Φρυγανιές με καρύδια, σπόρους, μέλι & δεντρολίβανο / Crackers with nuts, seeds, honey & rosemary

9:33:00 μ.μ.



Στο μυαλό μου έχω πολλές συνταγές. Δικές μου αλλά και άλλων. Γενικά διαβάζω πολλά blogs... Η αλήθεια είναι διάβαζα. Ξένα κι ελληνικά. Από τα ξένα έχω μια αδυναμία στα Ιταλικά. Γιατί αγαπάω την ιταλική κουζίνα και γιατί έχει υλικά που είναι γνωστά και μεσογειακά.

Τώρα με το instagram (που το προτιμώ από το facebook) ανακαλύπτω πολύ ωραία πράγματα & ιδέες. Ζωντανές εικόνες (από τα stories) από μέρη πανέμορφα (βλ. Τοσκάνη, Μιλάνο, Βενετία), live μαγειρέματα, live εκδηλώσεις. Ωραίες εκδηλώσεις.Ταξίδια (εσωτερικά). Με food bloggers.



Παρουσιάσεις προϊόντων (τοπικών) που έχουν σχέση με μαγειρική, που όμως δεν γίνεται 1 φορά το χρόνο και εάν, αλλά σταθερά και οργανωμένα. Με απίστευτη αισθητική κι οργάνωση. Οπως εδώ... Ε καμία σχέση!!! 😎

Λοιπόν... μέσω instagram ΄΄γνώρισα΄΄ και τη Valentina και το blog της Profumo di Llimoni. H Valentina αγαπάει επίσης την ελληνική κουζίνα και τις συνταγές μας. Κι έχει αρκετές στο blog της.

Αυτή τη συνταγή την ξεχώρισα με το που την είδα και έφτασε η ώρα να την δοκιμάσω.
Εγινε τέλεια και οι φρυγανιές αυτές είναι εθιστικές. Αμα φας μία δεν υπάρχει περίπτωση να μην συνεχίσεις με καμιά δεκαριά ακόμα... 😜χιχι




Ο αγαπημένος μου συνδυασμός είναι μέσα στο γιαούρτι. Σπάστε τις μέσα και το γιαούρτι παίρνει άλλη διάσταση.

Πάμε να δούμε πως γίνονται




Φρυγανιές με καρύδια, σπόρους, μέλι & δεντρολίβανο / Crackers with nuts, seeds, honey & rosemary
(αρχική συνταγή από εδώ)


Υλικά

200 γραμ. αλεύρι μαλακό
80 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης
2 κουτ. γλ. σόδα
1 κου.γλ. αλάτι
200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό (πλήρες ή με λίγα λιπαρά)
200 ml φρέσκο γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου, πλήρες ή με λίγα λιπαρά)
20 γραμ. μαλακή μαύρη ζάχαρη  (αυτή με τη μελάσα, Muscovado)
40 γραμ. μέλι
80 γραμ. κορινθιακη σταφίδα
40 γραμ. καρύδια (χοντροκομμένα με το μαχαίρι)
40 γραμμ. ηλιόσπορους (ή κολοκυθόσπορους)
30 γραμ. σουσάμι άσπρο
30 γραμ. λιναρόσπορο
1 κουτ. γλ. αποξηραμένο δεντρολίβανο (ή 2 κουτ.σούπας φρέσκο δεντρολίβανο)


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° C και βάζουμε χαρτί ψησίματος σε δυο φόρμες  περίπου 10 x 20 cm.
Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με ζεστό νερό για να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.

Bάζουμε το γιαούρτι και το γάλα σε ένα μικρό μπολ, προσθετουμε τη ζάχαρη και το μέλι και τα ανακατεύουμε  να διαλυθούν καλά.

Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι σε ένα  μπολ.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και τους σπόρους. Ριχνουμε το δεντρολίβανο ψιλοκομμένο (φρέσκο ή αποξηραμένο) και τις σταφίδες (αφού έχουν μαλακώσει και τις έχουμε στραγγίσει).

Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος και γιαουρτιού στα στερεά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά. Το μείγμα μας είναι έτοιμο.


Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, ή μέχρι να δούμε ότι το ψωμί μας είναι έτοιμο (ανάλογα με τον φουρνο μπορεί να πάρει λίγο παραπάνω ή λίγο λιγότερο ψήσιμο)

Μόλις ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα. Μόλις κρυώσει τελείως τα τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε ψυγείο. Πρεπει να είναι συμπαγή και κρύα για να μπορούμε να τα κόψουμε σε φέτες.



Τις φέτες τις κόβουμε 3 χιλιοστά. Τις απλώνουμε σε λαμαρίνες πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 ° C για να ψήσουμε τις λεπτές φέτες και να τις κάνουμε σαν φρυγανιές. Ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά - έως ότου γίνει το χρώμα κεχριμπαρένιο ή χάλκινο, αλλά όχι να καούν και να στεγνώσουν.


Πρέπει να είναι ελάχιστα μαλακά όταν τα βγάλουμε από το φούρνο γιατί με το που θα κρυώσουν θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν.

Ετοιμα!!!
(δείτε στα Μικρά Μυστικά πως να απολαύσετε)




Μικρά μυστικά:

  • Αντί για ηλιόσπορο βάλτε κολοκυθόσπορο. Η αρχική συνταγή ήταν με κολοκυθόσπουρους, αλλά εγώ δεν είχα.
  • Εγώ έβαλα το μείγμα σε μια φόρμα 25Χ10 και το υπόλοιπο σε μια πιο στενή, κι έτσι είχα και λίγο πιο μικρές φρυγανιές.
  • Δεντρολίβανο μπορείτε να βάλετε φρέσκο και αποξηραμένο. Εγώ έβαλα αποξηραμένο
  • Στην ουσία είναι ένα πολύσπορο ψωμάκι. Και έτσι να το φάτε χωρίς να το φρυγανίσεται είναι το ίδιο νόστιμο κι ωραίο.
  • Τις φέτες προσπαθήστε να τις κόψετε λεπτές 3 χιλιοστά για να γίνουν λεπτές φρυγανιές. Βέβαια και λίγο παραπάνω να τις κόψετε δεν χάλασε ο κόσμος, Απλά δεν θα γίνουν πολύ τραγανές. Καθόλου δεν μας χαλάει αυτό 
  • συνοδεύονται με: μαρμελάδα - βούτυρο - ταχίνι - πραλίνα κλπ. Επίσης με ανθότυρο & γιαούρτι.


You Might Also Like

3 σχόλια

  1. Τι ωραίες που φαίνονται! Πολύ πετυχημένος θα είναι σίγουρα αυτός ο συνδυασμός υλικών, για το πρωινό με μαρμελάδα και τυρί ή γιαούρτι είναι πράγματι τέλειες. Ξέρουν να τρώνε οι Ιταλοί :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι όμορφες που είναι! Με ότι και να φαγωθούν θα είναι νοστιμότατες. Να σου πω την αλήθεια εγώ θα τις έτρωγα κυρίως μόνες τους. Κρατς κρατς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχες φρυγανιές με πολύ νόστιμα υλικά!! Εγώ θα τις έτρωγα αντί δημητριακών στο γάλα!! 😋

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe