Ψωμάκια ρολάκια με σπανάκι, φέτα & λιαστή ντομάτα / Spinach, feta & sun dried tomato bread rolls

9:23:00 μ.μ.



Προσπαθώ να βάλω μέρες τη συνταγή αυτή, αλλά λογάριαζα χωρίς τον covid. Ηρθε κι αυτός, ευτυχώς άργησε και πέρασε χαλαρά. Αφορμή για λίγη ξεκούραση. Πάντα υπάρχει ένα καλό μέσα σε κάτι ας το πούμε κακό.



Επίσης, δεν προλαβαίνω τις εποχές. Αυτό το πράγμα που ο χρόνος τρέχει κι εγώ από πίσω δεν φτάνω.
Φθινόπωρο δεν κατάλαβα. Βασικά κανείς νομίζω γιατί με 30 βαθμούς αυτές τις μέρες το λες άνετα και μικρό καλοκαιράκι. Πριν 10 μέρες έκανα μπάνιο στη θάλασσα, κι αν δεν ήμουν άρρωστη αυτές τις μέρες, ένα μπανάκι θα το έκανα. 
Ηρθε το Halloween, πέρασε (επιτέλους!) και κολοκύθες δεν είχα πάρει. Χθες κατάφερα να πάρω τελικά. Πήρα τέσσερις (χιχι). 
Επίσης, έχω να παρακαλέσω και κάτι: λίγο ήρεμα με τα Χριστούγεννα! Μην βιάζεστε,δεν μας κυνηγάει κανείς. Μην αρχίζετε με στολισμούς από τώρα. Ολα στην ώρα τους.

Κι επειδή όπως έχω ξαναπεί θέλω εύκολα φαγητά και γρήγορα, έγιναν αυτά τα ψωμάκια ρολάκια με σπανάκι. Η ζύμη είναι ψωμένια και κάνει ωραία κρούστα-κόρα.




Ψωμάκια ρολάκια με σπανάκι, φέτα & λιαστή ντομάτα / Spinach, feta & sun dried tomato bread rolls 

(συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ)


Υλικά

300 γρ νερό χλιαρό

500 γρ αλεύρι γοχ

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. αλάτι


Γέμιση

100-150 γρ. σπανάκι (κατεψυγμένο ή φρέσκο)

100 γρ τυρί φέτα (λιωμένη σαν αλειφή)

50 γρ λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

σκόνη σκόρδου & πιπέρι (προαιρετικά)

Ελαιόλαδο 


Εκτέλεση

Ρίχνουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι (στην αρχή λίγο-λίγο), το ελαιόλαδο & το αλάτι.

Μόλις ενωθούν τα υλικά βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε. 

Τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα.

Αν έχουμε κατεψυγμένο σπανάκι το σωτάρουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο να φύγουν τα υγρά, ρίχνουμε λίγη σκόνη σκόρδου & λίγο πιπέρι. Αλάτι δεν βάζουμε γιατί έχουμε τη φέτα και λιαστή ντομάτα που είναι λίγο πιο αλμυρά. Αν έχουμε φρέσκο σπανάκι (baby) το ψιλοκόβουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με (αντιστάσεις πάνω-κάτω) και στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε σε σχήμα παραλληλόγραμμου. Απλώνουμε τη φέτα (που έχουμε λιώσει), το σπανάκι και τις λιαστές ντομάτες. 


Τυλίγουμε τη ζύμη (από την μεγάλη πλευρά). Κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε στο ταψί.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο & ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη & να πάρει χρώμα. Ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί από κάτω σηκώνοντας τα.


Μόλις ψηθούν αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και απολαμβάνουμε. 


Μικρά μυστικά:

* Την φέτα την λιώνουμε καλά με το πιρούνι, μαζί με λίγο γάλα ή γιαούρτι, να γίνει σαν αλειφή. Κανονικά την απλώνουμε πάνω στη ζύμη πρώτη. Εγώ το ξέχασα και έριξα πρωτα το σπανάνι. Αλλά μπορούμε κι απλά να την τρίψουμε με τα χέρια.

* Η ζύμη είναι σαν ψωμιού και μπορείτε να τα κάνετε συνοδευτικά στο φαγητό, αντί για ψωμί.

* Οι δοσολογίες των υλικών μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα τι μας αρέσει πιο πολύ, π.χ πιο πολύ σπανάκι, ή λιαστή ντομάτα, λιγότερη ή περισσότερη φέτα.

* Το αλεύρι το ρίχνουμε λίγο λίγο (όχι όλο μαζί) να δούμε αν θα το πάρει όλο, ώστε να μην γίνει πολύ σφικτή η ζύμη.




You Might Also Like

0 σχόλια