Τάρτα με ροδάκινα / Tart with peaches

8:01:00 μ.μ.



Τέλος Ιουλίου και το καλοκαίρι συνεχίζεται και η ζέστη επίσης.
Τα πράγματα είναι λίγο χαλαρά όπως βλέπω και βλέπετε στα blogs.
Ανοίγω το blog να βάλω ανάρτηση αλλά το μετανιώνω. Προτιμώ να κάνω βόλτες διαδικτυακά αλλά και κανονικές (όταν η ζέστη το επιτρέπει).

Αυτή τη συνταγή για την τάρτα ροδάκινο την είχα κάνει αρκετές μέρες πριν.
Που είχε πάλι καύσωνα και πλάνταξα στην κυριολεξία με το φούρνο αναμμένο. Αλλά αφού μου ήρθε να μην την κάνω? Τα ροδάκινα ήταν αρκετές μέρες στο ψυγείο και από ότι έβλεπα θα ήταν για ακόμα περισσότερες. Κάποια τα έκανα χυμό στον αποχυμωτή και τα υπόλοιπα ταρτούλα.




Ομολογώ ότι είχα έναν ενδοιασμό μη και δεν πετύχει. Δεν είχα ξανακάνει κάτι με ροδάκινα.
Την ζύμη για την τάρτα την πήρα από το ημερολόγιο της Jenny. Είναι πολύ εύκολη, γίνεται τραγανή & νόστιμη.




Επίσης, όταν την έψηνα σκέφτηκα να βάλω κάτι από πάνω να μην είναι ‘’γυμνή’’. Προς το τέλος του ψησίματος έβαλα τρίματα από μπισκότο ανακατεμένα με λίγο βούτυρο και λίγη ζάχαρη.






Βάση τάρτας
Συνταγή από εδώ

Γέμιση

5-6 ροδάκινα (μεσαία)
1/3 κούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού ή λάϊμ
Ξύσμα από μισό λεμόνι ή λάϊμ
2 κουτ. σούπας αλεύρι (ή κορν-φλάουερ)
Λίγο μοσχοκάρυδο

Τρίματα μπισκότου για κάλυψη (προαιρετικά)
5-6 μπισκότα πτι-μπερ
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη (κοφτή)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα ροδάκινα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε φέτες – ούτε πολύ χονδρές, ούτε πολύ λεπτές – και τα βάζουμε σε ένα μπωλ.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε καλά. Ανάλογα πόσο ζουμερά είναι τα ροδάκινα θα βγάλουν και από μόνα τους λίγο χυμό.

Ρίχνουμε το αλεύρι να απορροφήσει λίγο τα υγρά. Εγώ έβαλα 2 κουταλιές αλεύρι. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και λίγο παραπάνω. Αφήνουμε το μπωλ στην άκρη.


Φτιάχνουμε τη ζύμη για την τάρτα σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει η Jenny. Απλά πράγματα: ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και απλώνουμε στο σκεύος που θέλουμε.




Ρίχνουμε από πάνω από την ζύμη τα ροδάκινα και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C.
Δεν θυμάμαι για πόση ώρα την έψησα γιατί ξέχασα να το τσεκάρω. Θα το δείτε με το μάτι τώρα. Να ελέγχεται αν έχει ψηθεί η τάρτα από κάτω. Υπολογίζω γύρω στα 45-50 λεπτά.





Τώρα αν θέλετε να βάλετε και τα τρίματα του μπισκότου από πάνω τα βάζετε ένα τέταρτο πριν το τέλος. Να πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Σπάτε τα μπισκότα με τα χέρια, βάζετε τη ζάχαρη & το βούτυρο και ανακατεύετε. Τα ρίχνετε πάνω από τα ροδάκινα.

Αφήνετε να κρυώσει και την απολαμβάνεται.







Μικρά μυστικά:

- Το μοσχοκάρυδο τελικά της πάει πολύ. Το φοβήθηκα στην αρχή, αλλά η ιδιαίτερη γεύση του κάνει τη διαφορά.
- Όταν την έβαλα για ψήσιμο έβαλα στη μέση κι έναν αστεροειδή γλυκάνισο πιο πολύ για ομορφιά, αλλά άφησε κι αυτός τα αρώματά του.

- Αν δεν έχετε καθαρίσει και πολύ καλά τη φλούδα από τα ροδάκινα δεν πειράζει. Είναι ωραίο να έχει μείνει λίγη φλούδα πάνω στη σάρκα του ροδάκινου.
- Όταν θα έχετε ανακατέψει τα ροδάκινα στο μπωλ δοκιμάστε λίγο να δείτε μήπως θέλετε λίγο πιο πολύ ζάχαρη ή επιπλέον λεμόνι. Ανάλογα τα γούστα σας.

- Δεν είχα λεμόνι και έβαλα χυμό και ξύσμα μοσχολέμονου (λάϊμ). Έβαλα λίγο παραπάνω και μου άρεσε αυτή η οξύτητα που είχε.
- Η Jenny τη συγκεκριμένη βάση την ψήνει πρώτα και μετά έβαλε την γέμιση λεμονιού (που δεν ήθελε όμως ψήσιμο μετά).

- Την τάρτα επειδή την έφτιαξα μια πολύ πολύ ζεστή μέρα, μόλις κρύωσε την έβαλα στο ψυγείο αφού την τύλιξα με μεμβράνη καλά, φοβούμενη μήπως ξινίσει από την ζέστη.
- Παγωμένη ήταν ακόμα πιο ωραία, η βάση τραγανή ακόμα και τα ροδάκινα απίστευτα δροσερά και νόστιμα.

- Την έψησα σε ένα αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης.
- Συγχωρήστε μου τη ποιότητα των φωτογραφιών. Δεν είναι και τόσο καλές, αλλά δεν μπορούσα να βγω έξω στο μπαλκόνι στη γνωστή φωτογραφική μου γωνιά με 42 βαθμούς.
Οπότε το shooting έγινε εντός σπιτιού.


Μπορεί να βάλω κι άλλη ανάρτηση μέσα στον Αύγουστο. Θα δείξει.. Άλλωστε ο Αύγουστος κατά ελληνική παράδοση είναι ένας μήνας διακοπών, οπότε σας αφήνω προς το παρόν με μια δροσερή εικόνα.



Να περνάτε καλά, καλές διακοπές σε όλους και να χαμογελάτε !

You Might Also Like

22 σχόλια

  1. αχ να ΄μουν σε αυτή την ξαπλώστρα και να απολάμβανα την τάρτα σου!! ούτε κι εγώ έχω δοκιμάσει να φτιάξω κάτι με ροδάκινο οπότε ευκαιρία είναι!
    εύχομαι να ευχαριστιέσαι το καλοκαιράκι και να περνάς τέλεια!
    φιλούρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τάρτα σου φαίνεται πολύ καλή μάλλον θα την φτιάξω κι εγω.Να είσαι καλά και να περνάς τέλεια φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ τραγανή η τάρτα σου Μαράκι! Επίσης ένας πολύ ωραίος τρόπος να χρησιμοποιήσεις τα ροδάκινα! Ότι και να κάνεις τον Αύγουστο να περάσεις καλά και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με πολύ ωραίο γλυκάκι μας αφήνεις για τις διακοπές! Να περνάς καλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι μια χαρά γι' αυτή την εποχή η ροδακινόπιτα και φαίνεται ότι σου πέτυχε! Ωραία τα αρωματικά που χρησιμοποίησες, ίσως και ξύσμα από πορτοκάλι να ταίριαζε, αν και βέβαια τώρα δεν είναι η εποχή του.
    Μου άρεσε πολύ και το μπισκότο στην επιφάνεια, θα θυμίζει και λίγο πάστα φλώρα σε γεύση.
    Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Μάριον και καλή εβδομάδα!
    Η τάρτα σου φαίνεται απίθανη, με πολύ λαχταριστή και ζουμερή γέμιση!
    Έχω που έχω την αδυναμία στα ροδάκινα, είδα από πάνω και το ωραιότατο crumble μπισκότου και πολύ τη λιγουρεύτηκα! Χαλάλι ο φούρνος που άναψες!
    Φαντάζομαι θα είναι τέλεια και με παγωτό βανίλια!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. * Pela - δοκίμασε το είναι ωραία τα ροδάκινα έτσι.
    Σε ευχαριστώ πολύ, κι εσύ να περνάς καλά

    Φιλιά


    * Ροδάνθη είναι κι εύκολη. Νασαι καλά, ευχαριστώ πολύ.

    Φιλιά


    * Katerina - Ετσι τα έφαγα πιο ευχαριστα Κατερίνα μου τα ροδάκινα.
    Σε ευχαριστώ, κι εσύ να περνάς καλά και δροσερά :)

    Φιλιά πολλά


    * mia maria - Kαι ελαφρύ και νόστιμο γλυκάκι..σας προσέχω..χιχι.
    Νασαι καλά Μαρία μου κι εσύ να περνάς καλά

    Φιλιά


    * The Dark Chef - Θα του πήγαινε και το πορτοκάλι. Αλλά και το λεμόνι (ή το λαιμ) είναι αρκετά καλό.
    Σε ευχαριστώ πολύ :)

    Φιλιά


    * Ερμιόνη - Γειά σου Ερμιόνη μου.
    Το μπισκοτάκι της πήγαινε πολύ της τάρτας.Ηταν πολύ ωραία και όπως λες με παγωτό βανίλια θα ήταν σούπερ.
    Σε ευχαριστώ πολύ.
    Καλή εβδομάδα και σε σένα και να περνάς καλά :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαίνεται ωραιότατη και δροσερή φαντάζομαι θα είναι τέλεια!!
    Οι φωτος σου μια χαρά είναι, τι έχουν??
    Φιλιά, καλή βδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σου Μάριον γλυκιά μου!

    Τι περιπέτειες και αυτή η τάρτα βρε παιδί μου... ροδάκινα ξεχασμένα στο ψυγείο, 42 βαθμούς με αναμμένο φούρνο στο σπίτι, φωτογράφιση μετ΄ εμποδίων, αλλά το αποτέλεσμα θεϊκό!!!

    Δεν έχω να πω τίποτα για την ζουμερή σου ροδακινοτάρτα και το αυτοσχέδιο μπισκοτο-κράμπλ. Ολα υπέροχα και γευστικότατα. Και εγώ να σου πω την αλήθεια μου, κρύα θα την απολάμβανα περισσότερο!!

    Φιλιά και καλές διακοπές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. * ΕΛΕΝΑ - σε ευχαριστώ πολύ.
    Δεν με ικανοποιησαν ιδιαίτερα οι φωτο..αλλά δεν γινόταν αλλιώς :)

    Φιλιά


    * Χρυσαυγή μου τα εμπόδια εμπόδια αλλά εγώ εκεί..χιχι.. Μας πιάνει ώρες ώρες μια έμπνευση και μας τους bloggers..
    Δροσερή είναι σαφώς καλύτερη, συμφωνώ.
    Σε ευχαριστώ πολύ.
    Να περνάς κι εσύ καλά
    Τα φιλιά μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αχ μου τρέχουν τα σάλια!! Καλά να περάσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβο, εξαιρετική τάρτα, καλοφτιαγμένη και λαχταριστή!
    Λατρεύω τα ροδάκινα.
    Καλές διακοπές να έχεις, ωραίες στιγμές κι ακόμα ωραιότερες παρέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. * donkey andthe carrot - Φοιβάκι σε ευχαριστώ πολύ..γρήγορα να σου φερω ενα κομμάτι για το μπεμπε :)

    Φιλιά πολλά


    * Helen Gr- Ελένη μου νασαι καλά, σε ευριστώ πολύ
    Κι εσυ να περνας καλά

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κράτα καλά καλή μου Marion.
    Μην σε πτοεί τίποτε, ούτε καν η ζέστη!
    Όταν μας έρχετε διάθεση για να φτιάξουμε και να δοκιμάσουμε κάτι είμαι της άποψης πως πρέπει να γίνει "ο κόσμος να χαλάσει".

    Καλή συνέχεια στον Αύγουστο που σήμερα μας ήρθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εμένα δεν μου τα φτιάχνεις αυτά όταν έρχομαι!!!
    Διαμαρτύρομαι!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. υπεροχη ταρτα και πεντανοστιμη μου φενετε...φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. * Penelope- Μπράβο Πηνελόπη με εμψυχώνεις..συμφωνώ τίποτα δεν μας σταματα..χιχι.
    Σε ευχαριστώ πολύ, νασαι καλά

    Τα φιλιά μου



    * ΙrenesEasyLiving -- χαχαχα.. τα τρώω όλα πριν έρθεις..φροντίζω για την σιλουέτα σου :)
    Κisses


    * giota - Γιώτα σε ευχαριστώ πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλό Μήνα Μάριον!

    Με τα ροδακινογλυκά τα πάω μια χαρά, οπότε σίγουρα θα λατρέψω και τη δική σου ροδακινόταρτα.
    Κρύα θα είναι σίγουρα πιο λαχταριστή!

    Σε φιλώ και εύχομαι να περάσεις έναν όμορφο μήνα διακοπών!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Υπέροχη η δροσερή ροδακινόπιτά σου,ότι πρέπει γιαυτές τις ζέστες!

    Η τελευταία φωτό κάτι μου θυμίζει μεταξύ Κινιού και Δελφινιού ή κάνω λάθος??

    Καλό Μήνα εύχομαι
    με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. * Ζαμπία μου σε ευχαριστώ πολύ, νασαι καλα.
    Κι εσύ να περάσεις καλά

    Φιλιά


    * zoyzoy - κατι σου θυμίζει ε?
    Στο υπέροχο Κινι είναι.. φοβερή παραλία, θάλασσα..ολα τέλεια.

    Καλοδεχούμενα τα θαλασσινά φιλιά μπας και δροσιστώ λίγο..

    Καλο μήνα και σε σένα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. * Ζαμπία μου σε ευχαριστώ πολύ, νασαι καλα.
    Κι εσύ να περάσεις καλά

    Φιλιά


    * zoyzoy - κατι σου θυμίζει ε?
    Στο υπέροχο Κινι είναι.. φοβερή παραλία, θάλασσα..ολα τέλεια.

    Καλοδεχούμενα τα θαλασσινά φιλιά μπας και δροσιστώ λίγο..

    Καλο μήνα και σε σένα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα Μαρία μου,χρόνια σου πολλά από τη Μαρία κι εμένα!!Εύχομαι να περνάς όμορφες διακοπές!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe