Ρολό με πάστα ελιάς / Olive paste roll

1:49:00 μ.μ.


 Ηρθε το φθινόπωρο και συνταγή έχει να ανέβει από τον Ιούλιο. Καλά πήγε κι αυτό 😁 Συνεπής δεν με λες. Τεμπέλα πάλι με λες άνετα και δεν θα παρεξηγηθώ. Το καλοκαίρι που πέρασε ζεσταινόμουν πάρα πολύ 😃 για να κάτσω να μαγειρεύω (εκτός από το να φάμε κάτι για να επιβιώσουμε) νέες συνταγές ή να έχω έστω ιδέες για νέες συνταγές. 

Βέβαια όλο αυτό κράτησε λίγο παραπάνω. Συμπέρασμα: δεν έφταιγε μόνο η ζέστη που λέγαμε. 

Εδώ να πω πως γενικά δεν είμαι της πολλής ζέστης & του καυτού ήλιου. Αλλά τώρα τελευταία θέλω καλοκαίρι!!! Θέλω φως, ήλιο, θάλασσα...γενικά να είμαι έξω. Νομίζω κατάλοιπα των προηγούμενων 1-2 χρόνων.



Επίσης, ήθελα να φτιάχνω εύκολα φαγητά & να περνάω λιγότερες ώρες στην κουζίνα, αλλά και να τρώω περισσότερο έξω. Ωραία να τρως έξω! 

Ωραία όμως είναι και να φτιάχνεις ένα εύκολο σνακ, κολατσιό, ορεκτικό ή συνοδευτικό.

Αυτή την ζύμη με γέμιση πάστα ελιάς την έχω κάνει τρεις φορές. Η ζύμη είναι φανταστική, εύκολο και πεντανόστιμη. Εχει μέσα χυμό πορτοκάλι. Αλλά αν δεν έχεις και πορτοκάλια να στύψεις, μην ανησυχείς. Δες πιο κάτω στα Μικρά Μυστικά τι να κάνεις 😉




Ρολό με πάστα ελιάς / Olive paste roll

(συνταγη για το φύλλο από Cook Book - A τόμος αλμυρά)


Υλικά

250-300 γρ. αλεύρι γοχ

1 κ.γ. ξηρή μαγιά

50 γρ. ελαιόλαδο

70 γρ. χυμό πορτοκαλιού

50 γρ. χλιαρό νερό

λίγο αλάτι

πάστα ελιάς

σουσάμι


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. 

Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι & το αλεύρι. Το αλεύρι το ρίχνουμε σταδιακά, όχι όλο μαζί. Μπορεί να μην το πάρει όλο.

Θέλουμε μια ζύμη ελαστική και ομοιόμορφη, να μην κολλάει στο χέρι μας.


Αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα να φουσκώσει λίγο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C (αντιστάσεις πάνω-κάτω). 



Παίρνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε (σε παραλληλόγραμο) σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Απλώνουμε την πάστα ελιάς σε όλη την επιφάνεια & τυλίγουμε σε ρολό. Το βάζουμε σε ταψι με αντικολλητικό χαρτί.

Αλείφουμε με λίγο νερό την επιφάνεια και ρίχνουμε σουσάμι.


Αφήνουμε λίγο να σταθεί για 10 λεπτά & ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά (σε αντιστάσεις πάνω - κάτω), ανάλογα το φούρνο μέχρι να ροδίσει.


Μόλις ψηθεί βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε σε φέτες κι απολαμβάνουμε.



Μικρά Μυστικά

- Αν δεν έχουμε φρέσκα πορτοκάλια να στίψουμε για την ζύμη, δεν ανησυχούμε. Βάζουμε έτοιμο χυμό πορτοκάλι, αυτά του ψυγείου ή ακόμα καλύτερα κάποιον ανάμοικτο χυμό. Το έχω δοκιμάσει και βγαίνει μια χαρά.

- Μόλις τυλίξετε το ρολό μπορείτε ελαφρά να χαράξετε την επιφάνεια του σαν να κόβετε φέτες.

- Αν δεν θέλετε δεν βάζετε σουσάμι από πάνω. 

- Είναι το ίδιο ωραίο και την επόμενη μέρα.






You Might Also Like

1 σχόλια