Κολοκυθόπιτα αλμυρή / Savory Pumpkin pie with feta and ricotta

5:24:00 μ.μ.



Καλό μήνα!

Φλεβάρης… δεν ξέρω αν μύρισε καλοκαίρι αλλά σίγουρα έχει μυρίσει Αφρική. Τέτοια κόκκινη σκόνη ούτε στη Σαχάρα. Που αν βγεις έξω την τερακότα στο πρόσωπο την έχεις έτοιμη. Και φυσικό προϊόν μάλιστα..

Δεν βγαίνουμε έξω και καθόμαστε να φτιάξουμε πίτα. Κολοκυθόπιτα αλμυρή με πορτοκαλί κολοκύθα.


Η αλήθεια είναι πως φέτος άργησα να πάρω κολοκύθα. Ημουν ανάμεσα σε γλυκιά ή αλμυρή πίτα. Κέρδισε με μικρή διαφορά η αλμυρή. Όταν σκέφτομαι κολοκυθόπιτα αλμυρή πάντα έχω στο μυαλό μου μια πίτα που είχα φάει πάρα πολλά χρόνια πριν στην Ναύπακτο. Σε μια οικογενειακή εκδρομή με πούλμαν, θα πρέπει να ήμουν γύρω στα 10-12 κάπου εκεί, μπορεί και πιο μικρή, από νοικοκυρά της περιοχής. Αυτή τη γεύση της πίτας την θυμάμαι ακόμα πόσο ωραία ήταν, η γέμιση και το φύλλο. Είναι από αυτές τις γευστικές μνήμες που σου μένουν.

Το φύλλο σπιτικό που είναι το αγαπημένο μου. Τις ''γωνίες''γύρω γύρω μπορώ να τις φάω όλες εγώ. Είναι τόσο τραγανό και νόστιμο που τρώγεται και σκέτο. Γίνεται γρήγορα και ανοίγει υπό αντίξοες συνθήκες. Δηλαδή όταν δεν βρίσκεις τη βέργα να ανοίξεις το φύλλο, αυτό ανοίγει και με τον χοντρό πλάστη. Τόση ευκολία.


Κολοκυθόπιτα αλμυρή 

Yλικά  

Φύλλο για πίτες (ένα για κάτω & ένα για πάνω)

500 γρ. κολοκύθα (καθαρισμένη & ψημένη)
130 γρ. φέτα
120 γρ. ανθότυρο
2-3 φλ. του καφέ τραχανά ξινό 
2-3 κουτ. σούπας γιαούρτι
2 αυγά
3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
Δυόσμος αποξηραμένος
Επιπλέον ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
Παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβουμε την κολοκύθα στη  μέση. Την καθαρίζουμε από τα σπόρια.
Την φλούδα την αφήνουμε.  Την βάζουμε σε ένα ταψί, κάνουμε δυο-τρεις χαρακιές με το μαχαίρι και την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 μέχρι να ψηθεί.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και καθαρίζουμε την φλούδα.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και την βάζουμε στο multi.


Την βάζουμε σε ένα μπολ, τρίβουμε με τα δάκτυλα τη φέτα και το ανθότυρο.
Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον τραχανά. Ρίχνουμε αλάτι – πιπέρι και τον δύοσμο.
Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.

Ανοίγουμε τα φύλλα.
Λαδώνουμε ένα ταψί στρογγυλό για πίτες. Βάζουμε το πρώτο φύλλο. Ρίχνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. Γυρνάμε τις άκρες.



Αλείφουμε με ελαιόλαδο καλά τις άκρες και το υπόλοιπο φύλλο. Ραντίζουμε και με λίγο νερό. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο παπαρουνόσπορο.

Χαράζουμε την πίτα προσεκτικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα (ανάλογα το φούρνο), στους 200 βαθμούς για την πρώτη μισή ώρα και μετά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς. 



Ελέγχουμε προσεκτικά αν έχει ψηθεί από κάτω το φύλλο. Αν δεν έχει πάρει χρώμα το κατεβάζουμε στη πιο χαμηλή θέση του φούρνου και βάζουμε την κάτω αντίσταση μόνο. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί.

Μόλις είναι έτοιμη βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.


 Μικρά μυστικά:

-          Μπορείτε να βάλετε φύλλο χωριάτικο για πίτες.
-          Ο παπαρουνόσπορος είναι προαιρετικός

-          Τρώγεται ευχάριστα εξίσου ζεστή ή κρύα. Την επόμενη μέρα το φύλλο είναι ακόμα τραγανό, ιδίως ο κόθρος (οι γυρισμένες άκρες).
-          Στο τραχανά χρησιμοποιούμε τα φλιτζανάκια τα μικρά του καφέ
-           Η φέτα και το ανθότυρο είναι διακριτικά στη γέμιση, μια και θέλουμε η κολοκύθα να υπερτερεί.
-           Δυόσμο βάζετε όσο θέλετε, αλλά κι εδώ πάλι θέλουμε το άρωμα του να είναι διακριτικό.




You Might Also Like

27 σχόλια

  1. Πόσο μ' αρέσει η αλμυρή κολοκυθόπιτα και με τον ξινό τραχανά θα είναι τέλεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και ο τραχανάς είναι διακριτικός, είναι όπως το είπες τέλεια!!

      Ευχαριστώ :)

      Διαγραφή
  2. Αγαπημένες πίτες με υπέροχο σπιτικό φύλλο, υπέροχη την έχεις κάνει, στο τσακ είμαι αυτές τις μέρες να σκαρώσω κι εγώ καμμιά πιτούλα!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία η πίτα σου Μαρία μου! Και η γέμιση με τον τραχανά αλλά και το λαχταριστό φύλλο!
    Το γύρω γύρω μη το φας όλο μόνη σου...δώσε μου και εμένα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασε Μαρία, κόντεψα να τα φάω όλα μόνη μου χιχι..

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  4. Έχω στην κατάψυξη κολοκύθα, ελπίζω να βρω κέφια να κάνω πίτα και η συνταγή σου είναι ότι μου αρέσει. Στα μέρη μου τη φτιάχνουν και χωρίς φύλλο λεπτή λεπτή.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και η γέμιση όταν την έβαλα μου φάνηκε αρκετή, αλλά στο ψήσιμο ''μάζεψε'' και είναι λεπτή.
      Τελικά είναι ωραίο υλικό η κολοκύθα Ξανθή

      Ευχαριστώ, φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  5. Η αγαπημενη μου πιτα!!!
    Αψογη εκτελεση και το σπιτικο σου φυλλο την ανεβαζει πολυ Μαριον!!!

    Καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένη πίτα,αλλά εσύ την έχεις κάνει τόσο λαχταριστή, και αυτό το τραγανό φύλο, όνειρο!!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλεια φαίνεται η πίτα σου σε όλα της. Εγώ με την κολοκύθα άρχισα κατευθείαν από τις πιο μυστήριες συνταγές και δεν έχω ακόμα (φαντάσου!) φτιάξει τέτοια απλή κολοκυθόπιτα αν και φυσικά έχω δοκιμάσει σε άλλα σπίτια. Πρέπει να της ταιριάζει πολύ και ο παπαρουνόσπορος.
    Εμένα μου άρεσε η χτεσινή θολή, ημι-σκοτεινή ημέρα πάντως κι ας έγινε λίγο πορτοκαλί το κεφάλι μου ;)
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο παπαρουνόσπορος ήταν έμπνευση της τελευταίας στιγμής για διακόσμηση αλλά ταίριαξε πολυ.

      Ηρθε η ώρα να κάνεις και μια απλή κολοκυθόπιτα Εφη ;)
      Σ ευχαρσιτώ πολύ

      Καλό μήνα :)

      Διαγραφή
  8. Ένα κομματάκι μπορώ να έχω παρακαλώ??
    Κατά προτίμηση γωνία!!
    Φοβερή δείχνει η πίτα σου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΙ γωνίες είναι πιασμένες Ελενα...χιχι

      Σε ευχαριστώ πολυ

      ΦΙλιά
      καλό μήνα

      Διαγραφή
  9. Και εμένα το αγαπημένο μου κομμάτι στην πίτα είναι η γωνία, δεν υπάρχει καλύτερο! Λατρεύω τις πίτες και αυτή με το σπιτικό φύλλο φαίνεται υπέροχη με καταπληκτικές κρατσανιστές γωνίες. Δεν έχω δοκιμάσει αλμυρή πίτα με τέτοιο κολοκύθι, είμαι περίεργη.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μίνα να τη δοκιμάσεις είναι πολύ ωραία πίτα.
      Το κολοκύθι γενικά νομίζω είναι ωραίο υλικό.
      Το σπιτικό φυλλο είναι αξεπέραστο σε κάτι τέτοιες πιτες.

      Σ ευχαρσιτώ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραία η πίτα σου! Και αυτό το φύλλο την έκανε ακόμα πιο λαχταριστή!Καλό μήνα^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αλμυρή κολοκυθόπιτα Μάριον, κι αυτή μου κάνει ό,τι πρέπει για αρχή!
    Και το φύλλο σου, τέλειο!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαριον εχω ξετρελαθει με την πιτα σου!!!εχει ολα οσα θελω σε μια πιτα!!!!χοντρες γωνιες γυρω-γυρω.....μιαμ μιαμ,θεικη πρωτοτυπη αλμυρη γεμιση...θα την κανω σιγουρα αυτην την πιτα!!!!!
    πολλα φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μου αρέσουν και οι δύο τύποι κολοκυθόπιτας και αυτό γιατί και η αλμυρή είναι λίγο γλυκιά. Τέλεια πιτούλα Μαράκι μου! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κι εγώ τρελαίνομαι για το φύλλο στις γωνίες!!! χαχαχα!! όλο εγώ το τρώω κάθε φορά!
    απίθανη η πίτα σου Μάριον. ο τραχανάς στην γέμιση είναι ωραία ιδέα!
    φιλιά και καλή μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τις γωνίες από την πίτα κι εγώ τις τρώω μόνη μου Μάριον και πολύ άνετα μάλιστα!
    Ωραία υλικά έχεις χρησιμοποιήσει οπότε το αποτέλεσμα θα είναι φοβερό!
    Και μ' αρέσει που έχεις πασπαλίσει με παπαρουνόσπορο την επιφάνεια της πίτας, δίνει σίγουρα περισσότερο ενδιαφέρον!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή