Μπρουσκέτες με φάβα Σαντορίνης & σπαράγγια / Bruschetta with fava beans from Santorini and asparagus

7:27:00 μ.μ.


Όταν μπορώ μου αρέσει πολύ να κάνω βόλτα στη λαϊκή, ιδίως τώρα που έχει φτιάξει ο καιρός. Κι ας μην αγοράσω τίποτα (σπάνιο αυτό) ή χωρίς να θέλω κάτι ιδιαίτερο. Ετσι να δω και ότι μου γυαλίσει να το πάρω, πολλές φορές χωρίς να έχω κάτι στο μυαλό. Ετσι πήρα τα σπαράγγια. 
Εκανα την ομελέτα που πάντα την απολαμβάνω και με κάτι λίγα που περίσσεψαν έκανα κάτι απλό και δροσερό. Ανοιξιάτικο θα έλεγα.
Ειχα και φάβα Σαντορίνης και η ιδέα ολοκληρώθηκε. Η αρχική συνταγή είχε χούμους αλλά  η φάβα μου φάνηκε πιο εύκολη διαδικασία.



Ετσι έγιναν αυτές οι μπρουσκέτες, ανάλαφρες, λεμονάτες με την προσθήκη τζίντζερ, πικάντικες με την πιπεράτη γεύση της ρόκας. Το καβουρντισμένο φιλέ αμυγδάλου τις στόλισε όμορφα.
Είχα πάρει και ζυμωτό ψωμί για να τις κάνω, αλλά κάποια ''ποντικάκια'' το έφαγαν χωρίς να τα πάρω είδηση...



Μπρουσκέτες με φάβα Σαντορίνης & σπαράγγια !
(συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ)
Υλικά
(για 4-6 μπρουσκέτες)
Σπαράγγια (περίπου 15)
1-2 κουτ.σούπας χυμό λεμονιού
1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Τριμμένο φρέσκο τζίντζερ (περίπου ½ κουτ. γλ.)
Aλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

110 γρ. φάβα Σαντορίνης
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό φύλλο δάφνης
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Χυμός λεμονιού
4-6 φέτες χωριάτικου ψωμιού (ελαφρά φριγανισμένο)
Φύλλα ρόκας (1 κούπα)
1-2 μικρά ραπανάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
αμύγδαλο φιλέ καβουρντισμένο (1 κουτ. σούπας περίπου)

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά τη φάβα και την βάζουμε να βράσει μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι & το δαφνόφυλλο. Ξαφρίζουμε και όταν χυλώσει αρκετά την βάζουμε στο μούλτι και την πολτοποιούμε προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι (δοκιμάζουμε και ανάλογα προσθέτουμε όσο λεμόνι θέλουμε). Αλατίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.



Κόβουμε τα σκληρά μέρη από τα σπαράγγια και τα καθαρίζουμε λίγο τις άκρες (αν χρειάζεται) να μείνει το τρυφερό μέρος. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για λίγο, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Δεν θέλουμε να βράσουν πολύ, ιδανικά να είναι ελαφρώς τραγανά. ‘Η αλλιώς μπορείτε να τα κάνετε στον ατμό.
Ψιλοκόβουμε τα ραπανάκια πολύ λεπτά, είτε με ένα κοφτερό μαχαίρι ή στο μαντολίνο.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα σπαράγγια, τα ραπανάκια, τα φύλλα ρόκας, το τριμμένο τζίντζερ, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Απλώνουμετε 1-2 κουταλιές της σούπας φάβα πάνω σε κάθε φέτα ψωμιού (αφού τις έχουμε φρυγανίσει) και στη συνέχεια βάζουμε από το μείγμα λαχανικών στην κορυφή. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με το καβουρντισμένο αμύγδαλο φιλέ.




Μικρά μυστικά:
- Mπορείτε και να τις κάνετε και με φάβα που έχει περισσέψει από προηγούμενη μέρα.
- Γίνεται επίσης και με χούμους.





You Might Also Like

20 σχόλια

  1. Πολύ καλή ιδέα, επίσης μου θύμισες το χούμους που όλο λέω να το φτιάξω.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι με χουμους πάει. Εμένα μου ήρθε πιο εύκολη φάβα ;)

      Καλή εβδομάδα :)

      Διαγραφή
  2. Απολύτως του γούστου μου, φοβερή ιδέα!
    Και πολύ όμορφες και φωτεινές φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανέμορφα & πεντανόστιμα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραία ιδέα! Πολύ νόστιμο! Όπως το είπες..ανοιξιάτικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωωω! Τι ομορφιές! Γέμισε η οθόνη όμορφες εικόνες!
    Πολύ ωραία πρόταση και υγιεινή για σνακ! Όντως και με χούμους θα ήταν καλές οι μπρουσκέτες σου!
    Σε φιλώ Μάριον!!!
    Καλό υπόλοιπο εβδομάδας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υγιεινή και άμα μας έχει μείνει φάβα ή χουμους τίποτα δεν πάει χαμένο ;)

      Ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Πολύ όμορφο food styling !! Φαίνονται λαχταριστά και φρέσκα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάρα πολύ πρωτότυπες και εξαιρετικά νόστιμες!
    Αχ αυτά τα ποντικάκια, μονίμως εμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένεις/θέλεις!
    Φοβερή συνταγή πάντως!
    Είχες μεγάλη έμπνευση κυρία μου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη είναι όντως πολύ νόστιμες και οι γεύσεις δένουν μεταξύ τους.
      Φυσικά με το ζυμωτό ψωμάκι θα ήταν ακόμα πιο ωραίες, αλλά είπαμε... ''ποντίκάκια'' υπάρχουν σε όλα τα καλά σπίτια ;)

      Σε ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου :)

      Τα φιλιά μου;)

      Διαγραφή
  8. Πολύ νόστιμες με τόσο νόστιμα υλικά Μάριον, εγώ ή χούμους έχει ή φάβα δεν υπάρχει περίπτωση να πω όχι, μου αρέσουν και τα δύο!! Γενικώς καλύτερα να με ντύνεις, παρά να με ταΐζεις!! :)
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xaxa...Μαρία κι εγώ έτσι λέω...
      Μια απόλαυση είναι το φαι...και αδυναμία.

      Σ ευχαριστώ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. μπραβο Μαριον,
    αυτες οι μπρουσκετες σου ειναι μια πανδαισια στη γευση
    και απο εμφανιση σκιζουν!
    πολυ δημιουργικο σνακ μπραβο!
    πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου άρεσε έτσι όπως το είπες Κική ''δημιουργικό σνακ''..
      πολύ ωραίο :)

      Σ ευχαριστώ πολύ :)

      Διαγραφή
  10. Η βολτα στη λαϊκη μου αρεσει και μενα, ειναι γεματη χρωματα και μυρωδιες, ΑΛΛΑ...πριν τις 11 το πρωι (και πολυ λεω) γιατι μετα γινεται η μαχη των καροτσιων και θελει προσοχη που πατας και που βρισκεσαι (μιλαω για λαϊκη Σαββατου. Θελω 2 φρατζολες σε μπρουσκετες παρακαλω γιατι φαινονται τελειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έτσι ξεγελιέται κανείς με τα σνακ... αρχίζει με ένα και μετά τα διαλύει χωρίς να το καταλάβει... (προσωπική πείρα)...ιδίως όταν είναι φτιαγμένα με φρέσκο ψωμάκι και δείχνουν τόσο λαχταριστά! Πολύ ωραία δείχνουν Μάριον, εύχομαι να περάσετε όμορφα την Πρωτομαγιά, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe