Γλυκό ψωμί με ξερά φρούτα !

5:40:00 μ.μ.

 

Ανοιξιάτικο το σαββατοκύριακο που μόλις πέρασε.
Σε σχέση με την εφιαλτική μέρα (λόγω καιρού) που είχε προηγηθεί.

Ο ήλιος τελικά είναι μεγάλη υπόθεση. Μόλις ανοίξεις το πατζούρι και δεις αυτό το εκτυφλωτικό φως να ξεχύνεται μέσα στο δωμάτιο και που σε κάνει να κλείσεις τα μάτια ενστικτωδώς αφού είσαι αγουροξυπνημένος, το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο σου φτιάχνει τη διάθεση.
Παίρνεις μια βαθιά αναπνοή και αμέσως κάνεις σχέδια για το πώς θα περάσεις την μέρα σου, σκέφτεσαι πως έχεις πολλά να κάνεις και γενικά έχεις μια ανεξήγητη όρεξη να κάνεις σε μια μέρα όσα δεν έκανες μέσα στη βδομάδα.
Ε καλά… μην υπερβάλουμε κιόλας. Το σαββατοκύριακο είναι για ξεκούραση, χαλάρωση και γενικά να κάνεις πράγματα δευτερευούσης σημασίας (!)

Να ξεφυλλίσεις περιοδικά, εφημερίδες, να δεις βλακείες στην τηλεόραση. Αυτή την Κυριακή δεν πήρα εφημερίδες με ένθετα περιοδικά μαγειρικής (τα έχω κόψει κατά πολύ). Ήθελα να ξεφύγω λίγο και πήρα εφημερίδα με ένθετο περιοδικό μόδας (κι αυτά τα περιοδικά τα έχω κόψει).
Αλλά είπαμε λόγω του ήλιου και της ανοιξιάτικης διάθεσης πιο πολύ με εξιτάρανε τα παστέλ χρώματα της ανοιξιάτικης κολεξιόν, παρά ένα πιάτο με ένα φαγητό.
Ντροπή μου το λέω κοτζάμ food-blogger αλλά έτσι είναι. Μπορείτε να με βρίσετε δικαιολογημένα.


   


Που λέτε τα ανοιξιάτικα χρώματα στα ρούχα σου αλλάζουν κι αυτά τη διάθεση.
Το κίτρινο το καναρινί, το απαλό γαλάζιο, τα φλόραλ υφάσματα μαρτυρούν μια εποχή που δεν αργεί να έρθει.

Χρώμα παντού, χρώμα ακόμα και στο ψωμί. Μικρές πορτοκαλί & κόκκινες πινελιές μέσα σε αφράτο γλυκό ψωμί.
Είπαμε καλή και η ανοιξιάτικη κολεξιόν αλλά θες και κάτι για το πρωϊνό καφεδάκι σου.
Εδώ σίγουρα θα αποκαταστήσω τη φήμη μου ως food-blogger στα μάτια σας και θα αφήσετε το βρίσιμο για άλλη φορά (ή μήπως προλάβατε?)

Πιο αφράτο ψωμάκι δεν γίνεται. Είναι σαν αφρός, μπορείς να φας όλη την φρατζόλα, ιδίως όταν είναι ζεστό.


.  

Για χαλαρά πρωϊνά με ήλιο και καλή διάθεση.

Γλυκό ψωμί με ξερά φρούτα 
(συνταγή προσαρμοσμένη από ένθετο βιβλιαράκι του Olive τεύχος Δεκεμβρίου 2010) 

 Υλικά 

 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μαγιά στιγμής
¼ κουτ γλυκού αλάτι
100 γρ. ζάχαρη
75 γρ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο
1 κουτ. γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
 ½ κουτ. γλ. μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγιού πορτοκάλι γλασέ, βερίκοκα αποξηραμένα & κράνμπερις (ψιλοκομμένα)
 ½ φλ. σταφίδες ξανθές
¾ - 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγο γάλα για την επάλειψη.


Εκτέλεση 

Διαλύουμε τη μαγιά με μια κουταλια από τη ζάχαρη σε λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
Βάζουμε το μείγμα του αλευριου σε ένα μπωλ και κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά.

Ξεκινάμε το ζύμωμα ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι υγρή αλλά όχι νερουλή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό με το κουτάλι ή βουτάμε τα χέρια μας σε ζεστό νερό
Στο τέλος του ζυμώματος προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο, λιωμένο & χλιαρό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα και όταν η ζύμη απορροφήσει όλο το βούτυρο και γίνει ελαστική είναι έτοιμη.
Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και ξαναζυμώνουμε.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την βάζουμε σε ζεστό μέρος (χωρίς ρεύματα) για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν περάσει η ώρα την πατάμε με τα δάκτυλα να ξεφουσκώσει και την μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη φόρμα ψωμιού ή βάζουμε στη φόρμα λαδόκολλα.

Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 40 λεπτα.


   


Πριν το βγάλουμε από την φορμα το αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά.
Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.


   


Μικρά μυστικά: 

- Φρούτα ξερά μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε.

- Όταν προσθέτετε το βούτυρο λίγο λίγο ζυμώνετε καλά να ενσωματωθεί.
- Η ζύμη γίνεται ελαστική. 
- Εγώ έβαλα λαδόκολλα στη φόρμα και βγήκε πολύ εύκολα το ψωμί. 
- Παίρνει ακόμα λίγη παραπάνω ζάχαρη, 1-2 κουταλιές της σούπας


 


You Might Also Like

42 σχόλια

  1. Ωραίο ψήσιμο!!!!!!!!!!!!!!
    Πολύ αφράτο!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάριον εγώ πάντως σε καταλαβαίνω... Μερικές φορές -αν και επίσης food blogger- δεν έχω όρεξη για περιοδικά, βιβλία ή μαγειρέματα!
    Το ψωμάκι σου φαίνεται εξαιρετικό! Πολύ αφράτο, λίγο σαν τσουρέκι και σούπερ αρωματικό!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι τότε η μόνη Ερμιόνη μου... δεν ανησυχώ τώρα :)

      Είναι πολύ πολύ αφράτο και μυρωδάτο.

      Σ ευχαριστώ πολύ
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  3. Έχω σταματήσει να αγοράζω εφημερίδες με περιοδικά εδώ και πολύ καιρό.Όμως είχα την τύχη;; να μου χαρίσουν πάρα πολλά. παρατήρησα πόσο έχουν αλλάξει, δυστυχώς προς το χειρότερο. Τα ξεφυλλίζω ατέλειωτες φορές και μετά δε θυμάμαι που είδα τι, γιαυτό πλέον κρατάω σημειώσεις να κάτι μου κάνει εντύπωση.
    Με αυτό τον τρόπο φτιάχνω κάποιο γιορτινό ψωμί με ξηρούς καρπούς και είναι πολύ ωραίο.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου Ξανθή.
      Α καλά αυτό να μην θυμάμαι μετά που έχω δει τι.. μεγάλο πρόβλημα :)

      Παίρνει παραλλαγές το ψωμάκι αυτό. Και μη ξηρους καρπους θα είναι ωραίο

      Φιλιά
      Καλή εβδομάδα να έχουμε

      Διαγραφή
  4. Ναι, σιγά που θα σε βρίσω κιόλας!!
    Και μένα μ' αρέσει να ξεφυλλίζω περιοδικά μόδας, ενιότε περισσότερο από αυτά της μαγειρικής!!
    Το ψωμάκι πολύ νόστιμο, σαν τσουρεκάκι ένα πράγμα και αφράτο!!
    Το σημειώνω για {αμάν πια} κολατσιό!!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιγη αποτοξίνωση από τις κουτάλες χρειάζεται..χιχι.

      Για κολατσιό είναι σούπερ. Στο λέω με σιγουριά γιατί τα δικά μου κόντεψαν να το φάνε όλο :)

      Σ ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Πολύ μου αρέσουν τα ψωμάκια!! φαίνεται πολύ λαχταριστό Μάριον. Κι εγώ έχω κόψει τα πολλά περιοδικά που έπαιρνα κατά κόρον!! Πρέπει να ασχολούμαστε και με άλλα πράγματα εκτός από την μαγειρική, επιβάλλεται!! Σίγουρα η μόδα και η ομορφιά για μια γυναίκα είναι ένα θέμα για πολύ ενασχόληση.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι Μαρία μου... να μην χάνουμε και τις τάσεις της μόδας. Καλή και η μαγειρική..αλλά όπως λες επιβάλλεται και μια αλλαγή.

      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  6. Πόσο δίκιο εχεις! Ο ήλιος αμέσως μας φτιάχνει τη διάθεση!
    Πολύ ωραίο το ψωμάκι σου Μάριον! Αφράτο και λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Μαρία μου, νασαι καλά

      Καλή βδομάδα
      Φιλιά πολλα :)

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραίο το ψωμίσου,και καλοψημένο και αφράτο απο νοστιμιά σιγουρα δεν υστερεί με τόσα φρουτα και τη μαστίχα μέσα,καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με μαρμελαδίτσα απο πάνω... οτι πρέπει για πρωινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχο ψωμάκι Μάριον... γεια στα χέρια σου!!! Θα το τιμήσω οπωσδήποτε γιατί έχω ένα κόλλημα με τα ψωμιά!!!
    Καλή εβδομάδα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σ αρέσει Κική μου.

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ

      ΦΙλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. Μάριον υπέροχο το ψωμάκι σου, μπράβο!!!
    Θα συμφωνήσω μαζί σου πως τα ανοιξιάτικα χρώματα μας αλλάζουν τη διάθεση!
    Φιλιά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη σε ευχαριστώ πολυ πολύ :)

      Θέλουμε λίγο χρώμα κι εμείς .

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  11. Φυσικά και κάνεις καλά που ασχολείσαι με διαφορετικά πράγματα. Η ζωή μας δεν πρέπει να είναι μονότονη, πρέπει να έχει λίγο απ' όλα. Θέλει και το αλάτι της, αλλά θέλει και το πιπέρι της. Αλλά ας τα αφήσω αυτά τώρα.
    Τι υπέροχο, τι λαχταριστό γλυκόψωμο είναι αυτό που έχεις φτιάξει; Τέλειο, εξαιρετικό και παρά το ότι έχουν περάσει τόσες ώρες, θα έλεγα ότι ακόμη μοσχοβολάει!!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nτίνα μου σε ευχαριστώ πολύ, νασαι καλά :)

      Θα συμφωνήσω μαζί σου πως ακόμα μοσχοβολάει και είναι αφράτο.

      Φιλια πολλά :)

      Διαγραφή
  12. Με τέτοιο ωραίο ψωμάκι που μας πρόσφερες πως να σε βρίσουμε!!!!
    Καλή εβομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας γλύκανα και τη γλίτωσα...χιχι

      Σε ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Πανέμορφο γλυκό ψωμί. Εντυπωσιακά αφράτο!
    Όσο για τα υπόλοιπα έχεις απόλυτα δίκιο Μάριον μου!

    Σε φιλώ!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαίνεται φοβερά αφράτο και στα ξερά φρούτα έχω αδυναμία! Το τέλειο συνοδευτικό για ένα δυναμωτικό και γευστικό πρωινό! Μιαμ μιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα φρούτα ειναι ακόμα πιο ωραίο.

      Νασαι καλά σ ευχαριστώ πολυ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  15. Όλα μέσα στο "παιχνίδι" καλή μου Marion.
    Αν και αν το καλοψάξεις η μόδα απλώς κάνει συνεχώς κύκλους!!!
    Φέτος τον χειμώνα στην μόδα ήταν τα λαδί. Είχα παντελόνι και μπουφάν που έχει ξεπεράσει την 12ετια ζωής... Μέσα στην μόδα ήμουν λοιπόν ;-))

    Όσο για το γλυκό ψωμάκι παρέα με το απαραίτητο συνοδευτικό του, το βρίσκω πολύ-πολύ λαχταριστό και δίπλα σε μια κούπα ζεστό καφεδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχεις Πηνελόπη μου.. κι εγώ μία από τα ίδια.. ρούχα χρόνων βγαίνουν στην μόδα πάλι :)

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ

      ΦΙλιά

      Διαγραφή
  16. Μάριον, ο καθένας μας δικαιούται να περνά το χρόνο του με ό τι τον ευχαριστεί.
    Κι εσύ μάλλον ον πέρασες πολύ δημιουργικά, αφού μας έδωσες αυτό το λαχταριστό ψωμάκι!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι Ελεν.. ολα τα καλά μαζί.

      Νασαι καλά ευχαριστώ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  17. Πραγματικά αφρός δείχνει το ψωμάκι σου!
    Και τι όμορφα που ταίριαξες τα φρούτα!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι όμορφο και γλυκό ψωμάκι Μαράκι μου! Ότι πρέπει για πρωινό στη βεράντα μια ηλιόλουστη μέρα του χειμώνα! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Κατερίνα μου.

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  19. Εδώ το κρύο επιμένει κι η άνοιξη φαίνεται αργεί να έρθει. Πού θα πάει όμως, θα έρθει κι από δω.
    Το ψωμάκι σου τέλειο φαίνεται, πολύ αφράτο κι αέρινο! Γειά στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Realmente exquisito me encanta tiene un aspecto perfecto y delicioso,abrazos y abrazos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πανέμορφο φαίνεται
    και μ'αυτά τα μυρωδικά που βάζεις
    Θα μοσχομυρίζει σαν τσουρέκι!

    Θα το επιχειρήσω
    το χειροποίητο ψωμάκι με τρελαίνει!

    Τα φιλιά μου
    για ένα ευχάριστο καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αχ αυτό το ψωμάκι μου φαίνεται υπέροχο,τα υλικά του είναι το ένα καλύτερο από το άλλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολυ αφρατο ψωμακι και με τα μυρωδικα και τα ξερα φρουτα σιγουρα θα εγινε και πολυ νοστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ αρωματικό και εμφανίσιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe