Μπουκιές λουκάνικου σε σφολιάτα / Pork bites

4:35:00 μ.μ.

 


Εχουν αρχίσει ήδη οι γιορτινές συνταγές κι ο προγραμματισμός τους. Αλλωστε λίγες ημέρες έμειναν.

Αν και σήμερα ήταν μια ανοιξιάτικη ημέρα, που δεν θύμιζε Χριστούγεννα. Αυτές οι γιορτές θα είναι ''φυσιολογικές', αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Τουλάχιστον δεν έχουμε τους περιορισμούς των προηγούμενων δύο χρόνων. Βέβαια όλο αυτό το διάστημα δεν μας έχουν βρει και λίγα, κι ούτε ο κόσμος μας έγινε καλύτερος. Αλλά θα προσπαθήσουμε να είμαστε αισιόδοξοι.



Στη συνταγή μας όμως τώρα. Αν ψαχνεται εύκολο και νόστιμο μεζεδάκι, ορεκτικό, σας έχω αυτές τις μπουκιές λουκάνικου μέσα σε σφολιάτα. Ιδανικό για κρασάκι. Αυτό σας το εγγυώμαι.



 Αλλά δεν θα το αφήσουμε έτσι: μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ένα τσάτνεϊ από καραμελωμένο κρεμμύδι. Αυτό το απογειώνει και το κάνει ιδιαίτερο & λίγο πιο γκουρμέ. Χρειάζεται κι αυτό μέσα στις γιορτές. 


Μπουκιές λουκάνικου σε σφολιάτα / Pork bites

(προσαρμοσμένη συνταγή από woman&home, EatingSmart, winter 2014)


Υλικά

1 λουκάνικο χωριάτικο με πορτοκάλι (250-300 γρ)

4-5 δαμάσκηνα (αποξηραμένα)

2-3 κ.σ. κουκουνάρι (καβουρδισμένο)

1-2 κλωνάρια δενδρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο

μείγμα μπαχαρικών (ρίγανης, θυμάρι, θρουμπι, βασιλικο, δενδρολιβανο, παπρικα)

μια χούφτα καρύδια χοντροκομμένα

1 αυγό 

1 φύλλο σφολιάτας


Εκτέλεση

Καβουρδίζουμε το κουκοθνάρι σε ένα τηγάνι, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Το βγάζουμε από τη φωτιά, το βάζουμε σε ένα μπολ κι αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Παίρνουμε το λουκάνικο και του βγάζουμε την εξωτερική μεμβράνη & το διαλυουμε με το χέρι ή με ένα πιρούνι να γίνει σαν κιμάς.


Το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κουκουνάρι, το δενδρολίβανο, τα δαμάσκηνα, τα μυρωδικά και το ζυμώνουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε κατά μήκος το μείγμα με το λουκάνικο. Τυλίγουμε σε ρολό, κόβουμε σε κομμάτια περίπου 12-14 τεμάχια.



Τα βάζουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος. Μπορούμε να τα βάλουμε όρθια τα κομμάτια ή ΄΄ξαπλωτά''. 

Αλείφουμε τη σφολιάτα με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στους 180C (πάνω κάτω αντιστάσεις) μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα, περίπου 25-30 λεπτά.


Μικρά μυστικά:

λουκάνικο μπορείτε να βάλετε όποιο θέλετε, με πράσο, πικάντικο κλπ. Αλλά νομίζω με το πορτοκάλι ταιριάζει για τις γιορτές.

Εγώ έβαλα ένα mix μπαχαρικών που έχει όλα αυτά μέσα:ρίγανη, θυμάρι, θρουμπι, βασιλικο, δενδρολιβανο, παπρικα . Μπορείτε να βάλετε τα ίδια, ή να προσαρμόσετε τα μπαχαρικά με αυτά που σας αρέσουν.

Μπορείτε να το κάνετε πολλές μέρες νωρίτερα και να το βάλετε κατάψυξη & να ψηθεί την ημέρα που θέλουμε. 



You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Τέλεια ιδέα για μεζεδάκι! (μόλις το διάβασα μου τρέξανε τα σάλια :)) ) Καλές γιορτές αγαπημένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ πολύ Λία μου!!! Καλη Χρονιά να έχουμε. Τα φιλιά μου :)

      Διαγραφή