Marmelade and apple pull-apart bread / Γλυκό ψωμί με μαρμελάδα & μήλο

9:32:00 μ.μ.

 


Mε αυτή την ανάρτηση παρατήρησα ότι οι τελευταίες συνταγές έχουν να κάνουν με ζύμη, με γέμιση και ρολό που το κόβεις κομμάτια 😁 Δεν ξέρω πως τα κατάφερα. Ηταν τυχαίο, πιστέψτε με!

'Ισως έχω ανάγκη να τρώω μόνο ζύμες, ψωμιά, ενώ προσπαθώ να κόψω το ψωμί και να κάνω διατροφή. Το λες και διαΣτροφή αυτό...

΄Ισως να το ζητάει ο οργανισμός. Δεν μπορώ να πάω κόντρα σε αυτό 😉


'Ισως πάλι δεν έχω οργανώσει τις αναρτήσεις και τις συνταγές μου και κάνω ό,τι νάναι. Γιατί πολύ απλά δεν έχω ακόμα πάρει ημερολόγιο/ατζέντα για το 2023. Και έφυγε σχεδόν ο Ιανουάριος. Πότε θα πάρω; Το καλοκαίρι με βλέπω. Στα βιβλιοπωλεία ενώ έχει περάσει ο μισός μήνας κι έχουν μείνει 2-3 ημερολόγια στα ράφια τους, εξακολουθούν να έχουν τιμές από 10 έως 25 ευρώ για ένα μικρό ημερολόγιο. Οπότε τσαντίζομαι και δεν παίρνω 😝 Να μάθουν!



Προς το παρόν αν θέλω να θυμηθώ κάτι, κολλάω post-it στη θήκη του κινητού κι όλα καλά. Το οποίο το βρίσκω πολύ βοηθητικό για μένα όταν θέλω να θυμηθώ κάτι (που δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα στην ώρα του).

Πάντως αυτή τη συνταγή θα τη θυμάμαι να την κάνω πιο συχνά. Η ζύμη εύκολη (μου αρέσουν οι εύκολες ζύμες), ελάχιστη αναμονή για το φούσκωμα θέλει μόνο. Pull apart bread το λένε, που σημαίνει σε άψογα ελληνικά, το ''τραβολογάς''!  Ετσι θα το πω κι εγώ λοιπόν, γιατί ακούγεται πιο ωραία.

 Ιδανικό για τσάι, καφέ και πρωϊνό, με αρώματα κανέλας & γαρύφαλου.




Marmelade and apple pull-apart bread  / Γλυκό ψωμί με μαρμελάδα & μήλο

(προσαρμοσμένη συνταγή από περιοδικό Country Living Jan.2023)


Υλικά

400 γρ. αλεύρι γοχ

1,5 κ.γλ. ξηρή μαγιά 

2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι 

275 ml γάλα πλήρες (ελαφρώς χλιαρό)

50 γρ. βούτυρο

4 μήλα (μικρά προς μεσαία) κομμένα σε μικρά κομμάτια

2 κ.σ καστανή ζάχαρη

½ κ.γλ. κανέλα

¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

⅛ κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο

200 γρ μαρμελάδα

100 γρ καρύδια, χοντροκομμένα 

1 αυγό (χτυπημένο για επάλλειψη) 

 (άχνη ζάχαρη προαιρετικά)


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τα 25 γραμμάρια από το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Τα ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι. 

Ζυμώνουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά και μετά αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μεμβράνη μέσα σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.



Βάζουμε τα κομμένα μήλα σε ένα τηγάνι με την καστανή ζάχαρη, το υπόλοιπο βούτυρο και τα μπαχαρικά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Μόλις η ζύμη έχει φουσκώσει, τη ζυμώνουμε για 2 λεπτά και στη συνέχεια την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο τετράγωνο. Απλώνουμε τη μισή μαρμελάδα πάνω από τη ζύμη, ρίχνουμε τα μήλα και τα δύο τρίτα από τα καρύδια.. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό (κλείνοντας τις άκρες καλά). Κόβουμε το ρολό σε 12 φέτες.

Στρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί (ή τετράγωνο) με λαδόκολλα. Τοποθετούμε 11 φέτες σε κύκλο (σαν στεφάνι) και το τελευταίο κομμάτι στο κέντρο. Σκεπάζουμε με λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει πάλι για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.



Προθερμένουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα, Αλείφουμε τα κομμάτια με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν (και να ψηθούν καλά από κάτω).

Βγάζουμε από το ταψί και τα μεταφέρουμε σε σχάρα, πάνω στη λαδόκολλα.



Ετσι όπως είναι ζεστό από το φούρνο τα αλείφουμε με ένα πινέλο με την υπόλοιπη μαρμελάδα και τη ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα καρύδια. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη στο σερβίρισμα.





Μικρά μυστικά:

Μαρμελάδα βάζεται ότι θέλετε. Εγώ έβαλα βερύκοκο. 

Αν θέλετε ζεσταίνεται την μαρμελάδα.Αλλά αν είναι ζεστό από το φούρνο, δεν χρειάζεται.






You Might Also Like

0 σχόλια