Μαρμελάδα δαμάσκηνο / Plum jam

1:01:00 μ.μ.

Up-Date
Eνημερωμένη συνταγή 28/09/2016




Η μαρμελάδα δαμάσκηνο βγήκε κατά τύχη και κατ’ ανάγκη, αν μπορώ να το πω έτσι.
Είχα κάτι δαμάσκηνα πάρει από την λαϊκή πριν μερικές εβδομάδες, χωρίς να ξέρω τι να τα κάνω. Έτσι τα είδα και τα λιμπίστηκα. Λίγα ήταν μισό κιλό περίπου. Τα είχα στο ψυγείο, με κοίταγαν τα κοίταγα όταν το άνοιγα, έφαγα δυο-τρια.. τα άλλα εξακολουθούσαν να με κοιτάνε. 




Κάποια χάλασαν, άλλα παράγιναν .. λέω δεν τα κάνω μια μαρμελάδα.
Και τα έκανα. Το αποτέλεσμα απλά καταπληκτικό. Η πιο ωραία μαρμελάδα που έχω κάνει.




Από χρώμα και από γεύση. Έγινε πολύ καλή.
Διάβασα διάφορες συνταγές στο internet αλλά και σε βιβλία που έχω. Πήρα ιδέες, πρόσθεσα και τις δικές μου.





Στην αρχή έβγαλα φυσικά τα κουκούτσια. Μετά κάπου διάβασα ότι τα ξεφλουδίζουν. Μου φάνηκε και χρονοβόρο και άσκοπο. Λέω γιατί να τα ξεφλουδίσω? Η φλούδα έχει κι αυτή τη νοστιμιά της. Ετσι τα έπλυνα καλά και άφησα τη φλούδα.




Μαρμελάδα δαμάσκηνο / Plum jam


Υλικά

1.450 γρ. δαμάσκηνα (ζυγησμένα χωρίς τα κουκούτσια)
500 γρ. ζάχαρη
1 κούπα νερό (ίσως χρειασθεί λίγο παραπάνω κατά το βράσιμο)
1-2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Βανίλια (ή ένα καψουλάκι βανιλίνη ή 1-2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας)


Εκτέλεση

Tα βράζουμε με το νερό για 15-20 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας σιγά-σιγά και προσθέτοντας νερό αν χρειασθεί.




 Όταν αρχισαν να βράζουν, η φλούδα είχε μαλακώσει και είχε αρχίσει να βγαίνει από τη σάρκα των δαμάσκηνων. 
Σκέφτηκα εκεί μήπως να την βγάλω τη φλούδα πάλι, μιας και ήταν πιο εύκολο, αλλά πάλι το άφησα.




Μέσα σε ένα τούλι έβαλα μερικά κουκούτσια και τα πρόσθεσα την ώρα που έβραζαν τα δαμάσκηνα για να δώσουν άρωμα.




Αφού έβρασαν τα έβαλα στο multi και τα έκανα ένα πολτό. Όχι και τελείως όμως, σαν ‘’χοντρός’’ πολτός. Τον ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη.

Μόλις πάρει βράση όταν ρίξουμε τον πολτό στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια.   Αν δείτε ότι αρχίζει να ''κολλάει'' στον πάτο ρίξτε λίγο νερό.




Αφήνουμε να βράσει και να δέσει η μαρμελάδα, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα (περίπου για 10-15 λεπτά), σε μέτρια (προς χαμηλή) θερμοκρασία.




Μόλις είναι έτοιμη την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν.





Μικρά μυστικά: 

  • Πριν βάλετε την ζάχαρη δοκιμάστε σκέτη την μαρμελάδα να δείτε πόσο γλυκιά είναι και ανάλογα προσαρμόζετε την ποσότητα της ζάχαρης. Mπορεί να σας φανεί λίγη η ζάχαρη που βάζω γι αυτή την ποσότητα δαμάσκηνων.


  • Αν είναι ώριμα τα δαμάσκηνα (που πρέπει να είναι για να πετύχει η μαρμελάδα) θα χρειαστεί λιγότερη ζάχαρη. Σε αυτή την ποσότητα των φρούτων έβαλα περίπου 500 γρ. ζάχαρη. Τα δικά μου δαμάσκηνα ήταν γλυκά, οπότε αν έβαζα και λιγότερη ζάχαρη θα ήταν μια χαρά.
  • Οπότε είναι θέμα γούστου, κι ανάλογα προσαρμόζεται την γλυκύτητα. 
  • Με αυτήν την ποσότητα φρούτων βγαίνουν 4 μικρά (όχι τα πολύ μικρά) βαζάκια

* Up-date - H συνταγή ενημερώθηκε στις 28/09/2016. Δεν έχει αλλάξει στην όλη διαδικασία, παρά μόνο στις ποσότητες των υλικών (περισσότερα γραμμάρια σε φρούτο) και φυσικά φωτογραφήθηκε ξανά.







You Might Also Like

16 σχόλια

  1. Την είχαμε φάει τη μισή.....σε νοιώθω!!!χαχχα!! Το χρώμα να μη το συζητήσουμε, είναι υπέροχο!

    Αλλά και η γεύση τους σκίζει, εγώ τα πλακώνω και σκέτα ωμά αρκεί να είναι καλογινωμένα. Γειά στα χεράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από χρώμα σκίζει η μαρμελάδα σου, από γεύση είμαι σίγουρη ότι θα είναι υπέροχη!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σου έγινε πολύ όμορφη και από γεύση δεν αμφιβάλω, τέλεια!

    Κάπως έτσι τη φτιάχνω κι εγώ και μας αρέσει πολύ, όπως και το φρούτο άλλωστε.
    Καλό Σ/Κ!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλεια η μαρμελάδα σου, μπράβο!!γεια στα χέρια σου.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μ αρεσει η μαρμελαδα δαμασκηνο και η δικη σου φαινεται τελεια! Τελειο χρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. * Eφη - το χρώμα δεν το περίμενα να γίνει έτσι. Είναι όντως φοβερό.
    Σε ευχαριστώ πολύ

    * ΕΛΕΝΑ - και η γεύση είναι όπως το χρώμα: σκίζει.
    Νασαι καλά :)

    *kitchen Stories - Ζαμπία μου σε ευχαριστώ πολύ :)

    * Mari - Μαρία σε ευχαριστώ πολύ

    * Elpiniki - πάρε οτι έχει μείνει στο βαζάκια :)
    Σε ευχαριστώ πολύ :)

    Φιλιά σε όλες :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου στο σπιτάκι μου! Να έχεις μια όμορφη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία η μαρμελάδα σου.Δεν έχω φτιάξει ποτέ.Πρέπει να είναι φανταστική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχο το χρώμα της έντονο, ζωντανό!!! Καλά έκανες και δεν έβγαλες τις φλουδες, έχω διαβάσει ότι περιέχουν πηκτίνη και βοηθούν να δέσει η μαρμελάδα... Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. * princess - νασαι καλά Princess :)

    * nadia - εγινε ωραία Νάντια. Να την δοκιμάσεις δεν είναι δύσκολο

    * manousina - και η φλούδα έχει νοστιμιά και δίνει γεύση.
    Σε ευχαριστώ πολύ

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θεωρώ ότι είναι από τις ωραιότερες μαρμελάδες! Δοκίμασέ τη και σε τσιζκέικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΟΥ!!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ όμορφη φαίνεται και το χρώμα πραγματικά φανταστικό!
    Καλό ΣΚ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ κάνω και κάτι άλλο....Αφού τα κόψω βγάλω τα κουκούτσια τους τα βάζω σε στρώσειςμε ζάχαρη εναλλάξ για όλο το βράδυ στο ψυγείο για να βγάλουν τα υγρά τους.Την φτίαχνω την επόμενη μέρα.Ακόμη βάζω στο τέλος και αστεροειδή γλυκάνισο.Να σήμερα έχω κάνει την προετοιμασια........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχο χρώμα για μια νοστιμότατη μαρμελάδα!! Καλοφάγωτη Μάριον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπημένο φρούτο τα δαμάσκηνα ειδικά αποξηραμένα. Το χρώμα και η υφή της μαρμελάδας φαίνεται εκπληκτική και από γεύση θα σκίζει σίγουρα! Ευχαριστούμε Μάριον άλλη μια φορά για την υπέροχη συνταγή. Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!

    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe