Στρούντελ με μήλα, χαλβά, σοκολάτα, μέλι & καρύδια / Apple strudel with halva, chocolate, honey & walnuts !

8:02:00 μ.μ.


Να προσπαθείς να γράψεις ανάρτηση και να μην μπορείς. Δηλαδή δεν προσπαθείς καθόλου γιατί απλά δεν έχεις αρχίσει. Κι αυτό γιατί ο υπολογιστής (λέγε με λαπιτόπ) είναι πιασμένος. Ενας σημαντικός αγώνας πρέπει να αρχίσει και όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να είναι συνδεδεμένοι συγκεκριμένη ώρα και να υπάρχει και ζωντανή σύνδεση με τον καθένα.. Κι όλα αυτά πρέπει να γίνουν σαββατοκύριακο… Ακούτε? ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!! Ναι, φωνάζω αλλά δεν βρίσκω το δίκιο μου. Κι εγώ με ταμπλέτες και λοιπά δεν τα πάω καλά. Δεν τα μπορώ αυτά τα μηχανήματα του διαβόλου. Θέλω κανονικό πληκτρολόγιο και μεγάλη οθόνη, να βλέπω.

Ευτυχώς που την κουζίνα την έχω μόνη μου. Γιατί έτσι και ήταν κι αυτή πιασμένη, ανάρτηση δεν θα βλέπατε.


Μετά κόπων και βασάνων γράφτηκε αυτή η συνταγή, αλλά έγινε πολύ εύκολα.
Στρούντελ με μήλα, σταφίδες, κουβερτούρα, καρύδια, μέλι και χαλβά με μέλι. Ένα στρούντελ μελένιο αφού θέλησα το μέλι να κυριαρχεί σε όλες του τις μορφές. Ακόμα και μέσα στο κονιάκ.

Ένα ιδανικό νηστίσιμο γλυκό γι αυτές τις μέρες της νηστείας που θα σας ενθουσιάσει.

Kaλό μήνα, πιο φωτεινό &  ανθισμένο !


Στρούντελ με μήλα, χαλβά, σοκολάτα, μέλι & καρύδια!
(προσαρμοσμένη συνταγή από περιοδικό Olive, τεύχος Μαρτίου 2011)

Υλικά

8 φύλλα κρούστας για γλυκά
3 κόκκινα μήλα & 1 πράσινο καθαρισμένα σε κύβους
125 γρ. κουβερτούρα τριμμένη (ή σε σταγόνες)
100 γρ. χαλβά με μέλι κομμένο σε κύβους
80 γρ. κορινθιακή σταφίδα
4 κουτ. σούπας καρύδια κοντροκομμένα (όχι σκόνη)
2 κουτ. σούπας μαργαρίνη
1 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 κουτ. σούπας μέλι
2-3 κουτ. σούπας κονιάκ ΜΕΤΑΧΑ με μέλι (για το μούλιασμα της σταφίδας)
Ζάχαρη άχνη & κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα βαρύ τηγάνι τη μαργαρίνη και ρίχνουμε τα μήλα.
Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο και προσθέτουμε το μέλι να λιώσει. Ρίχνουμε τη μουλιασμένη σταφίδα μαζί με το κονιάκ.
Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C.

Μόλις κρυώσει προσθέτουμε το χαλβά, τα καρύδια και ανακατεύουμε το μείγμα.

Στο πάγκο βάζουμε το πρώτο φύλλο  με την μεγάλη πλευρά οριζόντια μπροστά μας. Αλείφουμε το φύλλο με σησαμέλαιο. Βάζουμε το δεύτερο φύλλο από πάνω, αλείφουμε πάλι με σησαμέλαιο και συνεχίζουμε έτσι και με τα υπόλοιπα.
Απλώνουμε το μείγμα με τα μήλα πάνω στα φύλλα μέχρι την μέση περίπου.



Αφήνουμε περιθώριο δεξιά και αριστερά. Πασπαλίζουμε από πάνω την τριμμένη κουβερτούρα. Διπλώνουμε τα πλαϊνα και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό.Βάζουμε το ρολό σε ρηχό ταψί με λαδόκολλα.


Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα και φτιάχνουμε το δεύτερο ρολό.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C(αντιστάσεις) για περίπου 30 -40 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το φύλλο.

Μόλις κρυώσει λίγο το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.


Μικρά μυστικά :

-Αν δεν θέλετε να βάλετε κουβερτούρα την παραλείπετε. Εγώ έβαλα μισή ποσότητα σταγόνες κουβερτούρα και μισή κουβερτούρα πραλίνα. Αυτός ο συνδυασμός ήταν πολύ ωραίος.

- Όπως θα δείτε στη γέμιση δεν πρόσθεσα καθόλου ζάχαρη. Δεν χρειάζεται. Υπάρχει το μέλι, ο χαλβάς με μέλι, οι σταφίδες αλλά και τα μήλα που το κάνουν γλυκό χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Εν τούτοις αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε το μέλι και να προσθέσετε καστανή ζάχαρη (1-2 κου. σούπας περίπου).
Την επόμενη μέρα αν θέλετε μπορείτε να το ζεστάνετε ελαφρά στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή: όχι πολύ όμως, ίσα ίσα να ζεσταθεί, όχι να κάψει.




You Might Also Like

23 σχόλια

  1. Πολύ μου αρέσει που κυριαρχεί το μέλι Μάριον, μελένιο, νόστιμο και νηστίσιμο, έχει πολλά πλεονεκτήματα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά Μαρία μου, γλυκό μεν αλλά με μελάκι ;)

      Σ ευχαριστώ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Ούτε κι εγώ τα πάω καλά με τις ταμπλέτες,,χαχα καλό,
    ούτε και με τα smartphone, αφής ή όπως και να τα λένε!
    Θέλω μεγάλη οθόνη να βλέπω!!
    Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου Μάριον μου και λαχταριστό το στρούντελ!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα αφής Στέλλα μου δεν τα μπορώ καθόλου ..χιχι
      Είμαι της παλιάς σχολής ;)

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ

      Καλό μήνα και σε σένα :)

      Διαγραφή
  3. Μάριον η συνταγή σου είναι υπέροχη, γρήγορη, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, βασικό για όλους μας!!
    Ενα γρήγορο γλυκάκι με πολύ ωφέλιμα υλικά, που σου λύνει τα χέρια, το αποθηκεύω αμέσως!!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη ετσι ακριβώς, όλα τα υλικά ειναι θρεπτικά και ωφέλιμα.

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ

      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  4. αχαχαχα την απολαυσα την εισαγωγη σου Marion μου,μακαρι να απολαυσω και το στρουντελ σου καποια στιγμη γιατι ειναι μουρλια!!!!αυτο που με δελεαζει πιο πολυ ειναι ο χαλβας,φοβερη ιδεα μπραβο!!!
    πολλα φιλιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική σίγουρα θα το απολαύσεις κι αυτό ;)

      Ο χαλβάς είναι πολύ ωραίος και ταιριάζει ιδανικά.

      Σ ευχαριστώ

      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  5. Πολύ πολύ καλό!! Θα το φτιάξω την επόμενη εβδομάδα.
    Όσο για το tablet μόνο για λίγο χάζεμα δεν είναι δυνατόν να γράψεις παρόλο που έχει και έξτρα πληκτρολόγιο εγώ δεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ μία από τα ίδια Ξανθή μου με τα ταμπλετ... ασε...

      Θα σου αρέσει , δοκίμασέ το.

      Σε ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  6. Πολυ πλουσιο γλυκο!!!
    Τα εχει ολα!
    Μου αρεσει πολυ. Ολα τα υλικα ειναι ενα κι ενα Μαριον. Φτιαξ'τους τετοια γλυκα κι οση ωρα τρωνε εσυ βρες ευκαιρια να πιασεις το λαπ τοπ!! Χεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα... πολύ καλό Χρυσαυγή μου...μου έδωσες ιδέα λέμε...;)

      Τα έχει όλα και μη σου πω χωράνε κι άλλα.. πλούσιο και στη γεύση.

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ

      (και για την ιδέα ε?)

      Διαγραφή
  7. Ωραιότατος συνδυασμός καλή μου Marion και το λέω εκ' πείρας καθώς έχω φτιάξει παρόμοιο γλυκάκι κατά το παρελθόν. Και το συμπέρασμα είναι...ότι μάλλον πρέπει να ξαναφτιάξω, τώρα που σε διαβάζω!!
    Καλό μήνα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα γλυκά Πηνελόπη μου ειναι να τα ξαναφτιάχνεις.
      Οπότε ξέρεις πως είναι ;)

      Καλό μήνα και σε σένα :)

      Διαγραφή
  8. πολύ λαχταριστό γλυκό!!
    εύκολο, γρήγορο, με ωραία υλικά και βγαίνει και διπλό!!! σούπερ! :)
    καλό μήνα Μάριον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από τη στιγμή που το είδα στο fb θέλω να φτιάξω! Που χρόνος, ούτε εδώ δεν κατάφερα να έρθω νωρίτερα, χιχι!
    Υπέροχο το στούντελ, θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στρούντελ ενισχυμένο με κουβερτούρα και χαλβά!!
    Πολύ πλούσιο!!

    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πω πω μονο εγω δεν εχω μπει εκει μεσα! Μουρλια!!!!

    Καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η αλήθεια είναι ότι σε tablet κλπ. δύσκολα γίνεται ανάρτηση οπότε σε καταλαβαίνω απόλυτα Μάριον... υπολογιστής και πάλι υπολογιστής!
    Τι φοβερό γλυκάκι είναι αυτό! Αν και νηστίσιμο, δείχνει πάρα πολύ πλούσιο σε γεύση και επέτρεψε μου να πω κολασμένο!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχο το γρήγορο στρούντελ, παρόλο που γράφτηκε σε ταμπλέτα!
    Η γέμιση με το μήλο και το ταχίνι εξαιρετική ιδέα, σίγουρα έγινε πολύ νόστιμο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ προχώ στρούντελ φίλη μου! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χαχαχα τα μηχανήματα του διαβόλου! Η ταμπλέτα όμως έσωσε την κατάσταση. Τέλειο το στρούντελ. Το πιστεύεις ότι δεν έχω φάει ποτέ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απίθανο!!!Έχω φάει στρούντελ αλλά σαν αυτό δεν νομίζω!Το ότι έβαλες και χαλβά το κάνει πολύ δελεαστικό για μένα, όπως και τη σοκολάτα βεβαίως, βεβαίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe