Αρωματικά μανιτάρια με αυγό ποσέ σε φρυγανισμένο ψωμί / Herby mushrooms with poached egg on toast

9:10:00 π.μ.



Aυγά ποσε δεν είχαν ξανά κάνει. Τα φοβόμουν. Όλο το ανέβαλλα.
Μέχρι που είδα αυτή τη συνταγή στο περιοδικό και άρχισα να το σκέφτομαι πιο σοβαρά. Κι άμα δεν τα πετύχω σιγά τι έγινε? Θα χαλάσω μερικά αυγά. Μικρή απώλεια.

Βάζω το νερό να βράσει και το κοίταγα με τρόμο. Να ρίξω το αυγό ή να μην το ρίξω? Και η συνταγή? Ε…σιγά θα τρώγαμε τα μανιτάρια χωρίς ποσέ αυγό. Άντε να έκανα το αυγό τηγανιτό. Παραλλαγή της συνταγής. Τι σόι Food blogger είμαι χωρίς να βάλω τη δική μου πινελιά?

Είμαι πάνω από το κατσαρολάκι και κοιτάω το νερό με δέος. Στο ένα χέρι το μπολ με το σπασμένο αυγό και στο άλλο η κουτάλα. Έρχεται και γιος μου και καθόμασταν και οι δύο πάνω από το κατσαρολάκι. ‘’Ρίξτο’’ μου λέει aποφασιστικά. Το έριξα. Κοιτάγαμε με αγωνία το όλο εγχείρημα. Το αυγό άρχιζε να σταθεροποιείται καθώς ‘’ζαλιζόταν’’ μέσα στο νερό που γύρναγε. Ουάου… Έγινε.



Και νομίζω πως τα κατάφερα. Θα ήθελα να ήταν λίγο πιο στρογγυλά και πιο ωραία. Αλλά καλά ήτανε για πρώτη. Επίσης, νομίζω πως τα έβρασα ελάχιστα παραπάνω. Το σημειώνω αυτό για την επόμενη φορά.

Το βράδυ είχε την ταινία ‘’Julie & Julia’’. Aυτή τη σκηνή με το ποσέ αυγό δεν την θυμώνουν. Ήταν πάνω από την κατσαρόλα και κοίταγαν με αγωνία το αυγό. Κάτι μου θύμησε…

Aυτό το πιάτο είναι ιδανικό brunch, βραδυνό ή γιατί όχι και ένα χορταστικό πρωϊνό. Τα μανιτάρια αρωματίζονται εξαιρετικά με την κουμανταρία, που τρώγονται και σκέτα. Είναι αγαπημένο μου κρασί. Παλιότερα το έπινα πολύ συχνά. Θυμήθηκα ότι θα μπορούσα να αντικαταστήσω το sherry ή το κρασί marsala που έλεγε η συνταγή. 

Αρωματικά μανιτάρια με αυγό ποσέ σε φρυγανισμένο ψωμί
(συνταγή προσαρμοσμένη από το περιοδικό Good Housekeeping, Spring Gookbook 2014)
(για 4 άτομα)

Υλικά

4 μεγάλα αυγά
25 γρ. βούτυρο
4 φρέσκα  κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
600g  μανιτάρια, ψιλοκομμένα
2 κουτ. της σούπας κουμανταρία (γλυκό κρασί της Κύπρου ή  marsala ή sherry)
2 κουτ.  της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​εστραγκόν (εγώ έβαλα αποξηραμένο)
2 κουτ.  της σούπας ψιλοκομμένο  μαϊντανό
4 φέτες προζυμένιο φρέσκο ψωμί  ​​φρυγανισμένο

Εκτέλεση

Κάνουμε  πρώτα τα αυγά.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό να βράσει. Προσοχή: να μην αρχίσει να βράζει πολύ. Να βλέπουμε στον πάτο της κατσαρόλας να σχηματίζονται φυσαλίδες. Προσθέτουμε στο νερό λίγο ξύδι (αν θέλουμε βάζουμε ένα φύλλο δάφνης & κόκκους πιπεριού για άρωμα).
Σπάμε ένα  αυγό σε ένα μπολάκι. Ρίχνουμε το αυγό και με μια ξύλινη κουτάλα προσπαθούμε να καλύψουμε το κρόκο με το ασπράδι

Διαφορετικά ανακατεύουμε  το βραστό νερό, να σχηματιστεί μια δύνη. Ρίξτε προσεχτικά το αυγό.

Σιγοβράζουμε  για 3-4 λεπτά μέχρι το ασπράδι και ο κρόκος να παραμένει μαλακός.
Μεταφέρουμεε τα βρασμένα αυγά σε ένα ρηχό πιάτο με ζεστό νερό. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα αυγά.


Λιώνουμε  το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 10 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε  τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε  για 5 λεπτά. Σβήνουμε με τη κουμανταρία. Προσθέτουμε το εστραγκόν και τον μαϊντανό.
Ρίχνουμε αλάτι & πιπέρι.

Φρυγανίζουμε τις φέτες του φρέσκου ψωμιού.

Μοιράζουμε στις φέτες τα μανιτάρια.
Βγάζουμε τα αυγά από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα. 
Για να είναι στεγνά αν θέλουμε τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για λίγο.
Βάζουμε aπό ένα αυγό σε κάθε ψωμί, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.


Μικρά μυστικά:

-          Η συνταγή έλεγε για chestnut mushrooms (μανιτάρια κάστανο). Δεν ήξερα που θα βρω και πήρα τα απλά τα άσπρα. Είναι σχεδόν ίδια με τα άσπρα αλλά έχουν ένα πιο καφετί χρώμα και έχουν πιο ωραία γεύση και υφή. Από ότι έψαξα τα chestnut μανιτάρια τα αφήνουν να μεγαλώσουν πιο πολύ και τα πουλάνε σαν portobellos. Μερικές φορές τα portobellos τα λένε και ‘’flat chestnut mushrooms’’. Αν έχετε λοιπόν chestnut μανιτάρια χρησιμοποιήστε τα.
-          Για να ελέγξετε το αυγό την ώρα που βράζει, σηκώστε το προσεκτικά και πιέστε  το λίγο με το δάκτυλο.

-       Μπορείτε να βάλετε κρασί marsala ή sherry όπως είχε και η αρχική συνταγή. Εγώ δεν είχα και έβαλα κουμανταρία (κόκκινο γλυκό κρασί της Κύπρου) η οποία έχει εξαιρετική γεύση και άρωμα, που θεωρώ του πήγαινε πάρα πολύ (μοιάζει αρκετά με το sherry). Την επόμενη φορά θα κάνω τα μανιτάρια με marsala (που πρέπει φυσικά να αγοράσω) αν και με την κουμανταρία νομίζω ήταν εξαιρετικά.



You Might Also Like

31 σχόλια

  1. χαχαχαχαχα πολύ ωραία τα περιγράφεις!!
    Τρελλαίνομαι για αυγά ποσέ και η προσθήκη γλυκού κρασιού άπαιχτη!!!
    Ορμάω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχουμε και την αστεία πλευρά μας Πέπη μου με τις συνταγές :)

      Το γλυκό κρασί αρωματίζει πολύ ωραία τα μανιτάρια.
      Ορμα με την μία ..χιχι

      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Φαίνεται υπέροχο το πιάτο σου, Μάριον! Όλο αρώματα και νοστιμιά!
    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Μαρία μου :)

      Καλή βδομάδα και σε σένα

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  3. Με πετυχες πάνω στο πρωινό γεύμα...
    το οποίο ευχαρίστως θα άλλαζα με αυτο του post σου!!!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανόνισέ το για το αυριανό πρωϊνό :)
      Καλή ιδέα.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  4. Εντυπωσιακό το τι μπορεί να δημιουργήσει κανείς με ένα αυγό! Αριστουργήματα για τον ουρανίσκο και το μάτι! Πολύ ωραίο έγινε!!! Μπράβο!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά το λες... με ένα αυγούλακι τι γίνεται!

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      ΦΙλιά

      Διαγραφή
  5. Πραγματικα στο ακουσμα "ποσε αβγο" ,αν δεν εισαι σεφ,τρομοκρατησε....στη συνεχεια καταλαβαινεις οτι τελικα ειναι κατι πολυ εύκολο και εντυπωσιακο.
    Για το σχημα (επειδη πολλες φορες απλωνει και δεν γινεται πολυ στρογγυλο) το βαζεις προσεκτικα σε εναπιατο (αφου ψηθει) και με ενα μαχαιρακι το "σουλουπωνεις περιμετρικα!!!!
    Υπεροχο πιατο,μπορω να το φαω για πρωινο η μεσημεριανο η βραδινο.....γενικα ανεξαρτητου ωρας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει λίγο θάρρος και λίγη εξάσκηση :)
      να χαλάσεις και μερικά αυγά ... καλή ιδέα το ''σουλούπωμα'' :)

      Σ ευχαριστώ πολύ, να'σαι καλά :)

      Διαγραφή
  6. Αβγά ποσέ θυμάμαι να μας κάνει η μητέρα μου σχεδόν καθημερινά κάποια εποχή για ελαφρύ βραδινό. Εμείς τα τρώγαμε με λεμόνι και ρίγανη (φυσικά μαζί με ψωμί)! Το όμορφο σχήμα είναι ένα πονεμένο θέμα βέβαια (ούτε η μαμά, ούτε εγώ το έχουμε καταφέρει στην εντέλεια), αν κρίνω από τις φωτογραφίες σου μια χαρά το πέτυχες! Ωραιότατο πιάτο για ένα γκουρμέ, πλήρες γεύμα. Τα υλικά του είναι όλα αγαπημένα.
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σχήμα θέλει λίγο προσπάθεια ακόμα Εφη μου. Αλλά εντάξει σε γενικές γραμμες βλέπεται.. Εγώ δεν το είχα προσπαθήσει ξανά αλλά μου αρέσει έτσι πολύ.

      Ωραίο΄είναι και ελαφρύ όπως το είπες.
      Καλή εβδομάδα :)

      Διαγραφή
  7. Τέλειο πιάτο και όχι μόνο ως πρωινό!Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ κι εγώ το φοβάμαι το άτιμο πολύ!
    Αλλά σου βγήκε υπέροχο, και ο κρόκος του λαχταριστός!
    Για τα υπόλοιπα του πιάτου, τι να πω, ο συνδυασμός μανιτάρια-κρασί-μυρωδικά, είναι αξεπέραστος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα Χρύσα δοκίμασέ το... δεν είναι τίποτα.
      Εγινε πολύ ωραίο.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  9. Πραγματικά το "ζήλεψα" το πιάτο σου, καλή μου Μάριον.
    Για μένα θα ήταν ένα πλήρες μεσημεριανό γεύμα χωρίς καμία προσθήκη!
    Ε, καλά με λίγο τυράκι από δίπλα....για να πω την πάσα αλήθεια :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Πηνελόπη μου με ένα κομμάτι τυρί θα ήταν ολοκληρομένο γεύμα.. συμφωνώ :)

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  10. Εντάξει... αφού τα κατάφερες με τα αυγά ποσέ είσαι σούπερ!
    Εγώ μια φορά το επιχείρησα και τα πέταξα! Αλλά αναθάρρησα τώρα που διάβασα την ανάρτησή σου!
    Η όλη ιδέα του πιάτου με το αυγό και τα μανιτάρια και το ψωμάκι μου αρέσει πολύ!
    Είναι χορταστικό και υγιεινό παράλληλα.
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για σένα δεν είναι τίποτα Ερμιόνη μου... ξαναπροσπάθησέ το... θα τα καταφέρεις :)

      Είναι πολύ ωραίο και τα μανιτάρια είναι πολύ νόστιμα που όπως λέω τρώγονται και μόνα τους.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  11. Δεν είμαι τρελή φαν του αυγού έτσι, αλλά τόσο ωραία που θα μπορούσα να γίνω! Γέλασα με την περιγραφή :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως θα σ αρέσει έτσι, για κάνε μια προσπάθεια ;)

      Kική μου έχουμε πλάκα μερικές φορές κατά την διάρκεια της εκτέλεσης μιας συνταγής ..χιχι

      Σ ευχαριστώ ;)

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραία τα έφτιαξες τα ποσέ Μάριον! Για μένα αυτό το γεύμα μου αρκεί για όλες τις ώρες, τα αυγά είναι η αδυναμία μου!! Περιττό να σου πω πως μόλις έφαγα δύο ποσέ, γιατί μόλις τα είδα πήγα και τα έφτιαξα, δεν κρατήθηκα!! :) Χωρίς μανιτάρια βέβαια γιατί δεν είχα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου αρέσουν τα αυγά Μαρία.
      Την επόμενη φορά φτιάξε και τα μανιτάρια και θα με θυμηθείς.

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  13. Αριστούργημα ανάρτηση...................έτσι θα έτρωγα αυγό που ούτε να το ακούω δεν θέλω!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τέλειο!!! ανετα μπαινει σε γκουρμε μενου εστιατοριου για πρωινο!!! ποσε δεν εχω δοκιμασει να κανω το φοβαμαι κι εγω !!! γειαα στα χερια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε καταλαβαίνω απόλυτα! Κάπως έτσι ήμουν και εγώ με τα αυγά ποσέ μέχρι πρόσφατα, που αποδείχθηκε αρκετά απλό. Τα δικά σου είναι εξαιρετικά ακόμη και για πρώτη φορά!
    Η συνταγή σου μου άρεσε πολύ και θα δοκιμαστεί σύντομα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. έχω χαλάσει 4 αυγά για να μάθω το ποσάρισμα αλλά χαλάλι. Πολύ νόστιμο πιάτο λατρεύω τα αυγά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν έχω ακόμη επιχειρήσει αυγό ποσέ! Το έχω όμως φάει και μ'αρέσει πολύ! Μανιτάρια κι αυγό, τέλειος συνδυασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe