Αφράτα sticks ψωμιού / Soft breadsticks

10:58:00 π.μ.



Tώρα που δρόσισε λίγο ο καιρός ο φούρνος ανάβει χωρίς δεύτερη σκέψη με την πρώτη ευκαιρία. Το ζητάει ο καιρός.. 
Α..και τώρα που είπα καιρός: εντάξει δρόσισε λιγάκι, αλλά ακόμα είναι Σεπτέμβρης και ζούμε στην Ελλάδα. Που τα βρήκατε κιόλας τα χοντρά μπουφάν, τα μακριμάνικα και τις μπότες??
Εγώ για να βρω ένα εποχιακό μακριμάνικο ή ένα ζακετάκι, πρέπει να κάνω ανασκαφές στη ντουλάπα και πάλι εκτός από το να την ανακατέψω, αυτό που θέλω δεν θα το βρω. Όπως όταν πιάνουν οι πρώτες ζέστες κατά τον Απρίλη που βγαίνουν τα καλοκαιρινά και τα ντεκολτέ..  Έπιασε κρύο δεν λέω αλλά θα φτιάξει ο καιρός. Πάντα έβαζε δροσιά κατά τον Οκτώβρη και μετά πάλι ανέβαινε η θερμοκρασία. Φέτος ήρθε λίγο νωρίτερα.

Αυτά είχα να δηλώσω. Πάμε στη συνταγή μας.



Ψωμάκι φρέσκο και εύκολο. Sticks ψωμιού ή αφράτα κριτσίνια. Όπως σας αρέσει. Γίνονται πολύ εύκολα και τρώγονται ακόμα πιο εύκολα και γρήγορα. Αν τα φτιάξετε με τα παιδιά να κυκλοφορούν στο σπίτι, μέγα λάθος!

Δεν θα προλάβετε ούτε ψίχουλο. Γι αυτό διπλασιάστε τη δόση μήπως φάτε κι εσείς κάτι. Εγώ πρόλαβα μόνο δυο. Καταλαβαίνετε γιατί πράγμα μιλάω.


 Αφράτα sticks ψωμιού !

Υλικά

2 ½ κου. του γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
2 κουτ. της σούπας ζάχαρη
3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
3 φλιτζάνια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

Εκτέλεση

Βάζουμε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το ζεστό νερό σε ένα μεγάλο μπολ με το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Καλύπτουμε  με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε για τουλάχιστον 15 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος.


Μετά ρίχνουμε και  το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτοντας επιπλέον αν χρειασθεί για να έχουμε  μια μαλακή ζύμη.
Ζυμώνουμε για περίπου 10  λεπτά. Οσο το ζυμώνουμε θα κολλάει λιγότερο και θα έχουμε  μια μαλακή ζύμη όταν την πιέζουμε απαλά θα αναπηδά πίσω.

Αλείφουμε με λίγο λάδι τη ζύμη και τη ξαναβάζουμε στο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για ένα 1 στο μπολ  για φύγει ο αέρας που έχει μέσα.  Βάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.


Τη χωρίζουμε  ομοιόμορφα σε 16 κομμάτια. Τεντώστε και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σαν λουκάνικο. Στη συνέχεια τα ‘’στρίβουμε’’ (και τεντώνοντας ταυτόχρονα) κάθε κομμάτι. Προσπαθούμε να τα κάνουμε όσο πιο μακρουλά μπορούμε (περίπου 25 εκ.).


Τοποθετούμε τα κομμάτια ζύμης σε δυο τα ταψιά (λαμαρίνες) αφού τα έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας λίγο απόσταση μεταξύ τους.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για μισή ώρα.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρονται ζεστά με ντιπ της αρεσκείας μας ή με πικάντικη γραβιέρα.



Μικρά μυστικά:

-          Η ζύμη είναι πολύ μαλακή κι ελαστική. Ισως όταν στρίβετε τα μπαστουνάκια αυτά να επανέρχονται, δηλαδή να γυρνάνε και να μην στέκονται. Δεν πειράζει. Όταν φουσκώσουν τα στρίβετε πάλι λίγο.
- Μπορείτε να τα κάνετε και πιο κοντά, έτσι θα βγουν περισσότερα.





You Might Also Like

20 σχόλια

  1. Πολυ αφρατα... θα θελα να ειχα μερικα για πρωινο!
    Καλή σου εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Beauty : )

      Καλή εβδομάδα και σε σένα

      Διαγραφή
  2. Πες τα χρυσόστομη! Προχθές είδα μέχρι και κασκόλ και σκούφο! Έλεος!
    Δοκίμασα κι εγώ να φτιάξω κάποια παρόμοια προχτές αλλά δεν μου πέτυχαν με τίποτα έτσι ωραία σαν τα δικά σου! Και επειδή πείσμωσα, θα δοκιμάσω τη δική σου συνταγή, που φαίνεται να έχει ακριβώς το αποτέλεσμα που έψαχνα!
    Φιλάκια Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε μα... καλά δεν λέω βρε Χρύσα μου? Βιαστικοί σε όλα μας.

      Για δοκίμασέ την... γίνεται ωραίο ζυμαράκι... σκέφτομαι να κάνω κι άλλα πράγματα μ αυτό.
      Θα σου αρέσει. Περιμένω να μου πεις αν το κάνεις.

      Σ ευχαριστώ πολύ
      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
    2. E μα.. καλά δεν λέω Χρύσα μου? Βιαστικοί σε όλα μας.

      Θα σου αρέσει αυτή η ζύμη.. είναι πολύ ωραία...Δοκίμασέ την και περιμένω εντυπώσεις.
      Φουσκώνει ωραία και μπορείς να κάνεις και μικρά ψωμάκια.

      Σ ευχαριστώ πολύ
      ΦΙλιά πολλά : )

      Διαγραφή
  3. Καλώς μας ήρθε το Φθινόπωρο λοιπόν!! Εύχομαι να είναι γεμάτο λιχουδιές και νόστιμιές! Πάντως λίγο πολύ όλοι αυτοί την εποχή ψαχνόμαστε για κάποια μακρυμάνικα ρούχα, που ενδεχομένως να είχαμε προνοήσει να αφήσουμε στην ντουλάπα για τα πρώτα κρύα!
    Αφράτα και λαχταριστά τα stick ψωμιού, Μάριον! Είμαι σίγουρη ότι εξαφανίστηκαν με το που βγήκαν από τον φούρνο!!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τέτοιες ζεστές λιχουδιές καλώς να έρθει το φθινόπωρο Ειρήνη μου.

      Δεν καταλαβαίνεις πως εξαφανίζονται... μαγικά : )

      Σε ευχαριστώ
      Καλή βδομάδα και σε σένα :)

      Διαγραφή
  4. Ωραία, μίνι στριφτά ψωμάκια. Πανέμορφα!

    Καλό βράδυ Μάριον!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου :)

      Να' σαι καλά.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Αχ Μάριον!! αυτό λέω κι εγώ συνέχεια!! Βρε παιδιά δεν τελέιωσε ακόμη το καλοκαίρι, θα βγει πάλι ο ήλιος και συνεχίζω να φοράω τις σαγιονάρες μου απτόητη!! :)
    Όσο για τα λαχταριστά ψωμάκια σου τι να πω; Θέλω να τα φτιάξω και να βάλω φέτα μέσα, θα τα τρελάνει ο γιόκας, γιατί τα έφτιαχνε ένα εργαστήριο και ακόμη τα θυμάται και τα ζητάει!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι... μπράβο Μαρία, καλά κάνεις... σαγιονάρες μέχρι τον Νοέμβρη : )

      Καλά και με φέτα θα είναι τέλεια.. κάνε διπλή δόση γιατί θα εξαφανισθούν.

      Σ ευχαριστώωωωω :)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  6. Μ' αρέσουν γιατί φαίνονται αφράτα και στρουμπουλά.
    Αφού πρόλαβες να φας ένα πάλι καλά Μάριον!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία! Αφράτα και λαχταριστά Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτά τρώγονται πολύ γρήγορα χαχαχα Τα έδειξα στη μαμά μου και ξετρελάθηκε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω πω λιχουδια...να βγουν απο το φουρνο και ετσι ζεστα που θα ειναι....λιγο βουτυρακι επανω...μμμμμμ,θα μπορουσα να ταφαω ολα νομιζω!!!!
    φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτά έτσι όπως τα βλέπω τώρα καλή μου Μάριον, είναι ότι πρέπει για το ταπεράκι του σχολείου!!!
    Αχ, με ξεσήκωσες τέτοια ώρα... αλλά είναι αργά.
    Κι' αύριο μέρα είναι όμως :-)))
    Καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τοσο ευκολα;;;
    Θα κανω κ εγω!
    Καλή μας νύχτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ αφράτα γίνανε τα στριμμένα μπαστουνάκια σου. Το ζεστό σπιτικό ψωμί,
    μόλις βγαίνει από το φούρνο είναι πραγματικά απόλαυση!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι εύκολα μπαστουνάκια! Πραγματικά μ ένα ντιπ η τυρί σε κρέμα θα είναι πειρασμός! Καλό μήνα Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τέλεια ψωμάκια και αν έχεις και ένα νόστιμο ντιπ τότε δεν σταματάς με τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe