Παστίτσιο / Pastitsio (Greek pasta, meat sauce & cheesy Bechamel sauce)

11:48:00 μ.μ.





Μην ακούτε παστίτσιο και σας πιάνει πανικός. Δεν είναι τίποτα. Ίσως είναι και το πιο εύκολο φαγητό που υπάρχει. Ναι...ναι.. καλά ακούσατε. Είναι εύκολο. 
Αλλά σας καταλαβαίνω. Όταν ακούτε για τρεις κατσαρόλες ταυτόχρονα πάνω στην κουζίνα σας, είναι φυσιολογικό να τρομάζετε. 



Για αρχή δεν θέλει πανικό. Σας έχω έναν εύκολο κιμά, που μπορείτε να τον κάνετε από την προηγούμενη. Οπότε τι μένει? Ένα μακαρόνι να βράσετε και να κάνετε μια μπεσαμέλ. Ρίχνετε το τυράκι από πάνω, να κάνει αυτήν την ωραία κρούστα κι έτοιμο το φαγητό. Το ψήνετε τόσο όσο να ξεροψηθεί από πάνω, αφού όλα τα υλικά είναι μαγειρεμένα. Δηλαδή θέλει μισή ωρίτσα περίπου, με σαράντα λεπτά. Αυτό ήταν. Λίγη οργάνωση θέλει..




Εμένα το παστίτσιο μου αρέσει ζεστό. Για να ακριβολογήσω καυτό. Τόσο που να μην μπορείς να κόψεις ένα σωστό κομμάτι, πόσο μάλλον να το σερβίρεις. Ε, αυτό μου αρέσει. Όταν έχει κρυώσει και έχει σταθεροποιηθεί (δηλ. την επόμενη μέρα) δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα. Θα το φάω, αλλά όχι με την ίδια λαχτάρα όταν είναι ζεστό.



Επίσης, αυτή η ''πετσούλα'' από πάνω είναι το ''καλό'' κομμάτι του φαγητού. Από τότε που ήμουν μικρή, μαζί με την αδελφή μου, αυτή την ''πετσούλα'' την βγάζαμε, πιάνοντας και λίγη κρεμούλα και την βάζαμε στην άκρη. Την αφήναμε για το τέλος. Ετσι μόλις τρώγαμε το κομμάτι μας η τελευταία μας μπουκιά ήταν η ''πετσούλα'' αυτή. Σκέτη απόλαυση 😋. Και τώρα αυτό κάνω εγώ (για την αδελφή μου δεν ξέρω 😂).


Παστίτσιο 

Υλικά

650 γρ. κιμά (μοσχαρίσιο)
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 κουτ. γλ. κανέλα
1/4 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
2-3 μπαχάρια
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
1 μεσαία ντομάτα (ώριμη)
250 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κουτ. σούπας πελτέ
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο

600 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο

Μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1 αυγό
αλάτι - πιπέρι
μοσχοκάρυδο
50 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας

100 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας (για τα μακαρόνια & για πάνω από την μπεσαμέλ)
50 γρ. Regato τριμμένο


Εκτέλεση
  
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με 2-3 κουτ, σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και το σκόρδο (αφού το έχουμε λιώσει στη πρέσα). 
Ρίχνουμε τον κιμά να σοταριστεί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε τον πελτέ να καβουρντιστεί και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα τριμμένη και στη συνέχεια το χυμό ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε αλάτι & πιπέρι κι αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μεσαία θερμοκρασία. 
Θέλουμε ο κιμάς να μην έχει πολλά υγρά. Εν τούτοις αν δείτε ότι χρειάζεται λίγο νερό προσθέστε, αλλά πάντα με μέτρο.

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου





Μπεσαμέλ

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.

Ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε καλά για να μην σβολιάσει.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Μόλις αρχίζει να δένει βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε 50 γρ. από το πεκορίνο.

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε ελαφρά το αυγό.
Ρίχνουμε το αυγό σιγά-σιγά ενώ ανακατεύουμε την μπεσαμέλ. 



Ρίχνουμε τα μακαρόνια στο ταψί, ρίχνουμε λίγο τυρί, στρώνουμε καλά τον κιμά και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια.

Ρίχνουμε πάλι λίγο πεκορίνο και βάζουμε την μπεσαμέλ από πάνω.
Βάζουμε το τριμμένο πεκορίνο και λίγο regato. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να πάρει χρώμα από πάνω.




Μικρά μυστικά:

Το ταψί είναι ένα μεσαίο στρογγυλό περίπου 32 εκ.

Τα μακαρόνια αν θέλουμε τα χωρίζουμε σε δυο στρώσεις, διαφορετικά σε μία.

Εβαλα λίγα παραπάνω μακαρόνια, γιατί πάντα τα μακαρόνια για παστίτσιο μου φαίνονται λίγα στο μισό κιλό 😜. Εσείς μπορείτε να βάλετε 500 γρ. μακαρόνια

Το regato είναι προαιρετικό. Εγώ είχα λίγο και το έβαλα, αλλά κάνει ωραία κρούστα. 

Η συνταγή της μπεσαμέλ με αλλαγές από εδώ






You Might Also Like

7 σχόλια

  1. Αχ κι εμένα μου αρέσει ζεστό και όχι ξαναζεσταμένα, επειδή είμαστε δυο πόσο λίγο να φτιάξω;; το έχω στερηθεί.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το παστίτσιο είναι το αγαπημένο φαγητό των κοριτσιών μου!
    Είναι η μόνιμη τους απάντηση στην ερώτηση "τι θέλετε να μαγειρέψω;"
    Είναι κάπως χρονοβόρο, ωστόσο θα συμφωνήσω ότι με σωστό προγραμματισμό ο χρόνος προετοιμασίας του μειώνεται σημαντικά.
    Συνηθίζω κι εγώ να ετοιμάζω τον κιμά από την προηγούμενη ημέρα, διευκολύνεται σημαντικά έτσι η διαδικασία!
    Το πλύσιμο των σκευών είναι μια μικρή ταλαιπωρία, αλλά το συγκεκριμένο φαγητό το αξίζει.
    Η μπεσαμέλ φανταστική, ακριβώς όπως μου αρέσει και ναι, η καλοψημένη, τυρένια κρούστα είναι το καλύτερο μέρος!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πες μου ποιος δεν αγαπάει το παστίτσιο; Νομίζω κανείς!! Δεν το φτιάχνω πολύ συχνά, αλλά όταν το φτιάχνω φυσικά γίνεται ανάρπαστο. Κρύο δεν μου αρέσει, οπότε αν μείνει πρέπει να ξαναζεσταθεί και τα μακαρόνια πρέπει να είναι 1.5 πακέτο για μένα.
    Φιλιά πολλά Μάριον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τελειο και λαχταριστο! θα συμφωνησω μαζι σου οτι ειναι ενα ευκολο φαγητο, μακαρονια με κιμα στην ουσια και μπεσαμελ!
    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ ανακατεύω τα μακαρόνια και τον κιμά με λίγη μπεσαμελ ώστε να μη σπάει όταν το κόβω σε κομμάτια ακόμη και πολύ ζεστο! Υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή