Γλυκό ψωμί με ξερά φρούτα !
5:40:00 μ.μ.
Ανοιξιάτικο το σαββατοκύριακο που μόλις πέρασε.
Σε σχέση με την εφιαλτική μέρα (λόγω καιρού) που είχε προηγηθεί.
Ο ήλιος τελικά είναι μεγάλη υπόθεση.
Μόλις ανοίξεις το πατζούρι και δεις αυτό το εκτυφλωτικό φως να ξεχύνεται μέσα στο δωμάτιο και που σε κάνει να κλείσεις τα μάτια ενστικτωδώς αφού είσαι αγουροξυπνημένος, το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο σου φτιάχνει τη διάθεση.
Παίρνεις μια βαθιά αναπνοή και αμέσως κάνεις σχέδια για το πώς θα περάσεις την μέρα σου, σκέφτεσαι πως έχεις πολλά να κάνεις και γενικά έχεις μια ανεξήγητη όρεξη να κάνεις σε μια μέρα όσα δεν έκανες μέσα στη βδομάδα.
Ε καλά… μην υπερβάλουμε κιόλας. Το σαββατοκύριακο είναι για ξεκούραση, χαλάρωση και γενικά να κάνεις πράγματα δευτερευούσης σημασίας (!)
Να ξεφυλλίσεις περιοδικά, εφημερίδες, να δεις βλακείες στην τηλεόραση. Αυτή την Κυριακή δεν πήρα εφημερίδες με ένθετα περιοδικά μαγειρικής (τα έχω κόψει κατά πολύ). Ήθελα να ξεφύγω λίγο και πήρα εφημερίδα με ένθετο περιοδικό μόδας (κι αυτά τα περιοδικά τα έχω κόψει).
Αλλά είπαμε λόγω του ήλιου και της ανοιξιάτικης διάθεσης πιο πολύ με εξιτάρανε τα παστέλ χρώματα της ανοιξιάτικης κολεξιόν, παρά ένα πιάτο με ένα φαγητό.
Ντροπή μου το λέω κοτζάμ food-blogger αλλά έτσι είναι. Μπορείτε να με βρίσετε δικαιολογημένα.
Που λέτε τα ανοιξιάτικα χρώματα στα ρούχα σου αλλάζουν κι αυτά τη διάθεση.
Το κίτρινο το καναρινί, το απαλό γαλάζιο, τα φλόραλ υφάσματα μαρτυρούν μια εποχή που δεν αργεί να έρθει.
Χρώμα παντού, χρώμα ακόμα και στο ψωμί. Μικρές πορτοκαλί & κόκκινες πινελιές μέσα σε αφράτο γλυκό ψωμί.
Είπαμε καλή και η ανοιξιάτικη κολεξιόν αλλά θες και κάτι για το πρωϊνό καφεδάκι σου.
Εδώ σίγουρα θα αποκαταστήσω τη φήμη μου ως food-blogger στα μάτια σας και θα αφήσετε το βρίσιμο για άλλη φορά (ή μήπως προλάβατε?)
Πιο αφράτο ψωμάκι δεν γίνεται. Είναι σαν αφρός, μπορείς να φας όλη την φρατζόλα, ιδίως όταν είναι ζεστό.
Για χαλαρά πρωϊνά με ήλιο και καλή διάθεση.
Γλυκό ψωμί με ξερά φρούτα
(συνταγή προσαρμοσμένη από ένθετο βιβλιαράκι του Olive τεύχος Δεκεμβρίου 2010)
Υλικά
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά στιγμής
¼ κουτ γλυκού αλάτι
100 γρ. ζάχαρη
75 γρ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο
1 κουτ. γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
½ κουτ. γλ. μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγιού πορτοκάλι γλασέ, βερίκοκα αποξηραμένα & κράνμπερις (ψιλοκομμένα)
½ φλ. σταφίδες ξανθές
¾ - 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγο γάλα για την επάλειψη.
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά με μια κουταλια από τη ζάχαρη σε λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
Βάζουμε το μείγμα του αλευριου σε ένα μπωλ και κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά.
Ξεκινάμε το ζύμωμα ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι υγρή αλλά όχι νερουλή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό με το κουτάλι ή βουτάμε τα χέρια μας σε ζεστό νερό
Στο τέλος του ζυμώματος προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο, λιωμένο & χλιαρό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα και όταν η ζύμη απορροφήσει όλο το βούτυρο και γίνει ελαστική είναι έτοιμη.
Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και ξαναζυμώνουμε.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την βάζουμε σε ζεστό μέρος (χωρίς ρεύματα) για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν περάσει η ώρα την πατάμε με τα δάκτυλα να ξεφουσκώσει και την μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη φόρμα ψωμιού ή βάζουμε στη φόρμα λαδόκολλα.
Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 40 λεπτα.
Πριν το βγάλουμε από την φορμα το αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά.
Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Μικρά μυστικά:
- Φρούτα ξερά μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε.
- Όταν προσθέτετε το βούτυρο λίγο λίγο ζυμώνετε καλά να ενσωματωθεί.
- Η ζύμη γίνεται ελαστική.
- Εγώ έβαλα λαδόκολλα στη φόρμα και βγήκε πολύ εύκολα το ψωμί.
- Παίρνει ακόμα λίγη παραπάνω ζάχαρη, 1-2 κουταλιές της σούπας
42 σχόλια
Ωραίο ψήσιμο!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αφράτο!!!!!!!!!!
Eυχαριστώωωωωω πολύ
Διαγραφή:)
Μάριον εγώ πάντως σε καταλαβαίνω... Μερικές φορές -αν και επίσης food blogger- δεν έχω όρεξη για περιοδικά, βιβλία ή μαγειρέματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψωμάκι σου φαίνεται εξαιρετικό! Πολύ αφράτο, λίγο σαν τσουρέκι και σούπερ αρωματικό!
Φιλιά πολλά!
Δεν είμαι τότε η μόνη Ερμιόνη μου... δεν ανησυχώ τώρα :)
ΔιαγραφήΕίναι πολύ πολύ αφράτο και μυρωδάτο.
Σ ευχαριστώ πολύ
Φιλιά πολλά
Έχω σταματήσει να αγοράζω εφημερίδες με περιοδικά εδώ και πολύ καιρό.Όμως είχα την τύχη;; να μου χαρίσουν πάρα πολλά. παρατήρησα πόσο έχουν αλλάξει, δυστυχώς προς το χειρότερο. Τα ξεφυλλίζω ατέλειωτες φορές και μετά δε θυμάμαι που είδα τι, γιαυτό πλέον κρατάω σημειώσεις να κάτι μου κάνει εντύπωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αυτό τον τρόπο φτιάχνω κάποιο γιορτινό ψωμί με ξηρούς καρπούς και είναι πολύ ωραίο.
Καλή εβδομάδα.
Συμφωνώ μαζί σου Ξανθή.
ΔιαγραφήΑ καλά αυτό να μην θυμάμαι μετά που έχω δει τι.. μεγάλο πρόβλημα :)
Παίρνει παραλλαγές το ψωμάκι αυτό. Και μη ξηρους καρπους θα είναι ωραίο
Φιλιά
Καλή εβδομάδα να έχουμε
Ναι, σιγά που θα σε βρίσω κιόλας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μένα μ' αρέσει να ξεφυλλίζω περιοδικά μόδας, ενιότε περισσότερο από αυτά της μαγειρικής!!
Το ψωμάκι πολύ νόστιμο, σαν τσουρεκάκι ένα πράγμα και αφράτο!!
Το σημειώνω για {αμάν πια} κολατσιό!!!!
Φιλάκια!
Λιγη αποτοξίνωση από τις κουτάλες χρειάζεται..χιχι.
ΔιαγραφήΓια κολατσιό είναι σούπερ. Στο λέω με σιγουριά γιατί τα δικά μου κόντεψαν να το φάνε όλο :)
Σ ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Πολύ μου αρέσουν τα ψωμάκια!! φαίνεται πολύ λαχταριστό Μάριον. Κι εγώ έχω κόψει τα πολλά περιοδικά που έπαιρνα κατά κόρον!! Πρέπει να ασχολούμαστε και με άλλα πράγματα εκτός από την μαγειρική, επιβάλλεται!! Σίγουρα η μόδα και η ομορφιά για μια γυναίκα είναι ένα θέμα για πολύ ενασχόληση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Ετσι Μαρία μου... να μην χάνουμε και τις τάσεις της μόδας. Καλή και η μαγειρική..αλλά όπως λες επιβάλλεται και μια αλλαγή.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά :)
Πόσο δίκιο εχεις! Ο ήλιος αμέσως μας φτιάχνει τη διάθεση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το ψωμάκι σου Μάριον! Αφράτο και λαχταριστό!
Σ ευχαριστώ Μαρία μου, νασαι καλά
ΔιαγραφήΚαλή βδομάδα
Φιλιά πολλα :)
Πολύ ωραίο το ψωμίσου,και καλοψημένο και αφράτο απο νοστιμιά σιγουρα δεν υστερεί με τόσα φρουτα και τη μαστίχα μέσα,καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ Νeli :)
ΔιαγραφήΝασαι καλά :)
Με μαρμελαδίτσα απο πάνω... οτι πρέπει για πρωινό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα :)
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ
Υπέροχο ψωμάκι Μάριον... γεια στα χέρια σου!!! Θα το τιμήσω οπωσδήποτε γιατί έχω ένα κόλλημα με τα ψωμιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Φιλιά!
Θα σ αρέσει Κική μου.
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ πολύ
ΦΙλιά πολλά
Μάριον υπέροχο το ψωμάκι σου, μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω μαζί σου πως τα ανοιξιάτικα χρώματα μας αλλάζουν τη διάθεση!
Φιλιά, καλή εβδομάδα!
Ελένη σε ευχαριστώ πολυ πολύ :)
ΔιαγραφήΘέλουμε λίγο χρώμα κι εμείς .
Φιλιά πολλά
Φυσικά και κάνεις καλά που ασχολείσαι με διαφορετικά πράγματα. Η ζωή μας δεν πρέπει να είναι μονότονη, πρέπει να έχει λίγο απ' όλα. Θέλει και το αλάτι της, αλλά θέλει και το πιπέρι της. Αλλά ας τα αφήσω αυτά τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι υπέροχο, τι λαχταριστό γλυκόψωμο είναι αυτό που έχεις φτιάξει; Τέλειο, εξαιρετικό και παρά το ότι έχουν περάσει τόσες ώρες, θα έλεγα ότι ακόμη μοσχοβολάει!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Φιλιά.
Nτίνα μου σε ευχαριστώ πολύ, νασαι καλά :)
ΔιαγραφήΘα συμφωνήσω μαζί σου πως ακόμα μοσχοβολάει και είναι αφράτο.
Φιλια πολλά :)
Με τέτοιο ωραίο ψωμάκι που μας πρόσφερες πως να σε βρίσουμε!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβομάδα εύχομαι!
Σας γλύκανα και τη γλίτωσα...χιχι
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Πανέμορφο γλυκό ψωμί. Εντυπωσιακά αφράτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τα υπόλοιπα έχεις απόλυτα δίκιο Μάριον μου!
Σε φιλώ!
Z.
Σ ευχαριστώ Ζαμπία μου.
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά :)
Φαίνεται φοβερά αφράτο και στα ξερά φρούτα έχω αδυναμία! Το τέλειο συνοδευτικό για ένα δυναμωτικό και γευστικό πρωινό! Μιαμ μιαμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τα φρούτα ειναι ακόμα πιο ωραίο.
ΔιαγραφήΝασαι καλά σ ευχαριστώ πολυ
Φιλιά
Όλα μέσα στο "παιχνίδι" καλή μου Marion.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και αν το καλοψάξεις η μόδα απλώς κάνει συνεχώς κύκλους!!!
Φέτος τον χειμώνα στην μόδα ήταν τα λαδί. Είχα παντελόνι και μπουφάν που έχει ξεπεράσει την 12ετια ζωής... Μέσα στην μόδα ήμουν λοιπόν ;-))
Όσο για το γλυκό ψωμάκι παρέα με το απαραίτητο συνοδευτικό του, το βρίσκω πολύ-πολύ λαχταριστό και δίπλα σε μια κούπα ζεστό καφεδάκι.
Δίκιο έχεις Πηνελόπη μου.. κι εγώ μία από τα ίδια.. ρούχα χρόνων βγαίνουν στην μόδα πάλι :)
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ πολύ
ΦΙλιά
Μάριον, ο καθένας μας δικαιούται να περνά το χρόνο του με ό τι τον ευχαριστεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εσύ μάλλον ον πέρασες πολύ δημιουργικά, αφού μας έδωσες αυτό το λαχταριστό ψωμάκι!
Φιλάκια.
Ετσι Ελεν.. ολα τα καλά μαζί.
ΔιαγραφήΝασαι καλά ευχαριστώ
Φιλιά
Πραγματικά αφρός δείχνει το ψωμάκι σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι όμορφα που ταίριαξες τα φρούτα!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Eυχαριστώ Ελενα :)
ΔιαγραφήΤα φιλιά μου
Τι όμορφο και γλυκό ψωμάκι Μαράκι μου! Ότι πρέπει για πρωινό στη βεράντα μια ηλιόλουστη μέρα του χειμώνα! Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Κατερίνα μου.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Εδώ το κρύο επιμένει κι η άνοιξη φαίνεται αργεί να έρθει. Πού θα πάει όμως, θα έρθει κι από δω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψωμάκι σου τέλειο φαίνεται, πολύ αφράτο κι αέρινο! Γειά στα χέρια σου!
Realmente exquisito me encanta tiene un aspecto perfecto y delicioso,abrazos y abrazos
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανέμορφο φαίνεται
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι μ'αυτά τα μυρωδικά που βάζεις
Θα μοσχομυρίζει σαν τσουρέκι!
Θα το επιχειρήσω
το χειροποίητο ψωμάκι με τρελαίνει!
Τα φιλιά μου
για ένα ευχάριστο καλό μήνα!
Αχ αυτό το ψωμάκι μου φαίνεται υπέροχο,τα υλικά του είναι το ένα καλύτερο από το άλλο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ αφρατο ψωμακι και με τα μυρωδικα και τα ξερα φρουτα σιγουρα θα εγινε και πολυ νοστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αρωματικό και εμφανίσιμο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή