (αρχίζουμε και τελειώνουμε με αλεύρι).  Ρίχνουμε το  χυμό λεμονιού .


Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και λειαίνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Ελέγχουμε με τη μέθοδο του μαχαιριού να βγαίνει καθαρό .

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα τη φόρμα για περίπου 15 λεπτά και ξεφορμάρουμε μετά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.


Γλάσο : 
κοσκινίστε τη ζάχαρη άχνη σε ένα  μικρό μπολ , προσθέστε σταδιακά το χυμό λεμονιού μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να είναι λίγο ρευστό.  Προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο.

Διακοσμούμε το κέϊκ λεμονιού με το γλάσο


Mικρά μυστικά:
-          Η μπύρα δεν φαίνεται μέσα στο κέϊκ

-          Για το γλάσο ζάχαρης ρίχνετε λίγο λίγο το λεμόνι μέχρι να έχει την υφή που θέλετε. Ισως χρειασθεί μια δυο κουταλιές χυμό παραπάνω. Θα το δείτε 



You Might Also Like

27 σχόλια

  1. Υπεροχο ειναι Μαριον!
    Και το κεϊκ και το γλασσο, τελεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα!! υπέροχο το κέικ σου!! πολυ φωτεινό! ειμαι περίεργη να το δοκιμάσω λογο της μπύρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μπύρα δεν ''φαίνεται'' στο κέικ..είναι πολυ αφράτο

      Σε ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  3. Απλά τέλειο! Και στο φούσκωμα και στην υφή του και στα πάντα του.
    Εχω δοκιμάσει και εγώ τη μπύρα σε κέικ και όντως είναι πολύ ωραίο το αποτέλεσμα.
    Νομίζω ότι γι΄αυτό δεν φούσκωσε την πρώτη φορά... αν στα 10 λεπτά άνοιξε το φούρνο ο μικρός... χαχαχχα Η περιέργεια σκότωσε το κέικ!!!
    Φιλιά πολλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα...καλό Χρυσαυγή μου... ¨Οντως η περιέργεια σκότωσε το κέικ..χιχι.. το ισοπέδωσε...

      Η μπύρα κάνει ωραία δουλειά μου φαίνεται...έγινε πολύ αφράτο.
      Νασαι καλά , σ ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  4. Χμ ωραια ιδεα, να σε ρωτησω εχω παρει αυτες τις μπίρες με γευση λεμόνι, μπορω τις βάλω αντι κανονικής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα :)

      Φαντάζομαι πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Απλά μείωσε το χυμό λεμονιού μια και η μπυρα έχει γεύση από λεμόνι.

      Αν το φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις.

      Σε ευχαριστώ

      καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
    2. Εστειλα την συνταγη σου σε μια φιλη... ξετρελάθηκε!

      Διαγραφή
  5. Μμμμ φαίνεται υπέροχο! Δεν έχω ξαναδοκιμάσει μπύρα στη ζαχαροπλαστική, θα πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρον το αποτέλεσμα. Καλή εβδομάδα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ πρώτη φορά το δοκίμασα σε γλυκό Ελεάννα.
      Τελικά δίνει ωραία υφή στο κέϊκ.

      Σ ευχαριστώ

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  6. Πολύ όμορφο και σίγουρα νοστιμότατο!
    Ο παπαρουνόσπορος στο γλάσο του πηγαίνει πολύ!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα να το βάλω μέσα στο κέικ τον παπαρουνόσπορο Ζαμπία μου αλλά σκέφτηκα να στολίσω το γλάσο.

      σε ευχαριστώ πολύ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Λατρεύω τα κέικς λεμονιού, και το δικό σου δείχνει αφράτο και υπέρτοχο!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ πάλι έχω δοκιμάσει πολλές - πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής με μπύρα! :)
    Το μπυροκέικ ήταν από τις πρώτες, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και η μπύρα το κάνουν πολύ αφράτο, είναι τέλειο για τσάι.
    Διαλέξτε και κάποια καλύτερη μπύρα από τις κοινές lager και ίσως βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το άρωμα του κέικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν είδα το κέικ εσένα σκέφτηκα Εφη :)
      Είναι το στοιχείο σου.

      Ναι έγινε πάρα πολύ αφράτο.
      Απλά έλεγε η συνταγή μια μπύρα lager με ήπια γεύση... δεν ξέρω ποια άλλη θα ταίριαζε πιο πολύ.

      Σ ευχαριστώ :)

      Διαγραφή
  9. Μπίρα σε κέικ δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ομολογουμένως!
    Λογικά με τη μαγιά θα γίνεται ωραίο και φουσκωτό!
    Το blog από το οποίο εμπνεύστηκες τη συνταγή είναι εγγυημένο, όπως και το δικό σου φυσικά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ πρώτη φορά το δοκίμασα Ερμιόνη μου
      Βοηθάει στο φούσκωμα.
      Το blog αυτό είναι από τα αγαπημένα μου και από τα πρώτα που διάβαζα πριν ακόμα κάνω εγώ.
      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ

      Τα φιλιά μου :)

      Διαγραφή
  10. Practice makes perfect Μαράκι μου και παρ'όλο που γνωρίζω το συγκεκριμένο blog οι συνθήκες που ο καθένας φτιάχνει κάτι είναι πάντα διαφορετικές οπότε καλά έκανες και πειραματίστηκες και έφτιαξες αυτό το αφράτο και μυρωδάτο κεκάκι! Μπράβο είναι τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι εννοείς δε σου φούσκωσε???? Τέλειο το βλέπω!!!!
    Και σε φούσκωμα και σε εμφάνιση και πολύ ωραίες κίτρινες φωτογραφίες!!!!
    Θα το δοκιμάσω σίγουρα κάποια στιγμή....η μπύρα, μου κάνει πολλά κλικ!!
    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραίο! Θα πρέπει να μοσχομύρισε ο τόπος όταν το έψηνες! Και φαίνεται τόσο αφράτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με μπύρα δεν έχω δοκιμάσει να κάνω κέικ, αλλά αυτό δείχνει πολύ ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ασυνήθιστη συνταγή αλλά βλέπω ότι δεν πρέπει να υστερεί καθόλου στη νοστιμιά !!

    Υπέροχη η παρουσίασή σου Μάριον, η βάση που το τοποθέτησεις είναι νοσταλγική vintage πινελιά!!!

    γεια στα χεράκια σου, καλό σ/κ φιλια πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχο το έκανες αγαπημένη μου Μάριον!!!
    Πράγματι, αν ανοίξουμε τον φούρνο, πέφτει...Φαίνεται πολύ νόστιμο!

    ΥΓ.Χαίρομαι που σε ταξίδεψα στην αγαπημένη σου Τοσκάνη! Θα σε πάω ακόμη, στην Lucca, San Gimignano και Pisa :)
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κέικ με μπυρα;;;; Σουπερ

    mononai.blogspot.gr
    fetoula.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στην φωτογραφία φαίνεται καταπληκτικό! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κέικ με μπύρα. Έχω μεγάλη περιέργεια να το γευτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe