Panettone με σταφίδες & cranberries / Panetonne with raisins & cranberries !

9:14:00 π.μ.




Και επίσημα ανοίγουμε την ενότητα ''Γιορτινές συνταγές'', ''Χριστουγεννιάτικες συνταγές'' ή ''Πως να αγχωθείτε με όλα αυτά που θέλετε να φτιάξετε για τις γιορτές και δεν προλαβαίνετε''.
Αυτός δεν είναι τίτλος όπως καταλαβαίνετε. Γιατί αν είναι να γίνουν όλα αυτά που έχω στο μυαλό, θα μας πιάσει το καρναβάλι. Επίσης, άλλη μια πιθανότητα είναι να μην κάνω απολύτως τίποτα (μεταξύ μας: αυτό είναι πιο πιθανό!!! - δέχομαι στοιχήματα).

Τα παιδιά εκεί που κάθονται αρχίζουν και θυμούνται αυτό που είχα κάνει πριν 3 χρόνια, πριν 4 χρόνια, πέρυσι... και ούτω καθεξής. Και η λίστα μεγαλώνει.






Ξεκινάμε λοιπόν με ένα panettone. Κλασσικό γλυκό ψωμί aπό την Ιταλία, και συγκεκριμένα απο το  Μιλάνο, που τα τελευταία χρόνια το βλέπουμε και σε άλλες χώρες να στολίζει το γιορτινό τραπέζι. Συνήθως έχει ζαχαρωμένα φρούτα, ξύσμα πορτοκαλιού κλπ. 



Εγώ δεν έβαλα τα κλασσικά ζαχαρωμένα φρούτα, αλλά σταφίδες και αποξηραμένα cranberries. Maζί με δύο είδη κουβερτούρας.
Μπορείτε να το φτιάξετε και αρκετές μέρες πριν, μιας και διατηρείτε αρκετές μέρες. Eγώ μάλλον θα το ξαναφτιάξω γιατί όπως ήταν φυσικό κι επόμενο... δεν πρόλαβε να το βρουν οι γιορτές ; )





Panettone με σταφίδες & cranberries 
(προσαρμοσμένη συνταγή από εδώ)


Yλικά

1 κουτ. σούπας ξηρή μαγιά
225ml νερό (χλιαρό)
κούπας ζάχαρη
2 αυγά
3  ½  φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας ρούμι
φλιτζανιού σταφίδες
φλιτζανιού αποξηραμένα cranberries
100 γρ. λευκή κουβερτούρα (χονδροκομμένη)
100 γρ. κουβερτούρα (χονδροκομμένη)

λίγο βούτυρο
ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)


Eκτέλεση

Ανακατεύουμε τη  μαγιά, νερό και τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά ή μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια.

Χτυπάμε στο μίξερ (με τον γάντζο) τα αυγά και το αλεύρι.
Σιγά-σιγά προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά. Μόλις αρχίζει να γίνεται ζύμη μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ωραία ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική, αλλά να μην κολλάει . Αν χρειασθεί προσθετουμε λίγο αλεύρι.

Βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1-1.5 ώρα.

 Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν στο ρούμι.


Μόλις η ζύμη έχει διπλασιασθεί, τη βάζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε για ένα λεπτό και προσθέτουμε στη ζύμη τις σταφίδες (που τις έχουμε σουρώσει από το ρούμι), τα cranberries και τις κουβερτούρες, και ζυμώνουμε μέχρι να διανεμηθούν ομοιόμορφα.

Φτιάχνουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και στη συνέχεια τη χωρίζουμε στα δύο.


Βάζουμε τη ζύμη στα ειδικά καλούπια χαρτί για panettone (ή σε σκεύος που έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος)





Καλύπτουμε  χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε  να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει πάνω από τα τοιχώματα του σκεύους που το έχουμε

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους  200C.

Τοποθετούμε τα  panettone (αφού έχουν φουσκώσει) στο φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 C και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Μειώνουμε πάλι τη θερμοκρασία στους 160 C και ψήνουμε για 30 λεπτά, έως ότου η επιφάνεια ροδίσει καλά και τρυπάμε με ένα καλαμάκι να δούμε αν ψήθηκε (να βγαίνει καθαρό)

Μπορεί να χρειαστεί να καλύψουμε  το πάνω μέρος με αλουμινόχαρτο  μετά τα 20 λεπτά για να μην παραψηθεί η επιφάνεια και καεί.



Μόλις βγάλουμε το panettone από το φούρνο το αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο.

Στη συνέχεια, το βάζουμε να κρυώσει σε μια σχάρα. Mόλις κρυώσει το τυλίγουμε καλά σε μεμβράνη.


Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


                                                                                   
 
Μικρά μυστικά:

-     Εγώ τα έβαλα σε δυο πυρίμαχα σκεύη στα οποία είχα βάλει στα τοιχώματα χαρτί ψησίματος  πάνω από το ύψος του σκεύους. Αν δεν έχετε τα ειδικά χαρτιά για panettone aυτό το κόλπο είναι μια χαρά. Μόλις φουσκώσουν θα δείτε σε ποιο ύψος έχουν φτάσει και ανάλογα αν θέλετε κόβετε με ένα ψαλίδι το χαρτί (αν το έχετε κάνει πολύ ψηλό).
-     Εγώ δεν τα χώρισα στα δύο γιατί το ένα σκεύος ήταν πιο μικρό και έβαλα την ανάλογη ποσότητα.
-     Επίσης μπορείτε να φτιάξετε μικρά panettone, ατομικά.
-     Το βούτυρο στο τέλος αν θέλετε το παραλείπετε. 







You Might Also Like

19 σχόλια

  1. Καλημέρα Μάριον και καλές γιορτές!!!
    Υπέροχο πανετόνε έφτιαξες και μου αρέσει που έβαλες cranberries. Φαίνεται αφράτο και με ωραία, τραγανή κρούστα.
    Και του χρόνου με υγεία!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κικη μου
      Να' σαι καλά κι εσύ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Πω πω τι ωραίο! Τόσο αφράτο και λαχταριστό!
    Φαντάζομαι τις μυρωδιές στην κουζίνα όταν ψηνόταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηταν πολύ ωραίο και μυρωδάτο ;)

      Ευχαριστώωωω

      Διαγραφή
  3. Πω πω τέλειο είναι!!!
    Έφαγα πρόσφατα ένα ζαχαροπλαστείου και ήταν πολύ αφράτο, μου άρεσε πολύ!
    Το δικό σου με σοκολάτα μέσα θα είναι άπαιχτο!!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σοκολάτα κάνει καλή δουλειά ;)

      Ευχαριστώ :)

      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίο το πανετόνε που μας έφτιαξες, είναι στα άμεσα σχέδια μου!!
    Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Αναστασία μου
      Επίσης Καλές Γιορτές :)

      Διαγραφή
  6. Τα έτοιμα είναι χάλια και έψαχνα μια καλή συνταγή για να είμαι ειλικρινής...και να που την βρήκα!!Ευχαριστούμε Μάριον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έτοιμα είναι κάπως....

      Είναι και σχετικά εύκολο Λίλια... χωρίς πολύ κόπο.

      Σ ευχαριστώ :)

      Διαγραφή
  7. Να μια ζύμη που δεν έχω φτιάξει (ακόμα). :-) Πολύ ωραίο έγινε το πανετόνε σου! Και του χρόνου (και πιο σύντομα δλδ) :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αγαπημενο!
    Ποσο ομορφο το εκανες!
    Νομιζω οτι ειναι τοσο δύσκολο να σου βγει φουσκωτο και αφράτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχο έγινε, Μάριον!!! Το λατρεύω το πανετόνε και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί δεν έμεινε ψίχουλο...Καλημέρα, φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάθε χρόνο στις γιορτές αγοράζω τουλάχιστον ένα!
    Δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία να φτιάξω όμως.... Τώρα βέβαια μου φαίνεται πολύ εύκολο, οπότε λέω να το προσπαθήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από τα αγαπημένα μου ιταλικά γλυκά ψωμιά. Τα "Motta Panettone" είναι τα καλύτερα.
    Φαίνεται υπέροχο!

    Καλές γιορτές με υγεία!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Panettone το πολυαγαπημένο!
    Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν το αγοράζω έτοιμο από το σούπερ μάρκετ, αλλά είναι μέσα στα άμεσα (μη σου πω και φετινά) σχέδια μου η σπιτική εκδοχή του.
    Λατρεύω το φουσκωτό σχήμα και την τόσο πλούσια γεύση του! Και πως μου αρέσει που δεν έχεις παραλείψει τη σοκολάτα!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μου αρέσει πολύ το πανετόνε!
    το σκέφτηκες πολύ καλά να προσθέσεις τις σοκολάτες!
    φαίνεται απίθανο!
    σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe