Μηλόπιτα με κρέμα / Αpple pie with cream

11:35:00 π.μ.


Σκεφτόμουν να κάνω μια μηλόπιτα καιρό τώρα, μια και είχα αρκετά μήλα.
Δεν ήθελα όμως την κλασσική γέμιση μόνο με μήλα. Ήθελα να έχει μια πιο κρεμώδη υφή. Σκέφτηκα πως θα ταίριαζε να βάλω την κρέμα αραβοσίτου βανίλια. Λέω δεν το δοκιμάζω… πόσο χάλια να βγει..

Τελικά βγήκε πάρα πολύ ωραία, τόσο που δεν το περίμενα. Ήταν όπως την ήθελα και άρεσε πολύ σε όλους. Την φάγαμε μέχρι να πεις…μηλόπιτα!
Σας της συστήνω ανεπιφύλακτα. Είναι ιδανική για τα παιδιά αφού έχει και την κρέμα μέσα με το φρέσκο γάλα και φυσικά τα μήλα.



Μηλόπιτα με κρέμα

Υλικά

Ζύμη σαμπλέ (για φόρμα διαμέτρου 24-26 εκ.)
(η συνταγή της σαμπλέ είναι από το τεύχος του Γαστρονόμου Νοέμβριος 2010 και είναι της κας Ντίνας Νικολάου)

Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να αναμειχθούν τα υλικά καλύτερα.
250 γρ. αλεύρι
150 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου να είναι μαλακό)
1 αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κουτ. σούπας ζάχαρη (άχνη κατά προτίμηση)
1 κουτ. γλ. αλάτι

Εκτέλεση

Στο πάγκο της κουζίνας ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα και ρίχνουμε το βούτυρο που έχει μαλακώσει και το αυγο.

Ενώνουμε σιγά-σιγά τα υλικά, πέρνοντας από τα πλάγια το αλεύρι προς το κέντρο. Δεν πρέπει να ανακατέψουμε όλο το αλεύρι με μιας με το αυγό και το βούτυρο. Η σταδιακή προσθήκη (από έξω προς τα μέσα) ενώνει τα υλικά σωστά και γρήγορα.
Σε πέντε λεπτά η σαμπλε είναι έτοιμη (ελαστική και εύπλαστη).
Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.


Yλικά για γέμιση
4 μήλα (εγώ έβαλα 3 κόκκινα κι ένα ξυνόμηλο)
2-3 κουταλιές ζάχαρη καστανή
1 κουτ. σούπας κονιάκ
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου Γιώτης βανίλια (αυτή που τη βράζουμε)
Κανέλα – γαρύφαλλο
1 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο ή πορτοκάλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κομμάτια.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό να βράσουν.
Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ανάλογα προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται)
Μόλις βράσουν περνάμε τα μήλα στο multi και τα κάνουμε πουρέ.
Προσοχή: όχι τελείως, ίσα να λιώσουν τα κομμάτα που ενδεχομένως δεν έχουν λιώσει στο βράσιμο.



Τα βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές καστανή ζάχαρη, κανέλλα, γαρύφαλο και τα βράζουμε λίγο. Προσθέτουμε και μια κουταλιά σούπας μαρμελάδα (πορτοκάλι ή βερύκοκο).
Ισως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό. Το κατεβάζουμε από την φωτιά.

Φτιάχνουμε την κρέμα βανίλιας σύμφωνα με τις οδηγίες.
Προσθέτουμε την κρέμα βανίλιας στα μήλα. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα δύο υλικά.



Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο. Πιέζουμε την ζήμη με τις παλάμες για να μαλακώσει και να ανοίξει λίγο.



Βάζουμε την ζύμη πάνω σε λαδόκολλα και την σκεπάζουμε με άλλη μία λαδόκολλα, για να μην κολλήσει ο πλάστης και να μπορούμε να ανοίξουμε το φύλλο.



Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και το στρώνουμε. Τρυπάμε με ένα πιρούνι και ψήνουμε για λίγο (περίπου 15-20 λεπτά) μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολα μέσα στη τάρτα και τη γεμίζουμε με φασόλια ή ρύζι για να μην φουσκώσει).



Γεμίζουμε με την γέμιση του μήλου & της κρέμας, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά να πάρει χρώμα από πάνω.



Με το περίσσεμα της ζύμης κάνουμε λωρίδες και στολίζουμε την τάρτα από πάνω. Αν δεν θέλετε την αφήνετε και σκέτη.


Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι.


