Κλαφούτι με κεράσια / Cherry Clafoutis !
9:29:00 π.μ.Η σημερινή ανάρτηση έχει πάρει πολλές αναβολές… Ανωτέρα βία που λένε, σημεία των καιρών και άλλα βαρύγδουπα αποφθέγματα που όμως δεν θα σας τα πω τώρα γιατί δεν τα θυμάμαι κιόλας. Μην νομίζετε με όλα αυτά ότι εγκεφαλικά κύτταρα είχαμε σώα, τα κάψαμε κι αυτά. Ή θέλω να ελπίζω πως μας έμεινε και κάτι να πορευτούμε. Το μόνο που αναγνωρίζω πάντως είναι το χιούμορ που βγαίνει στην επιφάνεια μέσα από δύσκολες καταστάσεις. Αυτό ήταν μια όαση μέσα στη μαυρίλα.
Καιρός είναι λοιπόν να μπει αυτή η συνταγή πριν φύγει το καλοκαίρι και έρθουν
Χριστούγεννα και δεν είναι ωραίο να βάζω συνταγή με κεράσια, έτσι? Δεν είναι
πρέπον …
Επίσης ήθελα να ήξερα πως τα καταφέρνω κάθε φορά που έχει ζέστη κι εγώ
βάζω φούρνο. Ειτε είναι γλυκό είτε είναι φαγητό. Τόσα φαγητά υπάρχουν κατσαρόλας…
όχι … εγώ θα φτιάξω κάτι στο φούρνο. Κι έρχεται η κουζίνα και γίνεται σάουνα.
Εύκολο γλυκάκι με φρέσκα ζουμερά κεράσια που τρώγεται ευχάριστα.
Το
clafoutis προέρχεται από την περιοχή Limousin της Γαλλίας, και ενώ παραδοσιακά
γίνεται με μαύρα κεράσια, υπάρχουν πολλές παραλλαγές χρησιμοποιώντας άλλα
φρούτα, συμπεριλαμβανομένου τα κόκκινα κεράσια, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, βατόμουρα. Όταν είναι με άλλα είδη φρούτων αντί
των κερασιών, το πιάτο ονομάζεται ‘’flaugnarde’’.
Cherry Clafoutis
(προσαρμοσμένη συνταγή από εδώ)
Υλικά
½ κουτ. σούπας βούτυρο (να έχει μαλακώσει)
1-2
κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
300
γρ. κεράσια (χωρίς τα κουκούτσια)
για το μείγμα:
90 γρ.
αλεύρι
½
κουτ. γλ. σόδα
3
αυγά
60
γρ. ζάχαρη
250 ml
γάλα
½ κουτ.
γλ. εκχύλισμα βανίλιας
ζάχαρη
άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε
το φούρνο στους 180C
Ανακατεύουμε
όλα τα συστατικά για το μείγμα με μια
πρέζα αλάτι σε ένα μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να ανακατευτούν καλά
ώστε να έχουμε ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη για 20-30 λεπτά.
Εν
τω μεταξύ, βουτυρώνουμε ένα σκεύος 25 εκ.
και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Βάζουμε
τα κεράσια στη βάση του πιάτου και τοποθετούμε στο φούρνο για 5-8 λεπτά, μέχρι τα κεράσια να
αρχίσουν να μαλακώνουν.
Βγάζουμε
από το φούρνο και περιχύνουμε τα κεράσια με το μείγμα μας μέχρι τα κεράσια να
καλυφθούν.
Βάζουμε
στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 35-40
λεπτά, ή μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ένα χρυσό χρώμα.
Πασπαλίζουμε
με ζάχαρη άχνη.
Σερβίρετε
χλιαρό.
Μικρά
μυστικά:
- Μόλις το βγάλετε να κρυώσει θα είναι αφράτο και φουσκωτό. Όταν θα κρυώσει φυσικό είναι να ΄΄καθίσει’’ λίγο.
- Μπορείτε να το σερβίρετε με το κουτάλι (ακανόνιστα) χωρίς να το κόψετε με μαχαίρι, ιδίως όταν είναι ζεστό. Όταν κρυώσει κόβετε κανονικά σε κομμάτι.
- Την επόμενη μέρα το ζεσταίνεται ελαφρώς στο φούρνο μικροκυμάτων και απολαμβάνετε.
20 σχόλια
Έτσι πρέπει, να μη μας κάνουν να σταματήσουμε να "ζούμε" ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο γλυκάκι, αφράτο και αρωματικό! Τι μου κάνεις πρωί πρωί...τώρα θα το σκέφτομαι όλη μέρα!!
Ακριβώς έτσι Μαρία μου ;)
ΔιαγραφήΕίναι πολύ ωραίο και χλιαρό τρώγεται ευχάριστα.
Ευχαριστώωωω :)
καλημερα!!! υπεροχο το κλαφουτι!!! και με μια μπαλα παγωτο παο πανω ;) !!!!! καλη εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία μου αρέσει όπως σκέφτεσαι ;)
ΔιαγραφήΨηφίζω και παγωτό :)
Φιλιά
Ωραίο και εύκολο!! Ελπίζουμε μαγειρεύουμε συνεχίζουμε να ζούμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Ευχαριστώ Ξανθή μου .
ΔιαγραφήΔεν πρέπει να το βάζουμε κάτω ότι και να γίνει, για το δικο μας καλό ;)
Καλή εβδομάδα και σε σενα
Πρέπει μάλλον να μπαίνουμε σε ρυθμούς καθημερινότητας, όποια και αν είναι αυτή πλέον. Θα γίνουμε σαν του χαμαιλέοντες και κάθε μέρα θα προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Αλλά από την κουζίνα δεν θα βγούμε ποτέ, όσους βαθμούς και να φτάνει με τα ψησίματά μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολο και κερασένιο γλυκάκι και θα μου άρεσε στην εκδοχή κουταλάτο!
Καλή εβδομάδα!!
Αυτές οι αναταράξεις στην καθημερινότητά μας, μας βγάζουνε εκτός προγράμματος Αγγελική
ΔιαγραφήΑλλά οπως λες απο την κουζίνα δεν βγαίνουμε!!! ;)
Οταν ειναι ζεστό το κουτάλι είναι η καλύτερη λύση.
Σ ευχαριστώ πολύ
Φαίνεται υπέροχο, καλοκαιρινό και παριζιάνικο :-) Ενώ το έχω δει γενικά δεν το έχω τολμήσει ακόμα, και τα κεράσια σιγά σιγά μας εγκαταλείπουν. Μάλλον πάει για του χρόνου ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλοκαιρινό Αρη, όντως.
ΔιαγραφήΕχουν μείνει ακόμα λίγα κεράσια, αν προλάβεις δοκίμασέ το.
Σ ευχαριστώ πολύ :)
Είχα τόσα χρόνια να κάνω αυτή τη συνταγή που την είχα ξεχάσει! Πολύ ωραία εκτέλεση και όμορφες φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήτι όμορφο που το έκανες Μάριον!! αν βρω κεράσια αύριο θα το δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήκι εγώ ψηφίζω παγωτό!! :)
Μου αρέσει πολύ αυτό το γλυκάκι!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο γλυκό, λαχταριστό, και για πρωινό φανταστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίες φωτογραφίες!!
MMM!ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΓΛΥΚΟ!ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΛΑΧΤΑΡΩ ΝΑ ΤΟ ΦΑΩ!ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΚΥΟΣ!ΣΙΓΟΥΡ ΑΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ.ΦΙΛΑΚΙΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ομορφο χρωμα (εκτος απο γευση) δινουν τα κερασάκια στο γλυκο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/2015/07/giveaway-evil-eyetote-bag.html
Πωπωωωω θα με πείτε πολύ άσχετη που δεν γνώριζα καν την υπαρξη του; Αν το έβλεπα θα έλεγα με σιγουριά "Ταρτα με κεράσια"!!!! Κι επειδή τα κεράσια μας αρέσουν οικογενειακώς το pinαρω για άμεση παρασκευή. Φιλάκια και καλή εβδομάδα Μάριον :)
ΑπάντησηΔιαγραφήAdoro il clafoutis! Di recente ho provato una versione con le pesche, fantastico! Un abbraccio
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao Marianna
ΔιαγραφήGrazie per aver visitato.
: )
Έχω πολύ καιρό να φτιάξω κλαφούτι γενικά, αλλά με τα κεράσια πρέπει να είναι πολύ νόστιμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλια Πολλά