Κέικ γιαουρτιού με πορτοκάλι & κάρδαμο / Yogurt cake with orange & cardamom

9:21:00 π.μ.




Σε μια καλοκαιρινή εξόρμηση στη Λακωνία το καλοκαίρι, είδα απέραντους πορτοκαλεώνες. 
Στη Λακωνία τα εσπεριδοειδή αποτελούν βασική πηγή εισοδήματος. Για την ακρίβεια μία από τις βασικές πηγές, κυρίως πορτοκάλια Βαλέντσια, ενώ δυναμικά έχουν κάνει την εμφάνισή τους και νέες ποικιλίες.



Τόσες πορτοκαλιές μαζεμένες σε τόσο μεγάλη έκταση δεν είχα δει. Οι εικόνες της διαδρομής εναλλάσσονταν με απέραντους ελαιώνες και απέραντους πορτοκαλεώνες.




Να διασχίζεις το δρόμο και δεξιά κι αριστερά πορτοκαλιές φορτωμένες καρπούς που λύγιζαν από το βάρος. Κάποιες είχαν απαλλαγεί από αυτό το βάρος και ήταν έτοιμες για την επόμενη καρποφορία. Η εικόνα μαγευτική και πρωτόγνωρη ταυτόχρονα.



Φανταστείτε το άρωμα όταν θα έχουν ανθίσει όλες αυτές οι πορτοκαλιές, αλλά και την εικόνα με τα λευκά ανθάκια τους.



Mε τις εικόνες αυτές λοιπόν συνδύασα αυτό το αφράτο κέικ με πορτοκάλι και κάρδαμο.
Ταίριαξαν τα αρώματα, οι γεύσεις και οι υφές.



Το πόσο αφράτο είναι νομίζω φαίνεται από τις φωτογραφίες. Από γεύση θα πρέπει να το φτιάξετε για να το καταλάβετε. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι εμείς το εξαφανίσαμε πολύ γρήγορα. Αν σκεφτεί κανείς πως τα παιδιά μου είναι των σοκολατένιων κέικ, τότε είχε επιτυχία.

 Με ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ ή τσάι είναι ιδανικό.





Κέικ γιαουρτιού με πορτοκάλι & κάρδαμο
(αρχκή συνταγή εδώ)

Υλικά

1 ½ κεσεδάκι γιαούρτι
125 γρ. ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη (200 γρ.)
3 αυγά
50 γρ. φρέσκο ​​χυμό πορτοκαλιού (και 1-2 κουτ.της σούπας για το ράντισμα του κέικ στο τέλος*)
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
320 γρ. αλεύρι (γ.ο.χ)
1 ½ κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
μια πρέζα αλάτι
1 κουτ. της σούπας φρέσκο ​​ξύσμα πορτοκαλιού
Τριμμένο κάρδαμο από 6-7 σποράκια (ή 1 1/2 κουτ.γλ. τριμμένο)

** λίγο γάλα (προαιρετικά για το αραίωμα, αν χρειασθεί)

Εκτέλεση 

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.

Σε ένα ένα ταψάκι διαστάσεων 20x20 εκ. (τετράγωνο) στρώνουμε λαδόκολλα (ή απλά το λαδώνουμε).

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά  το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το χυμό πορτοκαλιού,  και τη βανίλια.



Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το τριμμένο κάρδαμο.

Προσθέστε τα ξηρά συστατικά μέσα στα υγρά. Ανακατεύουμε καλά.

Το μείγμα θα είναι αρκετά σφιχτό. Αν θελήσετε να το αραιώσετε λίγο προσθέστε 1-2 κουτ. της σούπας γάλα **.

Προσοχή: να μην προσθέσετε πολύ γάλα. Θέλουμε το μείγμα να είναι σφικτό.

Ρίχνουμε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.



Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι για να δούμε αν ψήθηκε

Μόλις είναι έτοιμο αφήνουμε το κέικ μέσα στο ταψί για 5 λεπτά.




Μετά από 5 λεπτά, ρίχνουμε πάνω (ραντίζουμε) στο ζεστό κέικ το χυμό πορτοκαλιού μου έχουμε κρατήσει * (1-2 κουτ. σούπας).




Το βγάζουμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς.





Μικρά μυστικά:
  • Για ευκολία μπορείτε να πάρετε κάρδαμο έτοιμο τριμμένο
  • Αλλιώς μπορείτε να βγάλετε τα σποράκια από 6-7 καψουλάκια κάρδαμου και να τα τρίψετε στο γουδί καλά. Κάρδαμο μπορείτε να βάλετε - ανάλογα με το πόσο έντονο το θέλετε - λιγότερο ή περισσότερο.
  • Το ράντισμα στο τέλος με το πορτοκάλι απορροφάται αμέσως ενώ είναι ζεστό το κέικ.
  • Μόλις κρυώσει μπορείτε να το καλύψετε με ζάχαρη άχνη.










You Might Also Like

12 σχόλια

  1. Πολύ κέικ έπεσε τώρα τελευταία Μάριον!! χαχα
    Αυτά πάντως τα κέικ πορτοκαλιού είναι και τα δικά μου αγαπημένα.Το άτιμο το πορτοκάλι έχει τρομερό άρρωμα και γεύση και είναι φανταστικό στα γλυκά. Κι ας είμαι κι εγώ της σοκολάτας, μου αρέσουν πολύ τα κέικ πορτοκαλιού. Αφρός σου έγινε!!!
    Οι φωτογραφίες με τις φέτες πορτοκαλιού είναι οι αγαπημένες μου!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xaxa...ναι μάλλον φταίει ο καιρός που δρόσισε λίγο και αρχίσαμε τα ψησίματα ;)

      Οντως το πορτοκάλι είναι υπέροχο και όπου μπαίνει μοσχομυρίζει. Εγινε πολύ αφράτο που το τρως σε μια μερα, δεύτερη δεν μένει ;)

      Αχ... σε ευχαριστώ πολύ. Ειπα να φωτογραφίσω λίγο καλλιτεχνικά ..χιχι.

      ΦΙλια πολλά

      Διαγραφή
  2. Τέλειος συνδυασμός κάρδαμο με πορτοκάλι!!! Δίνει καταπληκτικό χαρακτήρα :-)

    Ωραίες φωτογραφίες! Φωτεινές και λαχταριστές!!! Μπράβο Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είναι σαν να το μυρίζω!
    τα λατρεύω αυτά τα κέικ και αγαπώ πολύ και το πορτοκάλι και το κάρδαμο!
    πολύ ωραία συνταγή!
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φανταστικό φαίνεται, με το αγαπημένο μου κάρδαμο και με χυμό πορτοκαλιού θα είναι σούπερ αρωματικό και γευστικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχοντας βρεθεί στη Λακωνία, ανάμεσα σε αμέτρητες πορτοκαλιές και ελιές, η ανάρτηση σου μου ξύπνησε όλες αυτές τις μαγικές εικόνες και τις υπέροχες μυρωδιές. Είναι πραγματικά ευλογημένη η λακωνική γη και αν βρεθείς εκεί δε γίνεται να μην το καταλάβεις.
    Βλέποντας το κέικ σου, αυτό που σκεφτόμουν είναι πόσο αφράτο πρέπει να είναι. Όντως φαίνεται από τις φωτογραφίες :)
    Το πορτοκάλι το αγαπώ πολύ και στις γλυκές ζύμες ιδιαίτερα. Βέβαια, επειδή είμαι αδιόρθωτη, δε σου κρύβω ότι θα πρόσθετα και λίγα κομμάτια κουβερτούρας :)
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φανταστικός συνδυασμός σε κέικ... κάρδαμο, πορτοκάλι, γιαούρτι... δίνουν ένα κέικ ιδιαίτερα αφράτο, πολύ αρωματικό και σούπερ νόστιμο και λαχταριστό!! Λατρεύω τα πορτοκαλένια κέικ και ιδιαίτερα μ' ένα φλιτζάνι καφέ!!! Γεια στα χέρια σου Μάριον!!!
    Καλό βράδυ και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχχχ αυτοί οι πορτοκαλεώνες στην Λακωνία!! Ακόμη τους θυμάμαι γιατί ο οδηγός δεν σταμάτησε να κόψω ένα πορτοκαλάκι από τα τόσα πολλά!! :)
    Το κέικ σου πεντανόστιμο, πως να μην είναι με τόσα αρώματα;
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλειο με το απογευματινό καφεδάκι αλλά και για κάθε ώρα της ημέρας! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ποσο μ αρεσουν τα πορτοκαλενια κεικ!!! καρδαμο δεν εχω δοκιμασει αν βρω θα το συνδυασω!! οτι πρεπει το κεκακι αυτο με ενα ζεστο τσαγακι η καφε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και έλεγα τι κεκάκι θα φτιάξω σήμερα χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe