Κεφτεδάκια Στρογγανόφ / Meatballs Stroganoff !
9:08:00 π.μ.
Μπήκε και ο Μάης και μας φέρνει ζέστες. Εκεί που φοράγαμε ακόμα τα (βαριά) ανοιξιάτικα, αρχίσαμε να αναζητάμε κάτι πιο ελαφρύ. Και εδώ αρχίζει ο πανικός. Ναι, πανικός. Γιατί είχες προγραμματίσει να τα κάνεις όλα με ησυχία και με το πάσο σου, και ξαφνικά ακούς για κάτι 37άρια μέσα στη βδομάδα και παθαίνεις το πρώτο σοκ.
Τρεχάτε ποδαράκια μου. Το τριήμερο έκανα δουλειές, ανέβαζε-κατέβαζε χειμερινά-καλοκαιρινά .. και ότι ακολουθεί αυτή την ''ωραία'' μετάβαση στο καλοκαίρι.
Μέσα σε αυτόν το χαμό είπα να δοκιμάσω και αυτή τη συνταγή για μια αλλαγή και μπορώ να πω πως άρεσε σε όλους.
Διάφορες εξηγήσεις δίνονται για το όνομα aυτού του πιάτου, προφανώς προέρχεται από κάποιο μέλος της μεγάλης και σημαντικής οικογένειας Stroganov, ίσως Alexander Grigorievich Stroganoff της Οδησσού ή το διπλωμάτη, Count Pavel Stroganov.
Από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα είναι πολύ δημοφιλές πιάτο, με αρκετές διαφοροποιησεις από την αρχική συνταγή. Τα βασικά υλικά είναι το κρέας, κρεμμύδι, μανιτάρια και η κρεμώδης σάλτσα.
Πάμε να την δοκιμάσουμε..
Πάμε να την δοκιμάσουμε..
Κεφτεδάκια
Stroganoff
(Προσαρμοσμένη
συνταγή από εδώ)
Υλικά
500 γρ.
κιμά
1
μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (χωρισμένο στα δυο)
1 σκελίδα
σκόρδο
250
γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1
κουτ. σούπας Worcestershire sause
3
κουτ. σούπας ψιλοκομμένο άνηθο (μισό για το κιμά, μισό για τη σάλτσα)
1
κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1
αυγό
4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2
φέτες ψωμιού μουλιασμένες
2
κουτ. σούπας γαλέτα
50 γρ. ξυνόγαλα
½ ποτηράκι
του κρασιου λευκό κρασί
3/4 κούπας κρέμα γάλακτος
2 κούπες
νερό
1
κύβο βοδινού
2
κουτ. σούπας αλεύρι
Αλάτι
& φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους180 βαθμούς C.
Ψιλοκόβουμε
το κρεμμύδι και τον άνηθο. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το κιμά, το σκόρδο,
το μισό ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μισό άνηθο.
Προσθέτουμε
το αυγό, το μουλιασμένο ψωμί (τη ψίχα), τη φρυγανιά, το ξυνόγαλα, τη Worcestershire sause, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε
καλά και πλάθουμε τους κεφτέδες. Περίπου σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού (ή όπως θέλετε
εσείς).
Στρώνουμε
σε ένα ταψί λαδόκολλά και βάζουμε τα κεφτεδάκια.
Τα
βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους,
μέχρι να πάρουν χρώμα.
Εν
τω μεταξύ, ξεκινάμε τη σάλτσα.
Πρώτα
κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια
Σε
μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε
το μισό ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα
μανιτάρια και σοτάρουμε για περίπου 5-8 λεπτά.
Πασπαλίζουμε
με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ζωμό (ζεστό νερό που έχουμε βάλει το κύβο
βοδινού), την κρέμα γάλακτος, το κρασί, το αλάτι και το πιπέρι.
Χαμηλώνουμε
λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βγάζουμε
τα κεφτεδάκια από το φούρνο και τα προσθέτουμε στη σάλτσα μανιταριών.
Προσθέτουμε
τον υπόλοιπο άνηθο και μαϊντανό στη σάλτσα, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και
σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά ακόμα (αν
δείτε ότι δεν έχει πολύ υγρό προσθέστε λίγο ζεστό νερό).
Σερβίρουμε
με ρύζι.
Μικρά μυστικά:
- Η αρχική συνταγή είχε ένα πέρασμα από το τηγάνι τα κεφτεδάκια και μετά στο φούρνο. Είπα να παραλείψω το τηγάνισμα και τα έβαλα κατ' ευθείαν στο φούρνο.
15 σχόλια
Καλημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ δεν εχω τελειωσει με τα ρουχα ακόμη!!!!
Ααααα τι υπερλαχταριστα κεφτεδακια κι αυτη η σαλτσα με τα μαιτάρια τέλεια!
Καλή εβδομαδα :)
Aχ δεν λές τίποτα ... μεγάλος πόνος τα ρούχα..
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ
Να είσαι καλά :)
Καλή εβδομάδα Μαρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχταριστό το φαγητό σου! Ωραία σαλτσούλα :)
Καλη βδομάδα :)
ΔιαγραφήΗ σαλτσούλα ναι, είναι ωραία ;)
μμμμμ στρογκανοφ με κεφτεδακια,πολυ καλη ιδεα,το ειχα φτιαξει πριν μηνες
ΑπάντησηΔιαγραφήμε μοσχαρισιο κρεας αλλα και η εκδοχη με τα κεφτεδακια νοστιμοτατη!!!!!!
καλη εβδομαδα καλο μηνα .....και καλο καλοκαιρι!
(αχ ποτε κατεβασω τα καλοκαιρινα...)
Τα τρώνε πιο εύκολα τα κεφτεδάκια από το κρεας Κική μου, οπότε για μας είναι ιδανική συνταγή ;)
ΔιαγραφήΑντε καλή δύναμη με τα καλοκαιρινά κι εσύ ...
Σ ευχαριστώ πολύ πολύ :)
Καλό μήνα Μάριον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι νόστιμα που ξεκινά!
Φοβερή η παραλλαγή σου με τους κεφτέδες, δε σου κρύβω ότι την προτιμώ από την "αυθεντική" συνταγή.
Έχει τόσο ωραία υλικά που είμαι απολύτως σίγουρη ότι θα είναι απίθανη!
Και χαίρομαι που παρέλειψες το τηγάνι... έτσι οι κεφτέδες γίνονται πιο ελαφριοί και υγιεινοί.
Φιλιά
Γειά σου Ερμιόνη μου, καλό μηνα να έχουμε.
ΔιαγραφήΕίναι λίγο πειραγμένη συνταγή να τα λέμε αυτά...αλλά πολύ νόστιμη
και όπως είπες είναι ελαφριοί πολύ
Σ ευχαριστώ πολύ
Φιλιά πολλά ;)
πω πω!!!!!!!!!!!!!!!!! τι νοστιμιά είναι αυτή!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ την ίδια δουλειά έκανα το τριήμερο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι νόστιμη παραλλαγή, η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ξαναδεί στρογγανώφ με κεφτεδάκια, και πολύ μου άρεσε!
Τι ωραία συνταγή Μάριον,και ωραία παρουσίαση, δεν την έχω ξαναδεί και μου αρέσει πολύ που χρησιμοποίησες το κρέας σε κεφτεδάκια που μένουν ζουμερά περισσότερο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και καλό βράδυ!
Ένα από τα πιάτα που στο δικό μας σπίτι έχουν φανατικούς καταναλωτές Μάριον, οι κεφτέδες φούρνου με ότι σάλτσα και υλικά κι' αν τα συνδυάσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δικό σου έχει γίνει εξαιρετικό, όπως το βλέπω στις φωτογραφίες και φυσικά σε προδιαθέτει...για άμεση εκτέλεση!!!
Καλό απόγευμα εύχομαι.
νομίζω πως και εγώ θα προτιμήσω την λίγο πειραγμένη συνταγή σου από την κλασσική!
ΑπάντησηΔιαγραφήφαίνονται πολύ νόστιμα και τα υλικά είναι σούπερ!
φιλιά!
Πολύ ωραία συνταγή Μάριον, καθώς και η παρουσίασή της! Ωραίος συνδυασμός σε μια νόστιμη παραλλαγή της κλασσικής και αγαπημένης συνταγής! Μπράβο Μάριον για την συνολική προσπάθεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Καταπληκτική συνταγή Μάριον και οι φωτογραφίες της παρουσίασης είναι υπέροχες!! Αυτό το φαγητό ...δεν θα μου ξεφύγει και σύντομα θα το φτιάξω!!! Νοστιμότατο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!