Μαρμελάδα φράουλα / Strawberry jam

12:35:00 π.μ.




Η μαρμελάδα φράουλα είναι από τις αγαπημένες μας. Πάντα υπάρχει στο ψυγείο βαζάκι χειμώνα - καλοκαίρι. Τώρα είχε τελειώσει από τον Δεκέμβριο. Φυσικά δεν ξεμένουμε απο μαρμελάδα και φυσικά δεν αγοράζω ποτέ. Βασικά δεν θυμάμαι από πότε έχω να αγοράσω.




Η σπιτική μαρμελάδα γίνεται εύκολα και χωρίς κόπο με οποιοδήποτε φρούτο. Μπορείτε να κάνετε και με λίγα φρούτα ίσα να βγάλετε ένα βαζάκι για το πρωϊνό σας. Τι πιο ωραίο.

Με φράουλες λοιπόν που ήταν σε πολύ καλή τιμή στη λαϊκή έγινε η αγαπημένη μαρμελάδα.




Μαρμελάδα φράουλα


Υλικά

1.800 γρ. φράουλες
700 γρ. ζάχαρη
χυμό & ξύσμα από 1 λεμόνι
μια πρέζα αλάτι


Εκτέλεση
 

Πλένουμε καλά τις φράουλες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.

Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα  υλικά.




Μόλις πάρει δυνατή βράση, χαμηλώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράζει, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα. Θα βγάλουν υγρά οι φράουλες έτσι κι αλλιώς, οπότε δεν προσθέτουμε νερό.

Αν θέλουμε πιέζουμε ελαφρά τις φράουλες να λιώσουν με την κουτάλα ή με το πρες-πουρέ.
Αν αφρίσει βγάζουμε τον αφρό με ένα κουτάλι.

Θα αρχίσει να δένει η μαρμελάδα σιγά-σιγά.

Η όλη διαδικασία θα πάρει περίπου 35-50 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία (όχι δυνατή) ή μέχρι να φτάσουμε τη μαρμελάδα στο δέσιμο που θέλουμε.



Για να δούμε αν έχει δέσει η μαρμελάδα κάνουμε το τεστ με το πιατάκι: έχουμε βάλει 1-2 μικρά πιατάκια στην κατάψυξη και ρίχνουμε λίγη μαρμελάδα και περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα. Περνάμε το δάκτυλο να ανοίξουμε ένα ''δρομάκι'' αν το ''δρομάκι'' μείνει ανοικτό η μαρμελάδα έχει δέσει, Διαφορετικά βράζουμε λίγο ακόμα και επαναλαμβάνουμε το τεστ με το πιατάκι.

Βάζουμε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα.


Για να αποστειρώσετε τα βάζα: τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 C πάνω σε ταψί που έχουμε βάλει μια πετσέτα με το άνοιγμα κάτω (ανάποδα), για περίπου 15-20 λεπτά. Κλείνουμε με το πώμα και γυρνάμε τα βάζα ανάποδα και αφήνουμε να κρυώσουν.

Οταν ανοίξουμε κάποιο βάζο το βάζουμε στο ψυγείο.





Μικρά μυστικά:

Η ποσότητα ζάχαρης δεν είναι λίγη. Δεν βάζω ποτέ πολλή ζάχαρη στις μαρμελάδες, αν και η ζάχαρη είναι συστατικό συντήρησης της μαρμελάδας για να μην χαλάσει. Θέλω να υπάρχει η γεύση του φρούτου και να μην αλλοιώνεται από την ζάχαρη και να βγάζει γλυκύτητα. Αλλωστε κάποιες φράουλες ήταν αρκετά ώριμες & γλυκές. Αν νομίζεται ότι είναι λίγη προσθέστε παραπάνω (100-200 γρ.).

Αν φτιάξετε λίγη ποσότητα μαρμελάδας για άμεση κατανάλωση δεν χρειάζεται να αποστειρώσετε τα βάζα. Τη βάζετε κατ' ευθείαν στο ψυγείο.

Η ποσότητα αυτή φρούτου που έβαλα βγάζει 4 βάζα σαν αυτά στις φωτογραφίες και ένα πιο μικρό.

Ο χρόνος βρασμού της φράουλας εμένα μου πήρε περίπου 40 λεπτά. Ενδεικτικά δίνω μέχρι 50 λεπτά αν βγάλουν αρκετό νερό οι φράουλες, οπότε θα αργήσει να δέσει. Δεν πρέπει να την παραβράσουμε.
Οταν κρυώσει θα ''σφίξει''.


You Might Also Like

6 σχόλια

  1. Προχτές μια φίλη με ρωτούσε για συνταγή μαρμελάδας φράουλα και ανακάλυψα ότι την απλή δεν την έχω γραμμένη λόγω του ότι όλο κάτι της προσθέτω επιπλέον πότε μπαχαρικά πότε ξινόμηλα. Όσο για τη ζάχαρη συμφωνώ απόλυτα αν και έχω διαφωνίες με κάποιους ότι βάζω λίγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είδα κι εγώ, βρήκα τη συνταγή με τα πιπέρια. Πολύ ωραία κι αυτή.

      Μια χαρά ηταν με αυτή την ποσότητα ζαχαρης πάντως. Περισσότερη τρως μόνο ζάχαρη και χάνεις το φρούτο.

      Σ ευχαριστώ

      Διαγραφή
  2. από το Δεκέμβρη βρε???? χαχαχαχαχαχααχα. όντως η φράουλα είναι η αγαπημένη μαρμελάδα όλων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακαταμάχητη πάντα!!!
    Το φρούτο είναι σαφώς να κάνει εμφανή την παρουσία του μέσα σε μια μαρμελάδα, Μάριον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αγαπημένη μου μαρμελάδα!
    Ειδικά στη σπιτική της βερσιόν, δεν μπορώ να αντισταθώ!
    Και ιδανικά την προτιμώ πάνω σε ένα δροσερό και ελαφρύ cheesecake!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένη μαρμελάδα και με την αναλογία ζάχαρης που έβαλες πρέπει να έγινε καταπληκτική!!
    Καλοφάγωτη και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή