Κολοκυθόπιτα με ρύζι (χωρίς φύλλο) / Zucchini pie with rice

11:01:00 π.μ.

 

Πάλι έχουμε μείνει πίσω εδώ. Και λέγοντας ''εδώ'' εννοώ το μπλογκ. Νομίζω μπορούμε να είμαστε ελαστικοί και να έχουμε μια άφεση αμαρτιών για λίγο καιρό ακόμα, γιατί με όλα αυτά που μας έχουν βρει δεν κοιτάμε τέτοια μικροπράγματα. Βέβαια τώρα που έγραφα την ανάρτηση είδα ότι ακόμα στο πλάι είχα τις πασχαλινές συνταγές. Οπότε καταλαβαίνεται για ποιο πράγμα μιλάμε 😁

Η αλήθεια είναι ότι η μαγειρική έχει μείνει πίσω, μόνο στα απαραίτητα για να φάμε και να επιζήσουμε. Ιδέες και νέες συνταγές δεν παίζουν. Αλλά το βασικό θέμα μου είναι ότι δεν θέλω να πλύνω άλλα πιάτα και κατσαρόλες. Δεν θέλω να κανω δουλειές του σπιτιού γενικότερα. Γι αυτό όταν βρίσκω ευκαιρία πηγαίνω και τρώω εκεί που μαγειρεύουν άλλοι 😁. Το περίμενα πως και πως το άνοιγμα της εστίασης.



Και γενικότερα περιμένω να είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι αυτό που έρχεται. Πλήρως εμβολιασμένη, έχω και πιστοποίηση, βεβαίωση με τη βούλα. Μπορείτε να με καλέσετε άνετα στο χώρο σας 😄. Ενα άγχος λιγότερο το έχω και είμαι πολύ χαρούμενη γι αυτό. Αν μπορούσα θα είχα κάνει το εμβολιο από τους πρώτους.  Εχω εμπιστοσύνη στην επιστήμη, γιατί παλιότερα την έχω ξανά εμπιστευτεί και  μου έχει φερθεί καλά 😉. 


Σε άλλα νέα, ηρθε η ώρα της πίτας αυτής που ως συνήθως μέχρι να την γράψω εδώ, κόντεψα να ξεχάσω πως την έκανα. 

Είναι πολύ νόστιμη και τρώγεται άνετα ως κυρίως γεύμα με μια σαλάτα ή συνοδευτικό. Οταν κρυώσει λίγο είναι ακόμα πιο ωραία και την επόμενη μέρα επίσης. Δεν έχει φύλλο και το ρύζι την κάνει ακόμα πιο χορταστική.




Κολοκυθόπιτα με ρύζι / Zucchini pie with rice

(προσαρμοσμένη συνταγή από περιοδικό σούπερ-μαρκετ Ανοιξη 2009)


Υλικά

200 γρ. ρύζι για σούπα

5 κ.σ. ελαιόλαδο

3 μεγάλα κολοκύθια (τριμμένα 1 κιλό)

2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα

1 σκ.σκόρδο μεγάλη

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα

3 κ.σ γάλα

1/2 ματσάκι μαϊντανό

1/2 ματσάκι άνιθο

3 αυγά

αλάτι - πιπέρι

μοσχοκάρυδο

τριμμένη Μυζήθρα (για την επιφάνεια)


Εκτέλεση

Βράζουμε το ρύζι μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι τελείως, το βγάζουμε λίγο πριν γίνει. Σουρώνουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ. Το αφήνουμε στην άκρη.

Στο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το τριμμένο κολοκύθι & τα ξερά κρεμμύδια. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.


Μόλις δούμε πως δεν έχουν υγρά τα κολοκύθια τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ρύζι, το σκόρδο λιωμένο,  τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη γραβιέρα, το γάλα, τον μαϊντανό, τον άνιθο, αλάτι πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, κι ανακατεύουμε το μείγμα καλά.

Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένο & αλευρωμένο ταψί (36 εκ.). Αν θέλουμε ρίχνουμε στην επιφάνεια τριμμένη μυζήθρα.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C σε αντιστάσεις (πάνω-κάτω), μέχρι να πάρει η επιφάνεια ωραίο χρυσό χρώμα (περίπου 1 ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα το φούρνο).

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την σερβίρουμε.




Μικρά μυστικά:

Την μυζήθρα αν θέλετε δεν την βάζετε στην επιφάνεια, αλλά δίνει ωραίο χρώμα και υφή όταν ξεροψηθεί και γεύση.

Πρέπει να είναι καλά λαδωμένο το ταψί και να έχουμε ρίξει αλεύρι. Ετσι κι αλλιώς η πίτα θα φαίνεται σαν να έχει ''κολλήσει'' επειδή δεν έχει φύλλο από κάτω. Οταν κόψουμε κομμάτι το βγάζουμε με σπάτουλα.



                                               


You Might Also Like

0 σχόλια