Μικρά μυστικά:

- Από την κρέμα βανίλιας αν θέλετε βγάζετε 2-3 μικρά μπολάκια. Εγώ έβγαλα λίγη κρέμα γιατί μου ζήτησε ο γιος μου να φάει. Βγήκαν 3 μικρά μπολάκια. Νομίζω πως η ποσότητα της κρέμας που αφαίρεσα ήταν ιδανική. Ετσι έμεινε όση έπρεπε για την γέμιση.

- Μαρελάδα βάζεται αν θέλετε. Εγώ έβαλα μια κουταλιά μαρμελάδα βερύκοκο που είχε μείνει σε ένα βαζάκι κι ήθελα να το αδειάσω.


 

You Might Also Like

21 σχόλια

  1. Ax πολύ μου αρέσει η μηλόπιτα σου,φαίνεται λαχταριστή και ιδιαίτερη.Καλό υπόλοιπο Κυριακής Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραια ιδεα! Φαινεται πεντανοστημη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λαχταριστή!!
    Γεια στα χεράκια σου!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έφυγα μόλις από τους λουκουμάδες της Αγγελικής Ν και βρέθηκα στη δική σου υπέροχη μηλόπιτα. Τελικά ο απογευματινός μου καφές συνοδεύτηκε από υπέροχα γλυκάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία η ιδέα της κρέμας! Θα τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μμμ... ωραιότατη φαίνεται! Και η κρεμώδης γέμιση είναι πολύ λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εψαχνα τόσο καιρό να βρω μια μηλόπιτα με κρέμα και επιτέλους την βρήκα. Αύριο το πρωι θα την φτιάξω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρωτότυπη ιδέα και ιδιαίτερη. Η κρέμα θα της δίνει πιο "γεμάτη" γεύση!
    Όμορφες οι φωτογραφίες σου.

    Καλή εβδομάδα Μάριον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχη αυτή η μηλόπιτα και με υψηλή αισθητική!Αποθηκεύεται για να την φτιάξω στο άμεσο μέλλον ..Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. * nadia - και φαίνεται και είναι λαχταριστή..χιχι
    Ευχαριστώ πολύ

    * Ελπινικη σε ευχαριστώ πολύ :)

    * ΕΛΕΝΑ νασαι καλά, σε ευχαριστώ

    * Vita - παράπονο δεν έχεις πάντως ε? χιχι.. σε ευχαριστώ πολύ :)

    * princess - δοκίμασέ τη είναι πολύ ωραία, θα σου αρέσει. Σε ευχαριστώ :)

    * Ερμιόνη - η γέμιση όντως είναι πολύ καλή . Νασαι καλά, σε ευχαριστώ

    * Βάσω - σε ευχαριστώ πολύ. Σίγουρα θα σου αρέσει. Περιμένω εντυπώσεις :)

    Φιλιά σε όλες

    *

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχεις!!!
    Ποτέ δε λέμε όχι σε μια μηλόπιτα, όπως κι αν είναι...
    Μούρλια φαίνεται!!!

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μου αρέσει πολύ αυτή η ιδέα, μόλις βρεθεί ο χρόνος θα εκτελεσθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. * kitchen stories - Ζαμπία μου η κρέμα την κάνει καιπιο ''χορταστική''. Σε ευχαριστώ πολύ πολύ :-)

    * mara - Μάρα μου σε ευχαριστώ πολυ. Παντα με τον καλό το λόγο :)
    Δοκίμασέ την θα σου αρέσει.
    Φιλιά

    * Painter - Σε ευχαριστώ πολύ :))

    * Taste Advisor - Ποπάκι που χάθηκες? Νασαι καλά σε ευχαριστώ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα πολύ μ΄αρέσει αυτή η εκδοχή μηλόπιτας με την πρώτη ευκαιρία θα την φτιάξω θα τα ξαναπούμε καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Διαφορετική μηλόπιτα από όσες έχω δεί, πρέπει να είναι πολύ νόστιμη.
    Φιλάκια, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτή θα είναι η επόμενη μηλόπιτα που θα φτιάξω. Έχω δηλώσει πολλές φορές την οικογενειακή αγάπη που έχουμε για τα γλυκά με μήλα!!!Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. * Γειά σου Ροδάνθη. Σε ευχαριστώ πολύ. Δοκίμασέ την και πες μου.
    Νασαι καλά.

    * Μari - Μαρία είναι όντως πολύ νόστιμη. Σε ευχαριστώ

    * Manousina - Αν σου αρέσουν τα μήλα θα σου αρέσει κι αυτή. Είναι κάτι διαφορετικό.

    Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι λιχουδιά είναι αυτή!!! Ευχαριστούμε για την συνταγή!
    Σου εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ax autes oi mhlopites einai akatamaxites!ti wraia pou thn ekanes!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Una verdadera delicia con manzanas,genial idea luce espectacular,abrazos grandes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe