Εύκολη μαρμελάδα βερίκοκο με κάρδαμο / Easy apricot jam with cardamom !
10:52:00 π.μ.
Καλό μήνα να πούμε... να είναι καλός γενικά. Δεν ξέρω αν ξεκίνησε καλά, ουτε θα μπω σε αναλύσεις για να σας πείσω για κάτι... Δεν ξέρω από αυτά. Υπάρχουν άλλοι πιο ''ειδικοί''. Εγώ συνεχίζω με ζάχαρη τις αναρτήσεις γιατί μας χρειάζεται λίγη γλύκα. Και αν με δείτε να παρεκτρέπομαι τύπου με αλμυρή συνταγή, παρακαλώ να με επαναφέρεται στην τάξη.. Εντάξει??
Στο ψυγείο υπήρχαν λίγα βερίκοκα και κανείς δεν τους έδινε σημασία.. Ειπα κι εγώ να τα κάνω κάτι, γιατί είχαν αρχίσει να χαλάνε κάποια… δεν μου πηγαινε καρδιά να τα πετάξω έτσι…
Στο ψυγείο υπήρχαν λίγα βερίκοκα και κανείς δεν τους έδινε σημασία.. Ειπα κι εγώ να τα κάνω κάτι, γιατί είχαν αρχίσει να χαλάνε κάποια… δεν μου πηγαινε καρδιά να τα πετάξω έτσι…
Οπότε σκέφτηκα να τα κάνω μαρμελάδα… λίγα
βερίκοκα, λίγη ζάχαρη και μια εύκολη διαδικασία, χωρίς να έχεις ιδιαίτερες
γνώσεις για αυτά τα πράγματα.
Αλλωστε η ποσότητα είναι μικρή (το βαζάκι που βλέπετε στις φωτογραφίες).
Κι επειδή είναι η αγαπημένη μας μαρμελάδα σίγουρα δεν θα πήγαινε χαμένη.
Νομίζω είναι η πιο ωραία μαρμελάδα, ή τουλάχιστον μία από τις πιο
ωραίες, που έχει ένα υπέροχο χρώμα χωρίς να κάνεις τίποτα: το χρώμα του φρέσκου
βερίκοκου.
Μπορείτε να την κάνετε κι ένα πρωινό που ανακαλύπτετε ξαφνικά πως δεν
έχετε μαρμελάδα. Μέχρι να ξυπνήσουν όλοι έχετε φτιάξει φρέσκια μαρμελάδα.
Απολαύστε την.
Μαρμελάδα βερίκοκο με κάρδαμο
Yλικά
400
γρ. βερίκοκα (χωρίς τα κουκούτσια)
215
γρ. ζάχαρη
½ κούπα
νερό (και λίγο παραπάνω αν χρειασθεί)
3-4
σπόρια κάρδαμου
1
κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε
τα βερίκοκα με τη ζάχαρη και τη ½ κούπα νερό. Πιέζουμε τους σπόρους κάρδαμου
ίσα ίσα να ανοίξουν και τους ρίχνουμε στη κατσαρόλα.
Μόλις
αρχίζει να βράζει ανακατεύουμε λίγο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ανακατεύουμε
κατά διαστήματα μην κολλήσει στην κατσαρόλα, πιέζοντας τα βερίκοκα να λιώσουν.
Ισως δεν χρειασθεί κι αυτό αν τα βερίκοκα είναι ώριμα. Εμένα κάποια ήταν ώριμα
και κάποια ήταν λίγο πιο σκληρά, αλλά κι αυτά μαλάκωσαν και έλιωσαν χωρίς
ιδιαίτερη προσπάθεια από εμένα.
Για
να δέσει η μαρμελάδα δεν θα πάρει πολύ χρόνο. Περίπου 30 λεπτά. Αν χρειασθεί
προσθέτουμε λίγο νερό.
Θα
την δείτε με το μάτι πόσο πολύ δεμένη την θέλετε. Αν θέλετε κάνετε το τεστ με
το πιατάκι (δείτε εδώ).
Μόλις
δείτε ότι είναι έτοιμη κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε το χυμό λεμονιού.
Την
βάζετε ζεστή όπως είναι σε καθαρό βαζάκι και μόλις κρυώσει στο ψυγείο.
Μικρά
μυστικά:
- Αν
θέλετε μπορείτε να αποστειρώσετε το βάζο, αλλά και αυτή την διαδικασία της αποστείρωσης
μπορείτε να την παραλείψετε γιατί η ποσότητα είναι λίγη. Οπως είπαμε είναι μια
εύκολη και γρήγορη μαρμελάδα, για μικρή ποσότητα που θα καταναλωθεί γρήγορα.
- Είναι μια γρήγορη μαρμελάδα, που μπορεί να γίνει την ίδια μέρα για το πρωινό μας. Η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη, η ποσότητα είναι λίγη, οπότε και κάτι λάθος να κάνετε δεν πειράζει. Μπορείτε να πειραματιστείτε έτσι αν είναι η πρώτη σας φορά.
- Eγώ πάντα στις μαρμελάδας ή στα γλυκά κουταλιού βάζω λιγότερη ζάχαρη (ανάλογα εάν είναι ώριμο το φρούτο). Συνήθως βάζω τη μισή ποσότητα από ότι είναι το φρούτο. Είναι ωραίο να νιώθεις τη γεύση του φρούτου χωρίς να σε λιγώνει η πολύ ζάχαρη.
20 σχόλια
Βερίκοκο και κάρδαμο ;; Πολύ ενδιαφέρον !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμπνευση της στιγμής Αρη ;)
ΔιαγραφήΩραία ήταν.
Υπέροχη θα είναι με το κάρδαμο!!! Μου αρέσει πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Πέπη :)
ΔιαγραφήTo καρδαμο ειναι ενα πρασινο που εχει μεσα κατι σπορακια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔιαγραφήAυτό είναι (αν εννοουμε το ίδιο πράγμα). Κάρδαμο ή κακουλέ
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει σε σποράκια σε σακουλάκια ή και τριμμένο.
Υπέροχη η μαρμελάδα σου Μάριον!!! Νοστιμότατη και με υπέροχες φωτογραφίες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ Κική μου :)
ΔιαγραφήΠολύ ωραία μαρμελάδα, πολύ αρωματική! Και τη χρώμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χρώμα είναι το κάτι άλλο Μαρία.
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώωωω :)
Φέτος έχω κάνει πολύ βερίκοκο με διαφορετικές ποικιλίες και θα συνεχίσω αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πιο καλή έγινε με ποικιλία χάλκο.
Εγώ μονο αυτή τηνποσότητα προς το παρόν. Αλλά σκέφτομαι να κάνω κι άλλη γιατι μας αρέσει.
ΔιαγραφήΑυτη η ποικιλία ειναι η καλύτερη Ξανθή.
βερικοκο ροδακινο οι βασιλισσες των μαρμελαδων!!! υπεροχη και χρυσαφενια!!! θα την δοκιμασω ενοειτε με το καρδαμο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ Αναστασία μου. Οι πιο ωραίες μαρμελάδες ;)
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Λοιπόν, δε μπήκα να σχολιάσω τόσο τη μαρμελάδα που φαίνεται υπέροχη, όσο να σχολιάσω εκείνη την ταρτούλα που τη βλέπω μέρες τώρα και μου τρέχουν τα σάλια! Τρέχω!
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
Διαγραφήβερίκοκο και κάρδαμο, πολύ ωραίος συνδυασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα συμφωνήσω μαζί σου για την ζάχαρη Μάριον. προτιμώ να την τρώω λιγότερο γλυκιά παρά να τρώω ζάχαρη με άρωμα φρούτου.. :)
σε φιλώ! καλή εβδομάδα!
Σ ευχαριστώ Εύη :)
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά :)
Η μαρμελάδα σου είναι υπέροχη και με υπέροχο χρώμα. Όσον αφορά στο κάρδαμο... πρέπει να έγινε άκρως αρωματική!! Γεια στα χέρια σου Μάριον!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή