Μπουκιές pretzel / Pretzel Bites !

9:16:00 π.μ.





Είναι στιγμές που θες κάτι να τσιμπολογάς την ώρα που βλέπεις τηλεόραση ή όταν είσαι στη βεράντα και απολαμβάνεις τη βραδιά. Κάτι μικρό, αλλά ταυτόχρονα και νόστιμο. Να το βουτάς σε μια σάλτσα τυριού ή σε κάτι πιο πικάντικο  και να πίνεις τη μπύρα ή το κρασί σου. ‘Η απλά έτσι να το τρως κλεφτά παιρνόντας από την κουζίνα και να ανοιγοκλείνεις το φούρνο.



Νομίζεις πως έτσι δεν τρως πολύ. Συν το ότι το τρως σε μια μπουκιά νομίζεις πάλι πως δεν είναι αμαρτωλό. Και μετά συνειδητοποιείς πως έχεις φάει ένα ταψί από αυτές τις αφράτες μπουκιές pretzel.


Ολος αυτός ο πρόλογος είναι για αυτά τα μικρά pretzel. Αν και νομίζω πως δεν χρειαζόταν, γιατί απλά μια δοκιμή θα σας πείσει.



Aφράτες μπουκιές pretzel / Soft pretzel bites !
(συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ)

Υλικά

2¼ κουτ. γλ. ξηρή μαγιά
1¼ φλιτζάνια ζεστό γάλα (περίπου 230 γρ.)
2 κουτ. της σούπας μέλι
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. αλάτι
½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα
1-2 ασπράδια αυγού
1 κουτ. σούπας νερό
1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 200° C. Βάζουμε σε  ένα ταψί λαδόκολλα και αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε το ζεστό γάλα μέσα στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε το μέλι και τη μαγιά και ανακατευουμε να διαλυθεί καλά η μαγιά. Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά. Το μείγμα θα αφρίσει, που σημαίνει ότι είναι έτοιμο.

Γεμίζουμε μέχρι τη μέση μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε να βράσει.
Ανακατεύουμε το ασπράδι και το νερό σε ένα μπολ και το κρατάμε.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι στο μπολ με τη μαγιά. Ανακατεύουμε με το εξάρτημα του γάντζου για περίπου 3 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει και να γίνει μια μπάλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι. Θα γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στο χέρι. Αφήνουμε στην άκρη για λίγο να ‘’ξεκουραστεί’’ (για 15 λεπτά περίπου).


Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα στο πάγκο. Δεν χρειάζεται να αλευρώσουμε το πάγκο μας.
Χωρίζουμε  τη ζύμη σε τέσσερα μέρη και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα μακρύ κορδόνι. Κόβουμε κάθε κορδόνι σε μικρά κομμάτια (μπουκιές), περίπου 2,5 εκ.
Ανάλογα το μέγεθος, θα βγουν περίπου 12-14 μπουκιές ανά κορδόνι.



Προσεκτικά, προσθέτουμε  τη σόδα στο νερό που βράζει. Την προσθέτουμε με προσοχή & λίγη-λίγη γιατί μόλις τη ρίχνουμε το νερό θα φουσκώσει.
Βάζουμε τις μπουκιές ζύμης στο νερό που βράζει (λίγες κάθε φορά, ανά 10). 

Μόλις φουσκώσουν λίγο με μια τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε και αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίσουν & να κρυώσουν λίγο. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη, μέχρι να τελειώσει.


Βάζουμε τις μπουκιές στο ταψί και αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι.


Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι κορυφές.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Σερβίρετε με μουστάρδα ή σάλτσα τυριού.


Εγώ τα συνόδευσα με φέτα με ρίγανη & ελαιόλαδο. Νομίζω ήταν το καλύτερο.
Ζεστές μπουκιές pretzel με φέτα.



Μικρά μυστικά:

-          Όταν ζυμώσετε τη ζύμη σας μπορείτε να την αφήσετε και παραπάνω ώρα να ‘’ξεκουραστεί’’. Εγώ την άφησα περίπου 50 λεπτά. Είχε φουσκώσει και η ζύμη ήταν πιο αφράτη.
-          Ανάλογα το μέγεθος που θα κόψετε τις μπουκιές θα σας βγουν περισσότερα ή λιγότερα κομμάτια. Για αυτή την δοσολογία και κομμένα σε περίπου 2,5 εκατοστά βγαίνουν γύρω στα 55 με 60 κομμάτια.
-          Μόλις τα ρίξετε στο νερό που βράζει με την σόδα, θα φουσκώσουν.
- Εγώ στο ταψί δεν έβαλα λαδόκολλα, γιατί ανακάλυψα τελευταία στιγμή πως δεν είχα. Εβαλα λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και έβαλα τις μπουκιές. Ηταν μια χαρά.
- Ζεστά (ή χλιαρά) είναι τέλεια. Αλλά και κρύα παραμένουν αφράτα.




