Kριτσίνια σπιτικά / Homemade breadsticks

11:32:00 μ.μ.



Αργήσαμε λίγο αλλά ήρθαμε .. Αυτό τον καιρό κάνω ανασκαφές σε περιοδικά και συνταγές και κάνω λίστες με αυτά που θέλω & σκέφτομαι να φτιάξω (λέμε τώρα..) πριν τις γιορτές, στις γιορτές και μετά τις γιορτές. Εχω κάνει μια λίστα – η οποία βγήκε κάτι σαν την λίστα του Σίντλερ! – και βλέπουμε.
Εχω να σκεφτώ και να φτιάξω πράγματα για τα γενέθλια της κόρης μου το μεθεπόμενο Σάββατο.. Όπως βλέπετε έχει πέσει πολύ σκέψη. Να δούμε αν θα βγει και τίποτα από την πολύ σκέψη.

Να σας πω την αλήθεια προτιμώ να σκέφτομαι αυτά τα ‘’πεζά’’ πράγματα δηλ. συνταγές και διάφορα όμορφα για τις γιορτές. Μ αυτά ξεχνιέμαι και δεν σκέφτομαι συνέχεια τα υπόλοιπα, τα όχι και τόσο ευχάριστα θέματα που μας απασχολούν αυτό τον καιρό.

Όλο και κάτι μαγειρεύω αλλά δεν είναι όλα για δημοσιοποίηση. Μέσα σε αυτά που χρήζουν δημοσιοποίησης είναι και η ζύμη ‘’υπερπαραγωγή’’ όπως τη λέω εγώ, για τσουρέκια της Royal Coconut που την δοκίμασα και είναι πολύ καλή για πολλές πολλές δημιουργίες. Δοκιμάστε την είναι εύκολη και νόστιμη.


Εκανα κι άλλη μαρμελάδα δαμάσκηνο


Τέλος πάντων..πάμε στη συνταγή. Είναι πολύ απλή κι εύκολη. Δεν είχα ξανακάνει κριτσίνια κι επειδή μου φάνηκε πολύ ευκολάκι η συνταγή και η εκτέλεση την έκανα.



Κριτσίνια σπιτικά 
Η συνταγή είναι από το ‘’Πρωϊνό μου’’ (του Mega) κι είναι του Ακη Πετρετζίκη.

Υλικά

280 γρ. αλεύρι (μισό-μισό, 140 γρ. κανονικό για όλες τις χρήσεις &
140 γρ. ολικής ή καλαμποκάλευρο ή ότι άλλο εσείς θέλετε)
130 γρ. νερό
50 γρ. λάδι
1 πρέζα μπέϊκιν (1/2 κουτ.γλ. περίπου)
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και κάνετε μπαστουνάκια όσο παχιά τα θέλετε.


Ένα κόλπο για να τα κάνετε ομοιόμορφα είναι να ανοίξετε τη ζύμη με πλάστη για να έχει το ίδιο πάχος και κόβετε λωρίδες μετά. Τα ‘’ρολάρετε’’ λίγο να στρογγυλέψουν στις άκρες τους. Αλλιώς πλάστε τα όπως κάνετε τα κουλουράκια μακρόστενα .


Τα βάζετε σε ταψάκι και τα περνάτε με ένα πινέλο με λίγο νερό. Ρίχνετε από πάνω ηλιόσπορους, παπαρουνόσπορο ή ότι άλλο θέλετε. Το ταψί δεν χρειάζεται να το λαδώσετε. Δεν κολλάνε.




Τα ψήνουμε στους 180 C για 15-25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που τα έχουμε κάνει. Αν είναι πολύ λεπτά μειώνεται ο χρόνος ψησίματος.
Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν στο ταψί και να κρυώσουν και μετά τα κλείνουμε σε δοχείο που κλείνει καλά.



Mικρά Μυστικά:

- Μπορείτε να τα κάνετε πολύ πολύ λεπτά (σαν στικς).



- Επίσης μπορείτε να βάλετε και ότι άλλο θέλετε μέσα πχ. Καρότο τριμμένο, ελιές ψιλοκομμένες, διάφορα μυρωδικά κλπ). Αν βάλετε καρότο ή ελιές ίσως χρειασθεί να προσθέσετε μια κουταλιά αλεύρι, ανάλογα με την υγρασία που θα βγάλουν τα υλικά.

- Εγώ έκανα δυο δόσεις: στη μία έβαλα 140 γρ. άσπρο αλεύρι & 140 σικάλεως, και στην άλλη δόση 140 γρ. άσπρο αλεύρι & 140 γρ καλαμποκάλευρο.



You Might Also Like

20 σχόλια

  1. Υπέροχα όλα!!εγώ ζήλεψα τις ετικέτες σου στα βαζάκια, καθένας με την τρέλα του!!!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γειά στα χέρια σου...
    με τρελαίνουν όλα αυτά τα απλά και χειροποίητα...
    θα τη κλέω τη συνταγή σου και θα τα κάνω τα κριτσινάκια σου το Σ/Κ...
    καλημέρες...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία τα κριτσινάκια και βολικά για ένα κολατσιό. Η ζύμη της φίλης μας σου έγινε πολύ καλή, θα την δοκιμάσω κι εγώ.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όντως πολύ εύκολα τα κριτσίνια και σούπερ ιδέα για σνακ, ειδικά στη δουλειά! Και για βραδινό με λίγο καλό τυρί και κρασί! Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. * Ξανθή - Σε ευχαριστώ πολύ :)
    Στο στοιχείο σου: μαρμελαδίτσες & βαζάκια..χιχι.
    Φιλιά πολλά

    * SpirToKoYto - Νασαι καλά σε ευχαριστώ πολύ. Είναι πολύ απλή η συνταγή και εύκολη. Θα σου αρέσει
    Φιλιά :))

    * Μari - Σε ευχαριστώ Μαρία μου, γίνονται εύκολα τα κριτσίνια και για όλες τις ώρες.
    Ειναι ωραία η ζυμη της Royal. Να την φτιάξεις στην προτείνω.

    Τα φιλιά μου

    * Ερμιόνη μου απλή συνταγή και η εκτελεσή της ακόμα πιο απλή. Ασε που τρώγονται επίσης γρήγορα.
    Σε ευχαριστώ :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα είδα και εγώ στο πρωινό μου, πολύ εύκολα. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. polu wraia,exw kairo na ftiaxw kritsinia,mou ta thimises!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λαχταριστά και νόστιμα! Τα "ξηροκαρπίδικα" τους πηγαίνουν πολύ!
    Από αυτά τα σνακς που θες να τα ροκανίζεις συνεχώς...

    Καλό βράδυ Μάριον.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λατρεύω τα πάσης φύσεως κριτσινάκια, με ξεσήκωσες με τα δικά σου, εύκολα και λαχταριστά!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ωωωω τι υπέροχα πράγματα είναι αυτά;;; Δοκίμασα και εγώ να κάνω μια φορά κριτσίνια αλλά τα δικά μου δεν ηταν και δείξιμο... Θα τα κάνω σίγουρα το Σκ γιατί τα παιδιά μου τα λατρευουν!!! Και σε ευχαριστώ γι ατη τιμή που μου κάνεις και δοκιμάζεις τις συνταγές μου!
    Σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. * Manousina - τα εύκολα είναι και τα καλύτερα..
    ΄

    * Ειρήνη - για μασούλημα είναι ότι πρέπει :
    Σ ευχαριστώ :)

    * Kitchen stories - Ζαμπία μου σε ευχαριστώ πολύ

    * ΕΛΕΝΑ - τώρα που τα δοκίμασα δεν θα ξανα αγοράσω απ έξω.
    Ευχαριστώ πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. * Royal Coconut - Βασιλικούλα σε ευχαριστώ πολύ. Κι εγώ δεν είχα ξανακάνει κριτσίνια. Από το φούρνο αγόραζα. Τελικά είναι πολύ πιο εύκολο. Και αρεσαν και στα παιδιά...και όχι μόνο :

    Οι συνταγές σου μ αρέσουν και ξέρω πως είναι δοκιμασμένες & προσεγμένες. Οτι εχω κάνει πάντα πετυχαίνει.
    Νασαι καλά, φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ μ αρεσουν τα κριτσινια αν και δεν εκανα ποτε, αλλα φαινονται σχετικα ευκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Marion μου, καταρχήν μου έλειψες!Αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα τι να κάνω...
    Έμεινα στην μαρμελάδα σου!
    Και για τα κριτσίνια έχω δοκιμάσει μια φορά αλλά μου βγήκαν κάπως μαλακά, τα δικά σου φαίνονται μια χαρά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. * Ελπινικη εύκολα είναι. Δοκίμασε τα μιαφορά
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. * Αθηνούλα μου τι κάνεις, που είσαι? Χαθήκαμε...

    Δεν είναι τίποτα. Κι εγώ τα φοβόμουν αλλά εγιναν ωραία. Τι είναι για σένα τα κριτσινάκια :)

    Σε ευχαριστώ :0)
    ΦΙλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μου αρέσουν τα κριτσίνια, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ακούγεται εύκολη η συνταγή. Ωραίες προτάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ όμορφα όλα! Μπράβο σου!
    Και εγώ με τα περιοδικά είμαι αυτές τις μέρες, έτσι ξεχνιέμαι και εγώ και φτιάχνει λίγο το κέφι!
    Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ωωω!!! Τα αγαπημένα μας!!!Τι καλά! Ευχαριστούμεεε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κι εγώ προτιμώ να μαγειρεύω και να φτιάχνω τα δώρα μου αντί να σκέφτομαι...Ωραία τα κριτσινάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe