Τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο με γιαούρτι / Cheese pie with handmade fyllo dough with yogurt

11:36:00 μ.μ.

 


Διανύουμε την εβδομάδα της τυρινής και ότι έχει σχέση με τυρί, γάλα έχει την τιμητική του.

Αυτή είναι μια τυρόπιτα που κυριολεκτικά λάτρεψα. Την είδα στο instragram σε βίντεο.  Μέσα σε ένα σαββατοκύριακο την έφτιαξα δύο φορές. Δηλαδή μία τυρόπιτα την ημέρα. Και φάγαμε μία τυρόπιτα την ημέρα.


Πρόλαβα να βγάλω μόνο αυτές τις φωτογραφίες, βιαστικά. Δεν υπάρχει και μεγάλη ποικιλία σε foodstyling.. πάλι καλά. Ελπίζω την επόμενη φορά να τη φωτογραφίσω καλύτερα.

Ο γιος μου είπε πως του αρέσει γιατί δεν έχει πολλή τυρί. Δεν του αρέσουν οι τυρόπιτες γεμάτες με τυρί.


Επίσης, η καλυτερη ώρα να φαγωθεί είναι λίγο μετά που έχει βγει από το φούρνο που το φύλλο είναι απίστευτα τραγανό και κριτσανιστό. Τα λίγα κομμάτια που έμειναν την επόμενη βέβαια ήταν πολύ ωραία, αλλά το φύλλο χάνει λίγο την τραγανότητα του και είναι λογικό.





Τυρόπιτα με φύλλα 


Υλικά

450-500 γρ. αλεύρι γοχ 

1 φακελάκι μαγιά 

1 κ.σ. αλάτι

1/2 κ.γ. ζάχαρη 

1 αυγό

1 φλ. γιαούρτι (200 γρ)

1,5 κούπα χλιαρό νερό (περίπου)

βούτυρο μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)

τυρί φέτα (περίπου 400-450 γρ)

Για την επιφάνεια

2-3 κ.γ. γιαούρτι

σουσάμι (μαύρο ή άσπρο)


Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, αλάτι & ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το αυγό & το γιαούρτι. Στη συνέχεια το χλιαρό νερό, αλλά λίγο λίγο. Δεν το ρίχνουμε όλο μαζί. Ισως να μην το πάρει όλο. Ζυμώνουμε καλά να έχουμε μια μαλακή ζύμη, να μην είναι πολύ σφικτή (λίγο να κολλάει).

Βάζουμε την ζύμη σε ενα μπολ και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για περίπου 30-45 λεπτά να φουσκώσει.

Μόλις έχει φουσκώσει παίρνουμε τη ζύμη και την βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και την χωρίζουμε σε τρια ίσα μέρη.

Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με το πλάστη σε παραλληλόγραμο. Μόλις ανοίξουμε το πρώτο ζυμάρι το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, το διπλώνουμε και το βάσουμε πάνω σε αλευρωμένο ταψί ή χαρτί ψησίματος ή πετσέτα, και το καλύπτουμε με μια πετσέτα να μην ξεραθεί. Ετσι ανοίγουμε και τα άλλα δύο.

Μόλις ανοιξουμε το τελευταιο ζυμάρι παίρνουμε το μαλακό βούτυρο και απλώνουμε με το χέρι μας σε όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε τη φέτα σε κομμάτια και από πάνω βάζουμε το άλλο φύλλο που ανοίξαμε κάνοντας την ιδια διαδικασία: βούτυρο & τυρί. Βάζουμε και το τελευταίο φύλλο κάνοντας το ίδιο.



Τώρα τυλίγουμε όλα μαζί τα φύλλα σε ρολό. Στριφογυρίζουμε το ρολό μας έτσι ώστε να σχηματίσουμε ένα ''S''. Παίρνουμε την μία άκρη του ''s'' και την γυρνάμε από πάνω, το διπλώνουμε δηλαδή πιέζοντας με το χέρι μας να πλατύνει όλη η ζύμη. Μετά με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη ρίχνοντας λίγο αλεύρι από πανω να μην κολλάει στον πλάστη. 



Την ανοίγουμε είτε σε στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο σχήμα. Το βάζουμε στο ταψί που εχουμε στρωσει λαδόκολλα και το αφήνυμε πάλι για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσει.

Μόλις περάσει η ώρα ρίχνουμε μικρά κομμάτια βούτυρο και 2-3 κ.γ. γιαούρτι και αλείφουμε καλά να πάει σε όλη την επιφάνεια.


Τέλος πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι (ή λευκό)

Ψήνουμε στους 190C σε προθεσμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθεί και να πάρει χρυσαφένιο σκούρο χρώμα. Τσεκάρουμε και την κάτω μεριά αν έχει ψηθει κι έχει πάρει χρώμα πριν το βγάλουμε.

Μόλις ψηθεί το αφήνουμε πάνω σε σχάρα για λίγο να φύγει η πολύ θερμότητα.

Κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.






Μικρά μυστικά:

-  Φέτα γράφω περίπου 400-450 γρ, Αυτό είναι ανάλογα πόσο τυρί θέλετε να έχει , πολύ ή λιγο.

-  Οταν ανοίξουμε στο τέλος το ζυμάρι με το πλάστη προτείνω να το ανοίξετε λίγο πιο λεπτό, γιατί φουσκώνει μετά ετσι κι αλλιώς, αλλά γιατί μόλις ψηθεί γίνεται πιο τραγανό το φύλλο.


* Την συνταγή την είδα στο instagram από μια κοπέλα στην Τουρκία (yemektariflerrim_) Αυτός είναι ο λογαριασμός (πάντα λέμε τις πηγές μας και από που πήραμε την ιδέα ή όλη την συνταγή 😉)




You Might Also Like

0 σχόλια