Μανιταρόπιτα με ζύμη ελαιολάδου & κρέμα γιαουρτιού / Mushroom pie with olive oil dough & yogurt cream

10:00:00 μ.μ.



Αυτή την μανιταρόπιτα την έχω κάνει 4 φορές, με αυτή 5, την έχω φωτογραφήσει 2 φορές. Οι 2 φωτογραφίσεις δεν με ενθουσίασαν, καθότι ήταν με νυχτερινό φως και πως να το σώσεις αυτό!!! Επίσης, κάθε φορά που την έκανα δεν θυμόμουν ακριβώς τις ποσότητες των υλικών. Αν και τις σημείωνα, κάθε φορά κάτι άλλο άλλαζα.




Εντάξει δεν έχει και τα αμέτρητα υλικά, και γενικά είναι αρκετά προσαρμόσιμη να το πω.

Σε αυτή τη πίτα-τάρτα ενδιαφέρον έχει η ζύμη με το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά. Κατά τα άλλα θέλει μόνο μανιτάρια και κανα δυο τυράκια. Τόσο απλά.




Η ζύμη γίνεται εξαιρετική, τραγανή ακόμα και την επόμενη μέρα. Αλεύρι μπορείτε να βάλετε μόνο άσπρο γοχ ή μισό-μισό με ολικής άλεσης ή ακόμα όλο ολικής άλεσης.




Επίσης, η κρέμα γιαουρτιου με το αυγό δεν την ''βαραίνει'' και με το τυρί που ξεροψήνεται από πάνω γίνεται ακόμα πιο λαχταριστή.




Μανιταρόπιτα με ζύμη ελαιολάδου & κρέμα γιαουρτιού


Yλικά

1/4 κούπας ελαιόλαδο (περίπου 50-60 ml)
240 γρ. αλεύρι γοχ (ή 140γρ αλεύρι γοχ & 100γρ ολικής - ή λίγο παραπάνω αλεύρι αν χρεισθεί)
1 κουτ. γλ. αλάτι
1/2 κούπα παγωμένο νερό
1/2 κουτ.γλ. ρίγανη αποξηραμένη
1  κουτ. γλ. θυμάρι αποξηραμένο

400-450 γρ. μανιτάρια
100 γρ. γραβιέρα
100 γρ. μοτσαρέλα
αλάτι πιπέρι
λίγο θυμάρι
ελαιόλαδο
1 μικρή σκελίδα σκόρδο (πολτοποιημένη)

1 αυγό
1 κεσεδάκι γιαούρτι
λίγη γραβιέρα


Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα ποτήρι ή κούπα το ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην κατάψυξη για περιπου μισή ώρα, μέχρι να παγώσει (να έχει σταθεροποιηθεί).

Φτιάχνουμε την γέμιση. Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα μανιταρια με το σκόρδο. Ρίχνουμε αλάτι πιπέρι & τα μυρωδικά. Σωτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Μπορεί να βγάλουν και λίγο υγρά, οπότε τα σωτάρουμε μέχρι να μειωθούν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.


Μόλις παγώσει το ελαιόλαδο το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το παγωμένο νερό, το αλάτι, τα μυρωδικά κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη.

Ανοίγουμε τη ζύμη και την στρώνουμε σε ενα  στρογγυλό ταψάκι αντικολλητικό (ή ταρτιέρα) (20-22 εκ.) που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.  Καλύπτουμε και τα πλαϊνά. Κόβουμε ότι περισσεύει από τη ζύμη και της δίνουμε ωραίο σχήμα περιμετρικά με τα δάκτυλά μας.



Ρίχνουμε μέσα στα μανιτάρια τα τυριά και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερόνουμε ελάχιστα. Ρίχνουμε τα μανιτάρια στη ζύμη.



Χτυπάμε το ένα αυγό με το γιαούρτι. Στρώνουμε από πάνω από τα μανιτάρια και ρίχνουμε λιγη γραβιέρα.



Ψήνουμε σε αντιστάσεις πάνω-κάτω στους 180C, μέχρι να πάρει χρώμα από πάνω η κρέμα γιαουρτιού & να ψηθεί η βάση μας.




Μικρά μυστικά:

  • Αν ξεχάσετε λίγο παραπάνω το ελαιολαδο στην κατάψυξη μην ανησυχείτε. Αφήστε το λίγο έξω σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσει. Οχι πολύ όμως γιατί το θέλουμε παγωνένο.
  • Αν χρειασθεί περισσότερο αλεύρι ή λίγο ακόμα νερό θα το δειτε την ώρα που το ζυμώνεται. Συνηθως δεν θέλει .Την συγκεκριμένη την έκανα με αλευρι γοχ (140 γρ) & αλεύρι ολικής 100γρ.) Γενικά μπορείτε να ''παίξετε'' με τις αναλογίες των αλεύρων.
  • Αν είναι αντικολλητικό το ταψί δεν βάζουμε λαδόκολλα. Εγώ τη βάζω σε σχήμα σταυρού δυο λωρίδες γιατί έτσι μπορώ να βγάλω τη πίτα πιο εύκολα.
  • Γενικά η ζύμη είναι εύκολη και διαχειρίσιμη (ότι κι αν κάνετε λάθος) 😉
  • Τα μανιτάρια ίσως σας φανούν πολλά, αλλά με το σωτάρισμα αφυδατώνονται και μειώνεται ο όγκος τους. Μέχρι να κρυώσει άλλωστε όλο και κάτι θα τσιμπίσετε!!!





You Might Also Like

5 σχόλια

  1. Πολύ καλή η τάρτα Μαρία και πολύ χαμηλή σε θερμίδες!! Τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ νόστιμη! Η βάση πράγματι φαίνεται τραγανή. Ό,τι καλύτερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπεροχη!!! μ αρεσει το ζυμαρι φαινεται πολυ ωραιο σαν βαση και πλουσια γεμιση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα. Την έκανα αρκετές φορές την τάρτα μέσα στο καλοκαίρι αλλά και πρόσφατα το περασμένα Σάββατο. Εξαιρετική!!! Η βάση, δεν υπάρχει!!!! Τραγανή και πολύ νόστιμη!Πανεύκολη! Την έκανα με αλεύρι ολικής και με διαφορετικές γεμίσεις και ένοιωσα την ανάγκη να σας ευχαριστήσω γι αυτή την υπέροχη συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα σας :)
      Ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο και τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι πάρα πολυ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή μου και την έχετε ευχαριστηθεί.
      Πραγματικά η βάση είναι από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει.
      Ευχομαι καλά μαγειρέματα.

      Ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή