Γλυκές μπουκιές λουκούμι με ροδόνερο / Sweet lokum bites !
7:09:00 μ.μ.
Blogo-γενέθλια & Giveaway!
Γιορτάζουμε!!!
Όχι
όλοι… το blog
γιορτάζει. Μόνο
του.
Εγινε
5 χρονών!!!
Μεγάλωσε
κι αυτό έγινε κανονικό ‘’παιδάκι’’, συνεννοούμαστε μια χαρά αν και μερικές
φορές δεν τα βρίσκουμε. Αλλά θέλει αυτό άλλα εγώ. Μπορεί να αργούμε να βρεθούμε
κάποιες φορές, αλλά όταν βρισκόμαστε περνάμε καλά.
Κι
αυτό κι εγώ και ελπίζω και όλοι εσείς που το διαβάζετε είτε τακτικά είτε
σποραδικά. Να σας ευχαριστήσουμε λοιπόν (το blog κι εγώ) για την παρουσία σας αυτά
τα 5 χρόνια και για την επικοινωνία που έχουμε από εδώ ή ακόμα και από πιο
κοντά.
Και για να μην χαλάσουμε την παράδοση θα κάνουμε και το καθιερωμένο giveaway για να το γιορτάσουμε. Ενα δωράκι - που φυσικά θα έχει σχέση με την κουζίνα - θα γίνει δικό σας μετά από κλήρωση. Αφήστε λοιπόν σχόλιο σ αυτή την ανάρτηση μέχρι το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου (μέχρι 12 τα μεσάνυχτα).
Πάμε
να σας κεράσω λοιπόν ένα εύκολο γλυκάκι που ταιριάζει και για την γιορτή του
Αγ. Βαλεντίνου (μεγάλη η χάρη του !!).
Αυτή
είναι μια συνταγή που δημιούργησε για ένα σουλτάνο σχεδόν 300 χρόνια πριν και ο
θρύλος λέει ότι ο σουλτάνος διέταξε τη παρασκευή ενός νέου εξωτικού
αρωματισμένου γλυκού με το όνομα ‘’Rahat lokum’’
που σημαίνει ικανοποίηση.
Δεν
είναι ακριβώς όπως το λουκούμι που ξέρουμε. Ετσι τουλάχιστον μου φάνηκε εμένα, χωρίς να έχει αυτή την ιδιαίτερη υφή του κανονικού λουκουμιού. Αλλά είναι ωραίο και αν θέλετε κάτι διαφορετικό να κάνετε για του Αγ. Βαλεντίνου είναι ότι πρέπει.
Ξύσμα
από 1 λεμόνι
Ξύσμα
από 1 πορτοκάλι
50 ml
χυμό πορτοκάλι
2
κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
350
γρ. άχνη ζάχαρη
110 ml νερό
2
κουτ. σούπας σκόνη ζελατίνη
225 ml
επιπλέον νερό
100
γρ. κορν-φλάουρ
Λίγες
σταγόνες ροδόνερο
Χρώμα
ζαχαροπλαστικής
Ζάχαρη
άχνη
Εκτέλεση
Σε
μια κατσαρόλα βάζουμε το ξύσμα λεμονιού
& πορτοκαλιού, και τους χυμούς με το νερό (110 ml) και τη ζάχαρη άχνη. Σε
μέτρια φωτιά ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσέχουμε να μην
έχει μείνει αδιάλυτη ζάχαρη στα πλαϊνά της κατσαρόλας.
Μόλις
αρχίσει να βράζει το μείγμα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για περίπου
5 λεπτά.
Σε
μπεν –μαρί βάζουμε ένα μπολ και ρίχνουμε τη σκόνη ζελατίνης μαζί με 110 ml
νερό (από τα 225
ml)
και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά.
Σε
ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το κορν-φλάουρ με το υπόλοιπο νερό που έχει μείνει
και το διαλύουμε καλά.
Στη
συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα του κορν-φλαουρ και της ζελατίνης στο σιρόπι
ζάχαρης, ανακατεύοντας πάνω στη φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει βράση.
Το
μείγμα θα γίνει λείο και σιγά σιγά θα αρχίσει να πήζει. Προσέχουμε να μην μας κολλήσει στο πάτο. Τότε ρίχνουμε το
ροδόνερο και το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Ανακατεύουμε
καλά να γίνει ομοιόμορφο το χρώμα του και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Ρίχνουμε
το μείγμα σε ένα δοχείο ή ταψάκι ρηχό (20 x 20 εκ.) που πρώτα το έχουμε περάσει με ένα πινέλο
με λιωμένο βούτυρο ή το έχουμε στρώσει με μεμβράνη (ή λαδόκολλα) – την οποία κι αυτή τη
αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Στρώνουμε καλά την επιφάνεια και αφήνουμε να
κρυώσει, κατά προτίμηση όλη την νύχτα.
Την
επόμενη μέρα κόβουμε σε τετράγωνα ή σε σχήμα καρδιάς και πασπαλίζουμε με άχνη
ζάχαρη.
Σερβίρουμε
.
Μικρά μυστικά:
- Αν έχετε μικρή φόρμα σιλικόνης θα είναι ακόμα πιο εύκολο να το ξεφορμάρετε. Εγώ παρόλο που δεν είχα βάλει μεμβράνη ή λαδόκολλα και είχα βάλει βούτυρο στο ταψάκι, βγήκε σχετικά εύκολα. Με τη λαδόκολλα θα είναι ακόμα πιο εύκολο. Μην ξεχάσετε όμως να βάλετε λίγο λιωμένο βούτυρο πριν ρίξετε το μείγμα.
- Aν δεν τα καταναλώσετε αμέσως τα βάζετε σε ένα δοχείο που κλείνει καλά, αφού έχετε στρώσει άχνη ζάχαρη και ανάμεσα σε κάθε στρώση βάζετε λαδόκολλα κι αυτή πασπαλισμένη με άχνη και βάζετε από πάνω άλλη μια σειρά.
- Το ταψάκι μπορεί να είναι και πιο μικρό, ώστε να γίνει και πιο παχύ το λουκούμι, αν θέλετε να του δώσετε άλλο σχήμα όπως καρδιά.
- Ροδόνερο ρίχνετε όσο θέλετε.
Μικρά μυστικά:
- Αν έχετε μικρή φόρμα σιλικόνης θα είναι ακόμα πιο εύκολο να το ξεφορμάρετε. Εγώ παρόλο που δεν είχα βάλει μεμβράνη ή λαδόκολλα και είχα βάλει βούτυρο στο ταψάκι, βγήκε σχετικά εύκολα. Με τη λαδόκολλα θα είναι ακόμα πιο εύκολο. Μην ξεχάσετε όμως να βάλετε λίγο λιωμένο βούτυρο πριν ρίξετε το μείγμα.
- Aν δεν τα καταναλώσετε αμέσως τα βάζετε σε ένα δοχείο που κλείνει καλά, αφού έχετε στρώσει άχνη ζάχαρη και ανάμεσα σε κάθε στρώση βάζετε λαδόκολλα κι αυτή πασπαλισμένη με άχνη και βάζετε από πάνω άλλη μια σειρά.
- Το ταψάκι μπορεί να είναι και πιο μικρό, ώστε να γίνει και πιο παχύ το λουκούμι, αν θέλετε να του δώσετε άλλο σχήμα όπως καρδιά.
- Ροδόνερο ρίχνετε όσο θέλετε.
63 σχόλια
Χρονια πολλα και γλυκα. Ωραιο γλυκο αλλα προτιμω κατι με φραουλα για την ημερα που ερχεται
ΑπάντησηΔιαγραφήΜaria σ ευχαριστώ, να είσαι καλά.
ΔιαγραφήΚαι η φράουλα μια χαρά είναι.
Χρόνια πολλά στο νόστιμο μπλογκοσπιτάκι σουMarion μου, να συνεχίσεις για πολλά χρόνια να μας κερνάς τις νοστιμιές σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κέρασμα αγαπησιάρικο και υπέροχο!
Φιλιά!
Ελενα σε ευχαριστώ πολύ για τις γλυκές ευχές σου.
ΔιαγραφήΤα φιλιά μου : )
Αγαπημένη μου φίλη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ζήσει το blog σου και να συνεχίσει να μας γεμιζει με υπέροχες μυρωδιές και συνταγές..!
Καλό μου .....σ ευχαριστώωωωωωωωωωωωωω
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά πολλά : )
Χρόνια πολλά και γεμάτα νοστιμιές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μ'αρέσουν τα λουκουμάκια!
Σ ευχαριστώ πολύ Αγγελική :)
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά.
Τρελάθηκα με τα χρώματα! Φαντάζομαι τα αρώματα! Χρόνια Πολλά Μάριον, πάντα δημιουργική και δοτική να είσαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤριανταφυλλένιο άρωμα Βαγγελιώ μου
ΔιαγραφήΣ ευχαρστώ πολύ για τις ευχές σου :)
Φιλιά πολλα
Χρόνια Πολλά με πολλές δημιουργίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα χρωματιστά λουκούμια σου μου θυμίζουν παλιά λουκούμια που είχε η μάνα στο σπίτι.
Να είσαι καλά Ξανθή μου
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ πολύ :)
Χρονια Πολλά και γλυκά σαν τα λουκουμακια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ξημέρωμα!
Φιλια :)
Αριάδνη ευχαριστώ πολύ πολύ :)
ΔιαγραφήΣου εύχομαι χρόνια πολλά, και δημιουργικά, να συνεχίσεις να μας χαρίζεις όμορφες συνταγές
ΑπάντησηΔιαγραφήπου μας γλυκαίνουν, μας ταξιδεύουν, μας μαγεύουν όπως αυτά τα όμορφα λουκούμια-καρδιές!!
Καλό σου βράδυ!
Μάχη γλυκές πολύ οι ευχές σου :)
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά, σε ευχαρστώ πολύ πολύ
Μαριον χρονια πολλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντε χρονια δεν ειναι και λιγα εδω που τα λεμε. Κρυβουν μεσα τους εκατονταδες ωρες που εχεις ξοδεψει γι'αυτο το μπλογκ.
Η ευχη μου ειναι να τα διπλασιασεις και να τα πολλαπλασιασεις αυτα τα πεντε χρονια με καθε επιτυχια απο καρδιας!
Τα λουκουμακια σου υπεροχα και γιορτινα! Μου αρεσουν πολυ!!!!!!
Δεν είναι και λίγα σωστά Χρυσαυγή μου.
ΔιαγραφήΤώρα που τα μετράω φαίνονται πολλά ;)
Σε ευχαριστώ πολύ για τις γλυκές ευχές σου
Φιλιά :)
χρονια πολλα το μπλογκοσπιτάκι σου!!! τι υπεροχες καρδουλες!! στην αρχη μου φάνηκαν για ζελεδάκια!!! και πανευκολη η συνταγη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία σ ευχαριστώ πολύ πολύ :)
ΔιαγραφήΧρονια πολλά και νόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανεμορφο τρατάρισμα :)
Beauty σε ευχαριστώ πολύ :)
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά στο μπλοκάκι σου κούκλα! Να τα χιλιάσει!! Και τι όμορφες καρδούλες είναι αυτές?Καταπληκτικές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ Λίλια μου :)
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά και δημιουργικά!Το γλυκάκι τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαρβάρα Καλλιμάνη
Βαρβάρα ευχαριστώ πολύ : )
Διαγραφήχρονια πολλα μαριον και νοστιμα και δημιουργικα και μυρωδατα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήοι καρδουλες ειναι πανεμορφες,και ιδανικες για δωρακι σε αγαπημενα προσωπα!!!
φιλια πολλα και καλη εβδομαδουλα!!!
Ευχαριστώ πολύ Κική για τις ευχές
ΔιαγραφήΝα' σαι καλά.
Καλή εβδομάδα :)
Να τα χιλιάσει το blog σου Μαρία μου και εσύ να είσαι πάντα καλά να μας φτιάχνεις τόσο όμορφες δημιουργίες :)
ΑπάντησηΔιαγραφήMαρία μου ευχαριστώ πολύ πολύ : )
ΔιαγραφήΦιλιά
Χρόνια σας πολλά, Μάριον μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας εύχομαι πολλές πολλές ακόμα νόστιμες αναρτήσεις!
Κερνιέμαι από τα λαχταριστά σου λουκουμάκια με το υπέροχο χρώμα τους!
Φιλιά
Παρε όσα θες Στέλλα μου
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ : )
Φιλιά πολλά
Χρόνια Πολλά στο blog σου, Μάριον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να περάσεις πολλές και δημιουργικές στιγμές μαζί του!
Οι ροζ καρδιές σου κλέβουν καρδιές! :)
Ζ.
Καρδιές για κλέψιμο ; )
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά :)
Χρόνια σας πολλά λοιπόν!! Υπέροχο απλό μυρωδάτο γλυκάκι...Το χρώμα και το σχήμα δε, το καθιστούν ακαταμάχητο!
ΑπάντησηΔιαγραφήcaramel ευχαριστώ πολύ : )
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά και δημιουργικά !!Πολύ ωραία ιδέα για δωράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ Νίκη :)
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά και καλά σε σένα και το μπλογκοσπιτάκι σου Μάριον!! Να τα εκατοστήσετε και οι δύο! Όσο για σένα να είσαι πάντα γερή, ευτυχισμένη και δημιουργική με υπέροχες αναρτήσεις που τις απολαμβάνω πάντα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το γλυκάκι είναι πράγματι πολύ ιδιαίτερο!
Και του χρόνου!
Καλή Κική σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τις ωραίες ευχές σου
ΔιαγραφήΝα είσαι κι εσύ καλά
Τα φιλιά μου : )
Χρόνια πολλά στο μπλογκ σου, Μάριον!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφες και γλυκές οι καρδούλες σου!!
Πολύ ωραία ιδέα!!
Σ ευχαριστώ πολύ Πέπη : )
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά Μάριον, εύχομαι εσύ και το blog σου να έχετε πολλά και πεντανόστιμα χρόνια μπροστά σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα λουκούμια φαίνονται υπέροχα με φανταστικό χρώμα και σχήμα, ότι πρέπει για την γιορτή που πλησιάζει. Είναι το αγαπημένο γλυκάκι του μπαμπά μου, λέω να το φτιάξω κάποια στιγμή, θα ενθουσιαστεί!
Φιλιά και και καλή συνέχεια
Μίνα μου είναι εύκολο και πολύ ωραίο.
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ πολύ για τις ωραίες ευχές
Να' σαι καλά
Φιλιά :)
Χρόνια πολλά και δημιουργικά αγαπημένο blog!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιλικρινά ότι και να πω είναι λίγο Μάριον!
Είσαι και παραμένεις σταθερά μία από τις πιο αξιόλογες food bloggers και χαίρομαι πάρα πολύ που έχω τη χαρά να σε γνωρίζω και προσωπικά.
Εύχομαι καλή μαγειρική (και όχι μόνο) συνέχεια!
Φιλιά
Eρμιόνη μου γλυκιά τι να πω!!
ΔιαγραφήΜε συγκινείς πολύ με αυτά που λες... πολύ όμορφα λόγια από ένα άτομο που εκτιμώ... σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ :)
Τα φιλιά μου : )
πολύχρονο το blogάκι σου !!! πολύχρονη να είσαι και εσύ και να κάνεις όμορφα και δημιουργικά πράγματα !!! αν και δεν έχω πολύ χρόνο τον τελευταίο καιρό ένα πέρασμα θα το κάνω από το blogοσπιτάκι σου....να είσαι γερή & δυνατή !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Ντίνα μου
ΔιαγραφήΣε έχασα...
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου :)
Χαρούμενη επέτειο/χρόνια πολλά!!!! !Παρότι δεν μου αρέσουν τα λουκούμια, δεν μπορούσα να μην θαυμάσω το αποτέλεσμα, το χρώμα τους και τι όμορφες είναι οι καρδούλες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ πολύ :)
ΔιαγραφήΝα' σαι καλά.
Χρόνια Πολλά στο blog σου Marion!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιορτινό με το "απόλυτο" ροζ λουκουμάκι, που πραγματικά διαβάζετε ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.
Σ ευχαριστώ καλή μου Πηνελόπη : )
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά και γλυκά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήEυχαριστώ Eva : )
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά Μαράκι μου! Απόλυτα ταιριαστό το γλυκάκι σου! Φιλάκια πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαρδιά και ροζ Κατερίνα μου ;)
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Να τα 100στησει το blog σου Μαριον! Να λαμβανεις μονο χαρες, πληροτητα, αισιοδοξια και δημιουργικοτητα μεσα απο αυτο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι καρδουλες πραγματικα τοσο ομορφες!! Θα πρεπει να μοσμομυριζουν! Πολυ ωραια εναλλακτικη ιδεα γλυκισματος!
Να εισαι καλα! Πολλα φιλια! Ευη
Πολύ γλυκές οι ευχες σου Εύη :)
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πάρα πολύ κι εσύ να είσαι καλά
Τα φιλιά : )
καλησπέρα Μάριον!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχρόνια πολλά, καλά και νόστιμα!! γεμάτα με όλες αυτές τις ωραίες δημιουργίες που μας έχεις συνηθίσει!!
φιλιά!!
Χρονια πολλα!!!!Υπεροχη ιδεα...πανεμορφα κ για στολισμα...Δε θα θες να τα φας!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά και γλυκά στο μπλογκοσπιτακι σου! Λουκουμάκι δεν έχω φτιάξει ποτέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα εκατοστήσετε Μάριον με χαρά, αγάπη και δημιουργία!! Πολύ όμορφο το γλυκάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!
Το είδα μεν, δεν πρόλαβα δε! Ας όψεται το ταξίδι και η πτώση! ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύχρονο το όμορφο μπλογκ σου!