Πασχαλινά Τσουρέκια / Greek Easter Bread !

11:18:00 μ.μ.


Συνήθως τα πασχαλινά τσουρέκια τα κάνει η μαμά μου. Τα κάνει χωρίς να την πάρεις είδηση και έρχεται και σου φέρνει τα φρέσκα τσουρέκια. Βολικό και ξεκούραστο θα έλεγα. 
Φέτος είπα να κάνω μια δοκιμή κι εγώ. Όχι ότι δεν θα κάνει και η μαμά ε? Δεν υπάρχει περίπτωση και ας λέει κάθε φορά πως δεν κάνει γιατί κουράζετε και να κάνουμε εμείς στα σπίτια μας. Πάντα τα ίδια λέει και φυσικά πάντα άλλα κάνει…
Ξέρω πως τα τσουρέκια έχουν ένα ζόρι, βασικά στο χρόνο αναμονής και στο φούσκωμα και ξανά φούσκωμα.


Αυτά τα τσουρέκια είναι εύκολα, δεν χρειάζονται μίξερ παρά μόνο τα χεράκια μας. Πρώτο θετικό. Έχουν χρόνο αναμονής 2 ½ ώρες αλλά αυτό μπορεί να ‘’επεκταθεί’’. Δεν καταλάβατε ε??

Λοιπόν έβαλα να κάνω τα τσουρέκια λίγο αργά. Λέω δεν πειράζει αφού αργώ να κοιμηθώ τα Σάββατα θα τα κάνω το βράδυ. 10 η ώρα είχε γίνει η ζύμη και την εβαλα για να φουσκώσει. Ηθελαν 2 ½ ώρες, τουτέστιν στις 12.30  θα ήταν έτοιμη για να φτιάξω τα τσουρέκια … συν μισή ώρα ακόμα όταν θα έμπαιναν στη λαμαρίνα…  Χαίρε βάθος αμέτρητο δηλαδή. Η λεκάνη έμεινε σκεπασμένη μέσα στο φούρνο της κουζίνας και πήγα για ύπνο. Λέω το πολύ πολύ  το πρωί που θα ξυπνήσω θα έχει ξεχειλίσει η ζύμη μέσα στο φούρνο και θα έχει γίνει χαμός. Θα δείξει. 


Την επόμενη το πρωί άνοιξα διστακτικά το φούρνο με το φόβο να μου σκάσει η ζύμη στη μούρη. Αλλά όλα καλά. Ειχε φουσκώσει πολύ (σημείωση είχα βάλει μεμβράνη στη λεκάνη και από πάνω μια πετσέτα) και ήταν αφράτη αφράτη. Και άρχισα να φτιάχνω τα τσουρέκια. Οπότε έχει δοκιμασθεί η ζύμη.

Φτιάξτε τα μοσχομυρίσει το σπίτι σας. Το Πάσχα ήρθε.

Καλό Πάσχα σε όλους και του χρόνου να είμαστε καλά!


Πασχαλινά Τσουρέκια 
(προσαρμοσμένη συνταγή από ''Τα τετράδια Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικης 
της  Ελ. Παπαλυμπέρη)

Yλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως και 100-200 γρ. παραπάνω)
3 κουτ. γλ. ξερή μαγιά
¾ κουτ. γλ. αλάτι
140 γρ. νερό χλιαρό
2 κουτ. σπορέλαιο
330 γρ. ζάχαρη
1 ½ κουτ. γλ. αλεσμένο μαχλέπι
5 αυγά
130 γρ. γάλα καυτό
½ κουτ. γλ. αλεσμένο κακουλέ
140 γρ. βούτυρο λιωμένο ζεστό
1 κουτ. γλ. μαστίχα τριμμένη
1 ½ κουτ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κρόκος αυγού (& λίγη ζάχαρη για να αλείψουμε τα τσουρέκια)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και λιώνουμε τη μαγιά.
Ρίχνουμε αρκετό αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε το χυλό για περίπου 30 λεπτά, να διπλασιαστεί και να κάνει φουσκάλες.


Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, το αλάτι και το σπορέλαιο. Αδειάζουμε το καυτό γάλα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε τα αυγά και δουλεύουμε το μείγμα ελαφρά με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών.
Στη συνέχεια βάζουμε το μείγμα της μαγιάς και δουλεύουμε με το χέρι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, χωρίς όμως να ζυμώνουμε, αλλα το ανακατεύουμε για να υγρανθεί.
Ανακατεύουμε δηλαδή με το χέρι παίρνοντας το αλεύρι από τα τοιχώματα της λεκάνης. Ισως χρειασθεί λίγο ακόμα αλεύρι, περίπου 100-200 γρ. παραπάνω.
Δεν χρειάζεται περισσότερο για να μην σφίξει πολύ η ζύμη. Ισως κολλάει λίγο η ζύμη αλλά μην σας φοβίζει.


Υστερα παίρνουμε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες μας λίγο-λίγο και το ρίχνουμε πάνω στη ζύμη και διπλώνοντας την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνουμε.  Αυτό το κάνουμε μέχρι να τελειώσει όλο το βούτυρο.


Σκεπάζουμε την λεκάνη και την αφήνουμε για περιπου 2 ½ ώρες να φουσκώσει.


Όταν περάσει η ώρα, χωρίς να την ζυμώσουμε χωρίζουμε σε κομμάτια σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, πλάθουμε τη ζύμη σε κορδόνια και ανάλογα φτιάχνουμε κοτσίδες ή ‘’σαλιγκαράκια’’.

Τα βάζουμε σε λαμαρίνα μου έχουμε βάλει λαδόχαρτο και τα αφήνουμε σκεπασμένα για 30 λεπτά.


Μετά αλείφουμε την επιφάνεια με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό (μέσα στο κροκάδι ρίχνουμε και ένα κουταλάκι ζάχαρη).
Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ.  Ψήνουμε σε δυνατό (προθερμασμένο) φούρνο στους 190-200 C, για 20 λεπτά περίπου.


Δεν πρέπει να παραψηθούν, γιατί στεγνώνουν. Τα δικά μου τα άφησα ακριβώς 20 λεπτά.
Μόλις κρυώσουν τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη.


Μικρά μυστικά:

-          Μπορεί να χρειασθεί λίγο παραπάνω αλεύρι. Όχι πολύ όμως. Ένα κιλό το παίρνει άνετα. Θα χρειασθεί 100 με 200 γραμμάρια αλλά μην το ρίξετε όλο με την μια, λίγο λίγο να δείτε πως θα είναι το μείγμα. Η ζύμη σας θα ψιλοκολλάει, αλλά μην ανησυχείτε. Μετά που θα μπει και το βούτυρο θα ξεκολλάει.
Ισως και να μην χρειασθεί το επιπλέον αλεύρι. Σ αυτό θα παίξει ρόλο και το μέγεθος των αυγών.
-          Διπλώστε τη ζύμη αρκετές φορές να απορροφηθεί το βούτυρο.
-          Να προσέχετε τον χρόνο ψησίματος. Μην τα παραψήσετε. Τα δικά μου χρειάσθηκαν ακριβώς 20 λεπτά. Κάποιο το άφησα ελάχιστα παραπάνω και από κάτω ‘’άρπαξε’’ ελαφρά.
-          Μου βγήκαν 7 κομμάτια. 3 πλεξούδες και 4 πιο μικρά σαλιγκαράκια που τα λες και ατομικά τσουρεκάκια. Διαφορετικά μπορείτε να κάνετε 3-4 μεγάλα τσουρέκια πλεξούδες.

-          Η αρχική συνταγή είχε τη διπλάσια δόση για 2 κιλά αλεύρι, αλλά φοβήθηκα μήπως δεν μου γίνουν και προσάρμοσα τη συνταγή στη μισή δόση.




You Might Also Like

34 σχόλια

  1. Τι όμορφα που έγιναν!!Σήμερα τα πάλευα όλη μέρα...βγήκαν πολύ νόστιμα και αφράτα αλλά κάθησαν ,πλακούτσωσαν.Δεν είναι έτσι παχουλά βρε παιδί μου,σαν να τα δικά σου.δεν φταίει η συνταγή μου,λίγο πολύ όλες είναι το ίδιο,Είναι η τεχνική,αυτό το κάτι που το έχεις με τη πείρα!Δεν πειράζει θα τα φάμε φυσικά αλλά να...θα ήθελα να είχαν και αυτή την εμφάνιση!!Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τη συνταγή και τις οδηγίες σου!πολλά φιλιά και του χρόνου!!♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Λαμπρινή μου το ξέρω, καμιά φορά δεν φταίει η συνταγή. Ειναι η τεχνική όπως λες.
      Δεν πειράζει που δεν έγιναν φουσκωτα αφού είναι ωραία στη γεύση. Και φυσικά χαμένα δεν θα πάνε.
      Να είμαστε καλά και να κάνουμε τσουρεκάκια Λαμπρινή μου :)

      Καλή Μεγάλη Εβδομάδα

      Διαγραφή
  2. Τι όμορφα. Και μ΄αρέσουν τόσο τα τσουρέκια.
    Καλοφάγωτα!

    Καλό Πάσχα Μάριον!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μυρωδιά τους όταν ψήνεται είναι άλλο πράγμα

      Σ ευχαριστώ Ζαμπία μου, να είσαι καλά

      καλό Πάσχα εύχομαι και σε σένα,

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  3. Σου έγιναν υπέροχα, Μάριον!!
    Με το καλό να τα φάτε και του χρόνου με υγεία!
    Νομίζω πως αν έμενα κοντά με τη μαμά θα είχα τα ίδια..
    όχι μόνο τσουρέκια δεν θα ήξερα να κάνω
    ούτε να μαγειρέψω θα ήξερα!!
    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα πάντως κάτι παίρνουμε και απο τις μαμάδες μας ε? χιχι

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ

      καλή Ανάσταση να τους χαίρεσαι όλους

      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία ψημένα και αφράτα τα τσουρέκια σου, Μάριον!!! Και του χρόνου! Καλημέρα και καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ Χαρούλα :)

      Κι εσύ να είσαι καλά :)

      Διαγραφή
  5. Πανεμορφα φαινονται τα τσουρεκια σου Μαριον!! Πραγματικα εχουν υπεροχο χρωμα κ εχουν φουσκωσει τοσο ομορφα!! Μπραβο σου!! Καλο Πασχα να εχεις κ Καλη Ανασταση!!
    Φιλια! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ πολύ Εύη μου :)

      Καλή Ανάσταση και σε σένα με υγεία.

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  6. Και του χρόνου με Υγεία!!
    Καλό Πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ξανθή μου :)

      Καλό Πάσχα και σε σας.

      Διαγραφή
  7. αααα μαριον τα ζηλεψα τα τσουρεκια σου...υποθετω οτι δεν ειναι σαν της μαμας σου(παντα οι μανουλες τα κανουν καλυτερα ολα αχαχαα)!!!!τελεια μπραβο σου,εκεινο το φουσκωτο ζυμαρακι χμμμμτο ζηλεψα και αυτο!!!!!!
    πολλα φιλια και καλη Μ.εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι Κική... οι μαμάδες πάντα τα κάνουν καλύτερα ;)

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ, νασαι καλά.

      Καλή Μεγάλη Εβδομάδα να έχουμε

      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα !! Το post σου είναι τόσο ολοκληρωμένο και αναλυτικό ως προς τις οδηγίες. Σε ευχαριστούμε. Οι φωτογραφίες είναι μέσα στην πασχαλινή ατμόσφαιρα και τα τσουρέκια φαίνονται πραγματικά πετυχημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Καλως ηρθες στο blog μου.

      Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  9. Πολύ όμορφα βγήκαν... δεν εχω φτιάξει ποτέ μου και φέτος έχω αρχισει να σκέφτομαι να το τολμήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγιναν πολύ καλά τελικα και μάλλον παμε για δεύτερη δόση ;)

      Τόλμησέ το δεν είναι τίποτα.

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  10. Μύρισε Πάσχα!
    Και του χρόνου Marion μου, με υγεία!
    Φιλιά, καλή Μεγαλοβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Ελενα :)
      Να είσαι καλά κι εσύ, καλή Μεγάλη Εβδομάδα και σε σένα.

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα σας!!Καλή και ευλογημένη Μεγάλη εβδομάδα!!
    Αν χρησιμοποιήσω τριπλή ποσότητα να φτιάξω παραπάνω η ζύμη χαλάει?Ο φούρνος δεν τα χωράει όλα μαζί.Τι μπορώ να κάνω?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!
    Ιωάννα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα Ιωάννα.

      Μπορείς να φτιάξεις παραπάνω ζύμη και να τα φτιάχνεις λίγα λίγα.
      Οταν θα βαλεις τα πρώτα στο ταψί (όσα χωράνε, ανάλογα με το μέγεθος) θα έχεις τη ζύμη στη λεκάνη σκεπασμένη με μια πετσέτα. Μολις φουσκώσουν τα πρωτα στο ταψί τα αλείφεις με το αυγό και τα βάζεις να ψήνονται.
      Αμέσως ετοιμάζεις το επομενο ταψί (πάλι ανάλογα πόσα χωράει το ταψί σου) και τα βάζεις στην άκρη σκεπασμένα με μια πετσέτα.
      Μόλις βγουν τα πρώτα, βάζεις το δεύτερο ταψί και ούτω καθ εξής... συνεχίζεις έτσι μέχρι να σου τελειώσει η ζύμη.
      Ενα ταψι φουρνίζεις, ένα ετοιμάζεις και αφήνεις στην άκρη να φουσκώσει.
      Η ζύμη δεν παθαίνει τίποτα οση ώρα την εχεις στη λεκάνη σκεπασμένη. Το πιο πιθανό να φουσκώνει πάλι λίγο.

      Ολα μαζί δεν υπαρχει περίπτωση να τα ψήσεις...
      Ελπίζω να σε βοήθησα.

      Σ ευχαριστώ για το σχόλιο σου και αν θες κατι άλλο πολύ ευχαρίστως να σε βοηθήσω.

      Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και σε σένα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση και την πολύτιμη βοήθειά σας!!
      Καλή Ανάσταση σε όλους και όλες!!
      Ιωάννα:)))))))

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραία έγιναν Μάριον, φουσκωτά, αφράτα και είμαι σίγουρη πολύ νόστιμα!
    Και του χρόνου να είσαι καλά!
    Καλό Πάσχα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγιναν πολύ ωραία Μαρία μου και νόστιμα πολύ

      Σ ευχαριστώ πολύ, να είμαστε καλά και του χρόνου :)

      Καλό Πάσχα

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  13. Πολύ όμορφα και φουσκωτά τα τσουρέκια σου! Λέω και εγώ φέτος να ακολουθήσω το παράδειγμά σου και να φτιάξω και εγώ τσουρέκια εκτός από τη μαμά. Ζήλεψα τα δικά σου!
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μίνα να φτιάξεις κι εσύ και άσε και τη μαμά να κάνει τα δικά της ;)

      Σ ευχαριστώ πάρα πολύ, να είσαι καλά.
      Καλή Μεγαλη Εβδομάδα

      Φιλιά

      Διαγραφή
  14. Οι συνταγές όλες περίπου πάνω-κάτω τα ίδια είναι, σημασία έχει να πετύχει, και σένα Μάριον πετύχανε πολύ!
    Να είσαι καλά και του χρόνου!
    Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δείχνουν φοβερά αφράτα και πρέπει να είναι και πάρα πολύ αρωματικά Μάριον!
    Γέλασα πολύ με τις σκέψεις της επόμενης ημέρας, πριν ανοίξεις το φούρνο.
    Μου αρέσει το σενάριο αυτό πάντως... τα αφήνεις να φουσκώσουν και πας για ύπνο :)
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έργα Τέχνης Μαράκι!!!!!!!
    Όλη η ατμόσφαιρα γιορτινή πασχαλιάτικη και χαρούμενη!!!
    Και του χρόνου να είσαι καλά!!!
    Καλό Πάσχα και καλή ανάσταση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και του χρόνου με υγεία Μαρία μου! Υπέροχα! Αν προλάβω θα κάνω και εγώ έτσι όπως εσύ, θα τα βάλω και θα πάω για ύπνο! Το καλύτερο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπέροχα σου έγιναν!Και του χρόνου Μάριον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe