Panettone με σταφίδες & cranberries / Panetonne with raisins & cranberries !
9:14:00 π.μ.Και επίσημα ανοίγουμε την ενότητα ''Γιορτινές συνταγές'', ''Χριστουγεννιάτικες συνταγές'' ή ''Πως να αγχωθείτε με όλα αυτά που θέλετε να φτιάξετε για τις γιορτές και δεν προλαβαίνετε''.
Αυτός δεν είναι τίτλος όπως καταλαβαίνετε. Γιατί αν είναι να γίνουν όλα αυτά που έχω στο μυαλό, θα μας πιάσει το καρναβάλι. Επίσης, άλλη μια πιθανότητα είναι να μην κάνω απολύτως τίποτα (μεταξύ μας: αυτό είναι πιο πιθανό!!! - δέχομαι στοιχήματα).
Τα παιδιά εκεί που κάθονται αρχίζουν και θυμούνται αυτό που είχα κάνει πριν 3 χρόνια, πριν 4 χρόνια, πέρυσι... και ούτω καθεξής. Και η λίστα μεγαλώνει.
Εγώ δεν έβαλα τα κλασσικά ζαχαρωμένα φρούτα, αλλά σταφίδες και αποξηραμένα cranberries. Maζί με δύο είδη κουβερτούρας.
Μπορείτε να το φτιάξετε και αρκετές μέρες πριν, μιας και διατηρείτε αρκετές μέρες. Eγώ μάλλον θα το ξαναφτιάξω γιατί όπως ήταν φυσικό κι επόμενο... δεν πρόλαβε να το βρουν οι γιορτές ; )
Panettone με σταφίδες & cranberries
(προσαρμοσμένη συνταγή από εδώ)
Yλικά
1 κουτ. σούπας ξηρή μαγιά
225ml νερό (χλιαρό)
⅓ κούπας ζάχαρη
2 αυγά
3 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας ρούμι
⅓ φλιτζανιού σταφίδες
⅓ φλιτζανιού αποξηραμένα cranberries
100 γρ. λευκή κουβερτούρα (χονδροκομμένη)
100 γρ. κουβερτούρα (χονδροκομμένη)
λίγο βούτυρο
ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Eκτέλεση
Ανακατεύουμε τη μαγιά, νερό
και τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε
να σταθεί για 10 λεπτά ή μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια.
Χτυπάμε στο μίξερ (με τον γάντζο) τα αυγά και το αλεύρι.
Σιγά-σιγά προσθέτουμε το
μείγμα με τη μαγιά. Μόλις αρχίζει να γίνεται ζύμη μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς
αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ωραία ζύμη
να γίνει μαλακή και ελαστική, αλλά να μην κολλάει . Αν χρειασθεί προσθετουμε
λίγο αλεύρι.
Βάζουμε την ζύμη σε ένα
μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για
περίπου 1-1.5 ώρα.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν στο ρούμι.
Μόλις η ζύμη έχει διπλασιασθεί, τη βάζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
Ζυμώνουμε για ένα λεπτό και προσθέτουμε στη ζύμη τις σταφίδες (που τις έχουμε σουρώσει από το ρούμι), τα cranberries
και τις κουβερτούρες, και ζυμώνουμε μέχρι να διανεμηθούν ομοιόμορφα.
Φτιάχνουμε τη ζύμη σε
μια μπάλα και στη συνέχεια τη χωρίζουμε στα δύο.
Βάζουμε τη ζύμη στα
ειδικά καλούπια χαρτί για panettone
(ή σε σκεύος που έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος)
Καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι το
ζυμάρι να φουσκώσει πάνω από τα τοιχώματα του σκεύους που το έχουμε
Προθερμαίνουμε το φούρνο
στους 200C.
Τοποθετούμε τα panettone
(αφού έχουν φουσκώσει) στο φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά. Μειώνουμε τη
θερμοκρασία στους 180 C και ψήνουμε για
άλλα 10 λεπτά. Μειώνουμε πάλι τη θερμοκρασία στους 160 C και ψήνουμε για 30 λεπτά, έως ότου η
επιφάνεια ροδίσει καλά και τρυπάμε με ένα καλαμάκι να δούμε αν ψήθηκε (να
βγαίνει καθαρό)
Μπορεί να χρειαστεί να καλύψουμε το πάνω μέρος με αλουμινόχαρτο μετά τα 20 λεπτά για να μην παραψηθεί η
επιφάνεια και καεί.
Μόλις βγάλουμε το panettone
από το φούρνο το αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο.
Στη συνέχεια, το βάζουμε
να κρυώσει σε μια σχάρα. Mόλις κρυώσει το τυλίγουμε καλά σε μεμβράνη.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε
με ζάχαρη άχνη.
Μικρά
μυστικά:
-
Εγώ τα έβαλα σε δυο πυρίμαχα σκεύη στα οποία είχα βάλει στα
τοιχώματα χαρτί ψησίματος πάνω από το
ύψος του σκεύους. Αν δεν έχετε τα ειδικά χαρτιά για panettone aυτό το κόλπο είναι μια
χαρά. Μόλις φουσκώσουν θα δείτε σε ποιο ύψος έχουν φτάσει και ανάλογα αν θέλετε κόβετε με ένα ψαλίδι το χαρτί (αν το έχετε κάνει πολύ ψηλό).
-
Εγώ δεν τα χώρισα στα δύο γιατί το ένα σκεύος ήταν πιο μικρό και
έβαλα την ανάλογη ποσότητα.
-
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε μικρά panettone, ατομικά.
19 σχόλια
Καλημέρα Μάριον και καλές γιορτές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο πανετόνε έφτιαξες και μου αρέσει που έβαλες cranberries. Φαίνεται αφράτο και με ωραία, τραγανή κρούστα.
Και του χρόνου με υγεία!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Κικη μου
ΔιαγραφήΝα' σαι καλά κι εσύ :)
Φιλιά
Πω πω τι ωραίο! Τόσο αφράτο και λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι τις μυρωδιές στην κουζίνα όταν ψηνόταν!
Ηταν πολύ ωραίο και μυρωδάτο ;)
ΔιαγραφήΕυχαριστώωωω
Πω πω τέλειο είναι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφαγα πρόσφατα ένα ζαχαροπλαστείου και ήταν πολύ αφράτο, μου άρεσε πολύ!
Το δικό σου με σοκολάτα μέσα θα είναι άπαιχτο!!
Φιλιά!
Η σοκολάτα κάνει καλή δουλειά ;)
ΔιαγραφήΕυχαριστώ :)
Φιλιά
Πολύ ωραίο το πανετόνε που μας έφτιαξες, είναι στα άμεσα σχέδια μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίες φωτογραφίες!!
Πολλά φιλιά!!
Ευχαριστώ Μάχη ;)
Διαγραφήυπεροχο!!!!!!!!! καλες γιορτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Αναστασία μου
ΔιαγραφήΕπίσης Καλές Γιορτές :)
Τα έτοιμα είναι χάλια και έψαχνα μια καλή συνταγή για να είμαι ειλικρινής...και να που την βρήκα!!Ευχαριστούμε Μάριον!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έτοιμα είναι κάπως....
ΔιαγραφήΕίναι και σχετικά εύκολο Λίλια... χωρίς πολύ κόπο.
Σ ευχαριστώ :)
Να μια ζύμη που δεν έχω φτιάξει (ακόμα). :-) Πολύ ωραίο έγινε το πανετόνε σου! Και του χρόνου (και πιο σύντομα δλδ) :-D
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπημενο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοσο ομορφο το εκανες!
Νομιζω οτι ειναι τοσο δύσκολο να σου βγει φουσκωτο και αφράτο.
Υπέροχο έγινε, Μάριον!!! Το λατρεύω το πανετόνε και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί δεν έμεινε ψίχουλο...Καλημέρα, φιλιά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε χρόνο στις γιορτές αγοράζω τουλάχιστον ένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία να φτιάξω όμως.... Τώρα βέβαια μου φαίνεται πολύ εύκολο, οπότε λέω να το προσπαθήσω!
Από τα αγαπημένα μου ιταλικά γλυκά ψωμιά. Τα "Motta Panettone" είναι τα καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται υπέροχο!
Καλές γιορτές με υγεία!
Ζ.
Panettone το πολυαγαπημένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι προς το παρόν το αγοράζω έτοιμο από το σούπερ μάρκετ, αλλά είναι μέσα στα άμεσα (μη σου πω και φετινά) σχέδια μου η σπιτική εκδοχή του.
Λατρεύω το φουσκωτό σχήμα και την τόσο πλούσια γεύση του! Και πως μου αρέσει που δεν έχεις παραλείψει τη σοκολάτα!
Σε φιλώ
μου αρέσει πολύ το πανετόνε!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο σκέφτηκες πολύ καλά να προσθέσεις τις σοκολάτες!
φαίνεται απίθανο!
σε φιλώ!