You Might Also Like

27 σχόλια

  1. Τι αφράτες μπουκίτσες είναι αυτές! Σκέτος πειρασμός!
    Καλή εβδομάδα Μαρία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία όπως το είπες: πειρασμός και μεγάλος ;)

      Ευχαριστώ
      Καλή βδομάδα

      Διαγραφή
  2. Υπέροχες και λαχταριστές οι μπουκίτσες σου Μαράκι!!!
    Σέβομαι πάντα και τιμώ (όπως κι εσύ) τις "πηγές", αλλά ομολογώ οτι εδώ τους έδωσες άλλη διάσταση ;)
    Πιο ζωηρές, πιο λαχταριστές πιο παιχνιδιάρικες από ποτέ!!!!!!!
    Μπράβο σου!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ βρε Γιώργο μου, τι καλός που είσαι...σ ευχαριστώ πολύ πολύ :)
      Μ αρέσει πολύ έτσι όπως το έθεσες.

      Ευχαριστώωωωωω
      Να' σαι καλά.

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  3. Τι ωραιες! Μμμμ εχουν κα νόστιμη συνοδεία ;)

    Καλή εβδομαδα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι πάνε αυτά, με ωραία συνοδεία :)

      Καλή βδομάδα και σε σένα

      Διαγραφή
  4. Πόσο αφράτα!!
    Και εύκολη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειες οι μπουκίτσες έτσι που μου αρέσουν όλα τα ψωμοειδή θα τα έτρωγα μόνη μου λέγοντας πόσο μικρό είναι το καθένα!
    Συγχαρητήρια για την όμορφη παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμα σου αρέσουν Μάχη τα ψωμοειδή τότε μ αυτά θα κολλησεις ;)
      Τα τρως άνετα μόνη σου..χιχι

      Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο σνακ να συνοδεύει τυράκια και κρασί ή μπύρα το καλοκαίρι!
    Και πολύ όμορφες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρύσα έτσι ακριβώς είναι ; )
      Σνακ για πολλές μπύρες και κρασάκι.

      Σ ευχαριστώ πολύ πολύ :)

      Διαγραφή
  7. Πόσο λαχταριστές μπουκίτσες!! Ιδανικές για συνοδευτικό μπύρας τα ζεστά βραδάκια του καλοκαιριού!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα !!!
    Καθαρές, φωτεινές και λαχταριστές φωτογραφίες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω-πω-πω "καταστροφικές" φαίνονται τούτες οι μπουκίτσες σου Μάριον!
    Σαν το καταστροφικό τσιμπολόγημα που νομίζω πως όλοι μας, του έχουμε μεγάλη αδυναμία :-))
    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταστροφικές δεν λες τίποτα, Πηνελόπη μου ;)

      Σ ευχαριστώ :)

      Διαγραφή
  10. Μαρία μου τέλειες είναι οι μπουκίτσες! Δεν έχω φτιάξει ποτέ πρέτζελ κι απορώ πως μου έχει ξεφύγει, πρέπει να είναι πολύ νόστιμες, με έβαλες σε πειρασμό!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου κι εγω τα φοβόμουν στην αρχή, αλλά ειναι τελικά πολύ εύκολο. Δοκίμασε.

      Σ ευχαριστώ πολύ.

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  11. Πράγματι Μάριον, η ζύμη pretzel είναι εξαιρετικά εθιστική, σε σημείο ύψιστης επικινδυνότητας :)
    Επίσης ναι έχω κι εγώ την εντύπωση ότι όταν τρώω κάτι καθώς περνάω από τον πάγκο της κουζίνας ή ενώ στέκομαι πάνω από την κατσαρόλα δεν "πιάνεται" και δεν προσμετρούνται οι θερμίδες. Αλλά μάλλον δεν πάει έτσι το πράγμα :)
    Είμαι σίγουρη ότι αυτές οι μπουκιές, τραγανές εξωτερικά και αφράτες εσωτερικά θα είναι απλά υπέροχες και οι ιδέες για να τις συνοδεύσουμε είναι πραγματικά ατελείωτες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβώς Ερμιόνη μου. Μα δεν καταλαβαίνεις ότι τρως και ποσα τρως έτσι ; )..χιχι

      Είναι πολύ ωραίες και οι ιδέες όπως λες για να τις συνοδεύσουμε είναι άπειρες.

      Σ ευχαριστώ πολύ
      Φιλιά πολλά :)

      Διαγραφή
  12. Καταπληκτικά,Μάριον, άκρως εθιστικά με ή και χωρίς σαλτσούλα!!! Καλημέρα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Χαρούλα :)

    Σ ευχαριστώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχες, εθιστικές και άκρως λαχταριστές οι πρετζελομπουκιές σου Μάριον!!! Γεια στα χέρια σου!! Όπως λες με τυρί ή σάλτσα τυριού θα είναι τέλειες!!!!!!!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πραγματικά ιδανικές για τσιμπολόγημα οι μπουκίτσες Μάριον! Ταιριάζουν με αρκετές σαλτσούλες εκτός από αυτήν του τυριού! Αρχίζεις να τρως και δεν σταματάς!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στις πόσες επιβάλλεται να σταματήσουμε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή