Κυδώνια γεμιστά με κιμά, κουκουνάρι & σταφίδες / Stuffed Quinces with minced meat, pine nuts and raisins

8:34:00 μ.μ.


Οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και όλοι σκεφτόμαστε τι να μαγειρέψουμε την ημέρα εκείνη και γενικά στα γιορτινά καλέσματά μας.

Μετά από ανασκαφές και πολύ διάβασμα στα παλιά και νέα χριστουγεννιάτικα τεύχη με συνταγές, νομίζω πως κατέληξα σε κάποιες. Η επιλογή γίνεται με βάση την ευκολία της συνταγής, τα υλικά να είναι της εποχής και όχι τίποτα δυσεύρετο, να το τρώνε και οι υπόλοιποι και φυσικά οικονομική (με μικρές πινελιές πολυτέλειας ή υπερβολής αν θέλετε). Μην ξεχνάμε ότι τα εορταστικά τραπέζια γι αυτό τα λένε εορταστικά: έχουν κάτι τι παραπάνω από τα καθημερινά μας, λόγω των ημερών.



Αυτή τη χρονιά είπα να τις αρχίσω δοκιμαστικά πριν τις γιορτές για να δω πως βγαίνουν για κάποιες που δεν έχω ξανακάνει – γιατί μην ξεχνάμε υπάρχουν και οι αποτυχίες. Οπότε καλό θα είναι να τις προλάβουμε ώστε να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή.


Λοιπόν, πρώτη δοκιμαστική συνταγή τα Γεμιστά κυδώνια. Μια συνταγή που μου έκανε αμέσως ‘’κλικ’’ . Υπάρχει σχεδόν σε κάθε εορταστικό τεύχος με μικρές παραλλαγές. Αυτή που έκανα μου άρεσε πιο πολύ. Εγώ έκανα την μισή δόση από την συνταγή για να την δοκιμάσω.


Το αποτέλεσμα στέφθηκε με επιτυχία και ιδού λοιπόν οι λεπτομέρειες.

ΚΥΔΩΝΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ, ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ & ΣΤΑΦΙΔΕΣ
(για 8 άτομα)

Yλικά

5 κυδώνια (4 κομμένα στη μέση & 1 σε λεπτές φέτες για
Λεμόνι
Ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
Δαφνόφυλλο
Αλάτι – πιπέρι
Μπαχαρικά : ½ κουτ. γλ. κανέλα, ¼ κουτ. γλ. γαρύφαλλο, 1/3 κουτ. γλ. καρδάμωμο (προαιρετικά), ½ κουτ. γλ. κόλιανδρος, 1/3 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο)
3 κουτ. σούπας κουκουνάρια καβουρδισμένα (σε αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά)
2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
½ φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
2/3 φλιτζ. τσαγιού νερό
½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα

Για το ψήσιμο
1 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
2 κουτ. σουπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
2/3 φλιτζ. τσ. νερό
Φύλλα φρέσκου δενδρολίβανου ψιλοκομμένα ή ολόκληρο κλαράκι
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (για το σερβίρισμα)


Εκτέλεση

Πλένουμε τα κυδώνια.
Τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το κεντρικό σημείο που είναι το κουκούτσι. Βγάζουμε προσεκτικά την ‘’ψύχα’’ με το ειδικό εργαλείο κουταλάκι (παριζιέν). Ή με ένα μυτερό μαχαίρι πολύ προσεκτικά αφαιρούμε το κουκούτσι και με ένα κουταλάκι προσεκτικά σκαλίζουμε το κυδώνι και βγάζουμε τη σάρκα του. Αφήνουμε πάχος 1,5 εκ. περίπου.

Μόλις το αδειάσουμε το περνάμε με το λεμόνι για να μην μαυρίσει πολύ το εσωτερικό του.
Αυτό που βγάζουμε από το κυδώνι το ψιλοκόβουμε και το κρατάμε στην άκρη.

Το ένα κυδώνι το κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις βρέχουμε κι αυτές με το λεμόνι να μην μαυρίσουν.

ΓΕΜΙΣΗ
Βάζουμε τον κιμά και τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και αφήνουμε για περίπου 15’ να καβουρδιστεί ο κιμάς ανακατεύοντας κάπου – κάπου και να αρχίσει να ‘’πιάνει’’ στον πάτο της κατσαρόλας.
Μετά προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη σάρκα των κυδωνιών που είχαμε κρατήσει, τα μπαχαρικά, το χυμό, το νερό, αλάτι-πιπέρι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 15’ λεπτά , μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του.

Προσοχή: δεν θέλουμε να στεγνώσει τελείως το μείγμα, αλλά να παραμείνει ζουμερό.


Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε το μαϊντανό, τα καβουρδισμένα κουκουνάρια σταφίδες και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C.




Σκεπάζουμε τη γέμιση με τις φέτες κυδωνιού και τα βάζουμε σε ένα ταψί.



Τα περιχύνουμε με το χυμό πορτοκαλιού & λεμονιού και το νερό, πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη, ρίχνουμε στο ταψί το λάδι και το δενδρολίβανο, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στο φούρνο για 45-50 λεπτά.



Τα κυδώνια πρέπει να έχουν μαλακώσει όταν τα τρυπάμε με ένα πιρούνι. Αν όχι τα αφήνουμε λίγο ακόμα να ψηφούν.
Όταν έχουν μαλακώσει βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε για 10’ περίπου να πάρουν χρώμα.

Βγάζουμε προσεκτικά τα κυδώνια και σουρώνουμε τα υγρά από το ταψί σε λεπτό σουρωτήρι. Βάζουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.

Αυτή είναι η σάλτσα που θα τα συνοδεύσουμε. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.

Σερβίρουμε στο πιάτο και απολαμβάνουμε.


Μικρά μυστικά:

- Η συνταγή είναι από τον Γαστρονόμο (Τεύχος 56, Δεκέμβριος 2010) με μικρές παραλλαγές.
- Η συνταγή είχε και φυστίκια Αιγίνης μαζί με τα κουκουνάρια, αλλά εγώ δεν είχα και δεν έβαλα.
- Επίσης, δεν έβαλα καρδάμωμο γιατί δεν το έβρισκα. Κάπου είχα αλλά που? Ετσι κι αλλιώς ήταν προαιρετικό στη συνταγή.
- Μπορείτε να ετοιμάσετε την γέμιση από την προηγούμενη μέρα για να κερδίσετε χρόνο. Δεν θα βάλετε όμως μέσα τον μαϊντανό και τα κουκουνάρια. Θα τα προσθέσετε λίγο πριν γεμίσετε τα κυδώνια.
- Μπορεί να σας περισσέψει λίγο γέμιση, αλλά μην την πετάξετε. Τρώγεται και μόνη της.
- Η σάλτσα που συνοδεύει τα κυδώνια είναι πολύ ωραία.
- Σερβίρεται τα κυδώνια ως πρώτο πιάτο στο γιορτινό σας τραπέζι.
- Αν είναι μεγάλα τα κυδώνια κι επειδή από μόνο του το πιάτο είναι χορταστικό, κόψτε τα προσεκτικά στη μέση και σερβίρετε στους καλεσμένους σας, ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν και τα υπόλοιπα φαγητά σας.
- Την επόμενη φορά που θα τα ξανακάνω σκέφτομαι να προσθέσω και λίγο λουκάνικο χωριάτικο στη γέμιση του κιμά. Θα βγάλω την πέτσα από το λουκάνικο και θα προσθέσω το κιμά του λουκάνικου για να γίνει ακόμα πιο νόστιμη η γέμιση.

 

You Might Also Like

29 σχόλια

  1. Μα τι φανταστική πρόταση! Εγώ την είδα πρώτη φορά πέρσι, την μαγειρεψε η Νένα Ισμυρνόγλου στην εκπομπή της Ελένης Ψυχούλης στο ΣΚΑΙ. Και τότε μου ειχε κάνει εντύπωση αλλά την ξέχασα! Φανταστική Μάριον, τέλειες φωτογραφίες, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλέπω ότι έχεις ήδη μπει σε Χριστουγεννιάτικο mood. Οι κυδωνιές μου είναι γεμάτες κυδώνια, οπότε η συνταγούλα μου φαίνεται ότι πρέπει. Δείχνουν super γευστικά. Περιμένω τη συνέχεια. Πολλά Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, αυτή είναι μια υπέροχη συνταγή, σίγουρα γιορτινή που θα εντυπωσιάσει!
    Στο Βέλγιο αν δεν κάνω λάθος κάνουν μήλα γεμιστά με αλμυρή γέμιση αν και για τη γέμιση δεν είμαι σίγουρη ότι είναι ακριβώς η ίδια.
    Τα δικά σου πάντως φαίνονται φανταστικά, έτσι να μην κάνουμε το κυδώνι μόνο γλυκό και μαρμελάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνεται τέλειο!Θα είναι καταπληκτικό!
    Τα κυδώνια είναι τα αγαπημένα μου και θα το τολμήσω να το φτιάξω..Καλές γιορτές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να σου πώ την αλήθεια δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ ίσως να ήρθε η ώρα; Θα δούμε στην πορεία φιλιά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία! Ξέρω που είμαι καλεσμένη στις γιορτές :) Θα έρθω να απολαύσω την γευστική σου πρόταση Μάριον.
    Εύγε σου, απλά εξαιρετικό!

    Φιλί
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σίγουρα νόστιμα με τέτοια γέμιση και απόλυτα εορταστικά! Και οικονομικά βεβαίως! Σε ενα από τα δύο καλέσματα θα το συμπεριλάβω οπωσδήποτε! Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαίνεται πολύ ωραία η συνταγή! Μπράβο σου Μαριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαιρετική συνταγή Μάριον! Απίθανες οι φωτογραφίες σου , εύγε!
    Καλημέρα ;-0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. * Eri- Κι εγώ την έβλεπα σε περιοδικά κι όλο την προσπέρναγα.
    Σε ευχαριστώ πολύ :)

    * Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. * Κατερίνα μου προσπαθώ. Αμα έχεις και δική σου παραγωγή κυδώνια τέλεια.
    Είναι μια ωραία πρόταση και ευπαρουσίαστη για το γιορτινό τραπέζι.
    Ευχαριστώ
    Τα φιλιά μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. * Τhe Dark Chef - Eίναι μια άλλη πρόταση για τα κυδώνια, που μαζί με τα μήλα νομίζω είναι χριστουγεννιάτικα φρούτα.
    Σε ευχαριστώ πολύ

    * Georgia - σε ευχαριστώ πολύ, νασαι καλά.

    * Ροδανθη - δοκιμασέτα. Θα σου αρέσουν. Σε ευχαριστώ


    * Κitchen stories - Ζαμπία μου έλα όποτε θες. Κυδώνια υπάρχουν..χιχι
    Σε ευχαριστώ πολύ πολύ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. * donkey and the carrot - Φοίβη μην πάνε χαμένα τα κυδώνια. Αξιοποίησέ τα..
    Σε ευχαριστώ πολύ :))

    * Εφη - και η γέμιση από μόνη της είναι πολύ νόστιμη. Να την δοκιμάσεις
    Ευχαριστώ πολύ

    * Jenny - Σε ευχαριστώ πολύ, νασαι καλά.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. * Αφροδίτη μου νασαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μάριον έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες σχετικά με τις εορταστικές συνταγές. Δεν χρειάζεται να μαγειρεύουμε όλη μέρα προκειμένου να παρουσιάσουμε κάτι εντυπωσιακό! Πάρα πολύ όμορφη παρουσίαση του πιάτου! Μ' έκανε να νιώσω Χριστούγεννα! Φιλιά, καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα κυδώνια είναι must αυτήν την εποχή, και η συνταγή σου τα αναδεικνύει πάρα πολύ όμορφα!
    Υπέροχη πρόταση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. * Ερμιόνη μου να αρχίσουμε να μπαινουμε λίγο στο κλίμα των ημερών.
    Σε ευχαριστώ πολύ :)
    Φιλιά

    * ΕΛΕΝΑ - ευχαριστώωωωω πολύ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Mια συνταγή που ταιριάζει γάντι με το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Υπέροχα αυτά τα πράσινα πιάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πω πω υπέροχο φαγητό! Τέλειο για τις γιορτές!Καταγράφεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. * manousina - Δήμητρα σε ευχαριστώ πολύ. Είναι άκρως χριστουγεννιάτικη συνταγή.
    Κι εμένα μου άρεσαν αυτά τα πιάτα..χιχι
    Φιλιά

    * VIta - Βαγγελιώ μου σε ευχαριστώ πολύ :))
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δυστυχώς δεν μου αρέσουν τα κυδώνια. Όμως έχω να πω θερμά συγχαρητήρια για το στολισμό του τραπεζιού σου και για τα περίεργα πράσινα πιάτα!! Πραγματικά ίσως και να τα δοκίμαζα τα κυδώνια σου, τουλάχιστον σίγουρα θα έτρωγα τη γέμιση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΠΙΑΤΟ!!!!Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΥΠΕΡΟΧΗ !!!
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. * Xρυσαυγή σε ευχαριστώ πολύ πολύ.
    Η γέμιση είναι πολύ νόστιμη και τρώγεται και χωρίς να φας το κυδώνι (αν δεν σ αρέσει)


    * fotolabida 1 - σε ευχαριστώ πολύ νασαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τέλεια συνταγή ...φανταστικά πιάτα!
    Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μα τι καταπληκτικη ιδεα και ακομη καλυτερη η εκτελεση και η φωτογραφιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Una gran receta me encanta el membrillo de ésta manera,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Έμεινα άφωνη Marion μου...παρόλο που είμαι επαγγελματίας γλωσσοκοπάνα (έτσι λέω για τον κλάδο μου)
    Εξαιρετικό,υπέροχο,πρωτότυπο και πολύ "διαφορετικό " πιάτο για την δική μου κρίση.
    Πολλά φιλιά και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. * dhmhtra - Δήμητρα σε ευχαριστώ πολύ, νασαι καλά. Χρόνια πολλά και σε σένα και την οικογένειά σου.
    :))

    * Λίλα μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ :)


    * Rosita - Muchas gracias.
    abrazos :)


    * Μάρα μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια. Νασαι καλά.
    Καλό σαββατοκύριακο και σε σένα
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe