Ατομικές galette φράουλας / Strawberry Galette

11:30:00 μ.μ.




Μπήκε και ο Μάιος και δεν υπάρχει αμφιβολία πια πως το καλοκαίρι είναι μια ανάσα μακριά.
Ηδη αυτές τις μέρες αισθανθήκαμε μια μικρή ζέστη, μαζί με λίγη σκόνη από την Αφρική. Αυτά πάνε μαζί.




Επίσης, είναι η χειρότερη εποχή για μένα γιατί πιάνει η ζέστη, όπως είπαμε παραπάνω, και πρέπει να μαζέψουμε χαλιά και μάλλινα. Αλλά δεν αγχωνόμαστε, οι δουλειές θα γίνουν όποτε και όταν

Επειδή πιάνει και ζέστη (όπως ξανα-ματα-είπαμε 😂) πρέπει να τρώμε και πιο ελαφριά.  Φρούτα κυρίως και σαλάτα. Και προφανώς δεν θα αρχίσουμε από αυτή την ανάρτηση... χαχα 😄)

Εντάξει κρατάτε μόνο το φρούτο. Αν και δεν νομίζω πως αυτή τη μικρή ταρτούλα είναι τόσο κολάσιμη.



Αμα δεν της βάλετε σαντιγί κάτι πάει κι έρχεται. Αλλά θα χάσετε, σας το λέω να μην μου λέτε μετά ότι δεν σας προειδοποίησα.
Αυτές τις galette (το galette ακούγεται πιο καλά 😉) τις λατρεύω, είτε είναι αλμυρές, όπως η Galette με ψημένα λαχανικά & φέτα, είτε γλυκές όπως η Galette μήλου .

Η βουτυράτη ζύμη είναι ότι πιο ωραίο μπορείς να γευθείς.




Ετσι και σε αυτή την galette ο συνδυασμός της βουτυράτης ζύμης με τη φράουλα είναι το κάτι άλλο.
Επειδή την έκανα ήδη τρεις φορές και τις τρεις το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Και είναι το πιο εύκολο και γρήγορο γλυκό για μια επίσκεψη της τελευταίας στιγμής. Δεν είναι τίποτα, εκτός από το χρόνο που θέλει να παγώσει λίγο η ζύμη. Για πιο γρήγορα μπορείτε να την βάλετε λίγο στην κατάψυξη ή αντί να περιμένετε 1 ώρα την βγάζετε στην 1/2 ώρα. Κι αυτό δοκιμάσθηκε. 

Καλό μήνα 🌼🌺




Ατομικές galette φράουλας / Strawberry Galette
(αρχική συνταγή από εδώ)

Yλικά
(για 4 τάρτες)

Για την ζύμη:256 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
64 γρ.
ζάχαρη άχνη

Ξύσμα από 1 λεμόνι
125 γρ. κρύο βούτυρο, σε κύβους2 κρόκους (ελαφρά χτυπημένοι)3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό

για την γέμιση :
350 γρ. φράουλες σε φέτες45 γρ. ζάχαρη άχνη1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας (ή τα σποράκια από φρέσκια βανίλια)Ξύσμα και χυμό ½ λεμονιού40 γρ. κορν-φλαουερ Επιπλέον :
2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη (demerara)
Κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε σαντιγύ )

Αχνη ζάχαρη 
1 αυγό (χτυπημένο με 1 κουτ.σουπας νερό) για το άλειμα 



Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο στο μίξερ, κι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σαν τρίμματα.

Προσθέτουμε τους  κρόκους και το κρύο νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη




Δεν χρειάζεται να το ανακατέψετε πολύ. Μόλις η ζύμη αρχίζει και γίνεται μία μάζα σταματήστε το μιξερ.

Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Προθερμένουμε το
το φούρνο στους 180 C (στον αέρα). 
Σε ένα ταψί βάζουμε χαρτί ψησίματος.




Σε ένα μπολ κόβουμε τις φράουλες σε φέτες. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλαουερ. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη.

Βγάζουμε
τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια.  





Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης στρογγυλό (διάμετρο περίπου 18-20cm)



Μοιράζουμε τις φράουλες στο κέντρο κάθε κύκλου. Γυρίζουμε τις άκρες καλά & πιέζουμε να κλείσουν για να μην βγουν τα υγρά που θα έχουν βγάλει οι φράουλες.




Με ένα πινέλο μπορείτε να αλείψετε ελαφρά τη ζύμη με βούτυρο. Η αν θέλετε χτυπάτε 1 αυγό με μια κουτ. σούπας νερό και αλείφετε τη ζύμη. 
Ρίχνετε στο κέντρο της τάρτας πάνω στις φράουλες, αλλά και στη ζύμη γύρω-γύρω λίγη καστανή ζάχαρη.





Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη




Μόλις ψηθούν οι τάρτες τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.

Ετσι η ζύμη θα μείνει τραγανή και δεν θα μαλακώσει.



Μπορείτε να τις απολαύσετε ζεστές ή κρύες.
  
Γαρνίρετε με ζάχαρη άχνη ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ, ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια.




Μικρά μυστικά:
  • Το κορν-φλαουερ μπορείτε να το παραλείψετε. Αλλα ''δένει'' πιο πολύ το μείγμα της φράουλας και τα υγρά που θα βγάλει.
  • Προσέξτε να μην βγουν τα ζουμιά έξω από την ζύμη γιατί στο ψήσιμο θα καούν. Βέβαια και να γίνει αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα. Εμένα μου έγινε την δεύτερη φορά του τις έφτιαξα σε πιο μικρό μέγεθος. Το μόνο που γίνεται είναι να γεμίζει το χαρτί ψησίματος και να δυσκολευτείτε λίγο να βγάλετε τις τάρτες από το ταψί (την πάτησα γι αυτό σας ενημερώνω 😉)
  • Η ζύμη αυτή βγάζει 4 ατομικές τάρτες, αλλά μπορεί να γίνουν και περισσότερες πιο μικρές βέβαια. Η ζύμη θα είναι λίγο πιο λεπτή και πρέπει να προσέξετε να μην ανοίξουν τρύπες και χυθεί το ζουμί από τις φράουλες.
  • Αν θέλετε μπορείτε να αλείψετε τη ζύμη πριν τις ψήσετε με αυγό. Εγώ την πρώτη φορά δεν το έκανα, παρά πέρασα ελαφρώς με λίγο βούτυρο τη ζύμη. Την δεύτερη φορά έβαλα αυγό (συγκεκριμένα λίγο ασπράδι). Τις προτιμώ χωρίς αυγό. 
  • Αν δεν βάλετε αυγό στη ζύμη, περάστε τη με λίγο νερό για να κολλήσει η ζάχαρη .
  • Αν μείνει και χρειασθεί να μπει στο ψυγείο (λέμε και κανένα αστείο 😂), και την επόμενη μέρα παραμένει τραγανή η ζύμη χωρίς να έχει ''πανιάσει'', αρκεί να είναι καλά κλεισμένη σε τάπερ.
  • Για να τις συνοδέψετε με σαντιγί μπορείτε εύκολα και γρήγορα να χτυπήσετε 100-150 ml κρέμα γάλακτος στο multi. Για μικρές ποσότητες σαντιγί είναι ότι πρέπει. Αυτό το μικρό tip είναι από τη Μάγδα (My Little Expact Kitchen)









You Might Also Like

12 σχόλια

  1. καλημερα καλο μηνα!!! υπεροχηηηηη η ταρτα!! και μενα μου αρεσου οι galette ! αυτη θα την προτημησω με μαι μπαλα παγωτο βανιλια ;) ωραιες και ευκολες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναιιιι... και με παγωτό βανίλια είναι τέλεια...
      ξέρεις εσύ ;)

      Σ ευχαριστώ :) :)

      Διαγραφή
  2. λοιπόν, σου απαγορεύω να βάζεις ΤΟΣΕΣ φωτογραφίες άλλη φορά! Λυπήσου μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα... Ευαγγελία συγνώμη... ήταν τυχαίο..
      δεν θα ξαναβάλω φωτογραφίες :) χιχι.

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  3. Ωραίο γλυκό, από χτες ψάχνω τι να φτιάξω βλέπω πολλά και δεν αποφασίζω.
    Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Ξανθύ μου.

      Σ ευχαριστώ πολύ.
      Είναι ωραίο κι εύκολο.. δοκίασέ το ;)

      Διαγραφή
  4. Τις περίμενα πως και πως αυτές τις μικρές ταρτούλες από την πρώτη στιγμή που τις είδα!! Είναι όπως τις φανταζόμουν. Τέλειες!!! Εγώ θα τις συνόδευα με παγωτό! Μου επιτρέπεις ε??? Ή το κάνουμε σωστά ή καθόλου!!!!! χαχαχαχα Δεν υπολογίζω ούτε θερμίδες ούτε τίποτα!!!! Φιλάκια Μάριον μου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανοιξιάτικες και με προκλητικά όμορφο χρώμα οι galette που μας προτείνεις Μάριον!
    Νομίζω ότι σε συνδυασμό με παγωτό βανίλια θα είναι φανταστικές.
    Όσο για τις δουλειές που πρέπει να γίνουν αυτή την εποχή, απλά αποφεύγω να τις σκέφτομαι για την ώρα!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχχχχχ τι μας κάνεις, αχχχ!!! Λατρεύω τις φράουλες και μόνο αυτό είναι αρκετό για να με κάνουν να υποκύψω... και εύκολες είναι στην παρασκευή τους και θα "πουλήσω μούρη" γιατί θα τις φτιάξω για ένα τραπέζι που έχω το Σάββατο... γλυκά φιλάκια Μάριον μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι πάντα συναρπαστικά τα γλυκά με φράουλα, αν μιλάμε και για βουτυρένια ζύμη να τα σφιχταγκαλιάζει σαφώς και γίνονται ακαταμάχητα. Με παγωτό, όπως λέει η Χρυσαυγή....με σαντιγί....αλλά και σκέτες είναι σίγουρα γευστικότατες τούτες οι galette, Μάριον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα γλυκιά μου Μάριον και καλό μήνα να έχουμε!
    Φανταστικές οι galettes σου κι όσο σκέφτομαι τον συνδυασμό βουτυρένια ζύμης (την λατρεύω) με τις φράουλες και την σαντιγύ τόσο μου ανοίγει η όρεξη!!
    Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός των υλικών τους αλλά και η παρουσίαση που τους έκανες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι όμορφες! Αχ, αυτές οι φράουλες!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe