Kέικ με βρώμη, κομμάτια σοκολάτας & καρύδια / Cake with oats, chocolate pieces and nuts !

9:12:00 π.μ.




Παλιά, όταν ήμουν πιο μικρή, την βρώμη δεν ήθελα ούτε να την βλέπω. Δεν ξέρω, μου είχε αφήσει άσχημη εντύπωση. Εκείνος ο χυλός μου φαινόταν κάπως. Βασικά δεν ήταν και τόσο διαδεδομένη, όπως είναι σήμερα. Και πάντα πίστευα πως αυτόν τον χυλό τον έτρωγαν μόνο ηλικιωμένοι που δεν είχαν τα δόντια τους!! 
Ναι, αυτή την εντύπωση είχα και γι αυτό αρνιόμουν για χρόνια να το φάω.


Τώρα τρώω την βρώμη μου με το γαλατάκι, μέλι και κανέλα και πολύ το ευχαριστιέμαι. Και ναι… έχω ακόμα όλα τα δόντια μου!!

Αυτό το κέικ με τη βρώμη θα σας αρέσει. Γιατί δεν είναι μόνο βρώμη: έχει σοκολάτα & καρύδια.

Είναι εξαιρετικό για πρωινό αλλά και για σνακ ή με τον καφέ σας.
Κι επειδή κάνει κρύο θέλουμε ενέργεια και νοστιμιά μαζί.



Κέικ με βρώμη, κομματάκια σοκολάτας & καρύδια
(συνταγή από το βιβλίο ΄΄Σοκολάτα, το Χρυσό Βιβλίο΄΄)

Yλικά

400 ml βραστό νερό
250 γρ. νιφάδες βρώμης
200 γρ. ζάχαρη κανονική
100 γρ. καστανή ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο αγελάδος
2 μεγάλα αυγά
200 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 κουτ. γλ. κακάο σκόνη
1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
¼ κουτ. γλ. αλάτι
180 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
100 γρ. κοντροκομμένα καρύδια
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C (αντιστάσεις).

Βουτυρώνουμε & αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 26 εκ. (με αποσπώμενα πλαϊνά).

Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το βραστό νερό με τη βρώμη και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά περίπου.


Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα δύο είδη ζάχαρης, το βούτυρο και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με το μίξερ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το αλάτι, το μείγμα βρώμης και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα κομμάτια κουβερτούρας και τα καρύδια.




Το ψήνουμε για 20-25 λεπτά, να ροδίσει ελαφρώς.  Αν χρειασθεί ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα.




Το βάζουμε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.


Κόβουμε κομμάτια και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.



 



You Might Also Like

26 σχόλια

  1. Μάριον, φαίνεται πολύ νόστιμο και ωραίο σαν κολατσιό!
    Νομίζω πως τα παιδάκια μου θα το ευχαριστιόντουσαν!!

    Μου αρέσει αφάνταστα η βρώμη, η χυλωμένη που είναι σαν κατάπλασμα χιχιχι..και εγώ έχω όλα το δοντάκια μου..ακόμα!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα... Στέλλα ναι, σαν κατάπλασμα... κι εμένα μου αρέσει έτσι.
      Είναι ωραίο για κολατσιό.

      Σ ευχαριστώ πολύ

      Φιλιά :)

      Διαγραφή
  2. Κι εγώ το ίδιο πίστευα μικρή και τώρα η βρώμη δεν λείπει ποτέ από το σπίτι!
    Θρεπτικό, νόστιμο κέικ, ιδανικό για τις λιγούρες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ πάντα έχω βρώμη στο σπίτι Αγγελική.

      Ευχαριστώ :)

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  3. Εγω την χρησιμοποιώ και στους κεφτέδες μπιφτέκια κλπ αντί του ψωμιού ...τα κάνει πεντανόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άγγιξες τις ευαίσθητες χορδές μου. Άτιμη δίαιτα... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ αντιθέτως από μικρή τη λάτρευα κ εξακολουθώ να τη λατρεύω! Φαίνεται πολύ λαχταριστό!
    Φιλάκια, κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ πλούσιο και υγρό κέικ, Μάριον, κρατώ τη συνταγή γιατί λατρεύω τη βρώμη!! Καλημέρα, καλό Σ/Κ, φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κέικ φουλ έξτρα!! φαίνεται τέλειο, με ωραία υλικά!
    κι εγώ δεν έτρωγα μικρή την βρώμη αλλά τώρα δεν λείπει ποτέ από το πρωινό μου!
    φιλιά πολλά Μάριον! καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ο συνδυασμός των υλικών είναι ωραίος

      Ευχαριστώ πολύ Εύη μου

      Φιλιά πολλά καλό σ/κ και σε σένα

      Διαγραφή
  8. Εμένα με βάζεις σε σκέψεις Μάριον...καθώς την βρώμη χυλωμένη (ως κατάπλασμα) που λέτε με την Στέλλα, εγώ δεν την αντέχω. Την χρησιμοποιώ σε μπιφτέκια, κεφτεδάκια ή ως νυφάδες πάνω στο ψωμί που ψήνω, αλλά κέϊκ με τέτοια υφή δεν την είχα φανταστεί!!
    Ποτέ βέβαια δεν είναι αργά...θα μου πεις και δίκιο θα έχεις :-))
    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω Πηνελόπη μου δεν αρέσει πολύ έτσι χυλωμένη η βρώμη... Κι εγώ έτσι ήμουν στην αρχή..και μετά άλλαξα ;)
      Αλλά και όπως την χρησιμοποιείς και εσύ είναι μια χαρά.

      Επίσης, καλό σ/κ

      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Μάριον το κέικ σου έχει πολλά και καλά υλικά ;)
    Και η βρώμη είναι δύναμη!
    Μαρέσει γιατί φαίνεται σαν γιγάντια μπάρα δημητριακών :-)

    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ πολύ Άρη :)
      Α.. τι ωραία παρομοίωση: γιγάντια μπάρα δημητριακών.

      Ευχαριστώωωωω :)

      Διαγραφή
  10. Εντάξει η βρώμη δεν είναι εύκολο υλικό και νομίζω ότι χρειάζεται χρόνος για να συμπαθήσει κάποιος τη γεύση της :)
    Η αλήθεια είναι ότι την τρώω πολύ ευχάριστα σε γκράνολα, κέικ, μπισκότα... Αλλά έτσι σκέτη, με γάλα ας πούμε ή γιαούρτι, εξακολουθεί να μη μου αρέσει και τόσο πολύ.
    Το κέικ σου φαίνεται φοβερά ζουμερό Μάριον!
    Έχει ωραία υλικά και μου αρέσει πολύ και η τραγανή του επικάλυψη!
    Είναι ότι πρέπει για πρωινό, σνακ ή για συνοδευτικό του απογευματινού καφέ!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά αυτό το κέικ είναι έξτρα!!! Σούπερ μου φαίνεται με την επικάλυψη που του έχεις βάλει και όλα τα υπόλοιπα υλικά!!! Φοβερό...πρέπει να είναι νοστιμότατο!!!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ζουμερό το κέικ σου Μαράκι μου! Δεν έχω φτιάξει ποτέ κάτι με βρώμη και μου κίνησες την περιέργεια! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η συνταγή είναι ελλιπής ως προς την περιγραφή, διότι δεν αναφέρεις καθόλου την ανάμιξη του μίγματος βρώμης με τα δεύτερο μίγμα, πριν τα ψήσεις! ΥΓ Άλλο αν μπορεί κάποιος να το φανταστεί! Οι συνταγές πρέπει να περιγράφουν κάθε ενέργεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H μαγειρική εμπεριέχει κα την φαντασία. Χρειάζεται κι αυτή για να είναι δημιουργική!!!
      Ευχαριστώ για την επισήμανση ;)

      Διαγραφή