Σίφνος / Summer notes in Sifnos

11:31:00 μ.μ.




Η Σίφνος πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων για επίσκεψη τα τελευταία 4-5 χρόνια. Κάθε χρόνο κάτι άλλο προκύπτει και άλλος προορισμός μπαίνει σφήνα.

Επιτέλους φέτος μπήκε πρώτος προορισμός στη λίστα για σύντομες ανάσες και long weekends - που λένε και στο χωριό μου (που δεν έχω).



Επίσης, εδώ να αναφέρω πως όταν γύρισα από τη Σίφνο θυμήθηκα ξαφνικά, κοινώς έφαγα φλασιά 😀, πως μου είχε πει ο μπαμπάς μου οτι η γιαγιά-Μαρία (που έχω το όνομά της) ήταν από τη Σίφνο. Τέλειο?? Kαι μου είπε πως όλο το σοι από εκει ήταν αγγειοπλάστες. Αρα μπορώ να λέω πως έχω ρίζες κι εκεί.


Ισως γι αυτό και η πρώτη επαφή με το νησί να ήταν τόσο θερμή, με υπόσχεση πριν ακόμα φύγω, πως θα το επισκεφτώ ξανά.

Θα σας τη δείξω λοιπόν μέσα από τα μάτια μου, τι ειδα, τι έφαγα (βασικό), τι μου άρεσε, τι δεν μου άρεσε. Εννοείτε δεν πρόλαβα να τα δω όλα κι αρκετά έμειναν για την επόμενη φορά.

Ο καιρός ήταν εξαιρετικός (αρχές Ιουνίου) και όπως έλεγαν οι ντόπιοι ουτε τον Αυγουστο δεν ήταν η θάλασσα έτσι.


Η Σίφνος έχει ταυτιστεί τα τελευταία χρόνια ως προορισμός για γάμους, Και γι αυτό όλοι μας ρωτούσαν στα μαγαζιά αν ήρθαμε για κάποιο γάμο. Ο λόγος γιατί συνήθως τέτοια εποχή δεν έχει έλληνες επισκέπτες, εκτός αν είναι καλεσμένοι σε γάμο, βάπτιση κλπ.
Οπότε το σ/κ εκείνο είχε ξένους τουρίστες το νησί και έλληνες για γαμο-βαπτίσεις.


Μείναμε στον Πλατύ Γιαλό σε κατάλυμα 3-4 λεπτά περπάτημα από τη θάλασσα. Αρκετά μαγαζιά δεν είχαν ανοίξει ακόμα, έκαναν διάφορες εργασίες, έβαφαν, καθάριζαν.



Ο Πλατύς Γιαλός είναι ιδανικός για να τον έχετε σαν βάση για τις εξορμήσεις σας. Αν και οι αποστάσεις είναι μικρές. Υπέροχη θάλασσα, αμμουδιά, ωραία μαγαζιά για καφέ και φαγητό. Την πρώτη ημέρα με το που φτάσαμε κάναμε την βουτιά μας και μετά κατ ευθείαν στο ταβερνάκι δίπλα. Αφήνεις την πετσέτα στην ξαπλώστρα, πηγαίνεις να φας και μετά ξανά ξαπλώστρα. Μικρές απολαύσεις της ζωής.


Μια και λέμε μικρές απολαύσεις, μία από αυτές ειναι και το φαγητό. Στο Πλατύ Γιαλό πήγαμε στο ΄΄Στέκι΄΄ δίπλα στο κύμα. Αν και είχε φανταστικά μαγειρευτά, τελικά μετά από σκέψη καταλήξαμε στα θαλασσινά για ουζάκι.




Νοστιμότατοι ρεβιθοκεφτέδες, γαύρος, γαρίδες φρεσκότατες, πατάτες κανονικές και όχι προκάτ. Πατάτες και ρεβιθοκεφτέδες παραγγείλαμε και δεύτερη φορά.




Αυτό που έψαχνα στον Πλατύ Γιαλό ήταν ένας φούρνος που ήξερα ότι έχει ωραία κουλούρια και μπισκότα. Το ''Φουρνάκι΄΄.  Είχε όμως και ωραίες τυρόπιτες και μπουγάτσες, μπισκότα με βούτυρο κι αμύγδαλο.
Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση να πάρετε τα φανταστικές Σιφνέϊκες κουλούρες με γλυκάνισο. Μετάνιωσα που δεν πήρα ενα κιβώτιο. Εξαιρετικές!!!

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Σίφνου θεωρείται το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής της πολιούχου του νησιού πάνω στο βράχο.




Με το που πατήσεις το πόδι σου εκει καταλαβαίνεις οτι εισαι σε κυκλαδίτικο νησί: άσπρο & μπλε σε κατακλύζουν.


Αλλος ένας ιδανικός προορισμός για γάμους, που κι εκείνη την ημέρα είχε έναν κι ευτυχώς προλάβαμε να την δουμε με την ησυχία μας πριν έρθουν οι καλεσμένοι, οι μελλονυμφοι και τα παρανυφάκια 😜



Με 235 σχεδόν εκκλησίες που έχει το νησί, σίγουρα δεν θα τις δείτε όλες με την πρώτη.


Χρυσοπηγή

Το βράδυ επιβάλλεται ένα πέρασμα από το διάσημο Στενό της Απολλωνίας. Ολοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί. Εστιατόρια, καφέ, μπαράκια, μαγαζιά όλα εκει. Αν και δεν είναι μεγάλο σαν διαδρομή, εν τούτοις υπάρχουν πολλές επιλογές για όλα τα γούστα.



Εκεί έφαγα την πιο νόστιμη ρεβιθάδα που έχω δοκιμάσει στον ''Ωκύαλο'' και αρνί μαστέλο που έλιωνε στο στόμα. Εξαιρετικό συνοδευτικό ήταν η ψητή χλωρομανούρα (τοπικό τυρί) με ντομάτα, κάπαρη κι ελιές. Η χωριάτικη ήταν με μυζήθρα σιφνέικη.





Επίσης, απαραίτητη στάση για λουκουμάδες στους Τρεις Ξανθούς Αγγελους. Λουκουμάδες αφρός. Δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε. Mε μέλι και κανέλα, ή με παγωτό μηχανής. Εγώ δοκίμασα και την παραδοσιακή μελόπιτα, γλυκό που κάνουν κυρίως το Πάσχα. Γίνεται με ανθότυρο (ή μυζήθρα) μέλι κι αυγά. Αυτά μόνο. Αυτή είναι η παραδοσιακή μελόπιτα. Είναι ένα γλυκό που είτε θα το αγαπήσεις είτε όχι, όπως μου είπαν. Εγώ ήμουν κάπου στη μέση. Δεν ξετρελλάθηκα, αλλά θα την ξαναδοκίμαζα ευχαρίστως.




Στο Στενό έχει και πολύ ωραίες μαγαζιά σε ταράτσες για να απολαύσετε το ποτό σας.




Επόμενη στάση στο Φάρο που βρίσκεται στα Ν.Α. της Σίφνου. 




Ενα μικρό ψαροχώρι, με τρεις παραλίες τη Φασολού, το Φάρο και το Γλυφό. Γραφικό κι αυτό, ήσυχο. Εκεί πήγαμε απόγευμα και απλά κάναμε μια βόλτα. Οι παραλίες πάντως είναι καταπληκτικές.





Λένε πως αν δεν πας στην Χρυσοπηγή δεν έχεις δει τη Σίφνο. Εγώ θα πω πως αν δεν πας στον Αγιο Συμεών δεν έχεις δει τη Σίφνο. 





Το Μοναστήρι του Αγίου Συμεών, στην κορυφή του ομώνυμου βουνού με θέα που κόβει την ανάσα (463 μ) βλέπει τις Καμάρες. 




H εκκλησία ανοικτή για προσκήνυμα με ένα πολύ ωραίο (instagramable 😉) δάπεδο.




Εκτός από τις ωραίες φωτογραφίες που μπορείς να βγάλεις εκεί, είναι ένα φανταστικό μέρος να κάτσεις απλά και να κοιτάς τον ορίζοντα.



 
Εκεί γίνεται ένα απο τα πιο ωραία πανηγύρια του νησιού. Παραμονή στις 31 Αυγούστου τα καζάνια μπαίνουν στη φωτικά για ρεβυθαδα,και μακαρόνια με κρέας. Ο Άγιος Συμεών γιορτάζει 2 φορές τον χρόνο.1η Σεπτεμβρίου και 2 Φεβρουαρίου.

Στην απέναντι κορυφή φαινόταν το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο είναι το πιο ψηλό σημείο του νησιού (αυτό έμεινε για την επόμενη φορά 😉)



Το γραφικο Κάστρο με την πανοραμική του θέα σε κατακτά με την πρώτη ματιά. 3,5 χλμ. από την Απολλωνία με το που παίρνεις τη στροφή και βλέπεις τον οικισμό δεν μπορείς παρά να βγάλεις ένα επιφώνημα θαυμασμού.




Γραφικό, με τα στενά σοκάκια, τα παλιά σπίτια,τους αρχαίους  κίονες και τις μαρμάρινες ρωμαϊκές λάρνακες, να δημιουργούν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα κάποιες στιγμές μιας και επικρατούσε ησυχία, με κλειστά παράθυρα και πόρτες και καθόλου κόσμο στα σπίτια.



Τα περισσότερα φαίνονταν ακατοίκητα.



Ο γύρος του Κάστρου έχει πανοραμική θέα προς την θάλασσα και το εκκλησάκι της Επταμαρτύρου.





Αλλο ένα γραφικό σημείο του νησιού.  Η αλήθεια είναι ότι δεν κατέβηκα μέχρι κάτω μιας και  γινόταν γάμος (ή βάπτιση) εκείνη την ώρα κι είχε κόσμο.

Κάστρο


Κάστρο

Η Χερρόνησος βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού. Ενας μικρός κολπίσκος, γραφικό ψαροχώρι με την ηρεμία που χρειάζεται να έχει ένα τέτοιο μέρος. Δυο ταβέρνες όλες κι όλες πάνω στο κύμα. Μην ψάχνετε ξαπλώστρες και οργανωμένη παραλία, γιατί δεν θα βρείτε.


Απλώστε την πετσέτα στη σκιά ενός δέντρου και βουτήξτε στα πεντακάθαρα νερά. Σήμα στο κινητό επίσης μην ψάχνετε. Αφήστε το στη τσάντα και απλά απολαύστε το μπάνιο σας.



Για φαί πήγαμε στην ομώνυμη ταβέρνα. Νόμιζα πως ήταν καλή, καθώς είχε κόσμο. Θα μπορούσε και καλύτερα.  Αυτό. Μεγάλα ψάρια δεν είχε ή μάλλον δεν έκαναν για ψήσιμο, παρά μόνο για σούπα και καταφύγαμε πάλι στον γαύρο για σίγουρη λύση, ο οποίος δεν ήταν καθόλου καλός. Ηταν σκληρός πράγμα κάπως περίεργο. Οι μερίδες σχετικά καλές, οι ρεθιθοκεφτέδες ήταν σαν μικρά τρουφάκια, καλοί αλλά αυτοί που φάγαμε στο Πλατύ Γιαλό ήταν καλύτεροι. Τα υπόλοιπα συμπαθητικά. Στο διπλανό τραπέζι κάποιοι τουρίστες έκαναν παράπονα για κάτι, αλλά δεν κατάλαβα γιατί. Εδωσαν πίσω ενα πιάτο. Στο τέλος μας έφεραν ένα κομμάτι (ωραιότατο) μπακλαβά για 4 άτομα!!! Από ότι ειδα εκ των υστέρων τα σχόλια στο TripAdvisor (τα περισσότερα τουλάχιστον) ήταν πολύ κακά.

Χερρόνησος
Στην άλλη ταβέρνα δεν είχε κόσμο από ότι είδα. Περίμενα κάτι καλύτερο πάντως για την τοποθεσία. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο για την συγκεκριμένη μέρα. Αλλά σε αυτά δεν δικαιολογούνται τα τυχαία.




Φεύγοντας από την Χερρόνησο στο δρόμο περάσαμε από το αγγειοπλαστείο του Μπαϊράμη. Το εργαστήριο γεμάτο από κεραμικά που ήταν έτοιμα και στέγνωναν. Δίπλα το εκθετήριο με τα έτοιμα  σε απίστευτη ποικιλία, παραδοσιακά σκεύη για την ρεβιθάδα, πιάτα, φλιτζάνια, κούπες.





Προτιμήστε εργαστήρια κεραμικών, δηλαδή να είσαστε σίγουροι ότι φτιάχνονται στη Σίφνο κι όχι κάπου αλλού πιο μακριά 😉 ...

Καμάρες

Οι Καμάρες είναι το λιμάνι της Σίφνου και το μεγαλύτερο παραλιακό χωριό. Με οργανωμένη παραλία και αρκετά εστιατόρια και καφέ δίπλα στη θάλασσα.



Παρόλο που είναι ένα μέρος που δέχεται όλο το βάρος της κίνησης από τα καράβια, παραμένει γραφικό και όμορφο.

Αυτά ήταν μια μικρή μόνο γεύση από ένα νησί που μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά όταν το επισκεφθείς σίγουρα θες να ξαναγυρίσεις. Η Σίφνος αρχοντική, κοσμική - όσο πρέπει, με αισθητική, φινέτσα και συνάμα παραδοσιακή, δεν έχεις παρά να την αγαπήσεις.









You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Θα μπορούσα να πάω μόνο για να δοκιμάσω την ξακουστή Σιφνέϊκη ρεβυθάδα και για να κοιτάω με τις ώρες τον ορίζοντα από ψηλά... Τα νερά φαίνονται επίσης πολύ ωραία, όπως και τα χειροποίητα αγγεία! Με το καλό να κάνετε όσα ταξίδια μπορείτε και μια υπέροχη καλοκαιρινή συνέχεια εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτα τα δύο είναι αρκετή καλή δικαιολογία για να πας Εφη ;)
      Τα νερά είναι όντως φανταστικά.
      Σ ευχαριστώ πάρα πολύ :)

      Διαγραφή
  2. Φαίνεται υπέροχο μέρος! Να είστε καλά να ξαναπάτε σύντομα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πανεμοφρη !!!! υπεροχα μερη μας εδιξες και ωραια φαγητα !! λατρεψα τα κεραμικα πολυ ωραια σχεδια και σιγουρα αξιζει να παρεις ενα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή