Σκαλτσούνια νηστίσιμα με αποξηραμένα βερίκοκα / ''Skaltsounia'' filled with dried apricots

12:44:00 π.μ.

 


Σε ένα μήνα σχεδόν είναι το Πάσχα. Πότε ήρθε ο καιρός ούτε που κατάλαβα. Οπως πέρασαν και τρεις μήνες έτσι απλά χωρίς ουσία. Με όλα αυτά που ακόμα μας ταλαιπωρούν, όλες οι μέρες είναι ίδιες. 



Διάθεση για νέες ιδέες δεν υπάρχει κι αυτός είναι ο λόγος που δεν ανεβαίνουν και πολλές συνταγές στο μπλογκ. Επίσης, θέλω να ανοίξουν οι μετακινήσεις να φύγω να πάω αλλού. Επισης, να ανοίξουν τα εστιατόρια-ταβέρνες κλπ και γενικά ότι έχει σχέση με φαγητό, γιατί βαρέθηκα να μαγειρεύω και να μαζεύω τον νεροχύτη 😜



Προσπαθώ λοιπόν να κάνω ό,τι πιο εύκολο γίνεται. 

Κι αυτά τα μικρά γεμιστά μπισκοτάκια είναι πολύ εύκολα, με λίγα υλικά και εκτός από την ζάχαρη άχνη που ρίχνουμε από πάνω (άντε και λίγο της μαρμελάδας) δεν έχει ζάχαρη στη ζύμη τους.


Βρήκα τη συνταγή γεμιστά με λουκούμια. Αλλά δεν είχα λουκούμια κι έτσι έβαλα αποξηραμένα βερίκοκα και για το τραγανό στοιχείο (όπως λένε και στο Master Chef 😃) έβαλα αμύγδαλο ανάλατο κι άψητο.

Η ζύμη τους είναι τριφτή και μπισκοτένια, ιδανικά για την περίοδο της νηστείας, κι όχι μόνο.

Με τον καφέ πάνε τέλεια και άκρως εθιστικά.

Δεν ήξερα πως να τα ονομάσω. Είναι σκαλτσούνια; Είναι μπισκοτάκια γεμιστά; Πέστε τα σκαλτσούνια για ευκολία. 'Αλλωστε θέλουμε να τα φάμε κι όχι να μάθουμε πως τα λένε 😉




Σκαλτσούνια νηστίσιμα με αποξηραμένα βερίκοκα

(για 26 κομμάτια)


Υλικά

* Συνταγή ζύμης από περιοδικό Olive Μάρτιος 2011

1 φλιτζ. ηλιέλαιο (ή αραβοσιτέλαιο ή σπορέλαιο) 225ml

125ml άσπρο κρασί

1/2 κιλό αλεύρι γοχ

1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ


Για τη γέμιση

αποξηραμένα βερίκοκα (15-20) ψιλοκομμένα

2-3 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο (ή άλλη της αρεσκείας σας)

1 βανίλια

1 πρέζα αλάτι

λίγα αμύγδαλα τριμμένα (50 γρ.)

ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι & το μπεικιν παουντερ σε ένα μπολ.

Βάζουμε το ηλιέλαιο σε ένα μπολ, ρίχνουμε την βανίλια, το αλάτι και χτυπάμε με το μίξερ ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι εναλλάξ με το κρασί . Ζυμώνουμε λίγο με το χέρι μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη λίγο σην άκρη

Ετοιμάζουμε τη γέμιση με τα βερίκοκα.

Κόβουμε τα βερίκοκα σε μικρά κομμάτια (κυβάκια). Ρίχνουμε τη μαρμελάδα κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα


Παίρνουμε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού, τα ανοίγουμε στη παλάμη μας και βάζουμε την γέμιση με τα αποξηραμένα βερίκοκα, διπλώνουμε και πλάθουμε μπαλάκια.



Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά στους 180C.

Στα 20' τα κοιτάμε από κάτω αν έχουν πάρει χρώμα.  Μόλις δούμε πως αρχίζουν να παίρνουν ένα ελαφρύ χρώμα από κάτω τα βγάζουμε. Από πάνω δεν θα πάρουν χρώμα, θα φαίνονται σαν να είναι άψητα.


Αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν και μετά πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.


Μικρά μυστικά:

Βγαίνουν 26 κομμάτια. Προσπαθήστε να είναι στο ίδιο μέγεθος. Εγώ τα ζύγιζα, περίπου 30 γρ. το κάθε κομμάτι. 

Στο ψήσιμο θα φαίνονται άψητα ακόμα και μετά από 20'. Δεν θα πάρουν χρώμα σκούρο όπως το εννοούμε. Θα δείτε από κάτω αν έχουν αρχίσει να παίρνουν ένα ελαφρύ χρώμα είναι έτοιμα να βγουν. Εγώ τα έψησα για περίπου 30-35 λεπτά.






You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Τι όμορφα! Η γέμιση είναι τέλεια και σίγουρα με καφέ και ειδικά ελληνικό θα βρίσκουν το ιδανικό ταίρι, χεχε!
    Ακριβώς τα ίδια νιώθω κι εγώ και όλοι μας πιστεύω, άντε να πάμε κανένα ταξίδι γιατί τα μπουχτίσαμε πια αυτά τα πάρκα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι με τον ελληνικό καφέ είναι τέλεια!!!
      Αμήν και πότε!! Μακάρι να μπορέσουμε να φύγουμε λίγο.
      Σε ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  2. Ω τι ωραία! Με μια παρόμοια ζύμη είχα φτιάξει μηλοπιτάκια κάποτε. Δεν έχω βερύκοκα αλλά έχω κάτι ξεχασμένα λουκούμια, λέω να το δοκιμάσω με λουκούμι για αρχή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nαι και με λουκούμια μια χαρά θα είναι ;)
    Ωραία ιδέα έδωσες για ξυλοπιτάκια
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe