Πιροσκί με γέμιση πατάτας / Piroshki with potato stuffing

9:29:00 π.μ.




Τις ζύμες τις λατρεύω. Κι όταν καταπιάνομαι μαζί τους το ευχαριστιέμαι πάντα. Αυτό το φούσκωμα, το αφράτο με ενθουσιάζει πάντα. Και δεν έχω καλύτερο από μια ζύμη ''αφρό''.

Ετσι κι αυτή τη φορά με την ζύμη για τα πιροσκί πολύ το χάρηκα.
Τα πιροσκί νομίζω είναι αγαπημένα σε όλους. Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει μικρές πίτες με διάφορες γεμίσεις. Τα βρίσκουμε κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη.


Εγώ τα έχω συνδυάσει με γέμιση από λουκάνικο. Αλλά από ότι διάβασα μπορούν να γεμιστούν με πάρα πολλά υλικά, αλμυρά ή γλυκά, φρούτα ή κρέας κλπ.


Αν και τα έχω στο μυαλό μου πολύ ''λαδερά' (αλλά νόστιμα) η ιδέα να τα φτιάξω λίγο με προβλημάτισε να μην ''τραβήξουν'' πολύ λάδι.

Και δεν τράβηξαν καθόλου. Με το που τα βγάζουμε από το λάδι είναι τελείως στεγνά και το λάδι δεν φαίνεται πουθενά. Κι επειδή τα έχω φτιάξει ήδη τρεις φορές σας το λέω με σιγουριά.

Τρώγονται ζεστά ή χλιαρά. Βασικά δεν νομίζω να προλάβουν να κρυώσουν ; )

Είναι ιδανικά για μπουφέ και πάρτι.

s


Πιροσκί με γέμιση πατάτας / Piroshki with potato stuffing 
(συνταγή για την ζύμη προσαρμοσμένη από εδώ)

Υλικά
(για 34 κομμάτια)

Ζύμη
650-700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
250 γρ. γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

Γέμιση
2-3 πατάτες (μέτριες (όχι μεγάλες) βρασμένες & λιωμένες με ένα πιρούνι)
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
άνηθο - μαϊντανό (από 1 κουτ. σούπας)
αλάτι - πιπέρι λευκό
150-200 γρ. τυριά διάφορα (φέτα, reggato, ανθότυρο)


Εκτέλεση

Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το αλεύρι. Τα χτυπάμε λίγο να ανακατευτούν τα υλικά.

Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά. Μην το ρίξετε όλο με την μία. Ισως πάρει λιγότερο αλεύρι, δηλ. τα 650 γρ. Θα το δείτε να μην κολλάει στο χέρι.

Το βγάζουμε από τον κάδο του μίξερ και το βάζουμε σε ένα μπολ  που το έχουμε αλευρώσει και το ζυμώνουμε λίγο (να μην κολλάει).

Σκεπάζετε το μπολ με μια πετσέτα και το βάζετε στην άκρη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Αν είναι ζεστή μέρα το βάζετε σε μια γωνιά στον πάγκο στην κουζίνα ή μέσα στο φούρνο (χωρίς να είναι ζεστός)



Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση. Βράζουμε τις πατάτες σε ελαφρώς αλατισμένο νερό. Μόλις βράσουν τις βγάζουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με το πιρούνι. 

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, άνηθο, μαϊντανό και τα τυριά. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται αλατο-πιπερώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη.



Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη, την ζυμώνετε μέσα στο μπολ ελαφρά και την χωρίζετε σε μπαλάκια, περίπου στα 32-35 γρ. το κάθε ένα, ώστε να έχουν όλα ίδιο μέγεθος.




Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και του δίνουμε στρογγυλό σχήμα. Γεμίζουμε με την γέμιση, περίπου 1 κουτ. γλ. Πιέζουμε με τα δάχτυλα να κλείσει καλά και το βάζουμε στην άκρη σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψάκι (με το άνοιγμα προς τα κάτω).



Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα όσα πιροσκί βάζουμε μέσα στο ταψί.



Μόλις τελειώσουμε με όλα, ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε ενα κατσαρολάκι και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε λίγα - λίγα τη φορά τα πιροσκί. (δείτε στο τέλος στα Μικρά Μυστικά για λεπτομέρειες)




Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.



Μετά τις δυο φορές χαμηλώνετε τη θερμοκρασία μιας και το λάδι έχει ζεσταθεί αρκετά (από το 3 στο 2,5 και προς το τέλος στο 2).



Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε χαρτοπετσέτα ή σε σχάρα.




Μικρά μυστικά :

  • Ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο στο κατσαρολάκι (να καλύπτονται τα πιροσκί όταν τα ρίχνουμε).
  • Τα βάζουμε λίγα-λίγα (3-4 τη φορά) ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους.
  • Μετά την δεύτερη τρίτη φορά που θα ρίξουμε τα πιροσκί χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, γιατί έχει κάψει τώρα αρκετά το λάδι, για να μην μας καούν. Μόλις πάρουν χρώμα από την μία μεριά τα γυρνάμε από την άλλη 
  • Την ώρα που τα τηγανίζουμε πρέπει να είμαστε από πάνω τους και να μην κάνουμε κάτι άλλο και τα κάψουμε.
  • Οταν τα βγάλετε να στραγγίσουν το λάδι μετά τα βάζετε σε ένα ταψάκι που έχετε στρώσει λαδόκολλα.
  • Μην τα ''φοβάστε'' που τηγανίζονται. Δεν κρατάνε καθόλου λάδι.
  • Βέβαια μπορείτε και να τα ψήσετε στο φούρνο (στους 180 C), αλλά δεν θα είναι το ίδιο μαλακά. Στο φούρνο η ζύμη σκληραίνει και μοιάζουν πιο πολύ με τυροπιτάκια.
Ψημένα στο φούρνο, στους 180 C. Η ζύμη είναι πιο σκληρή και μοιάζει περισσότερο με ζύμη από τυροπιτάκι
  • Εκτός από γέμιση πατάτας μπορείτε να βάλετε και λουκάνικο. 

  • Τυριά μπορείτε να βάλετε μόνο φέτα ή διάφορα τυριά που έχετε.
  • Ζυγίζουμε τη ζύμη για να είναι ομοιόμορφα τα πιροσκί, περίπου 32-35 γρ. το καθένα. Με αυτά τα γραμμάρια βγαίνουν 34 κομμάτια.
  • Μέχρι να φτιάξετε όλα τα πιροσκί, αυτά που θα τα έχετε έτοιμα θα φουσκώσουν πάλι. Αν θέλετε τα ''πιέζετε'' λίγο να ξεφουσκώσουν, διαφορετικά τα ρίχνετε έτσι αφράτα στο λάδι.
  • Προσέξτε επίσης την ένωση να είναι καλά κλεισμένη. Πιέστε πάλι λίγο πριν τα ρίξετε στο λάδι να κλείσει, για να μην ανοίξουν.








You Might Also Like

26 σχόλια

  1. Τρελλαίνομαι για πιροσκί! Η ζύμη τους είναι απο τις αγαπημένες μου και απ ότι βλέπω σου έγιναν τέλεια, άψογα!!
    Μου αρέσουν και με πατάτα και με κιμά και με λουκάνικο!!! χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πεπη κι εμένα το ίδιο..με ότι έχουν μέσα μου αρέσουν ;) χιχι

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μάριον!! Εντυπωσιακή σύμπτωση!! Κι έψαχνα μια ζύμη για πιροσκί κι επειδή σε εμπιστεύομαι και βλέπω και τις νοστιμιές που ετοίμασες την καταγράφω άμεσα!!!
    Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μεγάλα πνεύματα συναντιουνται Κική ;)

      Είναι πολύ εύκολη ζύμη και σίγουρα θα σου αρέσει και το αποτέλεσμα.
      Δοκίμασέ την και θα με θυμηθείς ;)

      Σ ευχαριστώ, νασαι καλά.
      Καλή εβδομάδα :)

      Φιλια πολλά

      Διαγραφή
  3. Υπέροχα τα πιροσκί σου!!
    Καλή εβδομάδα Μάριον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν, δεν έχω κι εγώ καλύτερο από το να φτιάχνω αφράτες ζύμες!! Σε νοιώθω, σε κατανοώ πλήρως. Και τα πιροσκί είναι τόοοοοοσο μαγικά. Εννοείται ότι την κρατάω τη συνταγή με όλα της τα μυστικά και στην πρώτη σύναξη που θα διοργανώσω θα τα μοστράρω στις καλές μου φίλες! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ Ευγενία μου.
      Θα χαρώ να μου πεις εντυπώσεις ;)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Δεν έχω φτιάξει ποτέ θα σε εμπιστευτώ και θα δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν, στην Ξάνθη έφαγα το καλύτερο πιροσκί με τυρί! Όπως ακριβώς το λες. Ούτε λαδίλα, ούτε τίποτα! Δεν θυμάμαι αν είχα ξαναφάει, αλλά ήταν τέλεια. Το ίδιο τέλεια δείχνουν και τα δικά σου και είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσω πιροσκί με πατάτα! Μιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με τυρι μούρλια θα είναι.
      Τελικά και με πατάτα είναι πολύ νόστιμα...
      Σίγουρα θα σου αρέσουν ;)

      Διαγραφή
  7. Τα πιροσκί τα λατρεύω και τα έχω συνδυασμένα με πάρτι και γιορτές των παιδικών/εφηβικών μου χρόνων.
    Αυτό που με σταματάει από το να τα φτιάξω είναι το τηγάνισμα και ο φόβος ότι μπορεί να είναι παραπάνω λαδερά από όσο θα ήθελα. Μου αρέσουν τα δικά σου που είναι στεγνά και η ζύμη φαίνεται φανταστική. Αυτή η τρίτη φωτογραφία από το τέλος, όπου φαίνεται η γέμιση και η τόσο αφράτη ζύμη με αναστάτωσε :)
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην τα φοβάσαι Ερμιόνη μου.
      Κι εγώ την λαδίλα δεν την μπορώ καθόλου...αλλά σε αυτά δεν υπάρχει.
      Οπως λες, φαίνονται και τις φωτογραφίες. Η δε ζύμη είναι τόσο αφράτη που όσο την αφήνεις φουσκώνει...

      Σ ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  8. Με πρόλαβες, χιχι! Καιρό τώρα κοιτάζω συνταγές για πιροσκί!Τι όμορφα που τα έφτιαξες! Δεν έρχεσαι καμιά βόλτα και από εδώ αν σου έχουν μείνει;)
    Μουτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν τα ξαναφτιάξω θα σου φέρω πεσκέσι...χαχα ;)
      Μην ανησυχείς

      Διαγραφή
  9. τελεια!!! τα αγαπω!! με πατατα η κιμα !!! φαινονται λαχταριστα ! υπεροχες φωτο μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από τα πιο αγαπημένα σνακς "ever" Marion.
    Τα λάτρευα ως παιδί, γιατί η μάνα μου τα έφτιαχνε συχνά-πυκνά και τώρα τα λατρεύει και το παιδί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λατρεμένα σε όλες τους τις εκδοχες!
    Καλημερα και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ωωω, φαίνονται τέλεια! μου αρέσουν πολύ τα πιροσκί, αλλά απεχθάνομαι την λαδίλα όπως λες κι εσύ, γι αυτό και τα τρώω σπάνια. κρατάω την συνταγή σου για να τα δοκιμάσω. είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσουν πολύ!
    σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άψογα φαίνονται!!! Αν και λίγο βαριά για τα δικά μου γούστα :-)

    To post είναι πραγματικά άρτιο! Καθαρές φωτογραφίες, βήμα βήμα, αναλυτικές οδηγίες, όμορφο αποτέλεσμα!! Μπράβο Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μάριον πραγματικά πολύ αφράτα και αφού ξέρεις ότι κι εγώ έχω το ίδιο πάθος με τις ζύμες θα τα δοκιμάσω, θα αρέσουν και στο αγόρι μου!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή