Τρίγωνα με φέτα & χειροποίητη ζύμη / Cheesy triangles with homemade dough

9:08:00 π.μ.



Aρχίσαμε για τα καλά τα ψησίματα. Τουλάχιστον τα σαββατο-κύριακα που υπάρχει χρόνος. Γιατί οι καθημερινές είναι λίγο στο τρέξιμο. Αρχίσαμε τις σχολές μας, μιας και φέτος προστέθηκε κι άλλος φοιτητής στην οικογένεια. Ξεγνοιάσαμε προς το παρόν κι από τον μικρό (λέμε τώρα 😜)





Όταν δοκιμάζω συνταγές στο σπίτι υπάρχει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, από τους δοκιμαστές, γιατί θα έχουν να φάνε κάτι, εκτός των συνηθισμένων. Και να έχεις έναν έφηβο που τρώει απίστευτες ποσότητες & δεν παχαίνει (να σημειωθεί αυτό .. 😂), δεν προλαβαίνεις τις δοκιμές.




Αυτά τα τυροπιτάκια είναι ότι καλύτερο έχω κάνει σε τυροπιτάκι. Εύκολα, μην σας τρομάζει η ζύμη. Πάρτε τη στο χαλαρό, κι όλα καλά. Και ισοσκελή τρίγωνα να μην σας βγουν, πιστέψτε με δεν θα σας παρεξηγήσει κανείς.
Είναι νόστιμα, η ζύμη τραγανή και τρώγονται ευχάριστα και την επόμενη ημέρα. Αν προλάβουν να μείνουν. Θεωρώ πως είναι ιδανικά και σε μπουφέ ή παιδικό πάρτυ.

Μια δοκιμή θα σας πείσει 😉




Τρίγωνα με φέτα & χειροποίητη ζύμη  / Cheesy triangles with homemade dough
(αρχική συνταγή από εδώ)

Υλικά

Ζύμη:
250 ml γάλα
1 κουτ.γλ. ξηρή μαγιά
400 γραμ. αλεύρι (γοχ)
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλ. αλάτι

Γέμιση:
250 γρ. φέτα (τριμμένη)
100 γρ. μοτσαρέλα (τριμμένη)
1 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
1 αυγό ολόκληρο & 1 κρόκο (κρατάμε το ασπράδι για την επάλειψη)
2-3 κουτ. σούπας ξινόγαλα (ή γάλα)
αλάτι - πιπέρι


Επικάλυψη :
1 ασπράδι αυγού (από το υπόλοιπο αυγό)
σουσάμι
λίγη τριμμένη γραβιέρα


Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό.
Ανακατεύουμε μέσα στο γάλα την ξηρή μαγιά να διαλυθεί κι αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αφρίσει.

Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, βάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Οταν σχηματισθεί μια ζύμη ρίχνουμε το λάδι και ζυμώνουμε. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι (αν κολλάει).

Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική. Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη, μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.

Βάζουμε τα τυριά σε ένα μπολ, τα αυγά, το βούτυρο, το γάλα (ή το ξινόγαλα), αλάτι (αν χρειάζεται)  και πιπέρι. Αν χρειασθεί βάζουμε 1-2 κουταλιές γάλα επιπλέον, να μην είναι σφικτή η γέμιση. Να γίνει σαν κρέμα (όχι νερουλή όμως).



Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και την ανοίγουμε με πλάστη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, προσπαθώντας να γίνει μακρόστενη.

Απλώνουμε τη μισή γέμιση σε όλη τη ζύμη. Διπλώνουμε την μια πλευρά μέχρι τη μέση κι από πάνω διπλώνουμε την άλλη πλευρά.



Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ίσα τρίγωνα. Στις άκρες μπορεί να μην βγουν τελείως τρίγωνα (αν δεν είναι παραλληλόγραμμο σχήμα), αλλά δεν μας πειράζει αυτό.




Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε τα τρίγωνα, αλείφουμε με το ασπράδι αυγού που μας έχει μείνει, πασπαλίζουμε με σουσάμι & τριμμένο τυρί.



Αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.

To ίδιο κάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα τρίγωνα.



Τα βγάζουμε από το φούρνο και απολαμβάνουμε.




Μικρά μυστικά:


  • Η ζύμη είναι εύκολη στο άνοιγμα.
  • Οι άκρες από κάθε ζύμη αν δεν βγουν κανονικά τρίγωνα δεν πειράζει. Τα κλείνουμε και τα ψήνουμε κανονικά.
  • Βγαίνουν περίπου 16 τρίγωνα.

You Might Also Like

3 σχόλια

  1. Αυτό με τα αγόρια που τρώνε και δεν παχαίνουν το έχω ζήσει κι εγώ και νευριάζω απίστευτα, χαχα. Να είναι καλά το αγόρι σου και να περάσει όμορφα τα φοιτητικά του χρόνια.
    Τα τυροπιτάκια σου θα με κάνουν να ανοίξω φύλλο. Θέλω μαθήματα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία ζύμη! Θα βγαίνουν αφράτα και μαλακά, όπως αρέσουν σε πολλούς δηλαδή. Ωραίο και το πασπάλισμα με τυρί στην επιφάνεια. Κρατάω τη συνταγή για μελλοντικό κέρασμα στη δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι από αυτά τα "κριτσανιστά" που λες θα φάω ένα γιατί δεν κάνει παραπάνω αλλά δεν μπορείς να σταματήσεις ε; Παγίδα μας στήνεις Μάριον μου με τις τραγανές λιχουδιές σου! Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe